tisdag 9 december 2014

Hasselbackspotatis

God morgon!  

Nu är det alldeles strax dags att väcka Ida och göra henne i ordning för skolan och sen sätta sig i bilen för att åka i väg till jobbet. Det lär bli en lång arbetsdag, vilken tur att jag förberedde kycklingen redan i går så att middag går fort att fixa när jag väl kommer hem. Bara hoppas att den blir god också för det är ett nytt recept jag provar med kyckling, ananas och thaichilisås. Men med dem ingredienserna känns det svårt att misslyckas.

Innan jag fortsätter med morgonsysslorna tänkte jag hinna ge er ytterligare ett tillbehör från lördagens middag, nämligen den här potatisen.


Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd

Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Ett gott klassiskt sätt att tillaga potatis på som jag dock ofta glömmer bort när det är dags att bestämma tillbehör.

Lägg potatisen på en träslev när det är dags att skära den i tunna skivor så råkar du inte skära igenom potatisen.

måndag 8 december 2014

Baconlindade haricots verts

Vilken lyxdag! 

Det började med sovmorgon och sen var jag på utbildning i Luleå så det blev ingen övertid och ingen lång pendling idag. Men när jag väl kom hem i tid för att laga middag var ingen sugen på ny mat utan ville hellre äta rester och gröt. Kycklingen som var upptagen från frysen fixade jag då i ordning till i morgon istället då jag lär komma hem senare än i dag. Skönt att bara behöva sätta in den i ugnen i ca 20 minuter och sen är middagen klar. Bara att hoppas att fler är sugna på mat då.

Här kommer ytterligare ett enkelt och gott tillbehör från lördagens middagsdejt.


Baconlindade haricots verts
baconskivor
haricots verts 

Dela upp haricots verts i fyra högar. 
Linda en hel baconskiva runt varje hög.
Stek dom i stekpanna runt om.

Riktigt gott tillbehör. Krispigt salt bacon passar perfekt till de mjuka lite söta haricots verts. Att gömma grönsaker innanför lite bacon kan vara ett bra sätt, att få såna som inte väljer grönsaker i första hand, att äta grönsaker. Ibland gäller det att vara lite smart :)

Innan stekning
Efter stekning

Nötfria Rocky Road

Äntligen har jag lyckats med Rocky Road utan jordnötter. 

Den här varianten är minst lika god som den vanliga. Åh jag är så himla glad. Rocky Road har alltid varit mitt favoritjulgodis och ett måste på vårt julgodis-bord. Men när vi insåg hur allergisk Ida är mot jordnötter var det slut med jordnötter i vårt hus och då även Rocky road. Tills nu!


Nötfria Rocky Road
300 g mörk god choklad
20 st dumlekola
2 dl mini-marshmallows
1 dl saltade och torrostade solroskärnor
1 dl saltade och torrostade pumpakärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner alla frön i chokladen, rör runt.
Rör ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Älskar det här! Sött och salt i en perfekt blandning med mörk choklad. Det är inte mycket som blir godare än detta. Jag vill ha mycket fyllning - extra allt, all in osv gäller när man gör Rocky Road.

Dessa frön räddar min Rocky Road




Smält chokladen över vattenbad
Rör ner fröna
Låt svalna nån minut innan du tillsätter resten annars smälter dumlen och marshmallows
Blanda ner ituklippt dumle och minimarshmallows
Häll i en avlång form med bakplåtspapper och ställ kallt att stelna

söndag 7 december 2014

Ugnsbakade tomater

Nu är arbetsdatorn nerpackad för i dag, så nu kan jag ta ledigt ett tag innan helgen är slut på riktigt. Ledigt - var kanske en överdrift för nu ska hemmet och familjen göras i ordning för en ny arbetsvecka. En arbetsvecka som faktiskt börjar med en dags skollov för barnen.

Dagens middag är på gång och snart är det dags att njuta av den goda julmustkycklingen, som vi äter minst en gång varje december. Har ni smakat den nångång? Den brukar vara väldigt populär hos barnen.

Till gårdagens middagsdejt fixad jag ett snabbt och gott tillbehör.


Ugnsbakade tomater
tomater
örtsalt

Dela tomaterna.
Sätt dem i en ugnsform med snittytan uppåt.
Krydda med örtsalt.
Ugnsbaka ca 10 min i ca 175 grader.

Det här är nog ett av de enklaste tillbehören men ändå så gott. Och sen blir det en sån fin färgklick på tallriken. Tiden och ugnsvärmen är inte så viktig utan sätt in formen i ugnen tillsammans med den andra maten och tillaga tills de är varma. Du behöver alltså inte vänta ut den andra maten om den har en annan ugnstemperatur. Bra, va?

Enkel rödvinssås

Jaha då var den här helgen slut. Nej, jag har inte tagit fel på dag, jag vet att det är söndag. Men det är så mycket att göra på jobbet och för att förhoppningsvis få lite ledigt kring jul så ska jag jobba undan lite idag. Funderar bara på vilket rum jag ska sätta mig i för att få vara i fred från alla "mamma var är…?", "mamma vad ska jag äta?", "mamma vad ska jag göra?" osv. Ni kommer väl ihåg den här bilden?

Tidigare har jag gjort en rödvinssås med en massa ingredienser, igår gjorde jag den här varianten med färre ingredienser. Därför kallar jag den här för enkel rödvinssås.


Enkel rödvinssås
3 dl kalvfond (hemmagjord eller fond+vatten)
3 dl rödvin
1 gul lök
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
peppar
salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör

Häll upp rödvin och tillsätt hackad lök, lagerblad, timjan och peppar.
Koka ett tag så att rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna.
Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare. 
Smaka av! 
Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. 
När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek tillsätter du lite smör, och silar sen av den.
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis. 

En sås som passar perfekt till en god köttbit. Den var god men jag föredrar, även den här gången, min goda Balsamicosås. Det är inte många såser som slår den till kött. Har ni inte provat den än så lova att ni gör det nästa gång ni äter kött.

lördag 6 december 2014

Middagsdejt

Isak var hem och åt och duschade en snabb sväng mellan träningarna, Olivia åt på restaurang för att fira en kompis och Ida åt på hockeyn. Det innebar att det bara var jag och Leif som åt middag hemma i dag. Så det blev en sen middagsdejt med min man. Mysigt! Extra bra att Luleå vann så att det var en glad man som kom hem.


Middagsdejtmiddag

Lite rödvin och tända ljus fick också plats på bordet så klart. Man behöver inte gå på restaurang för att ha en mysig middag med god mat, man kan fixa det lika bra hemma. Dessutom kan man sitta i mysbyxor och äta :)

Saffranspannacotta

God morgon underbara lördag!
Jag är ensam vaken i ett tyst hus med tända ljus och nyhetsmorgon som sällskap. Ska snart börja med frukosten för jag räknar med att jag alldeles strax får sällskap. Och precis när jag skriver det kommer en liten tjej upptassande. Härlig långfrukost väntar och sen blir det lite julplanering (Vad ska köpas? Vad ska bakas? Vad ska fixas?) Åh vilken härlig tid vi har framför oss….

Jag har ju glömt publicera glöggminglets efterrätt. Men här kommer receptet och nu hinner ni fixa ihop en omgång till i kväll.


Saffranspannacotta
5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
0,5 g saffran

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Vispa ihop och koka upp.
Låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller skålar.
Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.

Åh så gott det här var. Jul samlat i ett litet glas. Saffran är en av julens godaste smaker och i en pannacotta kommer den goda smaken verkligen fram. Pannacotta är ju dessutom så himla enkelt att göra så det är en perfekt efterrätt på julens alla fester. Och det finns nog inte många efterrätter som är så lätt att allergianpassa.

Det skulle vara fint att garnera med lite röda hallon men jag ville inte blanda in nån mer smak som konkurrerar med den goda saffranssmaken.