lördag 7 januari 2017

Fläskfilégryta

God morgon, härligt att vakna upp denna lördag och komma på att det är just lördag och inte söndag.

Gårdagens middag blev en lättgjord fläskfilégryta som jag snabbt slängde ihop med ingredienser som i alla fall vi oftast har hemma.


Fläskfilégryta 

ca 700 g fläskfilé
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1msk kalvfond
2 dl grädde
2 dl crème fraiche 
salt peppar

Putsa och skär fläskfilén i skivor eller strimlor. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Finhacka löken, stek på låg värme så att den bli mjuk utan att ta färg. Lägg över i grytan.
Tillsätt pressad vitlök, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche.
Koka upp och låt koka ihop några minuter.
Servera till goda tillbehör.

Jag serverade fläskfilégrytan till vitkålstagliatelle, broccoli, sparris, vanlig pasta (för de som ville ha det) och sallad. Mumsigt.

Trots enkla ingredienser blir det en väldigt god gryta, just tomatpuré och dijonsenap är en bra kombination som ger en riktigt bra smak.


Nu håller Leif och Ida på att göra sig i ordning för att åka i väg på utflykt med skotern, medan jag stannar hemma och städar bort julen. För nu ska det sista bort!

fredag 6 januari 2017

Skam

Jag lyckades med att sova i morse - precis som jag ville så fick jag en ordentlig sovmorgon. Jag sov till tio och sov alltså i nästan tio timmar i natt. När hände det senast? Inte konstigt att jag har varit sjukt trött hela veckan, jag hade nog lite sömnbrist. Men nu är det åtgärdat!

Efter min sovmorgon fortsatte dagen i lugnt tempo framför tv:n och Tour de Ski, så himla skönt. Men när det var klart så lyckades jag faktiskt göra lite nytta, då jag städade källaren ett litet tag innan det var dags att börja med middagen - Fläskfilégryta med vitkålstagliatelle och broccoli.


Vi fick både matgäster och övernattningsgäster. Alltid kul med spontanbesök. Så nu har Ida stängt in sig på rummet med sin övernattningskompis och jag har satt mig i soffan för att se den norska serien Skam som ALLA pratar om. Man måste ju se om den är så bra som alla säger.

Det verkar vara en riktig ungdomsserie men även vuxna verkar ge den tummen upp. Spännande att se vad det är för nå. Ser ni den?

Nej nu måste jag stänga ner datorn för teet är varmt och Skam rullar på tv:n!

torsdag 5 januari 2017

Trettondagsaftonsmiddag

I dag är det trettondagsafton och det innebär halvdag på jobbet och ledig dag i morgon. Så underbart med lite ledigt igen. Mina planer för morgondagen är att börja med sovmorgon och sen fortsätta med vila och se Tour de Ski. Perfekt plan, enligt mig.

Vi hade lite go'middag i dag tillsammans med mina föräldrar och brorsan med sina två yngsta barn. Vi gjorde det enkelt för oss och körde på gamla säkra kort som vi enkelt kan göra och som vi vet blir jättegott.


Trettondagsaftonsmiddag



Kvällen har avslutats i tv-soffan med en massa hockey. Nyss såg jag Luleå vinna i SHL och nu ser jag småkronornas bronsmatch i junior-vm. Jag ska alldeles strax gå o lägga mig så att det blir riktigt många timmars sömn för det behöver jag.

Vad har ni för planer för morgondagen?

onsdag 4 januari 2017

God o mör renstek

Så fort vi ska tillaga o äta en hel köttbit, oavsett kött så brukar vi ugnssteka den på låg temperatur. Och vi har aldrig blivit missnöjda. Första gången vi tillagade renstek gjorde vi så klart också på detta sätt. Trots att det var en av de sämre bitarna så blev köttet så himla mört o gott.


God o mör renstek 

1 bit renstek
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. 
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i skivor och servera med goda tillbehör.

Alltså ni måste prova detta! Jag kan nästan garantera att ni inte blir missnöjda. Servera med goda tillbehör och ni har en underbar festmåltid utan större ansträngning. Det svåra med det här är att veta hur länge köttbiten ska vara i ugnen. Men med en varm sås och en varm zucchinigratäng t.ex. så gör det inte så mycket om inte köttet är riktigt varmt.

Med goda tillbehör så får du en....
...festmåltid deluxe
Mört och gott renkött

tisdag 3 januari 2017

After Eight-glass - äggfri

Usch vilket väder vi har nu! Det är bara minus 10, men eftersom det blåser och snöar så är det betydligt kallare. Inget drömväder precis. Vi gick hem från mina föräldrar för ett tag sedan och det blåste riktigt kallt, så det var extra skönt att komma in och ta en kopp te. Nu ska det visst bli ännu kallare, ner mot minus 30, i två dagar innan det blir varmare igen och till helgen ska det bli nollgradigt enligt prognosen.

*****************

Till nyårsafton fixade jag en glass-efterrätt med After Eight. Och jag fortsätter tjata om den goda och perfekta kombinationen mellan choklad och mint.


After Eight-glass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
15 After Eight-plattor
Garnering
After Eight-plattor

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Skär After Eight-plattorna i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Stick ev. ner halverade After Eight-plattor som garnering.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering. 
Servera glassen i strutar eller på tallrik.

Det här var ett superenkelt sätt att göra glass på och det blev en kanongod smak och inte det minsta isigt trots att jag inte använde glassmaskin och så underbart med hemgjord glass som är äggfri. Nu vill jag prova andra smaksättningar också.

Om ni inte vet skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk tycker jag att ni ska läsa det här inlägget.

Rör ner kondenserad mjölk i den vispade grädden.
Skär After Eight i småbitar.
Frys ner i en glasslåda.

Trötter

Hur länge tar det tills man är sig själv igen efter semester och sovmorgnar? 
Gårdagen försvann i ett töcken och i morse var jag än en gång sååå trött när klockan ringde. På jobbet härjar influensan och jag lever på hoppet att jag har ett litet skydd kvar från senast jag hade den när jag, Ida och Isak var däckade i över en vecka.


Oj så tyst det är i huset nu när alla ligger o sover, skulle gärna sitta kvar här med min tekopp ett bra tag till o njuta av lugnet men nu är det lika bra att börja åka mot jobbet. Ju tidigare jag börjar desto tidigare kan jag sluta - fördelen med flex.

Ha en bra tisdag, oavsett om ni är hemma, på jobbet eller var ni nu är!

måndag 2 januari 2017

Röd pestokyckling

Första arbetsdagen 2017 är avklarad och det gick riktigt bra trots alldeles för få sömntimmar i natt. Lite seg var jag i perioder men överlag gick det riktigt bra. Kanske tack vare alla koppar te jag drack. Men efter middagen var jag tvungen slumra i tjugo minuter på soffan och det var såå skönt.

På torsdagens italienska tjejkväll med Prosecco bjöd jag på en enkel, men god, kycklingrätt som jag förberedde på förmiddagen för att sen göra klar när gästerna kom. Me like!


Röd pestokyckling

1 kg kycklingfilé
soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
drygt 0,5 dl röd pesto
Garnering
ruccola
svarta oliver
mozzarella, i bitar
körsbärstomater, halverade
Grönsaker
purjolök, i strimlor
röd paprika, i bitar
broccoli, i mindre buketter

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. 
Bryn dem så att de får färg. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över kycklingen.
Blanda ihop crème fraiche, grädde och pesto. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Grönsaker
Stek grönsakerna i olivolja och krydda med örtsalt
Garnering
Strö rikligt med ruccola på kycklingen när den tas ut ur ugnen.
Strö sedan på det övriga av garneringen
Servera pestokycklingen o garneringen till grönsakerna och ev. lite pasta.

Istället för att tillsätta grönsakerna direkt i kycklinggratängen så serverar jag dem på sidan om för att på så sätt behålla mer krispighet.

Jag tycker även att det är roligt och vackert att garnera kycklingrätten med sallad, tomat, oliver och mozzarella istället för att servera salladen på sidan om. Men det kan man ju göra som man vill med, kycklingen blir god även utan garnering.