tisdag 14 oktober 2008

Veckosallad

Nu när rotsaker är billiga så ska man passa på att använda det så mycket som möjligt. Idag har jag gjort en s.k. Veckosallad. Namnet har den fått för att den klarar sig en vecka i kylskåp. Man tar bara fram så mycket som man tror går åt till måltiden, resten låter man stå kvar i kylskåpet i en burk med tättslutande lock.

Veckosallad
1/2 dl socker
3/4 dl vinäger
1 dl rapsolja
1/2 kg vitkål
1/2 kg morot
1 liten purjolök
1 röd paprika

Koka upp socker, vinäger och rapsolja.Låt svalna.
Riv vitkål och morot.
Strimla purjolök och paprika.
Häll lagen över.
Förvara i tättslutande burk i kylskåp.
Ställ fram så mycket som du tror går åt så håller sig salladen resten av veckan i kylskåp.

Olivias kommentar: Mmm vad gott! (Trots att hon säger att hon inte tycker om röd paprika, purjolök eller vitkål)

Banankaka med ingefära

Då bakas det banankaka igen eftersom vi har bruna bananer - igen. Den här gången provar jag ett recept med ingefära.

Banankaka med ingefära
100 g margarin
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
½ dl mjölk
2 mogna bananer

Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Tillsätt det sedan till matfetts-blandningen och rör ihop.
Mosa bananerna ordentligt. Tillsätt mjölk och bananer till smeten och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timma.
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

söndag 12 oktober 2008

Mjölk- och äggfri tårta med marsipan

Idag fick Isak äntligen äta tårta. Han har länge velat prova vanlig tårta, men p.g.a. hans allergi har jag alltid gjort olika pajer till hans födelsedag. Ett år fick han pannkakstårta, men det var ju inte en riktig tårta tyckte han. När Olivia var liten gjorde jag några misslyckade försök med mjölk- och äggfria tårtor. Men nu, inför Isaks 7-årsdag, hittade jag ett recept som jag trodde kunde bli bra.
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl havremjölk

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät.
Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter.
Låt svalna i formen.

Hallonmousse
1 paket vispbar sojagrädde
2-3 dl hallon
socker

Vispa sojagrädden.
Blanda i hallon och socker och ställ svalt tills den stelnat något.

Vaniljkräm
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl havremjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk socker

Koka upp allt. Låt svalna.

Tårta
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg hallonmousse på ett lager och vaniljkräm på det andra lagret.
Täck hela tårtan med ett marsipanlock.


Vaniljkrämen tyckte jag smakade mycket pulver, men i övrigt var tårtan helt ok. Nästa gång gör jag mer hallonmousse och har den på båda lagren. Tycker man inte om marsipan kan man ha hallonmousse på tårtan också, fast då ska man kanske inte ha hallonmousse på båda lagren.

Isak 7 år

Idag är det dags för Isaks andra kalas, fast det är först i morgon han fyller år, den här gången kommer de i släkten som bor i närheten.

Till eftermiddagsfikat bjuds det på kaka med chokladhavreströssel, långpannebulla, älglortar, äppelpaj med vaniljsås och grädde och mjölk- och äggfri tårta med marsipan.

Till middag har Isak fått välja mat och det blir hans stora favorit - Tacos.

lördag 11 oktober 2008

Lövbiff i ostsås

Idag gjorde vi något ovanligt - vi köpte kött, nämligen lövbiff. Vi blev sugen på en enkel klassiker. Oftast brukar vi använda oss av en vitlöksost, men idag blev det Chili & paprika - jättegott. Till lövbiffen och såsen åt vi pommes frites (barnens val) dessutom hade jag gjort en sallad på isbergssallad, gurka, tomat, basilika och mozarella.

Lövbiff i ostsås
lövbiff
1 pkt ost med smak, t.ex. Cantadou vitlök
2-3 dl grädde
ev. liten vatten

Dela lövbiffen i lite mindre bitar och stek dem.
Smält osten tillsammans med grädde. Koka upp. Krydda mer om det behövs.
Lägg lövbiffen i såsen.

Älglortar

Nu är Isaks 7-årskalas för kompisar avklarat. Alla killar verkade jättenöjda, mycket tack vare Isaks tremänning Björn som visade runt dem på brandstation. Isak blev väldigt stolt när han förstod att han var släkt med brandmannen.

Efter brandstationen kom hela gänget tillbaka hit för Festis, glass, jordgubbssås, strössel och rån. Men när de skulle ta glass så låg det älglortar i tallrikarna. Skulle man våga äta? Vissa var modiga och åt, andra var skeptiska.

Älglortar
100 gr smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Rör fettet mjukt och blanda i de andra ingredienserna.
Forma degen till 20 små kulor som läggs på smord plåt (man kan rulla degen till en korv och dela den i 20 delar för att få ungefär lika stora bitar).
Grädda dem i mitten av ugnen i 50-75 grader i 2 timmar.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen ca 12 timmar.

Imorgon är det dags för släktkalas med fika på eftermiddagen.

fredag 10 oktober 2008

Kall fetaostsås

Till bl.a. kyckling är det här en enkel och god sås.

Fetaostsås
100 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 tsk akaciahonung
salt, svartpeppar

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål och blanda med crème fraiche honung, salt och peppar.

Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche.