fredag 5 november 2010

Allhelgonamiddag

Nu är höstlovet slut och barnen ska till skolan igen. Det har varit så enkelt varje morgon nu på lovet när det bara har varit jag och Ida som ska i väg. Jag har stämplat in långt före åtta varje morgon. Men det har varit desto stressigare kring lunch att skynda sig hem så att de inte behöver vara ensamma hela dagarna. Det har gått jättebra för Olivia och Isak att vara hemma. Jag var lite orolig innan lovet hur det skulle vara med syskonkärleken.

Till veckan fyller Leif år men vi firade honom redan i kväll med en festmiddag.

Förrätt
Marinerade räkor med vitlöksbröd

Varmrätt
Ugnstekt kalkon med tillbehör

Efterrätt
Fryst tiramisu-tårta

Dryck
Rotari rosé, vatten, rabarbersaft, öl, marsalavin och te

tisdag 2 november 2010

Stor gjutjärnsgryta

Efter två intensiva dagar både på jobbet och hemma känner jag mig såå trött. Ska försöka komma i säng i tid i kväll. Eftersom barnen har höstlov åker jag hem och är med dem under lunchen, fast det blir mest att jag stressar hem, äter lite och sen stressar tillbaka till jobbet. Idag bjöd jag på kanel- och lingonkaka på jobbet som tack för all uppvaktning i samband med min födelsedag. De verkade uppskatta kakan och den kan jag verkligen rekommendera, den är enkel att göra och har lite annorlunda smak och konsistens.
Mitt senaste köp till köket är en stor emaljerad gjutjärnsgryta på 6 liter. Perfekt för mig som tycker om storkok. Jag älskar den och har redan hunnit använda den två gånger. Jag har tillagat hel kyckling i ugn i den och eftersom hela familjen älskar kyckling behöver vi två kycklingar och det rymde grytan utan problem. Jag har även gjort köttfärssås på 1,5 kg köttfärs i den och då var den knappt halvfull.

Vad är era favoriter i köket?

söndag 31 oktober 2010

Matsedel v.44 nov 2010

Nu är det höstlov från skolorna så Olivia och Isak kommer vara ensamma hemma. Hoppas de klarar vara vänner. Jag ska försöka ta lite längre lunch några dagar så att jag kan åka hem och se till att de får i sig nå annat än mackor.

Matsedel v.44 nov 2010
Må: Spagetti och köttfärssås
Ti: Korv
On: Hemmagjord pizza
To: Pasta och skinksås
Fr: Helstekt kalkon
Lö: Hamburgare
Sö: Röding

Halloween

Idag är det Halloween, men vi tjuvstartade igår då det var lördag. Tycker det är skönt att Halloween i år inte infaller i närheten av All-helgona-helgen. Fast många verkar tro att det är samma sak. När Olivia var ute med kompisarna och körde "bus eller godis" var det några som sa att de var en vecka för tidigt. Då förklarade Olivia så duktigt att de var en dag för tidigt eftersom Halloween är den 31 oktober. Ifjol gjorde jag en Halloween-middag men det gjorde jag inte i år. Men i år gjorde vi en pumpa-lykta för första gången.
I går bakade jag och barnen kanelbullar så det luktade ljuvligt i huset. Det finns inte många dofter som slår det. Ida har ett otroligt tålamod när det gäller bakning och hjälpte mig hela tiden. De större barnen droppade av lite efterhand. Vid frukost önskade Ida att vi skulle baka bullar idag också, men eftersom vi nu har fullt med bullar i frysen känns det lite onödigt. Så vi satte igång att baka Emys limpor istället. Men snart är det dags för saffransbullar, ååh vad jag längtar.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna till vintertid?

torsdag 28 oktober 2010

Stekta grönsaker

Borta bra men hemma bäst. Det var jättekul och skönt att vara i Stockholm i två dagar, men nog är det ändå skönast hemma. Ikväll är Leif och Olivia på hockey och Ida sover, så snart ska jag och Isak torsdagmysa i soffan med nå gott och se Robinson på tv. Idag är det exakt två veckor sedan Ida slutade med tutte, eller napp som "sörlänningar" kallar det för, och det går riktigt bra. Ibland när hon är trött på eftermiddagarna kan hon fråga efter den. Vi har sagt hela hösten att när snön kommer då ska hon sluta med tutte och den 14 oktober kom vinterns första snö. Den har dock tinat bort men tutten har inte kommit tillbaka.

Snart är det helg. Har ni bestämt helgmiddagarna än? Förra helgen åt vi en gammal klassiker som vi älskar - lövbiff med ostsås. Men den här gången åt vi stekta grönsaker till köttet istället för pommes frites.
Stekta grönsaker
1 röd paprika
1 grön zucchini
0,5 purjolök

Skär paprikan i cm-stora bitar.
Skiva zucchinin och skär sedan varje skiva i fyra bitar.
Skölj purjolöken noga innan du strimlar den.
Stek allt i olivolja och krydda med örtsalt och ev. svartpeppar.

De här smakerna passar så bra ihop och blir jättegott, dessutom blir det så fint med de olika färgerna. Den här grönsaksblandningen är gott till det mesta t.ex. ris med kyckling eller tillsammans med pasta som en vegetarisk rätt.

onsdag 27 oktober 2010

Eftermiddagsfika på konferens

Nu är jag hemma igen efter två dagars konferens i Stockholm. Jag har lyssnat på intressanta föreläsningar, träffat mycket folk och framför allt ätit. Igår när vi kom började vi med fika där det fanns härliga ciabattas med olika pålägg och bullar av alla de slag. Vi fortsatte med en 3-rätterslunch innan det var dags för den imponerande eftermiddagsfika-bufféen där allt fanns. Sen var det mingel med förfriskningar och nötter innan 3-rättersmiddagen.
 Eftermiddagsfika där allt fanns...
 ...fruktsallad, smothies, nötter, grönsaker med dipp, bakelsesnittar m.m.
 Allt var så fint uppdukat dessutom

måndag 25 oktober 2010

Kycklinggryta med vindruvor

I går fick jag än en gång se Olivia uppträda på en riktig scen. Jag njuter lika mycket varje gång jag hör henne sjunga. I går sa en av jurydeltagarna att hon är så stabil i sin sång och att man inte behöver vara orolig att det ska gå fel. Precis så känner jag också.

Kycklinggryta med vindruvor
3-4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 msk svartvinbärsgelé
1/2 msk fransk senap
1 tsk mald ingefära
1 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde
200 g halverade kärnfria vindruvor

Skär kycklingen i mindre bitar innan du steker och kryddar med salt och peppar.
Koka upp vatten, fond, gelé, senap, ingefära och soja.
Vispa ihop mjöl och grädde och rör ner i såsen. Låt såsen koka ca 3 minuter under omrörning.
Tillsätt kycklingen och druvorna och låt småkoka ett par minuter till.
Servera grytan med jasminris.

En enkel kycklinggryta som går att förbereda men vänta med vindruvorna. Det var en väldigt god smak och annorlunda och roligt med vindruvor. Olivia sa flera gånger att det var jättegott.