tisdag 13 maj 2014

Vegetarisk chilipaj

Svisch så är det kväll igen och en kopp te i soffan till "Biggest Loser" väntar innan sängen kallar. En nöjd Ida har precis lagt sig, hon hann vara med två kompisar efter midda'n. Det hör inte till vanligheten att vi hinner med det, men på väg hem från en kompis var en annan kompis ute o lekte så då stannade vi där också ett tag. Men usch så kallt och blåsigt det var, jag blev alldeles genomfrusen. Så tråkigt för i morse var det underbart väder och man började tro på lite värme.

I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.


Vegetarisk chilipaj
Mager pajdeg 
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
2 nävar bladspenat
2 morötter
200 g broccolibuketter
2 dl riven ost
3 ägg
1 burk crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk

Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Platta ut degen i pajformen. Nagga.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter
Fyllning
Riv morötterna.
Fräs grönsakerna några minuter, krydda med örtsalt.
Häll grönsakerna i pajskalet.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det över grönsakerna och osten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.


Den blev riktigt god den här pajen, många favoritgrönsaker i fina färger och god smaksatt crème fraiche som fixade kryddningen. Se till att inte ha inne den i ugn för länge så att den blir torr. Min paj blev perfekt krämig så jag är riktigt nöjd med dagens middag.

Förgräddat pajskal….
…som fylls med färgglada grönsaker...
…och riven ost…..
…innan äggstanningen hälls på.
Efter en stund i ugnen har du en god, krämig och fin paj att smaska på.

måndag 12 maj 2014

Matsedel v.20 maj 2014

God morgon! 
Jag är bara in en snabbis för att ge er veckans matsedel som jag inte hann med i gårkväll.

Hur är era måndagar? Är de ångestfyllda eller kör ni med "Ny vecka - Nya möjligheter", jag är nog nånstans mittemellan dessa ytterligheter. Lite lagom så där som vi svenskar ofta är eller sägs vara. Jag har en känsla av att den här veckan kommer gå i ett rasande tempo, så snart är det helg igen. Ida har dansuppvisning på lördag och innan dess ska ett genrep hinnas med på onsdageftermiddag och en skolföreställning på torsdagmorgon. Det är nog inte meningen att föräldrar till dansande barn ska jobba :)


Matsedel v.20 maj 2014
Må: Köttbullar o makaroner
Ti: Chilipaj
Lö: Grillad älgstek
Sö: Marinerad köttgryta och ris

söndag 11 maj 2014

Lasagnemiddag

Har ni haft en bra söndag? Det har jag fast den har gått lite för fort. 
Men jag har hunnit med både nytta o nöje, så då måste jag ju känna mig nöjd.


Leif lagade en stor sats krämig och god lasagne till middag så nu har vi fyllt upp frysen med matlådor. Perfekt! Det viktigaste när man gör lasagne det är att använda sig av en långkokt köttfärssås och mycket vitsås. För en torr lasagne kan de flesta vara utan.

Jag planerar att ha en försommarfest om några veckor och tänkte ta hjälp av Duni för att slippa tvätta, stryka och diska. Men det finns så mycket fint så jag får sån beslutsångest. Vilken färg, form och stil ska jag välja?

En rejäl form med lasagne känns bra att ha :)

Ugnstekt älgytterlår

Solen, vi ser solen! Hoppas den stannar kvar hela dan, efter gårdagens gråtråkiga dag känns den mer än välkommen. Det lär bli mycket inomhusjobb idag för vi blev inte helt färdiga med Ida och Isaks rumsbyte igår, men jag ska försöka ta mig ut på en promenad i alla fall.

Fick ett tips om att dela köttbiten i filéform innan tillagning så det provade vi igår med vår ytterlårsbit. Man äter ju även med ögonen och det kändes faktiskt som att vi åt älgfile. Vet inte om det berodde på att köttet var så mört och gott eller om det var formen på skivorna som gjorde det eller kanske för att jag är så lättlurad.


Ugnstekt älgytterlår
1 bit älgytterlår
salt o peppar

Dela ytterlåret så det får en filéform, krydda med salt och peppar.
Bryn köttet i smör och stek klart i ugn 120 grader till en innertemperatur på 60 grader.
Linda in i folie och låt vila cirka 15 minuter innan det skivas upp.

Oftast när vi tillagar köttbitar i ugn så gör vi det på låg värme för köttet blir så mört och gott då, den här gången stod ugnen på 120 grader. Man kan variera lite beroende på hur mycket tid man har på sig för matlagning.

lördag 10 maj 2014

Eurovision-kväll

Jag älskar Melodifestivalen och följer den slaviskt, men Eurovision Song Contest brukar jag aldrig orka följa. Så många tråkiga låtar med okända artister gör att jag lessnar innan det knappt har börjat. Men i år har jag hur kul som helst. Men det är inte tack vare låtarna eller artisterna utan det är Jonas Gardells förtjänst som skriver så många roliga kommentarer på Facebook om var o varannan låt. I love it.


Vi hade tänkt grilla i dag men det tråkiga vädret och den kalla luften gjorde att vi struntade i det och tillagade älgytterlår-biten i ugnen istället.

Snabb-bullar utan jäst

I dag har det varit en riktig slappar-lördag. Klockan är över tre och jag har inte gjort speciellt mycket i dag. Men nu ska det visst bytas rum här hemma så nu kommer det bli intensivt jobb i några timmar så att det mesta är färdigt innan de ska lägga sig och sova. Hoppas de blir nöjda med rumsbytet så att de inte vill byta tillbaka om nån vecka :)

Vi var lite bull-sugna men hade ingen jäst hemma så då provade jag baka bullar med bakpulver istället. De var väl ok men inte var de lika goda som riktiga kanelbullar bakade med jäst.


Snabb-bullar utan jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
7 dl mjöl
3,5 tsk bakpulver
Fyllning:
50 gram smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Garnering:
ev.ägg, vispat
pärlsocker

Smält smöret och blanda ner mjölken. Häll i en degbunke.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. 
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i bunken.
Arbeta degen väl. Degen liknar vanlig bulldeg eller sconesdeg kanske är en bättre beskrivning.
Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. 
Bred på smör, strö över kanel, socker och rulla ihop. 
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. 
Pensla ev.bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker 
eller gör som jag och bara strö på pärlsocker. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.


Det var lite scones-känsla när man åt och ett tips är att ta ordentligt med kanel för det var kanelsmaken som var det godaste :) Har jag bråttom och är sugen på något gott skulle jag nog välja att baka något annat istället. 

Degen är utkavlad och känns ganska lik en vanlig bulldeg.
Smör, kanel och socker innan degen rullas ihop och skärs upp.

fredag 9 maj 2014

Fredagsgott

Sitter ni bänkade framför Let's Dance-finalen? Det gör vi!


Nu är det helg på riktigt, bästa stunden på hela veckan. Till middag åt vi familjefavoriten kycklingtortilla. Leif hade förberett genom att skära och steka kycklingen så det gick fort att blanda ihop och slutföra middagen.


Nu har Olivia dukat fram fredagsgott - jordgubbar och mörk choklad - så nu ska jag stänga ner datorn och njuta av fredagslugnet. Ha en bra fredagkväll så hörs vi i morgon.