torsdag 2 april 2020

Guldstjärna

Det blev inget blogginlägg igår. 
Tänkte att ni ändå inte skulle ha trott på något jag skrev eftersom den var 1 april, så jag lät bli. 

Nej, så var det inte alls. Tiden räckte inte till helt enkelt. Ida hade bjudit in Olivia och Emil på middag, så vi hade trevligt sällskap större delen av kvällen. Sen var jag tvungen att jobba ett litet tag och därefter öppnade jag inte datorn nå mer.

Ida ville så gärna bjuda på den goda indiska kycklinggrytan som de hade gjort på skolans hemkunskap och den var verkligen god. Ida fixade nästan allt själv, det jag hjälpte henne med var att skära löken i fina bitar, skära och steka kycklingen lite lätt samt koka riset. I övrigt skar, stekte, blandade ihop, kryddade och passade hon allt själv. Guldstjärna till min lill-tjej som inte är så liten nå mer.


Egentligen skulle jag ju ha publicerat ett inlägg med mars månads alla recept igår precis som jag brukar när det är ny månad. Men jag har inte hunnit sammanställa recepten så ni får fortsätta vänta. Men jag hoppas att jag hinner sammanställa inlägget ikväll, trots att jag måste jobba en stund även då. Det är mycket nu....

Men snart är det helg och tid för lite återhämtning!

tisdag 31 mars 2020

Sötstark kycklinggryta med ananas

Ikväll är jag mycket piggare än igår, tack o lov. Så trött jag var i går alltså, länge sedan jag var så trött utan att vara sjuk. Trots att jag har sovit lite oroligt i natt så känner jag mig pigg, sån härlig känsla.

Förra veckan åt vi en god kycklinggryta som vi även åt för någon månad sedan men då glömde jag bort att ta kort. Så nu var jag tvungen att tillaga den igen för att kunna dela med mig av receptet. Men det gjorde ingenting för den är så himla god - söt, stark och krämig i en härlig blandning.


Sötstark kycklinggryta med ananas

1 kg kycklingfilé
3 msk krossad ananas i juice
1 cm riven färsk ingefära
4-5 msk thaichilisås
1 msk kycklingfond
1-2 tsk soja
3 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg över i en ugnsform.
Blanda ananas, ingefära, thaichilisås, fond, soja och grädde i en kastrull och koka upp. 
Låt koka 5-10 minuter, smaka av med salt o peppar och ev mer thaichilisås. 
Häll såsen över kycklingen och tillaga i 200 C ca 15-20 minuter.
Servera med ris (jag åt broccoli till kycklingen). 


På jobbet fixar vi förmiddagsfika varje fredag, som jag har berättat om tidigare. Nu har jag missat fredagsfikat 4 veckor i rad pga sportlov, planeringsdag, sjukdom och hemmajobb. Men på fredag är det äntligen dags för mig att vara med på go'fikat igen. Men den här gången får jag inte bara njuta av godsakerna, utan nu är det min tur att även planera och fixa fikat tillsammans med två andra.

Jag har suttit och kollat lite recept och fått lite inspiration nu ikväll. Så imorgon ska jag dela med mig av mina idéer och se om de godkänns av de andra. Vi har strukturerat och planerat det mesta, men vi saknade lite smågrejer och det är det jag tror jag har hittat nu.

måndag 30 mars 2020

Trött tröttare tröttast

Fler än jag som är sjukt trötta idag?
Vilken tid är det ok att gå och lägga sig? Jag ska i alla fall försöka vara vaken till strax efter 9, annars är jag rädd för att jag vaknar efter nån timme för att kroppen tror att jag bara har sovit lite middag. Även igår var jag så himla trött och gjorde inte mycket nytta under dagen. Så jobbigt och tråkigt med trötta och sega dagar. Två såna dagar får räcka så nu hoppas jag på mer energi imorgon.

I väntan på att jag får gå och sova tar jag en kopp ingefära-te, bloggar lite och ser "Vem bor här?". Kul att se alla olika hem, man får lite tips och inspiration. Jag har bara sett nån snutt här o där tidigare, men det är ju ett jätteroligt program så nu kommer jag nog försöka se fler avsnitt.


Nu är klockan snart 9, så nu ska jag stänga ner datorn och börja förbereda mig för att få SOVA. Så efterlängtat. Ha en bra måndagskväll - om ni orkar vara vakna längre än vad jag orkar.

Karantänfika

Efter två veckor hemma är det nu dags att åter göra sig i ordning för att gå till jobbet. Nu är det slut på att gå i myskläder hela da'n o med håret i en slarvig tofs och nu måste jag återigen planera och packa matlåda. Men det ska faktiskt bli skönt med lite rutiner och det ska bli riktigt kul att träffa lite folk igen och ha några att surra med under fikastunderna.

Som vanligt börjar jag måndagen med att ta det riktigt lugnt. Redan före 6 är jag hemma igen efter att ha skjutsat Leif till Kiruna-tåget och har då över en timme för mig själv innan det är dags att väcka Ida. Älskar dessa lugna måndagsmorgnar, perfekt start på arbetsveckan.


I torsdags då det var riktigt varmt o soligt bjöd jag hit mamma på eftermiddagsfika. Fast hon fick ta med sitt egna fika och vi satt flera meter från varandra utomhus. Det är väl på det sättet vi får umgås numera trots att vi är friska. Hon är över 70 år och vi gör som myndigheterna säger, så vi har inte träffats "på riktigt" på ett bra tag.

Enda gångerna vi har träffats är när vi har handlat åt henne och lämnat det utanför dörren, för då passar vi på att prata med varandra på några meters håll. I övrigt är det telefon och FaceTime som gäller nu. Hur länge kommer det vara så här? Just ovissheten är det värsta, att inte veta hur länge det kommer vara så här.

Karantänfika.
Jag satt på stolen med beiga skinnet och mamma valde stolen med blå filt.

Nu är det dags att väcka Ida och sedan ska jag promenera till jobbet i soligt, vindstilla men småkyligt väder. Lär blir en skön promenad.

Jag önskar en bra och frisk måndag!

söndag 29 mars 2020

Matsedel v. 14 mars/april 2020

Har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Känns som det har varit ovanligt lite i tidningarna om det i år. De har lite annat att skriva om just nu och tidningarna fylls av Corona.

Imorgon hoppas jag att jag är tillbaka på jobbet igen efter två veckor hemma. Ska bli kul att komma ut lite, men det innebär också att jag i dag måste planera veckan lite mer än jag gjort på slutet. För nu måste logistiken och middagarna planeras i förväg igen eftersom Idas skola och basketträningar inte har ställts in.


Matsedel v. 14 mars/april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 27 mars 2020

F.r.e.d.a.g

Det blev inte många timmars jobb i dag. Jag var så omotiverad och hade svårt att komma på nå vettigt att göra i jobbväg, så jag flexade ut och började storstäda istället. Så skönt att ha det gjort inför helgen, älskar känslan av ett nystädat hus. Nästan så att jag måste åka o köpa en bukett blommor imorgon för att fira att huset är nystädat och att min karantän är över.

Alltid när jag har nystädat så får jag sån lust att baka. Inte så konstigt eftersom det är mycket roligare att vara i köket när det är välstädat. Men så onödigt att börja stöka ner och damma med mjöl precis när man har skurat.

Få se om jag ändå kanske bakar lite i morgon för jag har faktiskt ett paket jäst som håller på att gå ut. Måste ju använda upp jästen som är sån bristvara. Jag tycker det är lite lustigt att helt plötsligt verkar alla vilja baka.


Till middag fick vi besök av Olivia o Emil som vågade sig hit nu när mina hostningar mest bara är små harklingar.

Vi bjöd på
älg-ryggbiff och stekt halloumi
ugnsrostad potatis, morötter, rotselleri, palsternacka och zucchini
Dessutom hade jag gjort två olika sallader, 
rödbetor och fetaost på salladsbädd och
en vanlig sallad med mozzarella.

Som vanligt hade vi riktigt mysigt och satt länge o åt och pratade. Underbar start på helgen, fast lite svårt att få nån riktig fredagskänsla när man varit hemma så länge.

torsdag 26 mars 2020

Sarah Bernhardt-bitar sockerfria

När man som jag har varit hemma i karantän i två veckor är det lätt att man äter lite för mycket och lite för onyttigt. I alla fall älskar jag att äta när jag har småtråkigt. Men jag har fortsatt att försöka undvika kolhydrater och dessa godbitar har varit räddningen. Tack vare dessa har jag klarat mig från att baka något som är proppat med vetemjöl och socker.

Sarah Bernhardt är min favorit på caféer, så gissa om jag blev eld o lågor när jag kom på att de borde gå att göra sockerfria. Glutenfria är de ju alltid. Dessutom är jag lite slö så istället för att stå och göra dem en o en gjorde jag en stor rektangel som jag sedan skar i småbitar.


Sarah Bernhardt-bitar sockerfria


Mandelbotten

1 äggvita
1 dl mandelmjöl
1 msk Ica sötströ

Chokladkräm

80 gram sockerfri mörk choklad
1 dl vispgrädde

Chokladöverdrag

60 gram sockerfri mörk choklad
lite kokosolja

Mandelbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna.
Platta ut en ganska platt rektangel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 12 minuter tills kakorna får färg.
Låt svalna och börja med chokladkrämen.

Chokladkräm
Koka upp grädden och ta bort den från värmen.
Tillsätt chokladbitar. Rör till all choklad smält.
Låt fyllningen stelna tills den blir fast.
Bred chokladkrämen över mandelbotten.
Ställ i kylskåpet så att de stelnar ytterligare.

Chokladöverdrag
Smält chokladen, tillsammans med kokosolja så spricker inte chokladen lika lätt.
Låt den svalna lite.
Bred chokladen över chokladkräm o botten, låt stelna i kyl.
Skär i rutor.


Jag skar mina rutor i ganska små bitar, för oftast vill jag bara ha en liten bit efter maten till en kopp te. Vill man nån gång har lite mer så kan man ta två bitar istället. Dessa kommer jag definitivt göra snart igen, kanske redan i helgen.

Blandat ihop mandelmjöl, sötströ och äggvita.
Gräddad mandelbotten
Den goda chokladkrämen på mandelbotten.
Färdiga rutor, klara att njutas av.