lördag 29 augusti 2020

Hemmalördag

Idag har jag vilat, främst i soffan framför tv:n men även en liten stund ute i solen. Vilken augusti vi har, så underbart med alla soliga och fina dagar som jag njuter av även då jag är inomhus. Tänk om september kan bli lika fin. Det skulle underlätta så mycket om vi kan fortsätta umgås utomhus någon månad till. Och då skulle jag även få njuta av mina orangea och fina höstblommor ytterligare ett tag.


Vi var egentligen bortbjudna på middag ikväll men var tvungna att ställa in eftersom jag inte är helt frisk än. Så himla tråkigt men det kommer fler helger, så jag hoppas att vi alla håller oss friska framöver och att vi kan träffas snart. Och jag hoppas att jag snart blir frisk för nu är jag så otroligt less på att känna mig hängig. Ja, ja, jag ska sluta gnälla, men ibland är det så himla skönt att få gnälla av sig lite.

Så istället för att bli bjuden på go'middag hos vänner blev det en familjefavorit här hemma - lövbiff, ost-sås, sallad och pommes (för de som ville). Så himla gott o enkelt, framför allt eftersom jag slipper stå o steka. Steka är bland det tråkigaste jag vet och oftast undviker att göra.

fredag 28 augusti 2020

Seg o krispig blåbärspaj

Det här är så frustrerande!
Nu börjar jag bli riktigt rastlös av att gå hemma. Jag är ju inte jättesjuk, men trött och febern kommer o går under dagarna. Det jobbigaste är dock det halsonda och tankarna på hur länge jag ska hålla mig i karantän. I våras hade jag ju ont i halsen i nästan två månader. Blir det lika länge nu?

Så tråkigt att gå miste om den härliga fredagskänslan som man har när man jobbat en hel vecka och vi som dessutom alltid har så gott fredagsfika till 10-fikat. Jag trodde verkligen att jag skulle vara tillbaka på jobbet i dag, men det satte halsen och febern stopp för. Istället får jag försöka få till lite fredagskänsla på hemmaplan. 

Borde kanske baka lite med alla blåbär jag har i frysen. Den här sega och krispiga pajen gjorde jag till efterrätt för ett tag sedan och den är verkligen hur god som helst. Ni måste testa!


Seg o krispig blåbärspaj

120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ströa den med kokos.
Bred ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

onsdag 26 augusti 2020

Stanna hemma

I måndags blev jag lite hängig under kvällen. Det är så obehagligt när man sitter i soffan och går från frisk till sjuk på några minuter och man känner hur febern kommer krypande och halsen börjar värka. Så jag gick och la mig riktigt tidigt - en god natts sömn brukar kunna göra underverk. Men trots det var jag inte helt frisk när jag vaknade. Men helt ärligt var det inte en speciellt bra natt med mycket sömn, för jag sov så himla oroligt förmodligen pga febern. 

Tänk att lite förhöjd temperatur (har lärt mig att man inte får kalla det feber om det inte är över 38 grader) kan göra att man sover så oroligt. I vanliga fall hade jag tagit en Alvedon och åkt till jobbet, men numera är ju inte det okej. Så jag stannade hemma och är hemma även idag eftersom jag kände mig lite febrig till o från under gårdagen. Inte speciellt mycket, men tillräckligt för att inte vara bland folk under denna pandemi.


Egentligen är det ju ganska sunt att man nu "tvingas" stanna hemma om man är lite krasslig. Att jobba med Alvedon i kroppen och riskera att smitta kolleger med förkylningar är ju inte speciellt schysst Så jag hoppas den här omtänksamheten mot andra (och sig själv) kommer finnas kvar även efter pandemin.

Idag ska jag vila och dricka te mest hela dagen, samtidigt som jag varvar lite serietittande med att lyssna på ljudbok. Låter som en ganska bra onsdag ändå. I alla fall om man hade valt det själv, men när det beror på att man är småsjuk är det inte alls lika kul. Konstigt det där! Men jag har så svårt att njuta av att vara hemma när jag vet att det är en arbetsdag.

Igår lyxade jag och Ida till det med hemkörning av pizza. Då behövde jag varken laga mat eller köra o hämta den, utan kunde bara vara hemma o vila och vänta på att få maten serverad. Vardagslyx! Idag ska jag däremot försöka göra nån enkel middag eller om jag kanske ber Ida laga mat. I dag är en av få dagar denna vecka som hon inte har nån träning och hon älskar ju att laga mat.

tisdag 25 augusti 2020

Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

Hej igen på er alla fina blogg-läsare! Nu var det ett tag sen jag kikade in här, men bättre sent än aldrig. Under söndagen fortsatte jag städa och röja olika rum bl.a. köket. Mitt mål är att ta 1-2 rum per dag och vara riktigt ordentlig när jag går igenom alla grejer - "behålla, kasta eller spara undan?". 

Jag hade tänkt baka lite i söndags men det hann/orkade jag inte med. Men då kom jag på att jag har ju glömt att ge er dessa smarriga blåbärsbullar med den supergoda fyllningen. Roy Fares gjorde originalet men jag gjorde en enklare variant med marsankräm istället för egen vaniljkräm. 

Blåbärsbullar är en storfavorit för mig, nästan oavsett hur man gör dem. Men den här varianten kommer jag nog fortsätta göra, för de hade det lilla extra.


Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererad
1-2 tsk nymalen kardemumma
250 g smör, rumstempererad
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
0,5 tsk salt

Vanilj- och mandelfyllning

2 dl mjölk
1 påse marsanpulver 
25 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa

Blåbärsfyllning

200 g blåbär
2 msk majsstärkelse om du använder frysta blåbär

Pensling

1 ägg
pärlsocker 

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. 
Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.

Blanda under tiden ihop fyllningen.
Rör ihop marsankrämen enligt förpackningens anvisningar.
Riv mandelmassan.
Blanda ihop marsankräm, mandelmassa och smör till en smidig massa.

Dela degen i 2 bitar och kavla ut. (Degen behöver alltså inte jäsa före utkavling)
Bred ut fyllningen över degen, strö över blåbär.
Rulla ihop till en rulle och skär i bitar.
Lägg i bullformar på plåt, täck med bakduk och låt jäsa i ca 2-3 timmar.
Pensla med lättvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.


lördag 22 augusti 2020

Favoritlördag

Åh vilken underbar dag jag har haft💖
En lördag helt i min smak, med både nytta och nöje. Jag började med långfrukost, shopping och lite serietittande, innan jag storstädade och röjde i två rum/förråd och sedan blev det en riktig go'middag med ett glas rödvin innan dagen nu avslutas i tv-soffan med favorit-teet och en chokladbit (eller två).

Middagen var perfekt stekt pepparbiff, ugnsrostad potatis, morötter, rödlök och zucchini, vitlöksostsås och sallad med bl.a. nektariner. Förra lördagen åt vi stekt biff och potatis på fin-restaurang men den här middagen var minst lika god. Steka kött är verkligen Leifs specialitet. Så nu ska jag sluta köpa fin-kött på restaurang för jag blir ändå alltid besviken.


Min shopping idag bestod av en massa nya köksgrejer inhandlade på Rusta. Bra o fina grejer till riktigt bra pris. Så kul att fynda! Jag köpte en massa nya tallriksunderlägg för de gamla har blivit lite tråkiga då vi spillt på de flesta. Så nu har vi nya och fräscha att duka med istället. 

Kompletterade även en av mina serviser med fyra nya matchande skålar och hittade även skålar med lock i en fin blå färg till bra pris så jag var tvungen att köpa en stor och två små. Dessutom köpte jag metall-sugrör, ett steg i att plastbanta här hemma.


Hoppas att ni också är nöjda med er lördag 💕

fredag 21 augusti 2020

Crostini med färskost och salami

Woho det är fredag och första arbetsveckan är snart slut. Eller arbetsvecka är kanske att ta i eftersom jag började jobba först i onsdags. Det bästa av allt är att fredagsfikat på jobbet är tillbaka - veckans höjdpunkt. Fredagar blev ännu lite bättre när jag började jobba här och få njuta av smarrigt fredagsfika varje vecka.

Solen skiner och det verkar bli kanonväder hela dagen och kvällen, så jag tror vi börjar helgen med lite bubbel och tilltugg före middagen och då passar dessa lättgjorda godbitar perfekt.


Crostini med färskost och salami

crostini
färskost
salami Milano eller Napoli
salladsblad t.ex. maché

Sätt en klick färskost på varje crostini.
Lägg på sallad och en halv skiva salami, vikt på mitten.
Servera.


Dessa bjöd vi på när mamma fyllde 80 år och de var superenkla att göra eftersom man bara klickar och lägger på allt, inga förberedelser och inget finlir med sprits eller annat. Man vill ju inte göra dem för långt i förväg eftersom då mjuknar crostinin och man vill ju inte slösa tid i köket när man har gäster, så då är sånt här snabb-fixat tilltugg perfekt.

Jag bjöd även på crostini med ädelost och hjortronsylt, även dem var supersnabba att fixa ihop.

onsdag 19 augusti 2020

Krispig nudelsallad

Första jobbdagen efter semestern är avklarad och jag överlevde. Men jag vet av erfarenhet att det kan bli kämpigare i morgon att stiga upp. Men jag ska försöka vara lika duktig i kväll att gå o lägga mig i tid så jag hinner få ordentligt med sömn innan klockan ringer. 

Imorgon är det även dags för första skoldagen och i år kommer jag bara ha ett skolbarn. Hur konstigt är inte det? Eftersom jag tänker vara hemma och se att Ida tar sig i väg i tid kommer jag få lite sovmorgon. Skönt!

Nu när vardagen drar igång ordentligt är det viktigt med snabba och goda vardagsrätter och den här krispiga nudelsalladen är precis det. Snabb, enkel och god!


Krispig nudelsallad

170 g snabbnudlar
2 msk sesamfrön
300 g vitkål
2 morötter
2 salladslökar
röd chili 

Dressing

0.5 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
2 msk japansk soja

0.5 dl rapsolja
3 msk pressad limesaft
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås

Värm vinäger, socker och soja i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna. 
Tillsätt olja, limesaft, sesamolja och fisksås.
Bryt nudlarna grovt och fördela tillsammans med sesamfrön på en ugnsplåt. 
Rosta mitt i ugnen i 175 grader 7–10 min, till fin färg.
Strimla vitkål och morot tunt och skiva salladslöken tunt. 
Vänd runt salladen med det rostade från plåten. 
Vänd runt med dressingen och toppa ev med chili vid servering.


Barnen tyckte den var lite för syrlig, men jag som älskar det tyckte att det var helt ok, men nästa gång provar jag kanske lite mer soja. Vi provade både räkor och sojamarinerad grillad kyckling till nudelsalladen och jag måste nog säga att kyckling var godare. Eftersom nudelsalladen var så pass smakrik blev räkor lite väl mesigt i smaken. 

Tipset om denna Nudelsallad hittade jag hos Angelica Lagergren, men receptet kommer från Coop skrev hon.


Lät jättekonstigt med rostade nudlar men det blev riktigt gott och det funkade riktigt bra att inte koka dem först. Jag använde såna där snabbnudlar som kostar några få kronor per paket, med kryddpåse (som jag dock inte använde den här gången).

Jag var väldigt skeptisk till att det verkligen skulle bli bra. Så kul när man lyckas med nå så oväntat.