onsdag 19 februari 2014

Hjärtan av kärleksmums

Om nån hade sagt åt mig förra veckan att jag kommer få ligga i soffan och se OS hela dagarna i en hel vecka hade jag tyckt att det var en dröm. Men nu när det är ett faktum skulle jag mer än gärna byta bort soffan och OS mot att få vara frisk.

Nu har dock febern gett med sig lite och jag orkar vara vid datorn ett tag. Men oj vad hängig jag har varit och Ida o Isak har fortfarande 40 graders feber och äter maxdos febernedsättande. Jag har precis berättat för dem att det värsta med att vara mamma det är att se sina barn sjuka. Jag blir så orolig och ledsen när jag ser dem så hängiga.

Men vi kan tänka tillbaka på Alla hjärtans dag då vi alla var pigga och krya. Och vad passar bättre på Alla hjärtans dag än hjärtformade kärleksmums garnerade med hjärtan?


Kärleksmums
Kaka:
4 ägg
5 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Glasyr:
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos
rosa hjärtan

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.

Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och hjärtan, låt stelna.
Ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått (eller skär i rutor).


Kärleksmums eller moccarutor som de också kallas är verkligen en barnfavorit som de flesta barn verkar tycka om. Jag tycker att glasyren är lite väl söt men tycker man den är "hur god som helst" så kan man öka på den lite för jag vet att många andra recept har mer glasyr. Men som sagt var….jag tycker det här är alldeles lagom.

Ida kallade dem för hjärtemums. Ganska passande, eller hur?

Att göra hjärtan är inga problem, utan det är bara att ta ett pepparkaksmått och trycka ut hjärtan. Det är dock en fördel om inte kakan är för hög. Det blir lite spill men det finns säkert nån som kan offra sig och äta upp smulorna som blir över mellan alla hjärtan.

tisdag 18 februari 2014

Sjukstuga


Jag, Isak och Ida ligger nedbäddade med febertoppar på 39-40 grader, usch vad dåliga vi är. Vilken tur att vi har världens bästa Olivia som tar hand om oss eftersom Leif inte är hemma. Återkommer när jag mår bättre!

måndag 17 februari 2014

Banankaka med mörk choklad och crumble

För någon dag sedan gjorde jag en ny variant av min favorit-banankaka. Jag la lite crumble/strössel på smeten innan jag gräddade i ugnen. Det brukar vara gott med lite krispig yta och jag har många olika favoritkakor som har crumble/strössel.


Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Crumble
100 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
6 msk strösocker
2 dl havregryn
1 tsk kanel

Vispa ihop smör och socker. 
Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Blanda ihop alla ingredienser till crumble och smula över den ogräddade kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter.


Det här strösslet blev lite torrt tycker jag och det förhöjde inte kakan som är sååå god i sitt originalutförande utan crumble. Om jag provar nån mer gång tar jag nog lite mer smör och lite mindre mjöl för att den inte ska vara så torr utan bli krispigare.

söndag 16 februari 2014

Älgvingryta

Dagens middag var en långkokt köttgryta som jag förberedde redan igår då älggrytbitarna fick koka i vin i ett par timmar. Så skönt i dag att bara behöva koka upp grytan igen medan riset kokade. Jag älskar när jag har varit duktig och förberett saker :)


Älgvingryta
5 hg grytbitar av älg
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan

1,5 msk kalvfond 
2,5 dl vatten
salt och peppar

Skala och dela morötter och lök i bitar. 
Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. 
Häll allt över köttet och grönsakerna. 
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan. 
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme. 

Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs. 

Grytan fick koka länge så köttet var så mört och gott med en god vinsmak. Rödvin är verkligen en god krydda. Jag serverade ris, broccoli och sallad till grytan.

Nu ska jag ta en Alvedon och bädda ner mig och hoppas jag är pigg o kry i morgon. Man får vara glad så länge alvedon/panodil hjälper och man känner sig hyfsat pigg med det i kroppen. Men jag lär få koppla bort telefonen på jobbet i morgon för jag är alldeles för hes för att prata. Så fort jag börjar prata så börjar Ida att skratta och säger "Mamma du låter som en kille".

God natt!

Matsedel v.8 februari 2014

I dag bjuder jag på en ganska tråkig matsedel med mycket snabbmat och enkel mat, dels för att jag känner mig hängig och inte vet hur mycket energi jag har till matlagning och dels för att barnen ofta ska i väg vid 5-6-tiden. Det är en utmaning att komma på god och relativt näringsriktig mat när tiden är knapp och energin bortblåst. Får ställa fram ordentligt med frukt och grönsaker till middagarna.

Men efter en tråkig vecka slår vi på stort till helgen och äter en massa gott då vi både har tid och är friska (förhoppningsvis).

Så här känner jag mig i dag.

Matsedel v.8 februari 2014
Må: Köttbullar, potatis och gräddsås (Isaks matdag)
Ti: Hamburgare/parisare
On: Varma mackor
To: Skink- och broccoligratäng
Fr: Kyckling i röd curry o kokosmjölk
Lö: Fläsfilégryta
Sö: Chililax

Enklaste pepparsåsen

God morgon! 
Såg ni Melodifestivalen igår? Ida prickade rätt på båda finalisterna och båda som gick till andra chansen. Imponerande! Tyvärr har förkylningen nu slagit till ordentligt på mig och jag känner mig riktigt risig med lite feber, hals- o huvudont och hosta. Vilken tur att jag inte har så mycket mer planer än att ligga i soffan hela dan. Jag hoppas nämligen få se ett till stafett-guld idag. Tror ni jag får det?

Leif blev bjuden på en god pepparsås i veckan som han försökte, och lyckades, efterlikna igår och bjöd oss på till middag tillsammans med kött, klyftpotatis och sallad.


Enklaste pepparsåsen
1 liten gul lök
1 ask cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche
1-2 dl (matlagnings)grädde
svartpeppar

Finhacka löken, bryn den mjuk.
Tillsätt pepparosten, crème fraiche och grädde.
Koka ihop och smaka av med nymalen svartpeppar.

En god pepparstark sås som är så enkel att göra. Vi använder ofta ost som smaksättare till såsen. Förutom att man på ett enkelt sätt kan variera smaken blir det en bra konsistens också. Jag brukar bara använda mig av grädde och det går nog bra här också om man inte har nå crème fraiche hemma. En av våra favoriter är kantarellsåsen där vi använder stekta kantareller och kantarellost.

lördag 15 februari 2014

#NorrbottenVinner

Charlotte Kalla! 
Behöver man säga nå mer? 
Vilken skidåkare, vilken vinnarskalle och vilket otroligt lopp! 


Nu lugnar vi ner oss med lite lördagsgodis och planerar för en guldmiddag 
så vi orkar med en ny stafett och ett nytt bragdlopp imorgon.