Har ni börjat baka inför advent och jul? Det har inte jag men till helgen ska jag sätta igång att fylla frysen, i alla fall med lussekatter. Innan vi har bestämt var vi ska fira jul vill jag inte baka för mycket men några saker måste jag ha inför jul oavsett var vi är.
Det finns många recept på själva degen till lussekatter och saffransbullar och sen finns det lika många varianter på fyllningar. Hur gör ni era? Jag gör nog olika varje år. Undra hur jag gör i år.
I fjol bakade jag en variant med mandelmassa i själva degen och sen hade jag kanel och mandelmassa som fyllning.
Här hittar du det
receptet med kanel. Ibland har jag fyllt
saffransbullarna med mandelmassa och vaniljsocker istället.
Sen har jag
en variant på lussekatter utan fyllning som är mjölk- och äggfria. När jag var mammaledig med Ida var jag ofta på ett mat- och barn-forum där verkade
det här receptet vara det optimala som alla pratade om. Jag tror faktiskt att jag har ännu fler lussekattsrecept men nu får det räcka med såna tips. Måste ju hinna tipsa om annat gott fika till jul.
Man behöver inte bara använda saffran till att baka lussekatter/saffransbullar, utan saffran är även jättegott i mjuka kakor då jag tycker saffransmaken kommer fram ännu mer. Jag har en variant på
saffranskaka med kanelfras på toppen, kanel är ju också en julsmak. I fjol bakade jag goda
muffins med saffran och mandelmassa. Det blir mycket mandelmassa för mig kring jul.
Pepparkakor måste man ju ha till jul och vi bakar alltid egna och vi håller på att drunkna i pepparkaksformar, men det är så roligt att göra kakorna i olika former och figurer. Vi har de traditionella formarna, men även Pippi Långstrump och Nalle Puh och liknande. Jag har ett
jätteenkelt recept på en pepparkaksdeg som inte blir så stor och är lätt att kavla ut. Sen har jag två recept på lite krispigare och smakrikare pepparkakor,
Ekstas och
Riddarbageriets. Jag har inte bestämt vilken variant det blir i år, men snart måste jag bestämma mig eftersom degen ska vila i kylskåpet rätt länge.
Pepparkakor behöver inte alltid vara hårda, utan man kan även göra
mjukpepparkaka och där har jag ett jättegott recept på en variant som är mjölk- och/eller äggfri som även går att göra muffins av.
Kanel är en riktig julsmak och passar perfekt ihop med lingon, den här
kanel- och lingonkakan är underbart len och god.
På jul är det många som äter mandelmusslor med grädde och hjortron, en annan (enklare) variant är att göra en
hjortrontoscamuffins som man eventuellt kan servera med grädde.
Om man vill ha något mer dessert-aktigt passar det med
pepparkakspannacotta eller
fryst pepparkakscheesecake.
Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna som finns framför allt om man använder gelésocker istället för gelatinblad. Fryst cheesecake är ju också enkelt men det är väldigt mycket vispande.
Varje år blir det nån ny sort för mig eftersom jag älskar prova nya recept, de närmaste dagarna kommer jag prova göra lingonpannacotta. Har ni provat det nån gång? Vad har ni för måsten till jul- och adventsfikat? Bakar ni egna kakor eller
köper ni det ni vill ha?