lördag 25 april 2009

Jobbig vecka

Det har varit en konstig vecka och det har inte funnits tid och ork till rolig matlagning.

Efter två års föräldraledighet har jag börjat jobba heltid, det är kul men jag blir trött i huvudet av allt nytt jag ska lära mig. Ida har börjat på förskola och det går så himla bra, hon älskar att vara där. Dessutom har vi skjutsat Isak till simskola varje kväll, han tycker det är jättekul att äntligen lära sig simma ordentligt.

Mest av allt har veckan dock gått till att tänka på ängeln Elias som vi aldrig fick en chans att lära känna. Men som Olivia sa "Du finns i alla våra hjärtan".

måndag 20 april 2009

Porterstek

Igår hade jag tagit upp en stek ur frysen och tänkte göra en porterstek. Men eftersom en nära vän fick ett otroligt sorgligt och ofattbart besked orkade jag inte äta. Vi kokade i alla fall portersteken men äter den kall till dagens middag tillsammans med kokt potatis och varm sås.


Porterstek
ca 1,5 kg benfrit kött
1 flaska (33 cl) porter
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Sås
8 dl sky från köttkoket
5 msk vetemjöl
2 dl grädde


Häll porter, vinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor, kryddor och tjocka lökringar. Koka upp.
Lägg ner köttbiten och låt allt koka sakta under lock.
Vänd steken ett par gånger under kokningen. Lyft bort grytan från värmen när termometern visar 75 grader. Det tar ca 1,5 timme.
Låt steken ligga kvar i sin sky ca 20 minuter innan köttet skärs upp.
Sås
Sila skyn. Späd eventuellt med lite vatten så att det blir totalt 8 dl.
Vispa ut mjölet i grädden eller skaka redningen i en redningsbägare.
Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn och låt såsen koka sakta i 3-5 minuter.
Servera köttet i skivor med såsen, kokt potatis och gröna bönor, sockerärter eller önskade grönsaker.

Vaniljpannacotta mjölkfri

Vår trerättersmiddag i lördags avslutades med vaniljpannacotta med limemarinerade hallon och blåbär. Till Isak gjorde jag en mjölkfri variant på havregrädde. Till all pannacotta använde jag gelésocker istället för gelatin. Det var jättesmidigt och enkelt. Den enkla efterrätten pannacotta blev därmed ännu enklare att göra. Och självklart går den att göra på vanlig grädde om den inte behöver vara mjölkfri.

Vaniljpannacotta mjölkfri
1 dl Gelésocker Multi
4 dl iMat från Oatly (havrebaserad grädde)
2 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull och koka i 1/2 minut.
Häll upp i fyra glas eller liknande och ställ kallt till servering.
Dekorera precis innan du serverar.


Limemarinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime

Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
Garnera pannacottan med bären innan servering.

söndag 19 april 2009

Roséfilé

I väntan på glasfri kyckling äter vi fläskfilé.

Roséfilé
600 g fläskfilé
salt o peppar
1 lök
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Ta upp köttet ur pannan.
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör utan att den får färg.
Tillsätt crème fraiche, vatten, chilisås, kalvfond och soja.
Låt småkoka i 5 minuter.
Lägg i köttet och krossad rosépeppar. Låt småkoka ytterligare 5 minuter.

Jag använde mjölkfri grädde istället för crème fraiche. Jag tycker om rosépeppar så det här var väldigt gott, även övriga i familjen tyckte om det. Vi åt ugnsrostade rotsaker till och det passade jättebra.

Räkcocktail

På vår "Halv åtta hos mig"-kväll åt vi räkcocktail till förrätt. Isak åt skinka istället för räkor och Ida åt bara en rostad macka.

Räkcocktail
25 st färska räkor
10 cm gurka
1 st avokado
1 st mango
3 cm ingefära
1 st lime
1 kruka koriander
0.5 st chili

1. Skala räkorna, hacka gurka, avokado och mango i små bitar. Rör försiktigt ihop så att ingredienserna inte mosas.
2. Blanda juicen från lime med finhackad ingefära och chili och häll över blandningen. Hacka koriander och blanda i den försiktigt. Låt gärna stå i kylen ett tag innan du serverar, då får du mer smak.
3. Servera i fina glas eller liknande tillsammans med lite bröd.

Jag hade ingen koriander hemma, så den uteslöt jag. Nästa gång tar jag nog lite mindre lime för den blev i suraste laget, trots att jag älskar lime.

lördag 18 april 2009

Halv åtta hos mig

Mina barn tjatar på mig att jag ska vara med i Tv4s matlagningsprogram Halv åtta hos mig. Eftersom jag absolut inte tänker vara med på tv, så lekte vi Halv åtta hos mig hemma utan tv-kameror. Jag fick 25 poäng - inte illa! Barnen tyckte det var jättekul med trerättersmiddag, fin dukning och poängsättning.

Förrätt
Saras Skink- eller räkcocktail med Smak av Sommar
.
Varmrätt
Rosefilé med Rostade Rotsaker
.
Efterrätt
Vaniljpannacotta med Våra Vågade bär

Müsli

Hittade ingen god müsli på affären så jag gjorde en egen istället. Eftersom jag använder ungefär samma ingredienser vid bakning hade jag allt hemma. Om man måste köpa allt bara för müslins skull blir det förmodligen inte billigare än att köpa färdig müsli, men kanske godare. För mig blev det både godare och billigare.

Müsli
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
0,5 dl råsocker
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
7 dl corn flakes

1. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor, linfrö, havrekli och råsocker.
2. Häll vatten och olja i en burk eller flaska. Skaka kraftigt och blanda ner det i flingblandningen. Låt stå 15 min.
3. Bred ut blandningen i en långpanna. Rosta mitt i ugnen på 200° ca 40 min.
4. Ta ut och rör om i blandningen var 10:e minut tills allt är torrt.
5. Skär aprikoser i mindre bitar. Blanda i aprikoser, russin och corn flakes när flingblandningen svalnat. Förvara i lufttät burk.

Jag använde torkade katrinplommon istället för russin. Dessutom använde jag bara 4-5 dl corn flakes, tyckte att det räckte gott och väl. Om man vill kan man använda 1 dl hackad mandel eller nötter och rosta med flingblandningen.