söndag 29 december 2013

Nyårstips - potatis

Tänkte tipsa om några olika sorter potatis som ni kan variera er med. Annars är det lätt att det blir potatisgratäng, ugnsrostade rotsaker eller hasselbackpotatis, eller hur? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Isaks stora favorit och enklaste potatisrätten är dessa potatishalvor där man bara delar potatisen, penslar med lite fett och kryddar innan tillagning i ugnen.


Sen har jag några olika recept med mosad potatis, men det är inte potatismos. Fylld bakpotatis blir väldigt gott och lite rolig servering i potatisskalen.


Vill man ha ett annat "skal" kan man man använda sig av smördeg och göra potatispuckar med hjälp av smaksatt ost. Och än en gång säger jag det "smördeg på rulle är väldigt smidigt att använda".


En mer genomarbetad potatisrätt är den italienska potatiskakan som man förbereder dagen innan.


En lite nyttigare variant är potatisstubbarna där du blandar potatis med örter och lite smör.

Nyårstips - varmrätter

Då har vi kommit till varmrättstipsen. Kött eller fisk? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Vi börjar med laxtipsen där Leifs storfavorit är den laxfyllda cannelloni i vitvinssås som han säkert skulle vilja äta på nyår. Men det får han inte :)


Det är gott att fylla lax med ost t.ex. fetaost eller mozzarella blir perfekt tillsammans med lax.


Den lax med mest lyxkänsla (och det vill man ju ha på nyårsafton) är nog Lax Walewska.


De år vi har älgfilé i frysen äter vi oftast den på nyårsafton då vi helsteker den. Att fylla älgfilén med färskost och bacon är en favorit hos oss och det sätt vi oftast tillagar älgfilén på.


Vi har även provat, med gott resultat, att fylla älgfilén och entrecôten med bacon och örter.


Har man inte tillgång till älgkött så är det även gott att fylla fläskfilé eller fläskytterfilé och sedan helsteka den. Ett av mina populäraste recept här på bloggen är den helstekta fläskytterfilén fylld med mozzarella, soltorkade tomater och bacon.


Plankstek är mångas favorit vid festligare tillfällen. Här har jag ett enklare recept då man tillagar planksteken som en gratäng.

Äter man kött som man vill servera med sås har jag två favoritsåser som jag ofta gör och vill tipsa er om. Och oftast gör jag dem samtidigt för de är så olika och passar perfekt tillsammans. Den ena är en kantarellostsås som är så enkel att göra och får en kraftig kantarellsmak tack vare osten.


Lite längre tid att göra tar balsamicosåsen som ska reduceras, dvs stå och puttra på spisen ett tag.


lördag 28 december 2013

Nyårstips - förrätter

Efter välkomstdrink och tilltugg är det dags att sätta sig till bords för förrätten. (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Den vanligaste nyårsförrätten är nog hummer. Här har jag gratinerat den och serverat med ett vitlöksbröd.


En annan vanlig förrätt är röror av olika slag som serveras på en toast eller vill man undvika kolhydrater kan man servera t.ex. skagenröran i ett stort skål-liknande salladsblad.


Har ni kvar gravad lax från jul passar den här goda gravlaxröran med ägg perfekt att göra.


Löjrom är också populärt till nyår. Antingen kan man servera den på en toast, t.ex. som min Norrskensmacka...


...eller som den läckra och goda löjromsbomben, som man antingen kan göra som en stor bomb mitt på bordet eller som små bomber så att alla får varsin på tallriken.


Jag tycker om att servera soppa till förrätt och jag älskar mina portionsformar med lock som passar lika bra till förrättssoppan som till efterrättspajen.


Dessa två lena soppor har jag använt som förrättssoppor på senare tid - Palsternacks- och potatissoppa och Jordärtskockssoppa. Använd pepparkaksmått för att ta ut fina former på brödet.


En annan favoritsoppa är den krämiga kräftsoppan och en riktig festsoppa är den gröna avokadosoppan som man med fördel kan garnera med orange löjrom vid extra festliga tillfällen.

Majssoppa med Västerbottensost är en ny favorit. Här serverad i en liten kaffekopp istället för i portionsformarna.


Återkommer med varmrätter så fort jag hinner.

Hotellfrukost hemma

Olivia var nog lite avundsjuk på vår hotellfrukost i går så igår kväll beställde hon en stor mysfrukost till idag. Och självklart fixade jag det till henne!

Efter en skön sovmorgon dukade jag fram dryck, bröd och pålägg och sen väckte jag resten av familjen. Jag lyckades väcka alla utom Isak som i vanliga fall är den mest lättväckta, men är det jullov så är det. Undra hur länge han var vaken i natt?


Har ni sett så fina vita rosor jag har och de har varit så här fina i en vecka. Otroligt!

Nyårstips - drinktilltugg

Nyårsafton närmar sig och jag tänkte tipsa er om lite mat i några inlägg de närmaste dagarna och vi börjar med drinktilltuggen till Välkomstdrinken. Det bästa nyårstipset är jag inte ensam om att ge men jag hoppas de flesta av er följer det. Öppna den goda champagnen tidigt på kvällen så att ni kan njuta av den. För vem njuter av bubblorna vid 12-slaget?


Börja med champagnen eller det mousserande vinet när gästerna kommer och servera det till något gott tillbehör. (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Små krustader är väldigt bra att använda till drinktilltugget men kan inte förberedas hela vägen för då blir krustaderna mjuka. Fyll dem med skagenröra eller lite crème fraiche och löjrom och servera dem kalla.


Eller servera dem varma, t ex dessa Västerbottenskrustader, men använd de små istället för de stora. Fyll krustaderna med en "omelettfyllning" och Västerbottensost, grädda och toppa sedan med löjrom.


Ett annat förslag är att fylla krustaderna med ädelost och hjortronsylt innan gräddning. Mums!


Smördeg är också enkelt att använda. Fyll med pesto, tapenade eller fetaost, rulla ihop, skär i skivor och grädda. Rullarna fyllda med röd pesto är min favorit (Icas röda pesto är dessutom nötfri).


Eller varför inte göra en god paj och skära den i småbitar. Denna pesto- och purjolökspaj toppad med färskostkräm är perfekt att använda för den är riktigt god att servera kall.


Att lägga godsaker på olika sorters chips är också enkelt och smidigt till drinktilltugget. De limemarinerade räkorna på chilichips är en storfavorit.


Att lägga en bit av osten Brillat-Savarin på chips var ett konstigt tips jag fick för ett tag sedan, men ack så gott det var...och enklare att göra kan det knappast bli.


Om man inte vill ha ett alltför "matigt" tilltugg kan man krydda mandlar som man rostar i ugnen eller så gör man kryddiga smördegspinnar.


Hoppas ni hittade nå ni tyckte verkade gott. Jag återkommer senare med lite förrättstips!

fredag 27 december 2013

Helg igen

Oj, vad jag har saknat mitt goda te när jag har varit borta ett dygn. Men nu sitter jag med min andra kopp (måste ta igen det jag har missat) och tänker på att det faktiskt är fredag och dags för helg igen. Dagens middag blev så långt från julbord man kan komma, trots att vi fortfarande har kvar lite rester. Men det får bli morgondagens lunch.

Istället blev det fläskfilé, som vi åt med pommes frites och vår favorit-ostsås. Enklare sås finns inte och det finns nog ingen godare heller.

Jag kokar upp smaksatt ost, idag blev det paprika och chili, 
med grädde och sen kryddar jag med lite salt och peppar. 
Klart!



Har ni börjat planera nyårsmenyn? Det har inte jag! Det tänkte jag skulle bli morgondagens nöje. Jag tänkte dessutom komma med några tips åt er om ni som jag inte är klar med menyn ännu.

Frukost på hög höjd

Nu är jag åter hemma efter en hotellnatt, en god frukost och några timmars jobb. Det har varit väldiga kontraster det senaste dygnet. Från väldig avkoppling på spa till stressen på jobbet. Men nu är jag åter ledig några dagar innan vardagen drar igång på allvar.


I morse innan jag skulle gå till jobbet hann vi med en hotellfrukost med underbar utsikt. Men jag hade svårt att orientera mig i min hemstad för jag är inte van att se alla husen uppifrån. Frukostrestaurangen är nämligen på våning nio på nybyggda Clarion Hotel Sense.