måndag 17 augusti 2020

Kycklingsallad med senapsvinägrett

Jag fortsätter njuta av ytterligare några semesterdagar, men nu är det verkligen på sluttampen. Näst-sista sommarsemesterdagen idag och jag tar det mest bara lugnt och njuter av ledigheten och solen. När solen är framme är det riktigt varmt o skönt, men så fort den går i moln så blir det kyligt. Den riktiga sommarvärmen verkar ha försvunnit från oss i norr nu. Men vilken tur att solen har lyst nästan hela dagen så det ändå har varit kanonvarmt.

Till lunch igår fixade jag i ordning en enkel men fräsch och god kycklingsallad. Älskar att äta sallader, framför allt till lunch. Vill man kan man servera nå gott bröd som tillbehör men det gjorde inte jag, utan här blev det en enkel salladslunch bara.


Kycklingsallad

5 hg kyckling(lår)filé
salt, peppar, paprikapulver
1 bit sallad
1 bit gurka
2-3 tomater
2 morötter, rivna
1 äpple
1 rödlök
1 pkt fetaost
4 kokta ägg

Dela kycklingen i mindre bitar, stek och krydda. Lägg åt sidan.
Skär alla övriga ingredienser i mindre bitar.
Blanda ihop allt tillsammans med kycklingen. (Jag serverade ägghalvor bredvid pga allergi)

Senapsvinägrett

3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk dijonsenap
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser. 
Rör om ordentligt.
Häll över salladen och rör om.


Jag gjorde även en till omgång senapsvinägrett som jag serverade bredvid för den som ville ha lite extra vinägrett på sin sallad.

söndag 16 augusti 2020

Semester i Stockholm

Nu har vi landat hemma i några dagar efter vår mysiga Stockholmstripp. Det var jag och Ida som var i väg på en mor-dotter-resa med fokus på mys, shopping, fika och mat. Vi hittade en massa fina o bra kläder till Ida som kommer bli perfekt i höst, det gick lite sämre för mig att hitta kläder. Men fokus var på Ida, så jag är ändå nöjd.

Som vanligt när man är i Stockholm blir det en hel del promenerande, ca 20 000 steg per dag hann vi med utan problem. Vi gick nog extra mycket den här gången, både för att vi hade kanonväder men även för att vi ville undvika kollektivtrafiken så mycket som möjligt pga smittorisken. Vi åkte dock färja och spårvagn till och från Djurgården samt pendeltåg till Solna. Men det var ingen trängsel nån av gångerna och vi kunde utan problem hålla ett avstånd på 1-2 meter. Skönt!

Hotellfrukost är väl bland det godaste o mysigaste som finns.
Det funkade riktigt bra vid frukosten, ingen trängsel och hyfsat bra utbud.
Kan inte klaga på utsikten från hotellets Sun deck som låg bredvid vårt hotellrum.
En annan vy jag älskar - när man tar färjan från Slussen till Djurgården.
Lite läskigt tyst och öde låg Gröna Lund när vi kom med färjan till Djurgården.
Undra när de får öppna igen?
Vårt mål med Djurgårdsresan var Kennys Gelato
som vi hört så mycket gott om och vi blev inte besvikna.
Vi åt en hel del gott, här är min Ceasarsallad på Fridays.
Den var god, men miljön var desto sämre.
Vi var tvungna att sitta inne med gräsligt hög ljudnivå. De hade
Coronaanpassat uteserveringen så mycket så de hade inget bord för 6 personer.
Desto mysigare och lugnare var det på East
där Ida åt sushi och jag åt en Poké Bowl med räkor.
Riktigt gott, dit återvänder jag gärna.
En av de soliga dagarna satte vi oss på Vau de Villes uteservering på Norrmalmstorg,
där jag åt en Toast Skagen och Ida åt utbankad biff, pommes och bea.
Goda men stora portioner.
Målet med resan var att hitta höstkläder till Ida - och vi lyckades.
Här är en del av det vi shoppade.

lördag 15 augusti 2020

Fredagsmys med ost- och charkbricka och annat gott

Förra fredagen bjöd jag på fredagsmys med bl.a. en ost- och charkbricka. Vi satt ute länge och njöt av sommarkvällen, trots att det blev lite småkyligt och fuktigt som det ofta blir på kvällarna i augusti. Men älskar att sitta ute länge på kvällarna och dra en filt runt mig. Tack vare Corona och att vi vill vara ute så mycket som möjligt, framför allt när vi har gäster, så har jag suttit ute extra mycket och länge den här sommaren. Inget ont som inte har nå gott med sig...


Fredagsmys-godsaker

Ost- och charkbricka

parmaskinka
salami Napoli
kallt marinerat älgkött
brieost
ädelost
kaltenbach
mozzarella
kalamata-oliver

hjortronsylt
blåbärssylt
melonfat med 3 sorters melon
salladsmix
cocktail-tomater

pesto-omelett

finn crisp
TUC-kex
Digestive
smörgåsrån
fröknäcke
snabb-focaccia 

varm korv med bröd


Ser ni det fina fatet med ost och chark? Och oliv-skålen? Det fick jag i födelsedagspresent i somras. Visst är det fint? Och jag blir extra glad över att det är tillverkat här i Luleå av ett företag som heter Mokk. Här kan ni läsa mer om dem som inte bara gör så att jag får duka fint utan även Hemmagastronomi, en av Luleås "fin-krogar".

På tal om Hemmagastronomi så ska vi snart cykla in dit och fira vår bröllopsdag någon dag i förväg eftersom Leif jobbar borta på den riktiga dagen. Och vi vill ju inte gå miste om att fira något. Ni vet väl vad jag brukar säga "Allt som kan firas ska firas".

fredag 14 augusti 2020

Snabb-focaccia

Focaccia har varit en storfavorit på sommaren sedan flera år och det finns många recept på det på bloggen, t.ex. här. Men i sommar har jag gjort en snabb-variant flera gånger då jag har använt färdig pizzadeg, så himla smidigt.

Vackert och gott bröd som passar på vilket buffé- eller grillbord som helst.


Snabb-focaccia

1-2 färdig pizzadeg
olivolja
svarta oliver
fetaost
soltorkade tomater
flingsalt
färska örtkryddor t.ex. timjan, oregano och/eller rosmarin

Ta fram degen så den blir rumstempererad. 
Ringla lite olja på en plåt.
Om du använder 1 pizzadeg viker du den dubbelt innan du lägger ner den på plåten.
Om du använder 2 pizzadegar, lägger du dem på varandra på plåten och trycker/kavlar ihop dem något. 
Tryck ner små fördjupningar över degen och stoppa ner oliver, fetaost och tomater i dem. 
Ringla över olja och strö över flingsalt och kryddor. 
Grädda i 225 C ca 15 min tills brödet blivit fluffigt och fått fin färg.
Skär i rutor och servera genast.


Detta bröd går att variera en massa, men det här är nog den variant vi använder oftast. På bilden har vi färska tomater och det är också gott men degen/brödet blir rätt blött av det. 

onsdag 12 augusti 2020

Jordgubbssorbet - äggfri

Jag inser att jag fortfarande har kvar en massa recept från min födelsedag att dela med mig av. Den här goda och fräscha sorbeten bjöd jag på som efterrätt på kvällen tillsammans med en massa andra saker. Jag älskar mina små portionsskålar från Duni så självklart använde jag dem även till denna sorbet. Men vill man så kan man självklart frysa ner sorbeten i en stor låda och sedan gröpa direkt ur den när det är dags för servering.

Perfekt med en efterrätt som både är ägg- och mjölkfri, dvs vegansk, och även glutenfri, när man har många gäster och risk för många allergier. Det bästa som finns är när alla gäster kan äta allt!

Jordgubbssorbet

300 g jordgubbar
20 + 60 g strösocker
10 g glykossirap
60 g vatten

Mixa jordgubbarna med 20 gram av sockret så det blir en slät jordgubbspuré. 
Koka därefter upp vatten, resten av sockret och glykossirap. 
Ta av sockerlagen från spisvärmen häll den över jordgubbspurén. 
Blanda ihop allt väl och häll sedan sorbetsmeten i en frystålig stor burk eller portionsförpackningar.
Täck med lock och ställ i frysen i minst 12 timmar.
Ta fram sorbeten ca 15 minuter innan servering så den hinner mjukna om du har en stor förpackning. Portionsglas tinar på några minuter.

Mitt efterrättsbord

måndag 10 augusti 2020

Crostini med ädelost och hjortronsylt

mammas födelsedag gjorde jag ett enkelt men supergott drinktilltugg med den goda kombinationen av sött och salt, nämligen söt hjortronsylt och salt ädelost. Såna här enkla små snittar där utseendet inte är så viktigt är perfekt för mig som inte orkar stå med finliret alltför länge. Fort och gott, är det bästa enligt mig.

Crostini med ädelost och hjortronsylt

ädelost
hjortronsylt

Lägg en bit ädelost på varje crostini.
Lägg sedan en klick sylt på varje ostbit.
Servera ganska direkt så inte crostinin mjuknar.

Är ni många som har börjat jobba idag? Jag tror nog det för detta verkar vara den stora börja-jobba-måndagen i år. Men eftersom vi har så otroligt fint väder nu, är det kanske många som har förlängt sin semester för att få njuta några dagar extra av sommaren. Jag har fortfarande en massa semesterdagar kvar att njuta av sommar, sol och ledighet.

Jag och Ida ska alldeles strax åka till Stockholm för några mysdagar bara hon o jag, vi ska shoppa, äta och fika. Ska bli så mysigt med några dagar bara hon och jag innan skolan och jobb drar igång. Vill ni se vad vi gör och äter i Stockholm så får ni titta på Instagram där ni hittar mig som @matro_sara. In o följ!

Ha en bra måndag!

söndag 9 augusti 2020

En solig o varm dag för 80 år

Igår var det dags för fest igen och den här gången var det min mamma vi firade eftersom hon fyllde 80 år. Och än en gång hade vi kanontur med vädret, strålande sol och så varmt o skönt. Det brukar kunna blåsa rätt ordentligt nere hos henne eftersom hon bor alldeles vid vattnet, men igår var det inte speciellt blåsigt, tack o lov.

Idag däremot har det blåst sååå mycket även uppe hos oss i ett villakvarter där det brukar kunna vara lä. Jag är alldeles trött i huvudet av alla blåst. Sån tur att blåsten kom idag och inte igår.

Gårdagens 80års-kalas började med kaffe, te och tårtor. Men det glömde jag att ta kort på, förmodligen för jag var så otroligt tesugen så jag var snabb att göra mig en stor kopp te när allt var framdukat.

När vi hade mumsat klart av allt gott fikabröd dukade vi fram bubbel och snittar. Gott med nå salt i värmen och ingen fest utan goda bubblor, igår bjöds vi på både Prosecco och Cava.

Bubbeltilltugg

Crostini med ädelost och hjortronsylt
Crostini med färskost, salami Milano och machésallad
Milda gratinerade ostsnittar
Gurk- och morotsstavar
Dip med crème fraiche och sweet chili
Ost+vindruvor
Chips och tacochips
Popcorn
Vegetarisk chilipaj


När snittarna och bubblet var slut dukade vi in all disk och gick sedan till oss där det var dags för middag som vi dukade upp ute på altanen. För att trots att klockan hade hunnit bli rätt mycket så var det fortfarande så varmt och skönt ute. Ljuvliga sommar!

80årsmiddag

Grillad flankstek
Ugnsstekt lax
Dubbelmarinerad fläskytterfilé
Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Ugnsstekt broccoli
Grillad Brieost
Sallad
Fetakräm
Bearnaise, vanlig och chili 


Och inte kan man ha en festmiddag utan efterrätt, så trots att vi hade mumsat på en massa tårtor tidigare under dagen dukade vi fram lite efterrätt. Men vi gjorde det lätt för oss och gjorde två sorters chokladmousse som vi åt med bär. Gott, passar alla och enkelt!

Efterrätten

hallon
mango


Av oss barn fick hon ett badkar som hon snart ska få installerat inomhus
och sedan kan hon njuta av varma bad hela hösten och vintern.

Grattis fina mamma! Nu är denna kalassommar över men vi fortsätter njuta av sommaren, solen och värmen som fortfarande är kvar. I vinter när det är mörkt o kallt får vi tänka tillbaka på och minnas våra fina födelsedagar.