tisdag 7 maj 2019

Kardemummakaka med röda vinbär socker- och glutenfri

I helgen blev jag så sötsugen så jag var tvungen att baka en kaka. Jag älskar kombinationen av kardemumma och bär, så det fick bli en kardemummakaka med röda vinbär (från frysen). Och självklart gjorde jag den socker- och glutenfri eftersom jag just nu är i en period då jag undviker kolhydrater.


Kardemummakaka med röda vinbär 

socker- och glutenfri

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk nymald kardemumma
3 dl röda vinbär

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över röda vinbär.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter.
Servera gärna med vispad grädde


Jag använde vinbär från frysen som jag först tinade i micron och sedan försökte jag att inte få med så mycket vätska. Jag ville få plats med många formar i ugnen så jag använde en avlång form, men det blir även perfekt med en rund pajform.



Vädret är grått o tråkigt och jag känner mig lika grå o tråkig i dag. Jag har varit så otroligt trött utan att förstå varför. Men det är kanske efterdyningar från förkylningen och jag hostar fortfarande en hel del, så nattsömnen blir lite förstörd.

Eller är jag så himla trött för att det är en hel arbetsvecka, det är man ju inte van med 😀

måndag 6 maj 2019

Fläskfilé i basilikasås

Nu ska ni få receptet på gårdagens goda middag, som jag även fick njuta av till lunch i dag och det var minst lika gott som lunchlåda.

Alltså ni måste prova det här om ni älskar italienska smaker lika mycket som jag gör.


Fläskfilé i basilikasås

700 g fläskfilé
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 kruka färsk basilika
rivet skal av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär fläskfilén i strimlor. 
Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta o peppra.
Mixa crème fraiche och basilikablad. 
Rör ner blandningen i pannan tillsammans med grädde och koka upp. 
Smaksätt med citronskal, vitlök, salt och peppar.
Servera med tagliatelle (vanlig pasta eller gjord av vitkål), stekta färska champinjoner, ruccola, cocktailtomater och riven parmesan/pecorino.


Jag som försöker undvika kolhydrater åt vitkåls-tagliatelle och det var supergott, så jag vågar knappt tänka på hur gott det är med riktig tagliatelle. Jag är verkligen en riktig pasta-älskare och just pasta är det jag kan bli sjukt sugen på när jag har haft ett längre uppehåll med kolhydrater.

Jag tycker att parmesan är godare men eftersom vi hade pecorino hemma använde vi det och det passade riktigt bra till det här. Oväntat gott faktiskt.

söndag 5 maj 2019

Två grytor med fler tillbehör

Redan söndagkväll😒

Den här helgen gick lite för fort, jag hann inte riktigt med och nu är det fem hela arbetsdagar tills det är helg igen. Tack o lov verkar det bli en lite lugnare vecka på jobbet.

Till middag gjorde jag en supergod fläskfilégryta med basilika och citron, precis i min smak. Men jag misstänkte att barnen inte skulle vara lika förtjusta i den så jag gjorde även en vanlig enkel fläskfilégryta. Och jag blev inte förvånad att ingen av barnen smakade basilikasåsen 😀


Jag serverade de två grytorna med lite olika tillbehör som var o en fick toppa sin portion med. Perfekt när man är en stor familj med olika smaker 😀

Riven peccorino och hushållsost, stekta färska champinjoner, ruccola och cocktailtomater serverades i små skålar. Dessutom fanns det tagliatelle (i en stor ful kastrull så den fick inte vara med på kort) och kokt vitkål (lchf-tagliatelle).


Nu har vi förberett det mesta inför imorgon och vi väntar på kvällens avsnitt av Robinson. Ser ni det? Jag tycker årets säsong är en av de bästa. Produktionen har sett till att man aldrig vet vem som röstas ut för det är extra-röster lite här o var. Såå kul och spännande.

Men det är ju faktiskt över två timmar kvar till dess och solen skiner så jag tror faktiskt att jag ska skynda mig ut på en promenad. En kort i långsamt tempo för att komma igång efter förkylningen.

Matsedel v.19 maj 2019

Dags att planera kommande vecka, en vecka som är "hel". Vi har ju blivit så bortskämda med helg mitt i veckan i flera veckor. Visst skulle det vara underbart med bara fyra arbetsdagar per vecka? Något som jag helt klart skulle kunna vänja mig vid.

Vi har mycket inplanerat på kvällarna kommande vecka och då är det så viktigt för oss att ha middagsplaner, så att den som kommer hem först från jobbet vet vad den ska sätta igång med. Planerar ni middagarna i förväg, eller går ni mer på känsla och bestämmer när ni kommer hem från jobbet?


Matsedel v.19 maj 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak
Filkaka - äggfri (svårt att tro)

lördag 4 maj 2019

Soooova

Äntligen känner jag mig lite piggare💖

Men det behövdes 12 timmars sömn. T-o-l-v timmar! Jag är chockad, trodde inte ens jag kunde sova så länge nå mer. Förstår ni känslan/chocken när man vaknar o tittar på klockan och den redan är tio. Bästa känslan när jag vaknade var att jag kunde andas, varken halsen eller näsan var igentäppt 🙌 Så skönt!

Jag blir fortfarande lite matt o trött emellanåt, men jag mår så mycket bättre än de senaste tre dagarna. Så det firades med en Cosmopolitan före maten (bild på Instagram @matro_sara) och se'n blev det grillmiddag med en massa gott.

Majskolvar och kycklinglårfilé
Champinjoner, halloumi och (halvgömd) grön sparris)
Mitt val - mums!

Det blir nog en tidig kväll i dag också för som jag brukar tjata på barnen "Vila o sömn är bästa medicinen" och nu vill jag bli riktigt frisk. Jag hatar att vara sjuk! Och jag älskar att sova, så det känns inte som nån jätte-uppoffring att behöva gå o lägga sig tidigt 😃

Jag hoppas o tror att jag är helt frisk i morgon 🙏

fredag 3 maj 2019

Fredag ändå

Fredag - wohoo - eller kanske inte. 

Jag har blivit dyngförkyld och har en massa att göra på jobbet så jag måste dit istället för att ligga hemma o vila. Så om det är fredag eller inte kan kvitta känns det som. Lär inte bli mycket fredagsstämning här inte. Hoppas att jag kan sluta tidigare åtminstone, så jag får vila lite i dag och bli lite piggare under helgen. Vill ju kunna njuta av ledigheten.

Bild från instagram @p4norrbotten #postitväder

Värmen och solen har försvunnit, istället är det nu kyla och blåst. Men som bilden säger En iskall fredag är ändå en fredag 😀 och som i mitt fall En sjuk fredag är ändå en fredag. Så nu taggar vi till och försöker få lite härlig fredagskänsla.

Ha en underbar fredag och njut!

torsdag 2 maj 2019

Frisk äppel-päron-drink

Nu kör vi en gammal klassisk drinktorsdag. Visst kommer ni ihåg vad drinktorsdag är? Jag bjuder på ett drinkrecept redan på torsdag så att ni hinner köpa hem ingredienserna för att fixa en god fredagsdrink efter jobbet.


Frisk äppel-päron-drink

2-4 cl Absolut Vodka Pear
3 cl Sourz Apple
2 cl färskpressad lime
Schweppes Lemon
grönt äpple, t.ex. Granny Smith

Blanda Vodka Pear, Sourz Apple och lime i en shaker med is och skaka.
Sila upp i ett (highball)glas med is.
Fyll upp med Schweppes Lemon och garnera med en skiva grönt äpple.



Jag tycker om svaga drinkar, så att man kan dricka flera och man vill ju inte bli full 😀 Vill ni ha en starkare drink kan ni öka på mängden vodka. Jag provade den här drinken utan lime först men det blev inte alls lika bra, så skippa inte den. Friskt och fräscht vill man ha det!