torsdag 27 december 2018

Kålsallad med apelsin och granatäpple

Då är det första vardagen efter jul och trots att jag fortfarande är ledig ska jag försöka komma in i lite vardagsrutiner igen. Och helt ledig är jag inte för jag har faktiskt jobbat en timme på förmiddan, men jag hade sån tur så jag kunde sitta hemma och göra det jag var tvungen att göra.

Den här goda och fräscha kålsalladen hade jag på mitt julbord och den passar perfekt till julmaten. Det bästa med kålsallader är att de är så hållbara. Igår satte jag ner lite olika salladsblad i det som blev över och helt plötsligt hade jag en jättegod sallad till köttet.


Kålsallad med apelsin och granatäpple

1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
granatäppelkärnor
vinägrett
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Finstrimla kålen, skär apelsiner i mindre bitar.
Blanda vit- o rödkål, apelsinbitar och granatäppelkärnor i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.

onsdag 26 december 2018

Julen 2018

Hoppas ni har en bra jul. Vi har haft det bra men annorlunda (mer om det i ett annat inlägg) och nu äntligen har jag en lugn mysfrukost med en massa te och godsaker. Det har varit många fullspäckade dagar med julförberedelser och annat, så trots att jag har varit ledig har det inte blivit någon favoritfrukost förrän nu.

Julafton firade vi med min mamma och min syster med familj och vi började med glögg, saffransbullar och pepparkakor innan vi bänkade oss för Kalle. Eller vissa bänkade sig framför tv:n och vissa pysslade på i köket och förberedde julmaten så att vi kunde äta när Kalle var slut.


Julbord 2018

inlagd sill
wasabi- och ingefärasill
skärgårdssill
sillsallad
gravad lax
västerbottensskagen
ägghalvor


julskinka
köttbullar
prinskorv
älgstek
ugnsomelett med sparrisstuvning
potatisgratäng
kokt potatis
Janssons frestelse
rotsaksgratäng
grönkålspaj


fillimpa
glögglimpa
mjukt tunnbröd
julknäcke
finn crisp
glutenfria kex

Norrgott
äppelmos
fikonmarmelad
rödbetssallad
julsenap

Till efterrätt blev det ris à la malta o saftsås med bär och julgodis


Under julklappsutdelningen var vi endast familjen o mamma och Ida hade stor show när hon delade ut julklapparna som tomten hade lämnat under julgranen.

Det är lika nervöst varje år innan man vet om barnen blir nöjda över sina julklappar. Och i år verkar jag tomten ha lyckats riktigt bra. Så nöjda och glada barn! Tänk att jag lyckades så bra trots tidsbrist och tankar på annat håll.

måndag 24 december 2018

Lucka 24: Ris à la Malta och saftsås

Nu är julafton här - som vi har längtat! 
I alla fall vissa i familjen har längtat lite extra mycket. 

Bakom sista luckan i kalendern gömmer sig julens vanligaste efterrätt. I alla fall tidigare, det känns faktiskt inte som att Ris à la Malta är lika vanligt numera. Vad tror du? Själv har jag inte nån tradition att äta ris à la malta eftersom jag faktiskt aldrig har tyckt om det. 


Ris à la malta

500 gr kall risgrynsgröt, färdigköpt 
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte för hårt, med vaniljsocker. 
Rör ner grädden i den kalla gröten. 
Servera till saftsås.


Saftsås

2 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon 
3 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1-2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. 
Lägg i färska eller frysta bär. 
Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. 
Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Malta.

söndag 23 december 2018

Lucka 23: Vegetarisk saffranspaj

Uppesittarkväll med familjen i lugn o ro och en massa godsaker - finns inte mycket som slår den känslan i jul. Efter en massa stress för att hinna bli klar med allt så är det så himla skönt att sjunka ner i soffan och bara njuta.

Nu börjar matros julkalender lida mot sitt slut och nästsista luckan innehåller en god vegetarisk paj smaksatt med saffran. Kanske något för julbordet imorgon?


Vegetarisk saffranspaj

Mager pajdeg

3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Arbeta samman alla ingredienser till en deg. 
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. 
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.

Här hittar du tips på andra pajdegar om du hellre vill ha någon annan variant.

Fyllning

10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost

Äggstanning

3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär zucchini i bitar, strimla purjolöken, skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter, tills pajen stannat helt och fått fin färg.

lördag 22 december 2018

Lucka 22: Minttryffel

Nu tycker jag det är dags för ännu lite mer julgodis - det är ju lördag 😊

Mörk choklad och mint är ju min verkliga favoritkombination så ni kan ju förstå att det här är ett favoritgodis. Jag vet att vissa är lite rädd för att göra tryffel för de tror att det är svårt, men det är det inte. Låt bara smeten stelna något (ganska länge) innan ni börjar rulla så går det kanonbra.

Jag älskar att garnera tryfflar och chokladbollar med råsocker för det glittrar så fint.


Minttryffel

200 g mörk choklad med mintsmak
1 dl grädde
ev. pepparmyntsolja
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker.


Är det inte typiskt! Efter flera veckors stress och press skulle jag äntligen få en sovmorgon. Så efterlängtat att inte behöva ställa någon klocka. Men vad händer då? Jo, jag vaknar mitt i natten med sprängande huvudvärk. Så istället för att ligga kvar och plågas steg jag upp och tog mig en kopp te o en macka för att sen kunna ta värktabletter. Jag kan inte ta tabletter på tom mage för då börjar jag må illa, så nu sitter jag här med tänt ljus, en macka och en kopp te. Ganska mysigt faktiskt! 

Varför är det så ofta så att när man väl slappnar av så blir man sjuk?

Nu ska jag snart gå o lägga mig igen och hoppas att jag får min sovmorgon trots allt. Hoppas att ni får en bra och stressfri lördag så här två dagar före jul. Jag ska göra mitt bästa för att det ska bli en lugn o skön lördag för mig och min familj.

fredag 21 december 2018

Lucka 21: 2 sorters julpannacotta

Är det många som går på julledighet i dag? Det är väl värt att fira med en enkel men supergod efterrätt. Pannacotta är ju så himla enkelt att göra, framför allt om man använder gelésocker, och om man kryddar dem med julkryddor så blir det bästa efterrätten i jultider.


Saffranspannacotta

5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
0,5 g saffran

Rör ihop alla ingredienser.
Koka upp och låt sjuda i en halv minut.
Häll upp i serveringsmuggar eller glas.
Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.


Pepparkakspannacotta 

5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
2 tsk pepparkakskrydda

Rör ihop alla ingredienser.
Koka upp och låt sjuda i en halv minut.
Häll upp i serveringsmuggar eller glas.
Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.

torsdag 20 december 2018

Lucka 20: Mars Crispies

Vi brukar ha en massa sorters julgodis, men i år har vi bara gjort en variant - än så länge. Vi får se hur många fler vi hinner göra. Men dessa som gömmer sig bakom lucka nummer 20 är så lättgjorda så de ska jag nog göra redan i morgon. Det moment som tar längst tid är nog att handla hem de tre ingredienserna, men det bör jag också hinna.


Mars Crispies

4 Mars chokladbitar (à 51 g)
90 g smör
50 g (ca 4 dl) rice krispies

Smält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet.
Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies.
Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.