fredag 19 december 2014

Mör och god fredagsmiddag

Fredagkväll och jag sitter och skriver till dig som vanligt. Men nu är det inget Idol på tv som vi är vana vid, nu sitter jag istället och ser en spännande handbollsmatch. Barnen kom hem glada från skolan för nu har det en lång härlig julledighet framför sig med sovmorgon varje dag. De har blivit riktiga tonåringar som vill vara uppe sent om nätterna och sen sova till lunch minst. Det trodde jag inte för tio-femton år sedan då de väckte mig alldeles för tidigt varje morgon.

Dagens mysiga fredagsmiddag blev älgfransyska, klyftpotatis, ugnsrostade grönsaker, färsk spenat och tomat-o-basilika-crème-fraiche. Det bästa med middagen var dock att hela familjen var samlad och åt middag tillsammans, det händer inte ofta nu för tiden. Men när det väl händer då känns det som fest!


Som vanligt fick älgsteken stekas på låg värme (100 grader) i ugnen, 
på så sätt förvandlas även de lite sämre bitarna till det allra möraste köttet. 

Känns som en riktig fredagkväll då man knappt orkar hålla upp ögonen trots att klockan inte har passerat 22. Men än är det ett bra tag kvar tills barnen kommer hem och jag kan gå och lägga mig. Det är nog dags för en kopp te som förhoppningsvis gör mig lite piggare.

work@home

Tänk vad lite som behövs för att humöret åter igen ska vara på topp och för att jag ska må bättre. Allt jobb denna, i vanliga fall, mysiga julmånad gjorde att jag inte mådde bra varken i kropp eller själ. Men efter att ha jobbat hemma igårkväll och idag på förmiddagen och sen fått baka och mysa hemma gör att jag nu känner med gladare och friskare. Jag har ett enormt sömnbehov och får jag inte mina timmar blir jag allt som oftast förkyld. Det gäller att lyssna på sin kropp och det gjorde jag i dag!


Hemmajobbet gjorde att jag äntligen hann baka mina söta och goda jullimpor. De är som godast nybakade fortfarande lite varma med en massa ost på. Mmmmmm. Att sen äta dem med en kopp te sittande i soffan med en massa tända ljus i rummet medan snön faller ute är mys på hög nivå och gör mig gott.

Snart är det slut på soffmyset och jag ska jobba undan det sista innan vi ska sätta igång med fredagsmyset som består av god mat, gott vin och bästa sällskapet i ett nystädat och julpyntat hem.

torsdag 18 december 2014

Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt

Nu är det bara en dag kvar innan barnens jullov börjar. Oj, vad de ser fram emot det och oj vad jag är ledsen att jag inte kan vara ledig och hemma med dem hela härliga jullovet. Men jag får se till att njuta ordentligt de dagar jag kan vara ledig och ser fram emot ett långt sommarlov istället. Det är ju en bra arbetstagar-jul med många röda vardagar. I helgen har jag tänkt hinna med en hel del julbak - limpor, kakor och efterrätter. Har inte riktigt bestämt vad än - vi får se vad det blir till slut!

För några veckor sedan kom jag hem till färdiglagad indiskt kryddad kyckling. Leif hade lite problem med receptet som han hittade på ica.se men till slut redde vi ut hur det skulle vara och nu är det dags att ger er det.


Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt
1 dl matyoghurt
1 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
2 krm salt
1 krm peppar
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
Gurkyoghurt
1 gurka
1 knippe rädisor
1 dl matyoghurt
1 krm salt
1 lime

Kyckling
Blanda yoghurten med curry, spiskummin, salt och peppar i en stor skål. 
Skala vitlöken och pressa ner i yoghurten. 
Skär kycklingen i 3 bitar på längden. 
Lägg ner kycklingen i yoghurten och blanda väl.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C.

Gurkyoghurt
Skölj gurka och rädisor. 
Skär gurkan i tärningar och skiva rädisorna.
Blanda gurka och rädisor med yoghurten och saltet.

Skär limen i fyra klyftor.
Servera kycklingen med ris, gurkyoghurt, limeklyftor och gärna ett gott bröd.

Kryddig god kyckling som blev bra till slut trots att Leif hade lite problem längs vägen. Men bra att han kunde rädda upp det till en god kycklingmiddag trots allt. Gurkyoghurten var god och passade perfekt till krydd-kycklingen. Men om man följer originalreceptet blir det nog inte lika mycket yoghurt som i vår variant som syns på bilden. Det var fräscht och gott att servera lime-klyftor till.

onsdag 17 december 2014

Mjukpepparkaka utan ägg

I går drömde jag om te och kaka i soffan. I dag gick den drömmen i uppfyllelse :) Även i dag jobbade jag över ett par timmar, men kom hem i så pass bra tid att jag hann få mitt mys o fika i soffan i alla fall. I morgon finns det till och med hopp om att komma hem i hyfsad tid. Vi får se om jag lyckas!

I söndags bakade jag två mjukpepparkakor, en åt vi upp själva och en fick mina gamla jobbarkompisar dela på. Kul att överraska gamla gänget.


Mjukpepparkaka utan ägg
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.

Jag gjorde två kakor och de behövde gräddas olika länge, så håll uppsikt. En rund med ett hål i mitten hade jag inne i ca 40 minuter medan kakan i min stjärnform gräddade jag i en timme. Tidigare gjorde jag den här med mjölkfritt margarin och havremjölk för att även få den mjölkfri och det blir jättebra. Men numera tål hela familjen mjölk så då behöver vi inte tänka på att baka mjölkfritt nå mer.

Det här är verkligen ett kanonrecept! Ingen kan tro att det är en äggfri kaka. Jag känner absolut ingen skillnad på den här mjukpepparkakan och varianten med ägg.

Kaka gjord i min fina stjärnform
Nej, nu ska jag stänga datorn och fortsätta julmysa i soffan!

tisdag 16 december 2014

Trött

Det är en trött mamma i det här huset just nu. 

Jag åkte hemifrån före halv sju i morse och kom hem strax före 22. Direkt efter jobbet åkte jag till Astma- och Allergiföreningens styrelsemöte, men på slutet blev jag så trött och hemlängtan så stor så jag lämnade faktiskt mötet i förtid. Nu är jag på väg till sängen trots att jag inte har fått mitt goda chai-te som jag alltid dricker minst en kopp av per dag. Hur ska det här gå?


Det hade inte varit helt fel att sitta i soffan i vårt julpyntade vardagsrum och dricka chai-te och äta den goda äggfria mjukpepparkakan jag bakade i söndags. Älskar att mysa hemma. Men det får väl bli i morgon istället :)

God natt!

måndag 15 december 2014

Nätshopping

Hur går det med julhandlingen? 

Det här året har jag fått förlita mig på internet och alla affärer som finns där, för när jag väl har tid att handla då har "vanliga" affärer redan stängt. Vilken tur att alla nät-affärer finns. Klick, klick och sen har man allt hemma hos sig några dagar senare. Perfekt i mitt, för tillfället, stressade liv där tid är en bristvara.


När jag satt o surfade förra veckan hittade jag Kontorsmagasinet.se, där finns allt möjligt. Så skönt att slippa runt på flera ställen. Där fixade jag en hel del av kommande julklappar, kan inte visa allt spännande jag köpte för jag vet ju att flera familjemedlemmar läser här inne. Men jag hittade en del godbitar bland allt pyssel, spel, pussel, te, godis, städartiklar (kanske inte till julklapp, men bra att ha själv till och efter jul), ljus, julpynt och en massa annat.

Perfekt att hitta pyssel, spel, te och mycket annat på ett o samma ställe.

söndag 14 december 2014

Glöggryta

Min hemmamysdag blev precis så lugn och skön som jag hoppades i morse. Jag har städat lite, bakat lite, planerat lite och fikat lite. Snart avslutar vi dagen och veckan som vi brukar - med att bada bastu och äta apelsiner. Apelsiner är ett måste i bastun för mig och Ida, det är så gott och läskande i den varma bastun. Sen är vi redo för en ny vecka, den sista skolveckan den här terminen för barnen.

Idag var det dags för ytterligare en jultraditionsmiddag hos oss. Förra helgen åt vi julmustkyckling och nu åt vi glöggryta, båda dessa maträtter äter vi minst en gång varje december.



Glöggryta
600 g grytbitar
0,5 + 1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
ca 2 dl vatten
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
0,5 – 1 tsk sambal oelek
3 morötter
2 dl grädde
ev. 1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Lägg köttet i en plastpåse. Häll i  0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Skala och klyfta löken. Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. 
Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka ca 45 min, lite beroende på vilket kött du använder.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan. Koka ca 15 min.
Häll i grädden. Koka upp.
Rör ev. ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.

Söt glögg och stark sambal oelek blir en perfekt kombination som gör att detta är en favorit-köttgryta. Ni måste prova den! I dag, som oftast, åt vi den med ris men det är lika gott med kokt potatis.