tisdag 7 november 2017

Kladdkakans dag

Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.

Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.



Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.



Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.



Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.



Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i valet o kvalet om jag ska vila eller om jag ska ta mig ut på en promenad för lite frisk luft.

Hallonglass

Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.


Hallonglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
350 g hallon

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner hallonen i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.

Glassmeten är minst lika god innan man fryser in den.
Mums! Oreoglass och hallonglass är en perfekt kombination.

Nu har jag precis kommit upp på rummet efter en smarrig hotellfrukost med färsk frukt, äggröra, leverpastejmacka och en massa te. Jag ska vila en stund framför Nyhetsmorgon innan konferensen drar igång och självklart startar den med lite fika 😀

Den här veckan kommer handla mycket om mat och fika. Gissa om jag njuter! Igår åt vi på Supper, jag har varit på väg dit flera gånger man har aldrig lyckats få bord tidigare. Men nu äntligen fick jag prova deras sydamerikanska smårätter och jag blev så nöjd så jag har redan börjat planera för nästa besök. Jag vill ju prova allt på deras meny!

söndag 5 november 2017

Matsedel v.45 november 2017

Vilken underbar helg jag har haft!
Jag fick en extradag ledigt tack vare att jag tog ledigt från jobbet även i fredags, men det känns som att helgen har varit längre än tre dagar. Vilken underbar känsla!

Som vanligt på söndagsmorgnar sitter jag med min andra eller tredje kopp te och skriver en veckomatsedel till dig medan Nyhetsmorgon är på i bakgrunden. Lugn o skön start på dagen.


Matsedel v.45 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

**************

I vanliga fall brukar jag även planera våra kommande middagar samtidigt med er veckomatsedel, men det gör jag inte i dag eftersom jag inte kommer vara hemma på hela veckan. I morgon åker jag till Stockholm med jobbet för system-leverantörens kunddagar och i slutet av veckan ska jag på Sthlm Food&Wine, som är en mat- och dryckesmässa ute i Älvsjö. En intensiv vecka med många roligheter, så jag hoppas att jag kommer hem fulltankad med energi för kommande sex veckor fram till jul.

fredag 3 november 2017

Italienskt menybyte

Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också 💕

Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.



Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna 😀 (salladen fick jag dock ha för mig själv).



Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.



Självklart var vi tvungna att ta in deras gamla goda klassiker också - parma-pizzan. Den är aldrig fel, så mycket gott på en supergod botten. Det är ingen vanlig pizza de gör utan de gör napolitansk pizza, dvs den gräddas i 450 grader i bara nån minut. Och pizzabotten i sig är supergod så man vill inte ens lämna kanterna. Så varning för att du bli mätt!



Ida vill alltid avsluta med gelato, deras italienska glass och självklart fick hon det även i går. Glass är ingen storfavorit för mig, men Taverna Gustos gelato kan jag knappt motstå. Och Ida som älskar glass älskar deras gelato. Smakerna varierar och den här gången valde Ida den med vit choklad.



Leif fick prova deras starka glass med nån sås av chili. Vet inte riktigt vad det var men det var starkt och kanske inte den perfekta gelato-kombon. Men en rolig grej!

onsdag 1 november 2017

Mousserande sparrissoppa

Soppa måste vara bästa förrätten!
Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.



Mousserande sparrissoppa

500 g grön sparris
1 gul lök
5 dl sparrisspad
1,5 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
1-2 paket bacon
Ev lite salt och svartpeppar
1,5 dl mousserande torrt vin

Knaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara topparna hela.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.
Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).
Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.
Servera med baconbitar och sparristoppar.

Så gott det här var! Jag måste göra sparrissoppa oftare och Du måste absolut prova detta. Perfekt rätt att förbereda. Dagen innan festen gjorde jag allt klart förutom att tillsätta vinet. Innan servering värmde jag på soppan och hällde i det mousserande vinet. Perfekt!

Lägg sparristopparna i en mugg eller skål och häll på soppan, toppa sedan med bacon.

Nu är Leif och Ida hemma igen efter en vecka i Jämtland, så nu längtar jag till på fredag då jag är ledig och kan mysa hemma med Ida hela da'n. Imorgon blir det en heldag på jobbet med en massa möten, men se'n ska jag vila o mysa i tre dagar innan det blir en vecka i Stockholm för mig.

tisdag 31 oktober 2017

Coleslaw på rödkål

Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.


Coleslaw på rödkål

ca 300 g rödkål
ca 100 g vitkål
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
nymald svartpeppar

Strimla kålen fint och lägg i en skål
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Rör om ordentligt.
Låt salladen stå i kylen i några timmar.

Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.


Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykta.

Istället för allt plocka fram allt Halloween-pynt har ju huset varit pyntat i rosa till min Rosa oktober-fest och efter festen kändes det bara som onödigt jobb att plocka fram alla halloween-grejer för några få dagar.

I kväll ska jag och Olivia äta Tapas på Luleås bästa Tapas-restaurang, så har vi tur så är vi inte hemma när vi får "bus-eller-godis-besök" och får då behålla allt godis för oss själva.

söndag 29 oktober 2017

Höstlovsmat

Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.
Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?


Höstlovsmat 

Måndag


Tisdag


Onsdag


Torsdag


Fredag


Veckans godsak


**********************

Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. 

Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla vana att alltid gå på en lunchpromenad.