onsdag 19 november 2014

Explosion

Vilken smäll!

Nyss skakade huset till så jag trodde nån körde in i det. Jag var till och med tvungen att gå ut och titta. Men nu läste jag på tidningarna på nätet att det var en bil med gasoltuber som hade exploderat i en annan ända av stan. Med tanke på hur mycket vi kände funderar man på hur mycket de i samma område kände och hörde. Usch så otäckt.


Dagens middag gjordes av Olivia. Känns som det är mer regel än undantag nu för tiden. Hon gjorde en fläskfiléwok med broccoli, paprika, zucchini och spagetti. Det var så gott så vi åt upp allt, och tyvärr blev det ingen matlåda till mig i morgon.

Efter middagen gjorde Olivia en ny laddning av de smarriga cornflakes-godiskakorna och även en omgång fröknäcken. Jag däremot kokade marmeladen som har blivit ett måste för mig varje jul - fikonmarmelad.

Klockan är mycket - dags att sova!

tisdag 18 november 2014

Julbaket igång

Nu har jag äntligen fått inleda julbaket. Love it!

Jag brukar vänta till första advent med att dra i gång julstöket men i år ska vi ha (glögg-)gäster lördagen före första advent och då är det bäst att börja redan nu för att ha något att bjuda på. Smart drag av mig :)


När jag kom hem (från jobbet alldeles för sent) hade Olivia städat köket så då passade jag på att baka glutenfritt när det inte fanns några mjöl- och brödrester där. Eller rättare sagt så var det Olivia som bakade de glutenfria cornflakes-godiskakorna. När hon var klar med det och de var i säkert förvar plockade jag fram vetemjölet och gjorde en pepparkaksdeg som vi ska baka ut i helgen.


Planen för i morgon är att baka fröknäcke och koka fikonmarmelad. Vi får se hur orken är efter jobb och middag. Men roliga saker brukar man orka. Så jag räknar med att det blir lite julstök både i morgon och på torsdag trots intensiva och långa dagar på jobbet den här veckan.

måndag 17 november 2014

Bortskämd

Ibland blir jag så bortskämd och jag älskar det!

När jag kom hem från jobbet i dag hade Olivia fixat goda kantarelltoast till oss två. Vardagslyx! Vi mumsade i oss mackorna samtidigt som vi surrade och planerade kommande glöggmingel. En mysstund med min stora tjej. Hon hade använt det här receptet men bytte ut champinjonerna mot kantareller.


Ni som följer Matro på Facebook vet att jag inte glömde bort veckomatsedeln igår utan att jag inte hann skriva nån. Lite seg efter lördagens fest i kombination med förrådsstädning gjorde att dagen bara försvann.

Kvällens stora fråga är: Se Dicte på Tv4 eller gå och sova tidigt?

söndag 16 november 2014

Kicki 50

Det är lite segt här i dag. I går var vi på 50-årsfest och började med en fördrink hemma hos en annan familj redan vid fyra. Innan vi i samlade trupp begav oss till festlokalen och firade fina Kicki som fyller 50 i morgon. En trevlig kväll med mycket gott att äta och dricka och med trevligt sällskap gör att det känns lite segt i dag. Vi är ju inte vana att vara uppe till andra sidan midnatt så vi har ju inte sovit de timmar vi är vana vid (vi skyller väl på sömnbrist :) )


Vi har mutat barnen med pizza till middag om de är duktiga och städar i dag och än så länge verkar de sköta sig. Det är nog bäst att jag gör ett städ-ryck också, så jag inte blir utan pizza. Men först lite lunch och te.

lördag 15 november 2014

Play Doh

I dag vaknade vi upp till ett vitt landskap och snön fortsätter falla. Så mysigt och tänk det behövs bara lite snö så får man julstämning på en gång. Nu vill jag sätta igång med julbak, lyssna på julmusik och tända ljus. Men jag nöjer mig nog med lite tända ljus på frukostbordet och eftersom det är nollgradigt är risken stora att snön smälter bort under dagen.

I dag bjuder jag på ett recept på Idas storfavorit just nu. Men det är inte ätbart! Hon tar upp beställningar och bakar och har sig hela dagarna med denna leklera. 


Play Doh
7,5 dl vetemjöl
3 dl salt
2,5 msk citronsyra
7,5 dl kokhett vatten
3 msk olja
karamellfärg

Blanda samman de torra ingredienserna och häll sedan på vatten och olja och knåda till en mjuk deg. Dela upp i bitar och färga varje bit i valfri färg. 
Förvara sedan i plastburkar eller påsar, håller några veckor.

Kanonenkelt att göra sin egna Play Doh och man kan varierar färgen som man vill. Den här gången delade vi degen i tre delar och lät en vara ofärgad och de andra två blev orange och rosa. Ida blev så glad för det blev ju så mycket deg, mot för den lilla klick som finns i burkarna man köper.

Inte bästa kvaliteten på denna gamla instagram-bild (@matro-sara)

fredag 14 november 2014

Kycklingspett och kakor

Go'kväll på er! 
Som vanligt på fredagkvällar ligger jag i soffan, ser Idol och skriver till er samtidigt som jag försöker hålla mig vaken tills alla är hemma. 


I morgon ska vi på 50-årsfest så då hoppas jag att jag är piggare vid den här tiden än vad jag är i kväll (och de flesta andra kvällar). En trevlig vecka det här - fest i morgon och tjejmiddag i går. Goda kycklingspett i olika smaker, potatisgratäng, bulgur, aioli, chimichurri, sallad och vitlöksbröd bjöds vi på i går.

Teriyaki-spetten tillsammans med bulgur blandad med chimichurri blev min storfavorit som jag åt tillsammans med sallad och vitlöksbröd. Snabbfixat men såå gott så vi åt, surrade, åt lite till, surrade lite till och så höll vi på lite för länge. Vi blev alla så mätta så vi orkade knappt nån efterrätt.

En efterrätt som bestod av chokladrutor (moccarutor), morotskaka och en god vit choklad med jordgubbssmak. Vit choklad brukar inte vara min favorit men den har varianten var faktiskt god och smakade lite som glass :)

Och som vanligt avslutade vi kvällen med att boka in nästa träff. Det känns nästan som ett måste i våra hektiska liv annars är det så lätt att tiden bara rusar i väg och vi "glömmer bort" att träffas.

Mandelmassatårta med grädde och bär

God morgon!
Fredagen är här och alla blir genast lite gladare, eller hur?

Igår hann jag inte höra av mig till er eftersom jag direkt efter jobbet åkte till en kompis där det vankades tjejmiddag med mycket surr som vanligt. Vi åt goda grillspett, sallad och bulgur som jag blandade ihop med chimichurri och det blev sååå gott. Men jag kan gissa att det luktar vitlök om mig idag. Ni som följer mig (@matro_sara) på Instagram har redan sett min middagstallrik med godsaker.

Nu är det dags för helg och man kan unna sig lite efterrätt. Därför kommer här receptet på den goda lättbakade mandelmassatårtan jag gjorde åt Leif i söndags då vi firade både fars dag och hans födelsedag. En tårta som min mamma ofta bjuder på och godast är den nog med grädde och hjortron.


Mandelmassatårta med grädde och bär
400 g mandelmassa
4 ägg

Riv mandelmassan grovt direkt ner i en skål.
Vispa ner äggen ett i sänder och vispa tills smeten blir jämn och pösig.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°.
Garnera med spritsad grädde och frukt eller bär.

En lättbakad botten som även är perfekt till glutenallergiker/intoleranta eftersom den inte innehåller nå mjöl. Se till att inte ha inne botten för länge i ugnen, för den är godast när den fortfarande är lite saftig (men inte kladdig).

Jag serverar oftast extra grädde och bär på sidan om. Till påsk blir det fint med halva aprikoser och grädde så ser det ut som ägg.