lördag 24 juni 2017

Midsommar 2017

Hoppas ni hade en bra midsommar. Det hade jag!
Efter en mulen dag så sprack det upp och blev soligt o skönt precis när vi hade planerat att träffas. Vi var fem familjer med barn som träffades för knytis och dukade upp en stor och god midsommarbuffé, barnen lekte lite midsommarlekar och vi hade trevligt långt in på kvällen/natten.

På buffén fanns traditionell midsommarmat som sill, gravad lax, gubbröra, färskpotatis, skagen-cheesecake, ostar, kavring, laponiabröd, tunnbröd, sallad, lax- och potatispaj, pommes frites, potatissallad, ört- och vitlökssås, tzatziki och grillat kött.

Till efterrätt hade jag gjort två olika jordgubbstårtor och det sa bara swish så var båda slut. Gott betyg! Jag hoppas alla hann smaka, annars får de nya chanser på våra kommande sommarkalas för oj vad jag ska baka jordgubbstårtor i år.

Det fanns så mycket gott att äta från och jag hade gärna ätit rester av allt i dag
Fin dukning och god dryck hör också midsommar till.
En av midsommarlekarna krävde samarbete på hög nivå...och det gick galant!
Jag gjorde tre tårtor, dels en skagencheesecake och dels två jordgubbstårtor.

Köket ser ut som ett bombnedslag efter allt bakande och matfixande i går så jag funderar på att passa på att baka lite till Idas och mitt kalas. Lika bra att fortsätta stöka ner innan jag storstädar och tar bort allt mjöl och all disk. Och nu kom jag dessutom på att jag måste baka en långpannekaka till måndag då vi har ett kioskpass för Isaks fotbollslag. Till dess tror jag att jag bakar den populära Silviakakan, men vad ska jag baka till våra kalas? Det blir nog att googla och inspireras lite i dag.

onsdag 21 juni 2017

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar

På Isaks examensfest i fredags gjorde jag den här äggfria tårtan som blev supergod, så Ida har redan önskat sig den till sitt kalas.


Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar

2 färdiga marängbottnar (1 paket)
150 g mjölkchoklad
1+3 dl vispgrädde
0,5+0,5 liter jordgubbar

Chokladkräm
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. 
Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
Vispa eller mixa chokladkrämen slät. 
Låt stå kallt i 3-4 timmar.
Jordgubbsgrädde och montering
Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner delade jordgubbar i grädden.
Bred ut chokladkrämen i ett jämnt lager på ena marängbottnen. 
Fördela drygt hälften av jordgubbsgrädden på chokladkrämen. 
Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av jordgubbsgrädden ovanpå.
Toppa tårtan med jordgubbar.

Jag kom på försent att jag borde ha använt Marabou Jordgubb, en specialutgåva för sommaren, det hade nog blivit jättegott. Måste nog göra den här tårtan en gång till snart bara för att få prova.

Det är så himla enkelt o bra att köpta marängbottnar som oftast är äggfria och helt ok för Isak att äta. Många andra tårtbottnar innehåller ju ägg och då vill inte Isak äta för att han är rädd att han ska bli allergisk.

*********************

Snart är den midsommar! Längtar till ännu en långhelg med fester inbokade. Det bästa som finns är ju att äta o dricka gott och vara lite extra ledigt. Har ni planerat färdigt? Det har inte vi! Vi vet att vi ska ha knytis, men ska vi ha grill-knytis eller småplocks-knytis. Det lär bestämmas i dag - hoppas jag. Jag har fått en beställning på jordgubbstårta så det ska jag i alla fall göra, det är redan bestämt.

tisdag 20 juni 2017

Skagenkrustader

En av anledningarna till att krustader är så perfekta som drinktilltugg är att de är lika goda kalla som varma och går att variera så himla mycket. Efter en massa recept på varma krustader kommer här en kall variant med skagenröra.


Skagenkrustader

krustader

Skagenröra

räkor
dill
gräslök
chilipeppar
crème fraiche
philadelphiaost

Skagenröra
Skala räkorna eller använd färdigskalade räkor.
Blanda dill, gräslök och chilipeppar med räkorna.
Klicka i lika delar philadelphiaost och crème fraiche till räkorna, 
ta lite i taget så att det inte blir för mycket för då blir det inte lika gott.
Smaka av med mer kryddor.
Låt stå i kylen fram till servering.
Skagenkrustader
Ställ krustader på ett fint fat.
Klicka i lite skagenröra i varje krustad.
Garnera ev. med en räka, paprikabit, vindruva eller något annat vackert o gott.
Servera dem genast annars mjuknar krustaderna.

Jag brukar nästan alltid använda räkor med skal som vi skalar själv, för de är såå mycket godare. Men den här gången "fuskade" jag och använde räkor i lag för enkelhetens skull. Vill man göra det ännu enklare så köper man en färdig skagenröra.

Inspiration Jordgubbstårtor

På fredag är det midsommarafton - den stora jordgubbsätardagen. Många väljer att göra en jordgubbstårta just på midsommar och därför tänkte jag tipsa er om några av mina goda varianter. (Klicka på länkarna så kommer ni till recepten)

En vanlig jordgubbstårta med två lager "vanlig" jordgubbsfyllning har jag oftast på min födelsedag mitt i sommaren och då använder jag alltid det här kanonreceptet på tårtbotten.


Den klassiska Pinocchiotårtan med sockerkaksbotten och marängtäcke är jag sugen på att göra till midsommar. Det var så himla länge sedan jag åt den.


Kladdkaka, grädde och jordgubbar är en perfekt kombination och passar perfekt ihop i en tårta. Chokladbottnar hör inte till de vanligaste när man gör tårta. Men ni måste prova! Dessutom tycker jag att det är lite roligt och snyggt med en öppen tårta där man inte har täckt kanterna med grädde.


Denna himmelska jordgubbstårta blev populär för något år sedan och populariteten verkar bestå. Är lite sugen på att göra den till något av alla våra sommarkalas i år.


Vill du ha en äggfri tårta har jag två bra recept. Dels denna marängtårta med köpesmarängbottnar. Hur konstigt är det inte med maränger utan ägg? Men perfekt att de finns, både när man vill ha en snabbfixad tårta och när man är äggallergisk. 


Vill man baka själv och ändå ha en äggfri botten är det här en perfekt tårta att göra.


Se'n ett sista tips till servering också. Servera extra vispad grädde och jordgubbar på sidan om så kan de (många) som försöker undvika eller dra ner på kolhydrater också få lite efterrätt utan större ansträngning från din sida. Och jag lovar dig - det uppskattas!

måndag 19 juni 2017

Aperol Spritz som isglass

Tänkte tipsa er om en fördrink till midsommarafton som det börjar bli dags att förbereda eftersom den ska vara i frysen ett tag först. Aperol Spritz har väl de flesta smakat så nu är dags att hitta varianter på den och den här passar perfekt en kokhet dag.


Aperol Spritz som isglass

1 del Aperol
1 del Sodavatten
2 delar Prosecco
apelsinskivor

Frys in Aperol och sodavatten i plastglas.
Som glass-pinne använder du sugrör.
Jag vickade glasen när jag frös in för en rolig effekt.
När det är dags att servera garnerar du glaset med en apelsinskiva och häller på Prosecco.

Vill man kan man frysa in Aperol och sodavatten i kuber eller i små plastmuggar med glasspinne och sedan flytta över dem i ett annat glas. Men eftersom jag vill minimera momenten vid servering passade det här sättet bäst för mig för då behövde jag bara ta fram glasen från frysen och hälla på Prosecco.

Det här var en av drinkarna som jag bjöd på för ett par veckor sedan då jag hade drinkkväll. Tyvärr var det inte en så varm dag och isglass-drinken kylde ner oss lite väl mycket.

Älskar Aperols härliga färg.
Frys in liggande.
Dags att frysa in.
Häll på Prosecco vid servering.
Aperol-isglass 
Aperol-glassen smälter mer o mer medan du smuttar på drinken...eller äter av isglassen.
Efter ett tag har du en slush-liknande konsistens, perfekt för en varm sommardag.

Nu ska jag sätta mig o göra handlingslista till midsommar. Måste ha ingredienser så att jag kan grava lax, lägga in sill, göra skagen-cheesecake, baka nå gott bröd och göra tårta. Vad behöver man mer till midsommar?

Festplanering är ju sååå roligt men vi har ju några vardagar först där vi också måste äta lite och det ska jag också planera och handla till. På sommaren varvar vi grillat med sallader mest varje dag men nu börjar jag faktiskt bli sugen på en kycklinggryta eller liknande. Få se vad jag hittar på i veckan.

söndag 18 juni 2017

Chokladbollstårta

Till Isaks examensfest gjorde jag två tårtor och eftersom det var Isak vi firade såg jag till att båda tårtorna var äggfria (pga hans ägg-allergi). Bland annat gjorde jag denna chokladbollstårta som var supergod men en aning mastig, så man får se till att inte ta för stor bit.


Chokladbollstårta

300 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao
10 dl havregryn
1 dl kaffe
Garnering/dekoration
pärlsocker, råsocker eller kokos
bär och/eller frukt

Klä en form på cirka 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt havregryn och kaffe och vispa till en jämn smet.
Rulla 10-12 chokladbollar och rulla i någon garnering.
Tryck ut resten av chokladbollssmeten i formen och ställ i kylen 1-2 timmar.
Ta ur tårtan och rulla sidorna i garnering, dekorera med chokladbollar och bär och/eller frukt.

Om du inte har någon form kan du göra en rund tårta för hand. Det gjorde jag och lyckades rätt bra efter lite pyssel med en spatel för att få raka kanter och överdel.

Jag älskar chokladbollar men att rulla dem är bland det värsta jag vet så det här är ju en genialisk lösning på att få äta gott men slippa det tråkiga jobbet. Men man måste tänka på att det är chokladbollar så anpassa biten efter det, dvs ta inte en stor tårtbit för då kan det vara lika mycket som 10 chokladbollar.


Nu har barnen sommarlov men jag jobbar drygt 2 veckor till. Det känns lite småjobbigt faktiskt, speciellt efter den här helgen med fint väder och fest som gjorde att man fick semesterkänsla deluxe. Men, men, det går säkert bra när man väl är tillbaka på jobbet. Kommande vecka innebär midsommarplanering, en midsommar som verkar bli riktigt kall för prognosen visar +13 grader som varmast.

lördag 17 juni 2017

Examensfest med grillbuffé

Vi hade en magisk kväll i går när vi firade att Isak har gått ut grundskolan och att de övriga barnen också har ett efterlängtat sommarlov framför sig. Jag hade dukat inne men det var kanonvarmt hela dagen och kvällen så vi satt ute och njöt av den varma kvällen riktigt länge. Underbart med såna här kvällar.

Mina fina hjärtan!

Examensfest med grillbuffé

Fördrink med krustader

rabarberbubbel, med eller utan alkohol
brieostkrustader med hjortronsylt
skagenkrustader
chili cheese krustader

Grillbuffé

Från grillen

kycklingben
kycklingfilé
ribs
köttfärsspett
halloumi
majs
ostfyllda champinjoner
zucchini
minitomater på kvist, med mozzarella och balsamico

Tillbehör

potatisgratäng
klyftpotatis
sallad med fetaost
vitlöksbröd

Dryck

rosévin
rödvin
läsk
vatten, med eller utan bubblor

Efterrätt

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar
Chokladbollstårta
kaffe o te


Till fördrinken valde jag rabarberbubbel, både en alkoholfri variant med Sprite, som Isak fixade. Men även en variant med Prosecco och den flaskan öppnade vår nya bartender - Olivia 😀 Hon är nog bättre än vad jag är på att öppna bubbel-flaskor. Jag måste nog träna lite mer.

Alltså vilken kväll vi hade! Är så nöjd över att vi kunde sitta ute och äta och det var varmt hela kvällen. En riktigt härlig och mysig sommarkväll som jag kommer leva på länge. Hoppas det blir fler såna. Och som vanligt blandar jag Dunis produkter, vattenglas, tallrik och servett, med riktiga bestick och vinglas. Visst kommer ni ihåg rabattkoden jag har fixat åt er här.

Den fina dukningen inomhus fick stå orörd eftersom vädret blev så mycket bättre vi kunnat ana. Dukningen gick i blått och passade perfekt till den blå ros som Isak fick i present. Så vackert!

Avslutar med ännu en bild på mina fina och duktiga barn som klarat av ännu ett skolår alldeles galant. Jag tycker de lägger sitt skolarbete på helt rätt nivå - skolan är inte allt utan de ser till att hinna "leva livet" också med vänner och fritidsintressen men har ändå betyg som man är nöjd och stolt över.

Undra när jag får se Isak i kostym nästa gång? Lär nog dröja till studenten tills han är så stiligt klädd igen.