fredag 8 maj 2015

Fredagsklättring

Åh nu är underbara fredag här igen!
Och de underbara ljusa sommarnätterna är snart här också. Än så länge får vi nöja oss med ljusa kvällar. Så härligt och vilken längtan efter sommaren man får.

Efter middagen gick jag och Olivia på en kvällspromenad och Ida cyklade med oss. Vi avslutade rundan i en nybyggd lekpark bredvid oss där Ida klättrade lite i klätternätet. Mycket energi i en liten kropp. 

Väderprognosen för i morgon säger mulet och regn. Jag hoppas den är fel för vi har planerat in en grillkväll och grillat blir så mycket godare med sol. Det blir en härlig helg med middag med goda vänner både lördag och söndag. Så härligt med god mat, god dryck, goda vänner och en massa surr :)

torsdag 7 maj 2015

Äppelpaj med kokos

Har precis sjunkit ner i soffan efter en lång arbetsdag, lite surr och tedrickande med grannen, köks- och tvättstugefix och en kvällspromenad med Olivia. Borde gå och lägga mig men tycker om nedvarvningen i soffan med datorn i knäet innan det är dags att sova. Hur sent det än blir så måste jag sitta i soffan ett tag innan jag flyttar till sägen :)

Snart har rabarbern växt till sig så vi kan göra årets första rabarberpaj men i väntan på den får vi njuta av äppelpaj. Inte så illa det heller.


Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. 
Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform lite grann. Täck botten med äppelbitarna.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Krispig och god äppelkaka där man anar kokossmaken som blandar sig med de övriga goda smakerna som t.ex. kanel. Jag vill definitivt ha vaniljsås till äppelpaj. Vad tycker ni är godast - glass, vaniljsås eller grädde?

onsdag 6 maj 2015

Ricotta, tomater och annat gott

I dag har jag både skaffat nytt pass och betalat vår kommande Mallorcaresa så nu längtar jag lite extra mycket till sol, värme och semester. Att regnet öser ner utanför fönstret gör ju inte längtan mindre. Och väderprognosen var ju ingen rolig läsning - ingen värme i sikte. Men prognoser har ju varit fel förut så jag hoppas fortfarande på att vi snart har lite värme även här i Luleå.

Snart är det helg igen och då passar det att duka fram detta lättfixade tilltugg i väntan på maten, eller kanske istället för maten.


Ricotta, tomater och annat gott
1 burk ricotta
små tomater (jag hade romanticatomater)
kapris
olivolja
flingsalt, svartpeppar och ev. någon örtkrydda

Vänd upp och ner på burken med ricotta i en djuptallrik.
Dela tomaterna i kvartar och lägg i skålen runt ricottan
Strö över kapris, ringla över rikligt med olivolja
Servera till kex, baguette eller liknande.

Lättfixat tilltugg som blir rätt snygg i sin enkelhet. Tycker om såna här smårätter som passar på ett buffébord eller när man vill äta lite gott till fredagsvinet i väntan på maten. Ricotta smakar inte så mycket så den behöver lite extra smaksättning av olivolja och lite kryddor. När Olivia såg kortet sa hon "Åh det där var så gott kan du inte göra det snart igen?".

Italiensk lax

Dagens lunch är rester från gårdagens lunch, så nu längtar jag till lunchrasten. Men först några timmars jobb…. Potatis, lax, färska och soltorkade tomater och ruccola tillsammans med en krämig fetaostsås. Så enkelt men så gott - mina favoritord :) Det är andra gången jag bjuder gäster på detta och jag får alltid lika mycket beröm. De skulle bara veta hur enkel den är att fixa.


Italiensk lax
10 potatisar
500 g lax (utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlök
flingsalt
ruccola
körsbärstomater
italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Ta 0,5 dl av olja från tomaterna.
Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.
Känn att potatisen nästan är klar för laxen behöver inte så lång tid i ugnen.
Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar.
Ta ut formen och fördela ut laxen.
Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare 10 minuter eller tills lax och potatis är färdig.
Ta ut potatisen och laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater, ruccola och körsbärstomater.
Lägg upp på ett vackert fat och servera med fetaostkräm.

Perfekt bjudmat till många - lätt att förbereda och klarar sig sen själv i ugn. Dessutom är det gott :) Förutom den goda fetaostkrämen (receptet med fetaost, crème fraiche, vitlök och örtsalt hittar du här) serverade jag även kalimataoliver till maten. Passar in i det italienska temat.

tisdag 5 maj 2015

Jobba-hemma-dagen

I dag var det visst jobba-hemma-dagen. Helt ovetande om den så jobbade jag hemma. Bra planering :)

Jag älskar verkligen att jobba hemma. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar att vara hemma, både när jag jobbar och är ledig. Men det är inte bara därför jag älskar jobba-hemma-dagar utan jag får så mycket gjort dessa dagar också. Jag tror att jag känner en större press att vara effektiv och jobba på när jag är hemma.

Bild lånad från internet

Jobba-hemma-dagen är inte bara en rolig grej utan har faktiskt ett syfte som är bättre än så:
Idag, tisdagen den 5/5 fram till klockan fem, är det Jobba Hemma-dagen. Över hundra arbetsplatser uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet. 2012 hölls den första Jobba hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. För varje år har evenemanget växt och i år väntas dagen slå nya rekord. Det är starkt positiv för samhället, för företagen och för den enskilde.

Nattjästa rågsiktsfrallor

I dag hade vi planeringsmöte med jobbet hemma hos mig och började med lite frukost för att orka jobba (…till lunch). Nybakat är bäst därför satte jag en deg på jäsning i går kväll som jag bakade ut och gräddade i morse innan jobbet började. Var tyvärr lite stressad i går så degen blev lite för kompakt men det vägdes upp av att frallorna i alla fall var nybakade. Och nybakat är alltid gott. Men de lär bli torra redan i morgon.


Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
ca 12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på bakbord (ev. med mjöl), knåda inte.
Häll ev. över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Om man vill ha nybakat bröd på morgonen är det ett kanontips att låta degen jäsa i kylskåp under natten. Det här brödet, som man ska röra så lite som möjligt vid utbakning, är dessutom snabb-bakat på morgon. Häll ut degen, dela den i lagom stora bitar, flytta över till plåt och grädda. Jag som hade för mycket rågsikt i degen och ett bra bakbord där nästan inget fastnar behövde inget extra mjöl vid utbakning.

Har ni något bra recept på nattjäst bröd?

Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar att duka upp och äta frukost på helgerna. Och tänk i dag fick jag duka upp en stor frukost trots att det var arbetsdag. Vilken lyx! Dagens frukost bestod av dessa frallor, knäckebröd, finn crisp, Norrgott, brieost, rökt skinka, lufttorkad skinka, ost, rabarbermarmelad, leverpastej, ägg, kaviar, smörgåsgurka, färsk gurka och tomat.

måndag 4 maj 2015

Mintchoklad Whoopie pies

Efter en helg full med kalas och godsaker känns det nästan som att jag rullar fram. Och det räckte inte med andras godsaker utan jag passade dessutom själv på att baka lite. Det var så länge sen så jag var tvungen att baka lite nu när jag hade lite tid över. Och inte helt oväntat bakade jag nånting med choklad och nu blev det tillsammans med bästa chokladkompisen - mint. Bästa smak-kombon!


Mintchoklad Whoopie pies 
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad med mintsmak

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. 
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. 
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. 
Rulla degen till ca 30 bollar och placera på två plåtar. Tryck till bollarna lite.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. 

Fyllning
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g choklad med mintsmak
2 dl florsocker

Vispa smör och philadelphiaost till en smidig smet.
Tillsätt florsocker och fortsätt vispa.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).

Whoopie pies
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.

Rulla till bollar och tryck sen till något
Färdiggräddade whoopies färdiga att få fyllning
Varsågod och ät!
Jag var lite för snål med fyllningen och fick över ganska mycket av den. Men sen när jag väl åt mina whoopie pies insåg jag att jag nog skulle ha använt allt. Bättre lycka nästa gång!

Svårt att förklara konsistensen på kakorna - de är mjukare än småkakor och hårdare än muffins. Varje gång jag bakar whoopie pies tänker jag att det här måste jag göra oftare. Ändå blir det inte så :) Jag har provat andra recept på själva kakan men tycker att det här är bästa varianten. Ska prova göra dem utan chokladsmak nästa gång och använda vit choklad istället, och se om jag lyckas lika bra då.