onsdag 13 augusti 2008

Blomkål i ugn

Det här blev ett riktigt gott och enkelt tillbehör.

Jag sprider ut blomkålsbuketter i en gratängform, ringlar över generöst med olivolja, kryddar med flingsalt och nymalen svartpeppar. Sedan sätter jag in formen i ugnen 200 grader tills blomkålen fått fin färg, ca 20-25 minuter.

Jag satte in den här formen samtidigt som den balsambakade kycklingen i 225 grader i ca 20 minuter. Så kycklingen och blomkålen blev klar samtidigt.

Texmex-paj

Det här receptet har jag använt ofta. En god paj som de flesta tycker om. Jag brukar göra 1,5 sats (500 g köttfärs) och använda en liten långpanna/ugnsform. Men den här gången följde jag receptet och gjorde den i en vanlig pajform.

Vi fryser alltid ner köttfärsen i 500-g-paket, så de övriga 200 g stekte jag med tacokrydda. Isak älskar Tacos, så han åt taco-köttfärsen med tillbehör istället för pajen (som han är allergisk mot).

Texmexpajer

Pajdeg
3dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten

Fyllning
2 vitlöksklyftor
1 grön chili t ex jalapeno
1 msk olja
300 g köttfärs
1 påse (40 g) tacokrydda
1 dl vatten
1 dl lättcrème fraiche
3 tomater
1/2 burk (à 300 g) majs
3 msk hackad koriander
3 dl riven cheddarost

Hacka samman mjöl, paprikapulver och matfettet skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i 16 små aluminiumfolieformar ställda på en plåt.
Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i oljan i en stekpanna.
Tillsätt färsen och låt fräsa med några min. Blanda i tacokryddan och tillsätt vatten och lätt crème fraiche. Låt puttra några min utan lock.
Skölj och småtärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Blanda ner tomater, majs och koriander i pannan.
Fördela röran i pajformarna och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 20 min.. Låt pajerna svalna. Servera pajerna ljumma med grönsallat till.

Tips! Pajerna går bra att laga i förväg och sedan värma mitt 150°C, ca 10 min.

Jag gjorde en stor paj istället för flera små och jag använde inte Koriander.

Balsambakad kycklingfilé med persikor

Det var första gången jag använde det här receptet och jag blev nöjd, så det här kommer jag att göra fler gånger. Bland det värsta jag vet med matlagning är att steka, så det här var perfekt - Bara att slänga in i ugnen med goda kryddor och tillbehör, dessutom är jag väldigt förtjust i balsamvinäger.

Balsambakad kycklingfilé med persikor
500 g kycklingfilé
2 st persikor eller nektariner
4 st färska lökar
2 st kvistar rosmarin
3 msk olivolja
3 msk lagrad balsamvinäger eller crema di balsamico
flingsalt
nymald peppar

Dela kycklingfiléerna i grova bitar.
Skär varje persika eller nektarin i 6 klyftor.
Ansa löken och dela de som är större mitt itu.
Lägg kyckling, persikor och lök i en smord ugnsfast form. Repa över bladen från rosmarinkvistarna. Ringla över olja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.
Baka i mitten av ugnen cirka 25 minuter i 225 grader, kycklingsaften ska vara ofärgad när kycklingen är genomstekt. Ös kycklingen någon gång under stektiden

tisdag 12 augusti 2008

Sensommarbuffé med tjejkompisar

Idag skulle mina kompisar Anna och Maria komma hit på middag. Dessutom skulle mina och Annas barn också äta, så det var många olika smaker, och Isaks allergi, att ta hänsyn till. Efter en del funderande kom jag fram till att jag gör buffé med flera olika maträtter. Då borde ju alla kunna tycka om något i alla fall. Dessutom är det ett bra sätt att prova en ny maträtt. Jag älskar både att laga och äta smårätter.

Dagens sensommarbuffé bestod av Balsambakad kycklingfilé med persikor, Lök- och Brieostpaj, Texmex-paj, Taco-köttfärs, Bulgur blandad med röd pesto, Risoni, Blomkål i ugn, Sallad, Tomat- och Mozarellasallad, Majs, Gurk- & morotsstavar, Vinägrett, Yogurt&sweet chili-dressing, Salsa, Focaccia, Hälla-ut-bröd, Taco-chips.

Till efterrätt var det Banankaka med mörk choklad, Blåbärspaj med mörk choklad (Ja, jag tycker om mörk choklad!), glass, vaniljsås och Te förstås.

måndag 11 augusti 2008

Banankaka med mörk choklad

Idag bakade jag en av mina favoritkakor - Banankaka med bitar av mörk choklad. Jag hade tänkt bjuda på den imorgon när vi ska ha gäster, men jag måste nog ta en provbit redan idag. Olivia har också sagt att hon kan provsmaka den. Så att vi inte bjuder på någon misslyckad kaka :)

Banankaka
75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten.
Hacka blockchokladen.
Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 30-40 minuter, 175°C.
Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Servera kakan helt kall med en klick grädde eller en kula pecannötsglass.

fredag 8 augusti 2008

Lök- och Brieostpaj

Idag fyller mamma år och vi ska dit på eftermiddagen och fika. Som vanligt blir det att vi stannar över middagen och då har hon önskat sig en sallad eller en paj. Jag har gjort en Lök- och Brieostpaj åt henne, dessutom tänker jag blanda ihop en sallad med olika salladssorter, tomat, gurka och fetaost, eventuellt blir det något mer.

Lök- och Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör

Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruk basilika
2 ägg
2 dl grädde

& Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
& Låt stå kallt i ca 30 min.

& Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
& Häll lökblandningen i pajskalet.
& Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
& Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
& Grädda mitt i 200 ° varm ugn i 30 min.

torsdag 7 augusti 2008

Chokladmoussetårta

Ikväll ska jag träffa Anna och Maria och som vanligt är det jag som fixar efterrätten. Och som vanligt innehåller den choklad. Men för ovanlighetens skull misslyckades jag totalt. Jag gjorde den igår och hade alldeles för mycket på gång samtidigt. Jag lät den smälta chokladen svalna för länge, så istället för en mjuk och len mousse är den nu full i bitar. Tack o lov är den ganska god i alla fall - det är ju choklad.

Chokladmoussetårta
Botten:
300 g mandelmassa
3 st äg
2 msk kakao

Mousse:
200 g mörk choklad
6 mintchokladkakor, t ex After Eight
3 dl vispgrädde
1 äggula

Gör så här
1. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
2. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan.
3. Rör smeten jämn och smidig.
4. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter.
5. Tag loss från formen och låt kallna.
6. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt mintchokladen mot slutet.
8. Låt svalna något.
9. Vispa grädden och blanda hälften med den smälta chokladen.
10. Tillsätt äggulan till chokladsmeten.
11. Vänd till sist ner resten av grädden.
12. Bred ut smeten över mandelbottnen.
13. Förvara i antingen frysen eller kylen.