lördag 28 maj 2016

Solig morsdagsmiddag

Vi tjuvstartade morsdagsfirandet redan i dag med att bjuda min mamma (och pappa) på grillmiddag ute på altanen i den varma härliga solen. Vilken dag vi har haft! Så lycklig man blir av sol och värme. Och ännu lyckligare blir jag då jag tänker på vilken härlig tid vi har framför oss nu.


Solig morsdagsmiddag 

Fördrink med tilltugg

ostkex
tunnbröd 
brödsticks med smak av soltorkade tomater och oregano
löjromsröra med crème fraîche och philadelphiaost
purjolök


Grillmiddag

Från grillen
bbq-kryddade kamben

Från ugnen
broccoligratäng
pommes strips

Från köket
blandsallad med gurka, tomat och mozzarella
bearnaisesås, grill och vanlig


Efterrätt

grädde
vaniljsås

fredag 27 maj 2016

Sol, vin och Tapas

Vilken underbar eftermiddag och kväll vi hade i går!

Jag ville absolut inte gå in och laga mat när jag kom hem från jobbet. Så istället plockade jag fram lite godsaker från kylskåpet. Sallad, gurkstavar, romanticatomater, paprika, brieost, vitlöks- och ört-Philadelphia, serranoskinka, salami och en annan god spansk skinka som jag inte kommer ihåg namnet på. Dessutom öppnade jag en liten flaska mousserande vin för att fira det vackra vädret :)


Se'n satt jag länge i vår loungemöbel och njöt av solen, lugnet och den kommande helgen. Den här veckan har det varit fullt fokus på jobbet och att komma ikapp efter min semestervecka och det är svårt att komma ihåg att vi för en vecka sedan faktiskt hade semester med sol och bad.

Men nu känns det som jag är i kapp på jobbet så nu ska jag bara komma i kapp hemma också. Tvättberget, som jag struntade i när jag bakade istället, är av något konstig anledning kvar. Tvätta är nog det enda jag måste göra i helgen, så det lär bli mycket tid över till avkoppling, umgås med nära o kära och samla energi. Det är så mina favorithelger är!

torsdag 26 maj 2016

Drinken från SPiS i Kiruna

Den första drinken vi fick smaka på när jag satt i drinkjuryn kom från SPiS i Kiruna och det var Hanna som tävlade. Det var så vackert när glasen kom ner till oss med guldbeströdd sockervadd och en blomma i ett fint glas, bredvid stod en liten tillbringare med det flytande till drinken. Sen fick vi själva hälla det över sockervadden som då smälte och bidrog till smakupplevelsen. En riktig wow-känsla.

Jag har sett dessa sockervaddsdrinkar i bloggar i ca ett år men jag har aldrig provat själv. Men i sommar kommer det nog bli av. Väldigt läckert och gör nog succé på vilken fest som helst.



Drinken heter Cumulus Violas och tanken var att göra en blommig drink 
men blommiga smaker på många olika sätt så som honung, vanilj och saffran. 
Innehåll
tequila reposado
galliano
litchejuice
citron
en lag på 
honung
saffran
apelsinblomsvatten 
rosenvatten. 
Servering
violsockervadd

Här har sockervadden börjat smälta. Läckert!

Den alkoholfria drinken tog jag visst inget kort på, men den föll mig inte riktigt i smaken. Den såg ut och smakade mer som en smoothie än en drink och det är inte riktigt det jag vill ha på krogen.


Den alkoholfria drinken Klorofyll är en drink med örtiga pigga smaker. 
Baserad på äpple 
och smaksatt med 
lime, yoghurt, och en juice på nässlor, basilika, persilja och mynta.

Drinktorsdag

Det är många som har efterfrågat vilka drinkar jag fick provsmaka när jag satt i drinkjuryn förra fredagen. Och jag gör ju allt för er läsare :) så självklart har jag efterfrågat recept, tillvägagångssätt och ingredienser till drinkarna, både de med alkohol och de utan. 

Från och med i kväll kommer jag varje torsdag i fem veckor berätta om de goda drinkarna jag hade den stora turen att få testa. Det kommer bli en tävlandes båda bidrag per inlägg. Så i kväll kommer ni få de första två drinkarna. Missa inte det! 

Det blir en perfekt uppladdning inför helgen, eller hur? 


Varje tävlande skulle förutom tävlingsdrinken med alkohol även göra en alkoholfri variant. Jag tycker det är viktigt att krogar kan erbjuda goda och bra drinkar även till de som inte vill dricka alkohol. 
För en god alkoholfri drink är såå mycket roligare och godare att dricka än en läsk.

Ha en bra torsdag så ses vi i kväll!

onsdag 25 maj 2016

Lchf-gratäng

Go'kväll, det är en trött bloggare här som fortfarande inte har sovit i kapp sömnbristen trots att jag sov nio timmar i natt. I dag fick jag även en migränattack på jobbet så jag trodde att jag skulle vara tvungen att fara hem. Men lite medicin och vila gjorde att jag lyckades vara kvar hela da'n, men det blir en tidig kväll även i dag. Vill ju vara utvilad till helgen!

I går var vi duktiga o förberedde lite inför dagens middag. Måste bli bättre på det! Det är så himla skönt att bara fixa det sista och sen ha en god middag. Det godaste i dagens middag var en aubergine- och mozzarellagratäng. En gammal storfavorit som vi gör lite då och då. Ni måste prova!


I går gjorde vi de två tidskrävande sakerna - koka tomatsås och ugnssteka aubergine. Så i dag behövde vi bara varva ingredienserna innan vi gratinerade gratängen i ugnen. Lagom ansträngande när man kommer hem trött och hungrig.

Perfekt lchf-mat och man saknar inte kolhydrater det minsta. Hela familjen tycker om det här så jag gjorde inte något övrigt tillbehör, som potatis, ris eller pasta och ingen klagade.

tisdag 24 maj 2016

Genväg till kycklinggryta

Jag tycker om att laga mat från grunden, men när tid är en bristvara är jag glad att det finns genvägar.

Jag har fått prova Keldas nya grytbaser och först ut var den med Balsamico och rostad vitlök - en favorit-smakkombination för mig. Men grytbasen var lite skarp i smaken, så för att mjuka upp smakerna tillsatte jag en skvätt grädde och då blev det en mycket godare gryta. Tips!

Jag åt vitkålspasta till kycklinggrytan. Mums!
Fast egentligen vet jag inte hur mycket tid man sparar för det mest tidskrävande är ju att skära och steka kycklingen och det slipper man inte undan. Men om man är dålig på att prova nya kryddor och smakkombinationer så är det kanske en hjälp på vägen att använda färdigkryddade grytbaser.

Burken med grytbasen.

På burken står det att man ska använda 5 hg kyckling men jag använde mycket mer och det blev inte för lite sås i förhållande till kycklingen. Så jag tror att man kan använda ett helt kilo kycklingfilé om man dessutom tillsätter lite grädde.

Jag tillsatte dessutom en burk hela champinjoner och hade jag haft mer grönsaker hemma hade jag tillsatt lite zucchini, broccoli eller minimorötter också.

måndag 23 maj 2016

Vegetarisk pasta

På måndagar är det många som väljer att äta vegetariskt, tack vare "köttfri måndag/meatfree monday". Jag försöker äta vegetariskt lite då och då, men alldeles för sällan. Jag skulle gärna äta det flera gånger i veckan men är lite dålig på att variera maten när det gäller vegetariska maträtter. Men jag ska försöka skärpa mig!

Den här vegetariska pastan som jag gjorde i går blev riktigt god i sin enkelhet. Det enkla är det goda! Och krångligare än så här behöver inte vegetarisk matlagning vara.


Vegetarisk pasta

1 zucchini
1 bit vitkål
5 champinjoner
3 morötter
olivolja
salt, peppar

Skölj och dela zucchinin i mindre bitar.
Ansa och dela champinjonerna i mindre bitar.
Skölj och strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna i tunna skivor.
Stek alla grönsaker i omgångar i olivolja, salta och peppra.
Blanda till sista ihop allt, värm upp. 
Servera till tagliatelle och ev. thaichilisås.

Vill man äta lågkolhydrat-kost så struntar man så klart i pastan. Man kan själv välja hur man vill krydda den här rätten. Jag tycker det blir gott med thaichilisås, andra vill ha ketchup eller soja. Vad skulle du välja?


Vilken rivstart på veckan det blev. Efter min spontansemester förra veckan var det mycket att ta igen på jobbet i dag. Jag hann jobba undan en hel del men tyvärr inte allt så det lär bli lite småstressigt i morgon också. Men nästa vecka ser lugnare ut, så det finns hopp :)

Efter en veckas semester då jag inte tänkte på kosten speciellt mycket är det nu tillbaka till att äta lågkolhydratkost. Rivstart även där! Så nu ska jag ut och leta inspiration till goda maträtter utan kolhydrater. Har ni några tips?