söndag 29 oktober 2017

Rosa oktober fest

Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.


Rosa välkomstdrink med rosa tilltugg

krustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruva
brieostkrustader med syltad rödlök eller rädisa


Rosa förrätt

sparrissoppa med baconströssel 
bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka 


Rosa varmrätt

ugnsstekt lax
rostad potatis, rödbetor och blomkål
fetaostkräm
coleslaw med rödkål
varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
sallad


Rosa efterrätt

hemmagjord hallonglass
hemmagjord oreoglass
grädde
hallon


Mer rosa

rosébubbel
bubbelvatten
rosa godis


När jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog att jag skulle färga maten rosa med karamellfärg eller liknande, men det finns ju riktigt mycket mat som är rosa naturligt. Det blev lite fusk med saker som drog lite åt lila hållet, men det är ju nästan rosa.

Så här mycket rosa mat kom jag på:
Välkomstdrink och drinktilltugg - rosébubbel, räkor, rädisor, rödlök och vindruvor går allt i rosa(lila) toner.
Förrätt - lufttorkad skinka, baconströssel och soppmuggarna var det rosa inslaget här.
Varmrätt - lax så klart, rosésallad, coleslaw av rödlök. Blandningen av tomater och vindruvor färgade mozzarellan lätt rosa på samma sätt som rödbetorna hjälpte till att ge rosa skimmer på potatisen och blomkålen.
Efterrätt - glass med hallon blev till en rosa efterrätt
Godisskålen var självklart fylld med endast rosa godis

Lite rosa rosor, rosa ljus, rosa pynt, rosa duk, rosa servetter, rosa muggar, rosa ljuslyktor, rosa uppläggningsfat och rosa skålar hjälpte till att göra detta till en fest i rosa skimmer. Så enkelt och roligt är det att fixa en tema-fest!

Men det absolut viktigaste för en lyckad fest är gästerna och jag hade turen att få samla fem av mina absolut bästa vänner 💕

fredag 27 oktober 2017

Flera nyanser av rosa

Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" 😀 Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?

Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.


I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.

Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!

torsdag 26 oktober 2017

Ingefärashot Raw food

Dricker ni ingefärashots? 
Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!


Ingefärashot Raw food

Ca 400 gram ingefära 
2 citroner 
1 liter vatten 
ev 0,5 dl honung 

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, 
ta även bort bitar som är fula.
Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. 
Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. 
Tillsätt resten av vattnet och kör runt. 
Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. 
Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. 
Låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. 
Blanda i saften från citronerna och ev honung, blanda och häll upp i flaskor.

Jag älskar verkligen ingefära och jag använder inte honung när jag gör ingefärashot, utan jag vill ha det starkt och med kraftig ingefärasmak. 

Om du använder ett recept där ingefäran värms, kom då ihåg att aldrig värma till över 60 grader. Här hittar du ett recept på en lite mildare ingefärashot där ingefära och vatten värms i några minuter.

Ingefärabitar redo att mixas
Mixa tillsammans med vatten....
...till en härlig massa....
....som ska rinna av i en sil.
Häll upp i flaska och njut av en god ingefärashot.

Nu sitter jag där jag trivs som bäst - i soffan med hockey på tv, datorn i knäet och tända ljus o en kopp te på bordet framför mig. Lovely och imorgon är det fredag och helg! Jag har dessutom gjort bort det tråkiga inför lördagens tjejfest. Städningen! Nu är det bara det roliga kvar - fixandet av mat, dryck och dukning.

Njut av torsdagskvällen!

Varma kaneläpplen

God morgon!
Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. 

Undra när det går över och hon är glad igen?
Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.

Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.

Varma kaneläpplen

Dela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.
Strö över kanel.
Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!
Servera med en klick grädde eller glass.
Ät o njut!

Det här är nästan farligt gott och enkelt att göra. Äpplen i sig är så pass sött så jag tycker inte att det behövs nå extra socker utan det räcker gott o väl med bara kanel. 

Mumsigt!
Ännu mumsigare med en klick grädde!
Våra fina äpplen, men nu får jag vänta nästan ett år tills vi får nya och goda äpplen.

onsdag 25 oktober 2017

Skynda o fynda en Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.

Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.
Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. 
Halva priset alltså. 
Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. 
Love it! 
Men erbjudandet gäller bara till sista oktober
så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.

Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder rabatten. Tips, det är snart både fars dag och jul.

Här kan du läsa mer och beställa din box.


Smakbox har dessutom kommit med en nyhet. Förutom den vanliga boxen, ett exempel ser du på bilden här ovanför, så har de nu kommit med en ny box som de kallar för Smakbox Balans och som de beskriver så här:

I Smakbox Balans är många produkter samma som i Smakbox, men den innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten. Även här strävar vi efter ekologiska och lokala alternativ.


När du gör din beställning så får du själv bestämma vilken Smakbox du vill ha - den vanliga eller Balans. Jag valde den vanliga. Är rädd att gå miste om all smarrig choklad annars 😀

tisdag 24 oktober 2017

Mustig långkokt vinköttgryta

Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt 😀 De åt, men det var inget "halleluja moment".


Mustig långkokt vinköttgryta

1 kg grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
4 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
3 st lagerblad
2 tsk timjan
salt
peppar
3 morötter, tjocka skivor
1 bit kålrot, i bitar

Stek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme.
Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.

Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.

****************

Det har varit lite få och tråkiga blogg-inlägg ett tag men nu ser jag äntligen lite ljus i stress-tunneln och hoppas hinna blogga lite mer framöver. Det kommer lugna ner sig både på jobbet och hemma (hoppas o tror jag) och jag hoppas då få mer tid till bloggen. Bloggen ger mig så mycket energi och jag tycker det är så himla kul att baka o laga mat och sen dela med mig av recept och tips till dig.

I helgen ska jag ha tjejfest med rosa tema - tycker att det är ett perfekt avslut av Rosa oktober. Nu håller jag på att planera mat, dryck och dukning för fullt - så himla kul. Jag spånar för fullt vad det finns för rosa mat som jag kan bjuda på. Har ni några tips? På söndag kommer ni i ett blogginlägg kunna se vad jag kom på för rosa att bjuda på. Instagram kanske uppdateras under kvällen (@matro_sara och #matrofest). Drycken är redan klar. Rosa bubbel, förstås!

måndag 23 oktober 2017

5 grytor att värma sig med

I går hann jag inte med att ge er någon veckomatsedel, första gången jag öppnade datorn var vid nio på kvällen för att läsa lite nyheter. Istället får ni i dag fem tips på goda grytor att värma er med nu när kylan har slagit till på allvar. Här i Luleå har vi frost varje morgon numera och i dag skippade Ida cykeln och promenerade till skolan istället.

5 grytor att värma sig med


Chili sin carne, vegetarisk gryta




Smakrik fläskfilégryta av saker du oftast har hemma




Kycklinggryta med thaichilisås




Söt ingefäragryta




Het räkgryta




Min förkylning håller på att ge med sig och jag hoppas att jag är riktigt frisk om någon dag. För nu ska min Rosa oktober-fest slutplaneras och jag ska börja förbereda mat, tilltugg och efterrätt. Som vanligt vill jag förbereda så mycket som möjligt så att jag kan njuta av festen och gästerna istället för att stå i köket hela kvällen.

Älskar min nya rutin med att ha sovmorgon på måndag och få börja arbetsveckan lite lugnt. Men nu börjar det bli dags att åka till jobbet men först ska jag koka mig en termos-mugg chai-te för att ta med till jobbet. Ännu lite feel-good på måndagsmorgonen.