tisdag 23 mars 2010

Kycklingtacopaj

Olivia tyckte det var så kul att åka slalom idag så hon har farit till Måttsund en sväng till i kväll. Till middag gjorde jag en kycklingtacopaj som vi vuxna åt. Barnen åt kycklingtaco och tyckte att det var jättegott.

Kycklingtacopaj
Pajdeg
1 grillad kyckling
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 tsk salt
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk crème fraiche
1 dl grädde
150 gram riven ost

Arbeta ihop degen och ställ den svalt en stund.
Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar.
Tillsätt den i små bitar delade kycklingen, kryddor, crème fraiche och grädde.
Rör om och låt puttra en stund.
Tryck ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och förgrädda ca 10 min, 200 C.
Häll i kycklingröran och strö över osten.
Grädda i 225 grader i ca 25 min. Servera med en god sallad till.

Jag använde tre kycklingfiléer istället för färdiggrillad kyckling. Jag skar den i småbitar och stekte tillsammans med lök och vitkål innan jag kryddade. Även den här kycklingpajen var god och enkel att göra. Det var ju inte så länge sedan jag gjorde en mexikansk kycklingpaj som också var god och lite på samma tema.

Rågkrosskakor med äpple

Ännu en dag med strålande sol. Olivia har friluftsdag och åker slalom i Måttsund, bättre väder kunde de inte fått. Ida är i stort sett frisk och imorgon blir det förskolan för henne igen. I lördags bakade jag råkrosskakor med äpple som jag på söndag använde till varma mackor i mackjärnet. Det blev jättegott.

Rågkrosskakor med äpple
2 dl rågkross
2 dl vatten
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 rivna äpplen
2 msk matolja
3 dl grahamsmjöl
ca 7-9 dl rågsikt

Koka upp rågkross med 2 dl vatten. Låt koka ca 4-6 minuter. Dra åt sidan, låt svalna något. Tillsätt sedan 5 dl ljummet/kallt vatten så krosset blir fingervarmt.
Lös upp jästen i degspadet och tillsätt salt, rivna äpplen, matolja och grahamsmjöl.
Sedan bakar du i rågsikt tills det blir en bra deg, inte för fast. Det brukar bli ca 7-9 dl sikt.
Lät jäsa i bunken i 40 minuter.
Ta upp och knåda på bordet en stund, ha inte i speciellt mycket mer mjöl.
Forma ca 6-8 stora brödkakor på två plåtar. Jäs i 25 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.

måndag 22 mars 2010

Lax i krämig vitlökssås

Lax i krämig vitlökssås
4 laxfiléer
1 burk cantadou vitlök & örter (färskost)
3 dl grädde
salt & citronpeppar
5 hg räkor med skal

Lägg laxen i en ugnsform.
Blanda färskost och grädde till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar.
Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min.
Skala räkorna under tiden.
Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna.
Servera till ris eller pressad potatis.

Väldigt gott och enkelt. Kändes lite extra lyxigt med räkorna.

Kantareller på smördegsrundlar

I fredags firade vi syrran som egentligen fyllde år igår. Jag gjorde bl.a. ett tilltugg/förrätt med kantareller. Idag har jag varit hemma med en förkyld Ida som nu är på bättringsväg (hoppas jag). Till middag blir det lax och räkor.

Kantareller på smördegsrundlar
färdig, fryst smördeg + lite vetemjöl
västerbottenost
kantareller
smör att steka i
salt och peppar

Stek kantarellerna i smör, salta och peppra lätt.
Mjöla smördegsplattan och kavla ut till ungefär dubbel storlek.
Ta ut snygga rundlar med hjälp av ett litet glas.
Nagga lätt med gaffel, lägg på en skiva västerbottenost och grädda i 200 grader 5-10 minuter tills de har fått lite färg.
Toppa med kantarellerna och servera!

Ett enkelt och gott tilltugg eller förrätt. Vill man förenkla något kan man sporra ut fyrkanter av färdigkavlad kyld smördeg istället.

lördag 20 mars 2010

Fläskfilé under italienskt täcke

Idag har Leif, Olivia och Isak varit till Kåbdalis med några kompisar och åkt slalom. Jag och Ida har varit hemma och myst. Hon ville baka bullar så det passade vi på att göra på förmiddagen.

Fläskfilé under italienskt täcke
500 g fläskfilé
smör
salt o peppar
Italienskt täcke
1 boll mozzarella
1 kruka basilika
0,5-1 röd paprika, färsk eller grillad
2 st vitlöksklyftor
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Sås
3 dl sky + vatten
2 msk kalvfond
1 msk maizena
1 dl crème fraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar

Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan och hacka dem. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken.
Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén.
Ställ in fatet i ugnen i 225° ca 15 min tills osten smält.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
Servera tilsammans med ugnsstekta potatisklyftor och sallad.

En god maträtt men inget jättespeciellt. Jag ugnsstekte potatis och morötter som vi åt till fläskfilén. Det var smidigt att ha allt i ugnen och att det blev färdigt samtidigt

torsdag 18 mars 2010

Gulaschsoppa

Snart är arbetsveckan slut igen. Den här veckan gick fortare än den förra. Imorgon ska vi ha kalas för syrran som fyller år på söndag. Hon önskar sig samma som i fjol - att jag och mamma fixar en mysfredag med mycket gott att äta och dricka.

Gulaschsoppa
5 hg köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
4 stora potatisar i bitar
2 morötter i skivor
2 röda paprikor i bitar
2 msk paprikapulver
salt o peppar

Stek lök, vitlök och köttfärs.
Tillsätt allt det övriga och låt koka i ca 20 min tills morötter och potatis är mjuka.
Eventuellt kan man vänta med att tillsätta paprikan så att den inte blir alltför mjuk.
Servera tillsammans med crème fraiche, yoghurt, tortillachips och/eller gott bröd.

söndag 14 mars 2010

Enkelpanerad rödspätta

Jag fortsätter mina försök att få barnen att tycka om fisk igen. Olivia och Isak har alltid tyckt om fisk, framför allt lax. Men nu har de fått för sig att de inte tycker om någon sorts fisk och de vill knappt smaka oavsett vilken sorts fisk som serveras. Vid enkelpanering används inget ägg och eftersom vi har två äggallergiska barn var det ganska självklart att jag valde den metoden.

Enkelpanerad rödspätta
500-600 g eller 4 rödspättafiléer á 125-150 g
1½-2 tsk salt
lite vit- eller svartpeppar
1-2 dl ströbröd
margarin och/eller matolja till stekning

Salta och peppra varje rödspättafilé.
Häll ströbröd på en tallrik och rulla fiskfiléerna i ströbrödet, så att de blir enkelpanerade.
Lägg rejält med matfett i en stekpanna på medelvärme, och lägg i de panerade fiskfiléerna. Stek dem några minuter per sida, så att de blir genomstekta och får en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatis, remouladsås, sallad och en citronklyfta.