lördag 21 oktober 2017

Hjortrontårta

Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.

Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.


Hjortrontårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
hjortron

Sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
Maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
Fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och hjortron på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Den här rätt söta tårtan blir perfekt med de lite småsura hjortronen. Botten jag använde hade jag haft i frysen ett tag och det gick utmärkt att frysa denna tårtbotten men man bör då tänka på att lägga ihop tårtan lite längre i förväg än vanligt. Den blev nämligen godare dagen efter då botten hade mjuknat en aning.

**************************

I helgen står basket på agendan både i dag och i morgon, då Ida har cup. Första matchen var redan halv 9 och nästa är klockan 19, inte bästa planeringen. Att cupen dessutom är några mil utanför sta'n gör det ännu mer irriterande. I morgon däremot är det bara någon timme mellan matcherna, tack o lov.

Mellan matcherna tänker jag försöka göra fint utomhus, ta bort alla renoveringsprylar och ställa fram ljuslyktor istället för nu är det riktigt mörkt på kvällarna och vi behöver allt ljus vi kan få.

fredag 20 oktober 2017

Go for Tex Mex

I samarbete med Santa Maria

Åt ni tacos ikväll?
Efter den här stress-veckan blev det en hämtmatskväll för oss, sallad till mig, sushi till Ida och hamburgare till killarna (Olivia jobbar som vanligt). De två senaste fredagarna har vi faktiskt ätit tacos, det hör inte till vanligheterna hos oss - till barnens stora sorg. De vill också ha tacofredag som sina kompisar.

Vi kanske får börja med det trots allt för nu finns det ju så många alternativ till den vanliga köttfärs-tacon. Santa Maria har utökat sitt sortiment med bland annat nya kryddor och salsor. Har ni provat fisk-taco till exempel? Eller kanske kyckling-taco? Låter inte Mango- och Papayasalsa supergod till en stark taco?


Ett redan stort Tex Mex-sortiment har nu blivit ännu större. 
Vilka favoriter har ni och vilka är ni nyfikna på?


Resten av kvällen kommer jag hänga i tv-soffan och inte göra mycket mer än dricka te, kolla på tv och vila. Eller jag kommer nog spåna idéer till nästa veckas tjejfest. Som vanligt har jag beslutsångest men snart måste jag sätta menyn och börja förbereda. Ska nånting handlas, bakas eller fixas så vill jag inte vara ute i sista sekunden.

Ha en fab fredag!

torsdag 19 oktober 2017

Tortellinigratäng med fläskfilé

I söndags lyxade vi till det med en tortellinigratäng och den blev så himla god. Jag hade tänkt försöka undvika pastan och mest äta av köttet, men det lyckades inte så bra eftersom det var så god tortellini.


Tortellinigratäng med fläskfilé

7 hg fläskfilé
salt
citronpeppar

tortellinigratäng

5 hg tortellini med ost- och basilikafyllning
salami
150 g fetaost
20 körsbärstomater
0,5 dl kärnfria svarta oliver
2 burkar crème fraiche smaksatt med tomater o basilika
riven parmesan

garnering

1 citron, rivet skal
3 msk hackad basilika

Putsa köttet och salta o peppra runt om.
Bryn köttet runt om i smör, stek vidare i 225 grader i ca 20 minuter till ca 65 grader.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar men korta koktiden ca 2 minuter.
Spola vattnet i kallt vatten.
Tärna fetaosten och halvera tomaterna.
Blanda tortellini, tomater, fetaost, oliver och en burk crème fraiche.
Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Skiva köttet och vara med vikta salamiskivor ovanpå gratängen.
Fördela den andra burken crème fraîche på köttet.
Strö osten över gratängen.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Blanda ihop garneringen och strö över den färdiga gratängen.

Så himla gott det här var, men nästa gång struntar jag nog i salamin som jag tyckte tog över smaken lite väl mycket. Fast det höll inte hela familjen med om.

Tortellinigratängen var så god bara den så vill man göra en vegetarisk rätt så struntar man i fläskfilén och bjuder bara på gratängen tillsammans med en sallad.


Så typiskt mig att glömma det sista. Garneringen med basilika och citron stod kvar på köksbänken. Men jag kom på det innan sista tuggan och hann smaka och det var verkligen pricken över i:et med den fräscha garnering. Så glöm inte den!

Det har varit en av årets mest hektiska veckor på jobbet så i dag tar jag det lite lugnt och unnar mig en sovmorgon. Sitter med datorn och en kopp te framför Nyhetsmorgon, precis som på mina favorit-helgmorgnar. Bara jag inte helt glömmer bort att åka till jobbet för att jag tror att det är lördag 😀

tisdag 17 oktober 2017

Fredag den trettonde

Nu har det gått några dagar sedan vi firade att Isak fyllde 16 år. I år var hans födelsedag fredag den 13:de men det betydde inte otur utan han var riktigt nöjd med födelsedagen och presenterna. 
Nöjd son - nöjd mamma.

Trots att det var en skoldag kan man fira lite extra på morgonen, jag dukade fram varm choklad, varma mackor och en delicatoboll. Lite skillnad för en kille som oftast skippar frukosten för att få sova lite längre.


Bästa presenten var Ed Sheeran-biljetter till i sommar, men inte långt efter kom lådan som var full med tacochips och salsa. Det är nog det godaste Isak vet och han skulle kunna äta det dygnet runt varje dag 😀 Få se om lådans innehål ens räcker en vecka.


På kvällen hade vi bjudit in släkten på middag och dukade för fest. Det blev snyggt med den mörkblå duken till mitt vita porslin. Ofta viker jag servetten som en ficka perfekt till besticken, en superenkel vikning som blir snygg och effektfull.

Fyller man år på en fredag och älskar tacos så är det ju perfekt att bjuda in släkten på tacofredagsmys. Enkelt att fixa, supergott och passar de flesta - perfekt kalasmat alltså.


Vad äter ni till tacos? Har ni några måsten? Våra tillbehör ser ofta ganska lika ut, men nu när det var kalas ställde jag fram lite extra t.ex. banan, ananas och smältost.

Tacokalas

tacoköttfärs
sallad, gurka, tomat, majs, rödlök, ananas, banan
riven ost, smältost, crème fraiche, salsa, hot o medium
mjuka tortilla, mjuka tortilla-/taco-båtar, tacochips


Isak är inte så jättemycket för tårta så istället gjorde jag chokladmousse till efterrätt som vi åt med grädde och hallon. Jag var nog väldigt sugen på chokladmousse för jag glömde att ta kort på min portion med grädde och hallon. Så kan det gå när blogg-hjärnan tar lite paus.

söndag 15 oktober 2017

Veckomatsedel v.42 oktober 2017

Söndagförmiddag och som vanligt sitter jag länge vid frukostbordet och skriver ihop en veckomatsedel som jag hoppas ska inspirera dig. Snart är det dags för tekopp nummer två för dagen och då ska jag planera vår egna matsedel.


Veckomatsedel v.42 oktober 2017

måndag
Hösten innebär förkylningstider och då gäller det att få i sig ingefära och c-vitamin för att försöka bygga upp immunförsvaret och få vara frisk. Perfekt att få i sig det även i maten.

tisdag
Två favoritlaxrätter i en och samma maträtt.

onsdag
Zucchini är en favoritgrönsak för mig och i kombination med kyckling i en gratäng blir det supergott.

torsdag
Goda smakrika smaker utan att vara starkt tillsammans i en och samma maträtt.

fredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad med den urgoda dressing.

veckans godsak
Två favoriter i en och samma kaka - då kan man inte misslyckas.


***************************************

Den här helgen har varit ömsom vin ömsom vatten - inte bokstavlig men bildligt. Roligheter har varvats med migrän och huvudvärk. Vi har firat Isak (bilder kommer) och vi har sett Ida spela bra basket men jag har även varit sängliggande med hemsk huvudvärk. Men nu hoppas jag huvudvärken är på väg bort så att jag kan njuta av den här söndagen.

Vad har ni för söndagsplaner?

torsdag 12 oktober 2017

Italiensk fläskfilégryta

Titta vad jag hittade när jag kollade igenom min kamera. Jag har ju glömt att ge er receptet på den här kanongoda grytan med många av mina favoritsmaker som tillsammans gjorde en sås som man vill äta med sked för att få upp allt 😀


Italiensk fläskfilégryta

ca 8 hg fläskfilé
1 gul lök
100 g färska champinjoner
sås
1 vitlöksklyfta
2,5 msk röd pesto av soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
1,5 msk kalvfond
salt, peppar
125 g strimlad mozzarella
0,75 dl svarta oliver
0,5-1 dl (fryst) färsk basilika

Putsa och skiva fläskfilén. Stek i smör. Lägg i gryta.
Dela champinjoner, finhacka lök och stek i smör. Lägg i gryta.
Tillsätt sås-ingredienserna utom mozzarella, oliver och basilikablad till grytan.
Låt puttra i ca 15 minuter.
Stäng av plattan och rör ner mozzarellan, rör tills det smält.
Smaka av med salt o peppar och rör ner oliver och mycket basilika.

Jag åt broccoli och sallad till grytan men jag hade även kokat tagliatelle till övriga familjen. Supergod middag mitt i veckan, så'n lyx. Den här maträtten passar definitivt att bjuda på till fest med lite roliga och goda tillbehör och kanske ett glas rödvin.


Jag har tagit lite paus i kalasförberedelserna inför i morgon då vi har en 16-åring i huset som ska firas på morgonen med sång och frukost och senare med taco-middag.

Ser slutet av Luleås hockeymatch som har gått till straffar - igen. Neeeej Rögle lyckades vinna straffavgörandet. Så surt...

Åter till födelsedagsförberedelserna.....

tisdag 10 oktober 2017

Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

I dag var det dags för en pizzamiddag och självklart gör jag en pizzabotten utan vetemjöl. Jag hade tänkt prova den goda botten med mandelmjöl nu när vi inte behöver undvika mandel något mer. Men jag hade inte alla ingredienser till den hemma så då blev det en variant med keso och fiberhusk istället.


Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

3,75 dl keso
3 ägg
2,25 msk fiberhusk
2 dl riven parmesan

Mixa keso, ägg och fiberhusk med stavmixer.
Rör ner osten och bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter tills piazzabotten blivit gyllenbrun. 
Ta ut den och lägg på fyllningen/toppingen. 
Grädda i ca 15 minuter.

Den här degen går supersnabbt att blanda ihop. Sånt gillar vi, eller hur? Degen blir lite småkletig och det tog lite att breda ut på bakplåtspapper. Men det går, så ge inte upp. Jag använde en slickepott för att breda ut den. Provade även att försöka kavla mellan två bakplåtspapper, men det gick inte bra.

Yummie!
Kan man inte välja topping så gör man en half-and-half.

Vad har ni för favoritpålägg på pizza? Det varierar lite för mig, men i dag blev det lite kylskåpsrensning. Perfekt! Kunde inte välja om jag ville ha en skink- och champinjonpizza eller en med köttfärs, så det blev halva av varje. Dessutom tog jag en bit av varje sort. Och inte ens då kunde jag bestämma vilken som var godast.

Självklart åt vi en hemmagjord pizzasallad av vitkål till pizzan. Såå gott och godast blir den när den får stå till sig ett dygn i kylskåp så den gjorde jag redan i går.

Degen utsmetad på bakplåtspapper, redo för ugnen.
Fin pizzabotten efter ca 15 minuter i ugnen.

Nu kom Ida hem från basketträningen så nu sätter kvällsruschen igång - läxläsning, duscha, packa skolväska, välja morgondagens kläder och lite kvällsfika. Se'n blir det soffhäng, fotboll och en massa te.

Ha en bra tisdagskväll!