Precis en vecka kvar till midsommarafton. Har ni börjat planera menyn eller är det samma varje år? Lite sill, lite gravad lax och sen grilla något, eller? Undra hur många som inte äter jordgubbar på midsommarafton? Om ni har buffé kanske ni ska prova dessa goda bruschettas.
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (klicka så kommer ni till receptet)
8 skivor lufttorkad skinka
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.
Det här är smaker som jag älskar. Jag la dessutom "mackorna" på en bädd av ruccola så det var många goda italienska smaker placerade på samma tallrik. När jag bjöd på dessa hade jag även gjort bruschetta med tomat och basilika som också är jättegoda.
fredag 15 juni 2012
torsdag 14 juni 2012
Många läskande nyheter från Kiviks musteri
Har ni hängt med i alla nyheter från Kiviks musteri? De har många nya smaker på törstsläckare till sommaren. Här följer ett urval.
Fläderblomsdryck med rabarber är en nyhet.
Sedan tidigare finns Fläderblomsdryck med citron eller jordgubb.
Hallon- och rabarbersoppa
Jordgubb- och melondryck - Visst låter det gott?
onsdag 13 juni 2012
Kyckling- och ajvargryta
Jag har det lugnt och skönt på min första semestervecka (nästa vecka är det jobb igen), inga tider att passa utan tar da'n som den kommer. Jag läser, vilar och njuter av att hela familjen är ledig tillsammans. Få se hur många veckor det är så den här sommaren.
Det har inte varit många dagar man har kunnat sitta ute och äta men på mors dag var det varmt och vi satt ute och åt pasta och kycklinggryta smaksatt med ajvar relish.
Kyckling- och ajvargryta
ca 7 hg kycklingfilé
purjolök
2,5 dl grädde
1 dl ajvar relish
1 liten burk majs
1 liten burk kidneybönor
Stek kycklingen i bitar, salta och peppra.
Tillsätt strimlad purjolök på slutet.
Tillsätt ajvar relish och grädde. Låt koka någon minut.
Skölj bönorna väl och häll bort vattnet från majsen.
Tillsätt till grytan och låt allt bli varmt.
Servera till pasta.
Ajvar relish finns både i svag och stark variant och är paprikapasta med väldigt god smak. Jag och Ida tycker om bönor de övriga petar bort dem.
Det har inte varit många dagar man har kunnat sitta ute och äta men på mors dag var det varmt och vi satt ute och åt pasta och kycklinggryta smaksatt med ajvar relish.
Kyckling- och ajvargryta
ca 7 hg kycklingfilé
purjolök
2,5 dl grädde
1 dl ajvar relish
1 liten burk majs
1 liten burk kidneybönor
Stek kycklingen i bitar, salta och peppra.
Tillsätt strimlad purjolök på slutet.
Tillsätt ajvar relish och grädde. Låt koka någon minut.
Skölj bönorna väl och häll bort vattnet från majsen.
Tillsätt till grytan och låt allt bli varmt.
Servera till pasta.
Ida gör fint på sin tallrik för att kunna ta kort på den.
tisdag 12 juni 2012
Risonisallad med röd pesto
Nu är första sommarlovsveckan igång för barnen och de njuter. Själv har jag min första semestervecka men sen ska jag in och jobba två kort-veckor (4 da'r/vecka) innan jag får flera långa sköna veckor semester.
På förskolans knytkalas i förra veckan hade jag med mig kycklingspett som barn älskar, så fort jag bjuder på dem så går de åt fort. De är så enkla att göra och perfekta att förbereda. Dessutom hade jag med mig en risonisallad.
Risonisallad med röd pesto
risoni
röd pesto
ruccola
gurka
körsbärstomater
färsk basilika
Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med peston.
Låt svalna något eller helt tills du tillsätter de grönsaker du vill ha i salladen.
Eftersom jag hade med risonisalladen på förskolefesten använde jag "barnvänliga" grönsaker, hade jag gjort en mer vuxenvariant hade jag nog använt oliver, soltorkade tomater, fetaost eller mozzarella och rödlök.
De flesta pesto-varianter innehåller nötter men Icas röda pesto är nötfri viket jag uppskattar enormt mycket. Men kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du ska bjuda en allergiker.
På förskolans knytkalas i förra veckan hade jag med mig kycklingspett som barn älskar, så fort jag bjuder på dem så går de åt fort. De är så enkla att göra och perfekta att förbereda. Dessutom hade jag med mig en risonisallad.
risoni
röd pesto
ruccola
gurka
körsbärstomater
färsk basilika
Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med peston.
Låt svalna något eller helt tills du tillsätter de grönsaker du vill ha i salladen.
Eftersom jag hade med risonisalladen på förskolefesten använde jag "barnvänliga" grönsaker, hade jag gjort en mer vuxenvariant hade jag nog använt oliver, soltorkade tomater, fetaost eller mozzarella och rödlök.
De flesta pesto-varianter innehåller nötter men Icas röda pesto är nötfri viket jag uppskattar enormt mycket. Men kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du ska bjuda en allergiker.
söndag 10 juni 2012
Fudgekaka
Ida skadade ju handleden på torsdagmorgon, när hon fortfarande hade ont på fredagmorgon tyckte vårdcentralen att vi skulle komma så de fick kolla på handen. Väl där skickades hon på röntgen på Sunderby sjukhus. Eftersom det var Leif som följde henne blev det en orolig väntan för mig innan han ringde och sa att röntgenplåtarna inte visade på någon spricka eller brott i något av alla småben som finns vid handen. Nu ytterligare någon dag senare verkar handen mycket bättre, tack o lov.
Ska ni baka en chokladig kaka kan jag tipsa om den här Fudgekakan som även brukar kallas Skärtorsdagskaka för man ska baka den på onsdag och skära den på torsdag.
Fudgekaka
Kaka:
300 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör
Kaka:
Smält smöret i en ganska stor kastrull för allt ska ner där i eftersom.
Rör i socker och ägg.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner i kastrullen och rör om.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda i 175° i 15-20 min. Låt svalna.
Glasyr:
Koka allt, utom smör i 15 min.
Rör inte så mycket, så stelnar det bättre sen.
Blanda i smöret.
Bred den varma, ev. lite avsvalnade, glasyren över den kalla kakan.
Låt gärna stå till dagen efter innan ni skär den i rutor.
Choklad, choklad, choklad, tycker ni om choklad måste ni prova den här kakan, som dessutom är enkel att göra. Eftersom man tillsätter alla ingredienser i kastrullen som man smälter smöret i så blir det inte speciellt mycket disk.
Ska ni baka en chokladig kaka kan jag tipsa om den här Fudgekakan som även brukar kallas Skärtorsdagskaka för man ska baka den på onsdag och skära den på torsdag.
Fudgekaka
Kaka:
300 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör
Kaka:
Smält smöret i en ganska stor kastrull för allt ska ner där i eftersom.
Rör i socker och ägg.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner i kastrullen och rör om.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda i 175° i 15-20 min. Låt svalna.
Glasyr:
Koka allt, utom smör i 15 min.
Rör inte så mycket, så stelnar det bättre sen.
Blanda i smöret.
Bred den varma, ev. lite avsvalnade, glasyren över den kalla kakan.
Låt gärna stå till dagen efter innan ni skär den i rutor.
Choklad, choklad, choklad, tycker ni om choklad måste ni prova den här kakan, som dessutom är enkel att göra. Eftersom man tillsätter alla ingredienser i kastrullen som man smälter smöret i så blir det inte speciellt mycket disk.
lördag 9 juni 2012
Melon- och gurksallad
Oj vad trött jag har varit idag, man kan nästan tro att det var jag som tog studenten igår. Vår studentdag började med att vi firade Irma på skolgården när de "sprang ut". Medan hon sen åkte lastbilsflak åkte min familj och mormor o morfar på restaurang för sommarlovslunch, sen bar det av på studentfika med de godaste biskvier. Saknar dem redan. Det fanns så klart mycket gott, men biskvier är ändå biskvier. Efter att vi hade firat dagens student med en skumpa-skål så längtade vi hem och avvek innan middagen dukades fram. Det har varit en stressig vecka med många aktiviteter så det känns skönt att "bara" vara hemma med familjen.
Melon- och gurksallad
0,5 honungsmelon
1 gurka
20 rädisor
0,5 citron
3 msk olivolja
150 g fetaost
1 kruka gräslök
Skär av skalet från melonen. Dela den i halvor och gröp ur kärnorna.
Skala och kärna ur gurkan.
Skölj och ansa rädisorna.
Skär melon, gurka och rädisor i tunna skivor.
Pressa ur citronjuicen och blanda med olivolja.
Häll marinaden över melonen och grönsakerna.
Skär fetaosten i bitar, hacka gräslöken. Strö över melon- och gurksalladen.
En fräsch och god sallad att bjuda på en varm sommardag. Perfekt tillbehör till grillat. För nu har väl grillsäsongen kommit igång hos er alla?
Melon- och gurksallad
0,5 honungsmelon
1 gurka
20 rädisor
0,5 citron
3 msk olivolja
150 g fetaost
1 kruka gräslök
Skär av skalet från melonen. Dela den i halvor och gröp ur kärnorna.
Skala och kärna ur gurkan.
Skölj och ansa rädisorna.
Skär melon, gurka och rädisor i tunna skivor.
Pressa ur citronjuicen och blanda med olivolja.
Häll marinaden över melonen och grönsakerna.
Skär fetaosten i bitar, hacka gräslöken. Strö över melon- och gurksalladen.
En fräsch och god sallad att bjuda på en varm sommardag. Perfekt tillbehör till grillat. För nu har väl grillsäsongen kommit igång hos er alla?
fredag 8 juni 2012
Marängtårta med blåbär
Nu är Ida och Leif på väg till vårdcentralen för igår morse hoppade Ida studsmatta och landade på handen och har ganska ont fortfarande. De tyckte att vi skulle kolla upp för säkerhets skull. Jag hoppas och tror att det inte är någon spricka.
Redan igår eftermiddag hade barnen skolavslutning och självklart var vi tvungna att fira det med en tårta. I år blev det en blåbärsmarängtårta. Så nu har skolbarnen sommarlov i 10 härliga veckor och de hoppas på mycket sol och bad.
Marängtårta med blåbär
1 paket marängtårtbottnar
3 dl vispgrädde
240 g blåbär
Vispa grädden.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
Täck med hälften av grädden och strö på hälften av bären.
Lägg på nästa botten.
Täck med resten av grädden och blåbären.
Den här tårtan brukar jag göra på somrarna men då använder jag jordgubbar. Den blev minst lika god med blåbär. Jag har sagt det förut men jag säger det igen: De flesta köpta maränger är äggfria. Konstigt men sant! Så det här är en jättebra tårta att bjuda ägg-allergiker på. Jag använder helt osötade bär eftersom köpta marängbottnar är så söta i sig.
Idag ska vi på studentfirande då mitt kusinbarn tar studenten. Ska bli mysigt o nostalgiskt att se glada studenter. Det var många år sedan jag tog studenten men glädjen jag kände den da'n glömmer jag nog aldrig.
Redan igår eftermiddag hade barnen skolavslutning och självklart var vi tvungna att fira det med en tårta. I år blev det en blåbärsmarängtårta. Så nu har skolbarnen sommarlov i 10 härliga veckor och de hoppas på mycket sol och bad.
Marängtårta med blåbär
1 paket marängtårtbottnar
3 dl vispgrädde
240 g blåbär
Vispa grädden.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
Täck med hälften av grädden och strö på hälften av bären.
Lägg på nästa botten.
Täck med resten av grädden och blåbären.
Den här tårtan brukar jag göra på somrarna men då använder jag jordgubbar. Den blev minst lika god med blåbär. Jag har sagt det förut men jag säger det igen: De flesta köpta maränger är äggfria. Konstigt men sant! Så det här är en jättebra tårta att bjuda ägg-allergiker på. Jag använder helt osötade bär eftersom köpta marängbottnar är så söta i sig.
Skolavslutningsfina!
Olivia gick ut 6:an och Isak 4:an.
Ida har ett år kvar på förskolan innan hon blir en skoltjej.
Självklart ville barnen att jag skulle ta en "Duckface"-bild också.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)