lördag 6 september 2014

Årets försenade premiär

Nu har jag redan sjunkit ner i tv-soffan trots att klockan bara har passerat sju. Det känns som det är mycket senare och det beror nog på att vi åt redan klockan fyra idag. Vi ville sitta ute o äta och ville då passa på medan det var soligt och varmt och då kan man inte äta så sent som vi brukar äta på helgerna.

Vi åt en riktig delikatess som man dock helst äter utomhus eftersom det luktar en hel del om maten. Men för er som tror att det smakar som det luktar - Ni har fel, fel, fel. Ni förstår väl vad det är för delikatess jag pratar om? Precis, det var äntligen dags för årets surströmmingspremiär för mig.


I dag åt vi två lyxvarianter på strömming, märken som man inte kan hitta på affärerna. Det var Grand Kallax och Bocköns, meningarna gick isär runt bordet om vilken som var bäst. Dock var vi rörande överens om att båda var riktigt goda.


När maten var uppäten blev det lite småkyligt ute och vi flyttade in i köket där jag bjöd på goda efterrättsbakelser - Rice cripies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär. En höjdare och de var så enkla att göra så de kommer jag definitivt göra igen.

Ute i god tid

Vilket härligt väder! Vi har jobbat lite i trädgården och känner oss nu ganska redo för hösten. Jag tycker inte att trädgårdsarbete är speciellt kul men det är så skönt när det väl är gjort. Det är dock ingen idé att tvätta fönster för de håller på att gräva upp gatorna i hela området och de tippar all jord och asfalt bakom vårt hus som verkar vara en tillfällig lagringsplats. Och det dammar!

Nu har jag tagit en lunchpaus och njuter av årets godaste macka - drygt tre månader i förväg :) Vad tror ni det är?


Ja, just det en hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Kan inte bli så mycket godare. När jag rensade frysen inför älgjakten "hittade" jag en stor skinka i frysen som det var hög tid att tillaga och äta upp.

Den har legat i saltlag i några dagar och sen stekte vi den på låg temperatur i ugnen nästan hela dan igår innan vi till slut griljerade den. Den absolut godaste skinkmackan det är när man tar ut den ur ugnen och den fortfarande är varm. Åh så gott det är. Här hittar du receptet på hur du gör egen skinka från grunden.

Självklart gjorde jag eget äppelmos för det är så enkelt att göra egen och dessutom smakar det äpplen om den. Så är inte alltid fallet med de köpta varianterna. Här hittar du mitt enkla recept på äppelmos.

fredag 5 september 2014

Matmarknadsmiddag

Medan jag var på utbildning åkte Leif och Ida in till stan för att handla lite middagsmat på den internationella matmarknaden. Vi åt där i tisdags men det finns ju så mycket mat där så i dag var det dags igen och nu provade vi andra maträtter.

Ida hade hört många kompisar prata om marknaden så hon ville följa för att handla. Vid lunch och middag är det hemska köer på uppemot en timme. Därför valde Leif att åka in vid 3-tiden och hoppades att det skulle vara rätt lugnt eftersom det inte är nån speciell mat-tid. Hans plan fungerade nästan.

I dag kom han hem med tysk bratwurst, polsk surkål med nån sorts korv, polska piroger, fajita, kyckling och potatis i tomatsås och en riktigt stark Chicken Vindaloo. Jag tog en tugga av Vindaloon och sen brände hela munnen.


Nu är middagen bortstädad (det gick fort) och jag har krupit ner i soffan och myser o njuter av fredagen. Huset är alldeles tyst för jag är ensam hemma - Leif är på hockey, Isak på fritidsgården, Olivia hos en kompis och Ida är ute o leker med kompisar. Jag tror jag ska fira med en till kopp te och nå sött :)

Nattgräddat bröd

Fredagen är här, men fredagskänslan hade jag redan igår. Men den kanske kommer tillbaka i kväll. I dag har jag en jobba-och-läsa-ikapp-dag hemma på förmiddan och på eftermiddan ska jag gå kurs. När man ska läsa in saker är det så mycket bättre att kunna sitta hemma och läsa i lugn o ro där det inte finns något som stör. Skönt när även arbetsgivare förstår det :)

Vi började denna fredagsmorgon med nygräddat bröd som jag bakade i ordning igårkväll och sen har den fått stå i ugnen hela natten. Vilken lyx!


Nattgräddat bröd
50 gr jäst
13 dl vatten 
2 dl brödsirap
2 dl rågkross
2 dl linfrön
5 tsk salt
nätt 2 kg rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. 
Värm vattnet till 37 grader, häll det på jästen och rör om till jästen har löst sig helt. 
Häll på resten av vattnet. 
Tillsätt sirap, rågkross, linfrön och salt. Rör om.
Tillsätt rågsikten och knåda ordentligt till en smidig deg. 
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. 
Häll sedan över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter. 
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. 
Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. 
Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså inte luckan.
Mitt bröd stod 8-9 timmar i avslagen ugn.

Väldigt lyxigt med nygräddat bröd en vardagsmorgon. Helt ok bröd som både Olivia och Isak tyckte om, men jag kommer göra vissa justeringar nästa gång. Jag kommer nog dra ner lite mer på sirapen och sen kommer jag nog ha ugnen på 250 grader och ev. i 30 minuter för att försöka få en liten skorpa på brödet innan ugnen stängs av.

Har man övernattningsgäster är det ju perfekt att imponera med lite nygräddat bröd på morgonen, eller kanske vill ni inleda lördagen på bästa sätt. Långpannebröd är ju så enkelt att baka så det går ju fort att slänga ihop en deg ikväll (om ni inte somnar i soffan efter en lång arbetsvecka).

Nygräddad god morgonmacka en vardag!
En korg full med godsaker

torsdag 4 september 2014

Extra med mig

I morse när jag, nyvaken och småtrött, gick ut till brevlådan för att ta in tidningen blev jag lite småchockad då denna glada tjej stirrade tillbaka mot mot mig.


Det var ett tag sedan tidningen Extra var hemma hos mig för att göra detta reportage och då blev jag "förvarnad" att det nog skulle dröja ett tag tills jag och min mat skulle vara med i tidningen. Därför var jag inte alls förberedd på att det var idag jag var med.

Reportern ville att det skulle handla om vardagsmat, dvs hur man lyckas laga god, näringsriktig och varierad mat på veckorna som ofta är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Bra vardagsmat är ju det jag helst vill inspirera mina läsare till, så självklart ställde jag upp på det ämnet. Det viktigaste är planering - det är mitt huvudbudskap. Här kan ni läsa hela reportaget på sidan 14 och 15.

Lunchlasagne

Nu har jag precis kommit tillbaka från lunchen som i dag var en god lasagne som Leif gjorde till middag igår. Vissa da'r är resterna godare än andra. Väldig lyx att ha en hemmaman och komma hem till dukat bord med god mat. Tyvärr är den lyxen snart slut. De har slutat jaga rätt tidigt om dagarna så han har hunnit hem långt före mig hela veckan. Vilken synd att de nu i fortsättningen bara kommer jaga på helgerna.


Nu ska jag sätta igång och arbeta så jag får komma hem nån gång idag. Det är mycket kvar på dagens att-göra-lista som jag vill ha gjort innan jag beger mig hemåt.

Ikväll kommer ni få se vad som mötte mig i morse när jag klev upp, nyvaken och trött.

onsdag 3 september 2014

Rabattkod på Duni

Kommer ni ihåg min Försommarfest då jag dukade så fint med produkter från Duni? Nu har jag fått tag i en rabattkod igen så då har jag köpt in lite billigare muggar, tallrikar, bestick och servetter i glada färger. Perfekt att ha hemma till kommande barnkalas.


Duni har allt från billiga enkla produkter till lyxvarianter med bl.a. linnekänsla på servetter. Produkter som passar på stora stökiga barnkalas likaväl som på fina fester. Sortimentet är enormt och jag hittar alltid nå nytt jag vill ha.


Om du uppger koden MATRO14 får även du 20% på ditt köp 
och den rabattkoden gäller till 30 september
Så in och spana o shoppa på shop.duni.se

Mina favoriter! Passar till förrätter, efterrätter, buffér
Serien Amuse är nog min favorit bland allt fint som finns på shop.duni.se och de kan användas till allt möjligt. Sås, pannacotta, gräddklick är bara några av användningsområdena till dessa fiffiga saker.