söndag 21 maj 2023

Möbelinvigning

Förra veckan var festintensiv. Men det blir lätt så då man tycker att allt som ska firas ska firas. Men det har varit rätt skönt med lite lugnare tempo den här veckan. För nästa vecka händer det mycket igen.

Mycket gott fanns det för att fira hur fin balkongen blev.

Förra lördagen köpte mamma en ny och supersnygg balkongmöbel och när den var ihopmonterad och på plats var vi så klart tvungna att inviga den. Vi bjöds på favorit-Cavan och småplock med bl.a. ost och chark.

Sedan satt vi i flera timmar på hennes balkong och njöt av en härlig lördageftermiddag.

Bild på stolarna från affären 🙂

Igår invigde vi sommaren med årets första, men absolut inte sista, rabarberpaj. Alltså det är något speciellt med den första pajen för säsongen. Tänk att något så enkelt och vanligt ändå kan vara så speciellt och gott. Är det vetskapen om att favoritsäsongen är nära?

fredag 19 maj 2023

Torsdags-AW

Nu är solen och värmen tillbaka efter några dagar med kallare och blåsigare väder. I dag kunde vi äntligen sitta ute och njuta riktigt länge och jag tänkte tillbaka på min kompis-dejt förra veckan då vi också hade tur med vädret.

En mysig surr- och ätarkväll är väl bland det bästa som finns. Men eftersom det var arbetsdag med mycket att göra fick jag strunta i snittarna till välkomstbubblet. Trots att det är bland det roligaste att fixa (och äta). Men ibland får man inse sina begränsningar. Men bubbel och popcorn är riktigt gott och funkar alltid.

Ni glömmer väl inte varannan vatten?

Det var så härligt att vi kunde fortsätta sitta ute även när det var dags att äta. Till middag hade jag fixat kyckling poké bowl där man fick plocka ihop sin egna favorittallrik bland kyckling, sushiris, sallad, grönsaker och såser. Det är alltid lika uppskattat.

Och ni som känner mig vet att jag älskar att förbereda och det här är mat som går att förbereda så det är en perfekt bjudrätt. Det man i grönsaksväg inte hinner skära är snabbt fixat och något man kan göra även fast man har gäster.

Kycklingen blev supergod efter att ha legat i asiatisk-influerad marinad några timmar och sedan stektes/grillades den på muurikan strax innan servering. Jag älskar asiatiska smaker. Gör ni?


När det var dags för efterrätt blev det lite kyligt så vi flyttade in i köket och åt hjortronpaj med grädde där istället. Även hjortronpajen går perfekt att förbereda. De torra ingredienserna blandar jag ihop dagen före och sedan är det bara att smälta smöret, blanda ihop med mjölblandningen, klicka ut över bären och grädda.

Det kan inte bli enklare, mycket tack vare att jag smälter smöret istället för att ”nypa” ihop rumsvarmt smör med mjölet.

måndag 8 maj 2023

Lördagshäng

I lördags hade jag sån trevlig kväll med bubbel, babbel, godsaker och trevligt sällskap. Vi började tidigt ute i solen på altanen och fortsatte inne i köket när det blev lite kyligt. Så vi hade flera timmar på oss att surra och äta.

Alltså förstår ni vilken härlig tid vi har framför oss nu. Jag älskar vår, sommar och altanhäng. Redan på torsdag kanske det blir mer altanhäng med bubbel och babbel.


Kristin hade med sig ingredienser till supersmarriga minipizzor som hon fixade i ordning som för-snacks till bubblet ute i solen. Pizzorna var salta, söta och krispiga. De ska jag göra snart igen för de var verkligen perfekta.

När det sedan blev lite kyligare och vi flyttade in gjorde jag min favorit-sallad, asiatisk caesarsallad. Alltså den är så god och jag får alltid så mycket beröm för den. Ni måste testa. Ni blir inte besvikna.


Och ni vet vad jag säger – ingen måltid är fullständig utan te och efterrätt och gärna choklad. Så självklart hade jag fixat i ordning en kladdkaka. Tänk att nå så enkelt och lättbakat kan var så gott. Den här gången hade den smak av apelsinchoklad. Mums!

Jag vågar inte berätta hur länge vi sov på söndagen. Men så länge har jag nog inte sovit sedan jag var tonåring 🙂 Gissa hur skönt det var att få sova sååå många timmar.

måndag 1 maj 2023

Valborgsmässoafton

Så underbart att få en extradag på helgen och kunna fixa en bjud-middag på en söndag med vetskapen om ytterligare en ledig dag. Bästa känslan! Tidigare i veckan sa väderprognosen att det skulle bli snö. Men tack o lov slapp vi snön och kunde fixa en grillmiddag.

Vi hade sån himla trevlig kväll och extra kul att Ida och hennes kompisar ville umgås i flera timmar med oss vuxna.

Som så ofta började vi med bubbel och snittar. Det är verkligen bästa starten på en middag. Sedan blev det valborgstraditionen – grillat, innan vi avslutade middagen med efterrätt. Ingen middag är fullständig om det inte serveras efterrätt 🙂 För ovanlighetens skull var det dock inte choklad.


Bubbel och försnacks

Små tacoskålar med tacoköttfärs
Chips med crème fraiche, löjrom, rödlök och dill
Popcorn


Valborgsmässomiddag

Grillad flapsteak
Grillad sweetchilimarinerad kycklinglårfilé

Ugnsrostad potatis, morötter och sötpotatis med grönkål
Sallad, gurka, riven morot, majs

Bearnaise, chili-bearnaise, mangocurry-sås, tryffel-majo
Pindur – Grönsaksröra


Mjölk- och glutenfri efterrätt

Glass
Grädde
Hallon
Hjortron


Efter en tredagarshelg är jag nu redo för en 4-dagarsvecka och tänk att nu är det maj och inte länge kvar till sommaren. Som jag längtar efter sommar, sol, värme, semester och slöa dagar. Livet är ju så mycket enklare och roligare på sommaren.

Nej nu ska jag avsluta den här helgen i soffan med en serie. Måste bara hitta nånting nytt att se. Så lika bra att börja leta för det brukar ju kunna ta sin tid.

tisdag 25 april 2023

Indisk currygryta med sötpotatis och spenat

Vart försvann värmen? Jag som hade börjat få sommarkänsla och tänkte grillmat så fort vi funderade på middag. Men nu är det kallt ute och man tänker på värmande soppor och grytor istället. Det är ju också himla gott, men nu är jag less minusgrader, snö och kyla och ser fram emot en massa gott från grillen. Jag har en massa nya idéer och gamla favoriter som jag längtar efter.

Den här vegetariska grytan gjorde jag för nån veckan sedan och den blev så himla god. Precis vad jag var sugen på den da’n. Ni vet ibland blir det bara så perfekt.


Indisk currygryta med sötpotatis och spenat


1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

Kryddblandning
2 msk ingefära- färsk, finhackad
2 tsk gurkmeja- mald
2 tsk curry
1 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin- mald
0,5 tsk koriander- mald
0,5 tsk chilipeppar, torkad

300 g sötpotatis
3 dl röda linser- okokta
1 burk krossade tomater- (400 g)
7,5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning

2,5 dl kokosmjölk
65 g babyspenat
1 msk lime- pressad
1,5 tsk salt

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i 2–3 min. 
Tillsätt ingefära och kryddor och fräs i ytterligare ca 1 min.
Skala och skär sötpotatisen i tärningar.
Tillsätt sötpotatis, linser, krossade tomater, vatten och buljongtärningar. 
Låt koka under lock i ca 20 min tills linserna är mjuka och sötpotatisen genomkokt.
Blanda ner kokosmjölk, spenat och limesaft i grytan. 
Värm upp och krydda med salt.

Jag åt grytan precis som den var och njöt som bara den. Men övriga i familjen åt även ris till den och de tyckte dessutom att det skulle ha varit gott och passande med en bit kyckling till. Tips!

Jag älskar spenat så nästa gång tillsätter jag nog ytterligare lite mer.

fredag 21 april 2023

Dags igen

Helg igen! En efterlängtad helg för den här veckan har det varit fullt upp både på dagar och kvällar, kombinerat med lite sömn. Så jag ser verkligen fram emot vila och att inte göra nånting.

Hoppas vädret blir minst lika bra som förra helgen, för jag vill vara ute på altanen och njuta av vädret och en massa godsaker hela helgen. Älskar att hänga på vår altan och nu har ännu fler utemöbler tinat fram från snö och is, så äntligen kan jag möblera upp altanen och börja göra den mysig inför favoritsäsongen. 



Vi har en väldigt stor altan och har inget altanräcke eller staket på långsidan som är ut mot vägen. Men jag är lite sugen att sätta ett snyggt altanräcke i glas runt vår myshörna i alla fall för att göra det lite mer ombonat där, utan att ta bort utsikten.

Sedan skulle jag vilja ha en ny stor paviljong att sitta och mysa under när solen är som starkast i sommar. Men jag har svårt att hitta den optimala i rätt storlek och som har allt det jag vill ha. Men jag fortsätter leta….

måndag 17 april 2023

Potatis- och purjolökssoppa

Vilken helg jag har haft! Det känns som att den varit jättelång och att det är mer än en vanlig helg sedan jag jobbade senast. Vi har inte gjort något speciellt utan mest bara njutit ute på altanen i det underbara vädret. Det kanske är tack vare det lugna helgtempot som helgen kändes lång, eller kanske för att vi började helgen med gott rosébubbel direkt efter jobbet i fredags. 


Mycket bubbel och grillmat har det varit i helgen, som bjöd på underbart väder, men nu är det vardag igen och man vill ha goda snabbfixade middagar. Soppa är enkelt och gott och vi äter det oftast med något gott, helst nybakat, bröd.

Men när vi åt den här potatis- och purjolökssoppan åt vi våfflor till efterrätt istället för bröd till maten. Soppa med våfflor eller pannkakor är väl en klassiker 🙂


Potatis- och purjolökssoppa


600 g potatis
1 purjolök (ca 300 g)
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 10 dl vatten
1 dl grädde
salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjolöken. 
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. 
Tillsätt potatis, timjan, buljongtärningar och vatten. 
Låt soppan koka ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan slät. 
Häll grädden i soppan och koka upp. 
Smaka av med salt och peppar.

Det var riktigt gott att krydda soppan med timjan, som har blivit en av mina favoritkryddor på senare år. Så skippa inte det.