onsdag 16 augusti 2017

Krustader med brieost o hjortronsylt

Nu var det ju faktiskt några veckor sedan ni fick ett krustad-recept, så nu är det väl dags igen för ytterligare ett enkelt och gott drinktilltugg. Det liknar ädelostkrustaderna men blir lite mildare i smaken tack vare brieost istället för ädelost. Perfekt att lyxa till med lite krustader så här mitt i veckan.


Krustader med brieost o hjortronsylt

krustader
brieost i bitar
hjortronsylt

Fyll krustaderna med brieost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter, tills osten smält.
Klicka lite hjortronsylt i varje krustad.
Servera.

Det är perfekt att ha ett paket krustader hemma för att kunna bjuda på nå gott utan planering. De går att variera i smak beroende på vad man har hemma, de kan serveras varma eller kalla och alla älskar det.

Wohoo nu kör vi sista dagen innan långhelg och minisemester med familjen. Ska bli så mysigt o skönt med en helg i Stockholm. Det jag önskar mest av allt är att vi alla håller oss friska nu, men efter den här sjukdoms-sommaren vågar jag inte hoppas för mycket.

tisdag 15 augusti 2017

Svårt att välja

Första hela arbetsdagen är avklarad och snart är det dags för ännu en. Det gick riktigt bra att jobba i går men nog hade jag hellre suttit på altanen och druckit lite iskallt rosévin i solen. 

Jag känner mig inte helt klar med sommar, sol och ledighet. Gör ni det?


Vi har några stressiga dagar nu innan vi åker till Stockholm, förutom att vi jobbar och det ska packas så måste vi även hinna klart bygget i källaren och dessutom välja väggfärg. För medan vi är borta ska målaren göra sitt. 
Alltså det finns ju alldeles för många färger. Jag har beslutsångest deluxe. Jag vill ha en beige-aktig ljus färg men det får inte bli för vitt och jag vill inte att det går åt det gulaktiga hållet. Jag tycker att de lite mörkare färgerna är snyggare, men eftersom det är ett källarrum utan fönster är jag rädd att det blir för mörkt. Ja, ni hör - beslutsångest deluxe var det.

Nu ska jag plugga in hörlurarna, slå på ljudboken och cykla i väg till jobbet - i solsken. Jippie!

måndag 14 augusti 2017

Inspirationstävling

Nu är det dags för lite inspiration inför hösten och vi tar hjälp av Smakbox.
Denna fullproppade box som aldrig har gjort mig besviken. På Instagram tävlar jag ut en smakbox med tema inspiration som skickas i slutet av augusti. 


Sök upp smakbox-bilden och tävlingen på Instagram där jag heter Matro_Sara
och ta chansen att vinna en smakbox full med överraskningar.

Tävlingen är enkel så missa inte detta tillfälle!


Det är alltid lika spännande att öppna smakboxen och se alla produkter.
Hela familjen är lika ivriga.

Om du vill vara säker på att få nästa Smakbox kan du istället för att försöka vinna en
börja en prenumeration utan köpkrav.
Jag har en rabattkod som ger dig 15% på din första box,
om du anger MATRO vid din prenumerations-beställning så aktiveras rabattkoden på en gång.
Och som jag skrev så är det inget ytterligare köpkrav efter din första box.
Fast risken är stor att du blir så nöjd så att du inte vill sluta.

söndag 13 augusti 2017

Revbensspjäll med äppelglaze

Grillsäsongen är långt ifrån över trots att det är lite höstkänsla i luften mest varje dag. I dag grillade vi kyckling men tidigare i veckan grillade vi tjocka revbensspjäll för första gången i år och vi smaksatte med äpple.


Revbensspjäll med äppelglaze

1 kg tjocka revbensspjäll
Lag
1 gul lök
5 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk salt
Äppelglaze
2 msk koncentrerad äppeljuice
2 msk äppeljuice
1 msk flytande honung
1 msk honung
1 msk senap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Lagen
Skala och dela löken i fyra delar.
Koka upp så mycket vatten så att det täcker köttet.
Lägg i samtliga ingredienser till lagen.
Lägg ner köttet och låt koka i ca 45 minuter, koka tills benen nästan lossnar.
Ta upp revbenen ur lagen och lägg åt sidan en stund.
Dela revbenen i bitar.
Glazen
Blanda ihop alla ingredienser till glazen.
Grilla revbenen tills de är gyllene. 
Lägg dem med bensidan nedåt och pensla med glazen ett par gånger.
Revbenen ska få smak och färg av glazen.

Jag som inte tycker om senap var lite skeptisk till att ha senap i glazen men det var så pass lite så det smakade definitivt inte senap. Det var en söt glaze som passar perfekt till fläskkött så den kommer jag använda fler gånger. Kanske till jul-revbensspjällen då man ändå har mycket hemmagjord äppelmos hemma.

Vi åt revbensspjällen till den smarriga sötpotatissalladen. En riktig festmiddag trots att det var vardag!


Jag känner mig mycket mycket bättre idag och räknar med att jag orkar jobba en hel dag i morgon. I så fall blir det första hela arbetsdagen efter semestern. Bättre sent än aldrig.... Så underbart att ha återfått lite energi. Man uppskattar aldrig att man är frisk och har energi så mycket som när man precis har varit sjuk. Om någon vecka lär jag ta det för givet igen.

Nu har jag lovat Ida att vi ska packa lite, i alla fall plocka fram lite kläder, inför vår Stockholmsresa. Skadar inte att vara lite förberedd och inte spara allt till sista dagen.

Jag förmodar att det är några av er som återgår till jobbet i morgon efter flera veckors semester. Hoppas ni ändå kan njuta av söndagkvällen!

lördag 12 augusti 2017

Småplocksmiddag

Lördag och jag tyckte det var dags att få lite härlig helgkänsla. 
Är så less den här sjukstugan så vi dukade lite fint, korkade upp en god flaska rosévin och satt länge o åt allt gott vi hade dukat fram till vår småplocksmiddag. På så sätt lyckades vi glömma alla förkylningar och bara njöt av middagen. Skönt att fokusera på något annat.


Ida som pga sjukdom missade vårt småplock när vi firade mormor i tisdag var den som önskade det till dagens middag. Så himla bra val! Dessutom var hon mästerkocken själv och hjälpte mig med det mesta - hon skalade alla räkor helt själv och framför allt gjorde hon quesadillas helt på egen hand. Jag är faktiskt lite imponerad (och stolt). Dessutom la hon upp på tallrikar, dukade fram och var allmänt hjälpsam.


Småplocksmiddag

quesadillas med skinka o ost
ostomelett
charktallrik med serrano, chorizo o lomo
grillad kyckling
räkor
gravad lax
tacochips, salsa o smältost
baguetter
sallad, tomat, paprika och gurka


Känner mig faktiskt lite bättre så nu hoppas jag att jag kan njuta av en ledig söndag i morgon. Det börjar även bli dags att fundera på vad vi ska packa med oss till Stockholm nästa vecka. Vi klämmer in en semestertripp innan skolan drar igång, ska bli så härligt med en semester med shopping, Gröna Lund- o restaurangbesök och tid med hela familjen. Men nu ska jag sjunka ner i soffan och se lite friidrotts-VM, bra avslut på denna lördag.

fredag 11 augusti 2017

Sötpotatissallad

Vi äter rätt ofta sötpotatis, för det mesta ugnssteker vi den men nu har jag även provat att göra en fräsch sötpotatissallad. Så himla gott det var och med ingredienser jag nog inte skulle ha kommit på själv att blanda.


Sötpotatissallad

3-4 sötpotatisar
1 liten påse babyspenat
1-2 krukor bladpersilja
4 msk solrosfrön
1 granatäpple (eller några matskedar frysta tinade)
salt
svartpeppar
olivolja
2 tsk pressad citron

Skär sötpotatisarna i avlånga stavar.
Ugnsstek dem tillsammans med olja o salt, i 225 grader ca 20 minuter, beroende på stavarnas tjocklek.
Blanda ihop spenat, bladpersilja, solrosfrön och granatäppelkärnor.
Blanda försiktigt ner sötpotatisen.
Ringla över lite olivolja o pressad citron och salta o peppra.

Så gott med mycket persilja, ofta använder jag bara lite som krydda mer än som sallad. Men nu blir det ändring på det. Jag orkade inte börja kärna ur ett granatäpple så jag använde de frysta som finns och det fungerade jättebra i den här salladen och så himla mycket tid jag sparade. Så smidigt!

Jag fick tipset på denna sallad av en bekant. Tack Ann! Jag älskar att få tips på godsaker och blir så himla glad när någon tar sig tid att tipsa mig. Jag har ändrat lite från originalreceptet som jag fick tips om, men det hör ofta till. Sällan jag följer ett recept till punkt o pricka.


Fredag, och vi kör en sjuk-fredag! Men den här helgen ska vi bli friska har jag bestämt 😀 för nu är jag less det här. På torsdag åker vi till Stockholm för en mini-semester och då vill jag att alla är pigga och friska så vi orkar med allt vi vill. Vi har ju så många semesterplaner...

Missa inte tävlingen jag precis har lagt ut på Instagram! Om du letar upp mig @matro_sara så hittar du tävlingen och kan ta chansen att bli en vinnare 😀

Happy Friday!

torsdag 10 augusti 2017

Campari o juice

Tycker ni om den gamla klassikern Campari o juice eller Campari orange som den också kallas? Den lite bittersöta drinken är en av mina favoriter som jag gärna dricker på sommaren. För mig är det en sommardrink, vet faktiskt inte varför det har blivit så. Den borde ju funka året om.


Campari o juice

1 del campari
2 delar apelsinjuice (gärna med fruktkött)

Häll campari i ett glas med isbitar.
Fyll på med apelsinjuice.
Garnera ev. med en apelsinskiva (jag hade ingen apelsin hemma)


Första arbetsveckan efter semestern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Istället för heldagsarbete har jag jobbat på förmiddagarna när Ida sover och sen varit hemma och vabbat. Hur stor o duktig man än är så behöver man lite extra kärlek och ompyssling när man är sjuk.