söndag 23 juni 2013

Godaste och roligaste kycklingen

Vilken tur med vädret vi har haft idag. När vi vaknade var det mulet, grått, blåsigt men inget regn. Perfekt för en städ- och tvättdag (hann inte klart med städningen igår). Sen när vi var klar med städandet sprack det upp och blev en solig skön kväll så vi kunde grilla och sitta ute.


Det var dags för godaste (och roligaste) kycklingen igen. För första, men inte sista, gången i sommar grillade vi en hel kyckling på ölburk. Visst har ni provat det? Om inte, så måste ni prova det snart. Kycklingen blir så saftig, krydddstark och god. Jag är verkligen nöjd med receptet som ni hittar här. Det vanligaste felet man gör när man ska tillaga hel kyckling, det är att man kryddar för lite. Använd starka kryddor och krydda mycket mer än du tror.


Till kycklingen åt vi ugnsstekt färskpotatis och broccoli och självklart gjorde vi godaste och enklaste kycklingsåsen också - yoghurt och thaichilisås.


Nu är vi redo för en ny arbetsvecka, som börjar med en liten sovmorgon i morgon eftersom Ida ska till tandläkaren. Efter den här helgen då vi alla har lyckats vända på dygnet en aning känns det perfekt att få sova en timme längre än vanligt,

lördag 22 juni 2013

Chipotlesås

Hoppas ni hade en bra midsommarafton och vaknar pigga och krya.

Äntligen har vi perfekt städväder så nu ska det städas. Eftersom vi bor i ett byggkaos går det ju inte att få riktigt fint...än, men jag ska i alla fall försöka få lite ordning i kaoset och få bort lite av allt byggdamm. Det regnar, blåser och är allmänt grått och tråkigt ute, så det blir perfekt att vara inne hela da'n. Ikväll ska vi till syrran på kalas för hennes son men fram till dess ska jag försöka vara effektiv.

Till midsommaraftons grillmiddag gjorde jag en snabb kall sås med chipotle.
Chipotlesås
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
2 msk chipotle paste
1 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ i kylen ett tag innan servering.

En enkel grillsås som går fort att blanda ihop. För mig är den dock för rökig pga chipotlen.
"Genuin paste av rökt jalapeño med het smak och nyanser av tomat, kakao och tobak. För en smoky touch, använd som smaksättare till allt ifrån mustiga grytor till kalla såser." Hämtat från Santa Marias hemsida.

fredag 21 juni 2013

Midsommarmat och dryck

Det blev en väldigt lugn midsommarafton för oss. Men efter diverse förkylningar och mycket jobb varken ville eller orkade vi göra nå annat än grilla här hemma och bara vara familjen.

Vi grillade en hel fläskytterfilé som legat i marinad hela da'n. Till det åt vi chipotlesås, pepparrotsås (ni måste följa länken och se det otroligt tråkiga inlägget, det har hänt en hel del med mitt blogg-skrivande sen dess), sallad, pasta och grillad potatisgratäng.


Till middag dracks det en hel del olika drycker. Vi är en familj med olika smaker. Isak ville ha Fanta (han drack flera liter i Turkiet men verkar inte ha lessnat) och Ida som inte tycker om bubblor fick en bål med saft, lite Fanta, apelsin och vattenmelon.

Leif provade Jeremiah Weed, en dryck som ursprungligen kommer från Kentucky USA. Drycken har en söt och kryddig karaktär och passar lika bra som sällskapsdryck som till mat. Den är något lättare än öl och ett bra alternativ för den som föredrar något lite sötare men med bibehållen karaktär. Själv öppnade jag en ny box med rosévin. Måste vara sommarens snyggaste vin-förpackning designad av Camilla Thulin.


Till efterrätt blev det jordgubbar...som hos de flesta andra på midsommarafton. Men de hann jag inte ta kort på innan barnen hade kastat sig över och slukat dem. Men inte var det några höjdarjordgubbar, lite sura och inte så mycket smak och ofantligt dyra. Nu längtar vi till Norrbottensbären kommer, men det lär vi få vänta några veckor till på. I år har vi dessutom planterar några egna jordgubbsplantor, så har vi tur så får vi egna solmogna, röda härliga bär i juli.

Glad midsommar

Glad midsommar alla bloggvänner!

Rosévin och fanta

Vi har jobbat här hemma och skippat vårt traditionella midsommarfirande på Hägnan (friluftsmuseum utanför Luleå), men nu är drinken blandad och maten på grillen så nu börjar vi vår midsommarafton på riktigt.

torsdag 20 juni 2013

Andra plats...eller första?

Nu ligger jag tvåa över bloggare i Luleå på Twingly/Bloggportalens lista. Kul! Men jag har en bit upp till första platsen, men eftersom Anna-Stina (som driver Gizmolinas) inte bor i Luleå, utan i Oslo, borde jag kunna säga att jag driver Luleås mest lästa blogg, eller hur? Emoji


Det är lite roligt att jag och Anna-Stina gick i samma klass hela gymnasiet. Inte kunde vi då, innan internets tid (oj, hur gamla är vi), ana att vi skulle bli bloggare båda två.

Bryt tystnaden

Många i Norrbotten utsätts för våld i nära relationer, många barn upplever och bevittnar våld i hemmet och saknar en trygg plats där man inte behöver vara rädd. Samverkan mot våld har samlat all hjälp för våldsutsatta i hela Norrbotten på en hemsida www.valdmotnara.se

Vill du var med och bryta tystnaden?
Man kan läsa mer om kampanjen Bryt tystnaden och ladda hem "den gröna knappen" här http://www.valdmotnara.se/kampanjbryttystnaden.4.3ba8c76413f0959c3a41778.html

onsdag 19 juni 2013

Köksmatta på plats

Midsommarhelgen närmar sig. Är ni många som går på semester nu? Jag har ju redan haft en vecka ledigt så jag jobbar ett tag till, imorgon är det heldag på jobbet dessutom.

Vårt fina köksgolv

När vi var i Turkiet var en mattläggare och jobbade i vårt hus så när vi kom hem hade vi ett grått och fint linoleumgolv i köket. Jag är så nöjd, det blev bättre än förväntat. Nu ska väggar och tak spacklas och målas innan köksskåpen ska på plats. Tror ni jag längtar?!

Väggar redo att spacklas och målas

Jag har fått en beställning på centergrottor till nästa vecka så jag var tvungen att provbaka dem igår. De blev inte så vackra, men otroligt goda.


Nu kallar tvättstugan, när jag har gjort ett pass där ska jag lägga mig i soffan och läsa. I Turkiet läste jag nästan hela tiden, 3 böcker hann jag med, men här hemma är det så svårt att få till nån tid till det. Men i dag ska jag lyckas.