söndag 9 februari 2014

Wienerbröd i långpanna

I går bakade jag Wienerkaka - wienerbröd i långpanna, ett gammalt bortglömt recept. Den går alldeles utmärkt att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk. Så brukar jag alltid göra eftersom barnen tidigare var mjölkallergiker. Undra om jag nånsin har gjort den på smör och "vanlig" mjölk?


Wienerbröd i långpanna
Wienerkaka
200 gr smör (rumsvarmt)
8,5 dl vetemjöl
50 g jäst
3 msk socker
2,5 dl mjölk (kall)

Smör- och sockerglasyr
200 gr smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

Rör ihop mjöl och smör.
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter.
Blanda ihop mjöl- och jästblandningen.
Tillsätt kall mjölk och knåda ihop till en deg.
Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker.
Platta ut degen i en smord långpanna.
Bred ut smör- och sockerglasyren på kakan.
Låt kakan jäsa 1 timme och 15 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg.
När kakan har svalnat kan man lägga på florsockerglasyr om så önskas.

Florsockerglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten


Bullar i alla former är alltid gott, eller hur? Isak tyckte att det smakade som bullarna på hockeyn och det var ett bra betyg för det är nämligen wienerbröd som de har på hockeyn. Bitarna blir vackrare med florsockerglasyr på men jag tycker det blir för sött så jag brukar strunta i det.

Istället för att platta ut degen i en långpanna använde jag två folieformar. En form ska jag ge bort och en behåller vi själva och mumsar på.

Blanda ihop smör och mjöl
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter och blir rinnande
Blanda ihop till en smidig deg
Rör ihop smör och socker till smör- och sockerglasyren
Platta ut degen i formen, bred på smör- och sockerglasyren.

Det blev en hel del bakande igår men nu har jag slut strösocker så nu måste jag lugna mig ett tag. Men på fredag är det Alla hjärtans dag och då vill jag nog ha nå nybakat till efterrätt. Har ni nå tips?

Nu sitter vi bänkade framför OS igen. Det lär inte bli mycket gjort de kommande veckorna har jag en känsla av för det är alldeles för lätt att sjunka ner i tv-soffan och se vintersport med datorn i famnen och tekoppen i handen. Nu tror vi på en ny skidmedalj i dag, eller hur?

Jag återkommer senare med kommande veckas matsedel.

lördag 8 februari 2014

Mellomys

Då var andra deltävlingen i årets Melodifestival över och vi har två nya finalister och två nya andra-chansare. Fortfarande har jag ingen favorit, fast jag brukar alltid behöva lite tid på mig innan jag börjar gilla en låt. Men dagens låtar var i alla fall bättre än förra veckans, eller vad tycker ni?

Nyduschad Ida med fin-gluggen

Melodifestivalen såg jag med bästa sällskapet och vi mysade till det ordentligt med småplock framför tv:n. Vi hade frukt o grönsaker, korv- o gurkspett, varma krustader med brie o fikonmarmelad, basilikaost i lufttorkad skinka, tapenade, oliver, ost, kex och solrosfrön.


Det är så kul nu när barnen är duktiga och tycker det är kul att hjälpa mig i köket. Jag fick jättemycket hjälp av Ida med dagens småplock. Hon gjorde även fint på bordet innan vi började duka fram så att mysfaktorn skulle vara på topp. Och snart är det måndag och Olivias matdag igen, alltid lika spännande o kul.


Roligaste kommentaren idag hade Ida tidigare ikväll när vi såg prisutdelningen där Marit Björgen fick sitt guld och Charlotte Kalla sitt silver. När Marit Björgen får sin guldmedalj säger Ida "Men det är ju bra att hon också får vinna nångång". Jag tror inte Ida har så bra koll på skidresultat de senaste åren...

Kycklingtortillatårta

Då är OS igång på riktigt. Visst såg ni Charlotte Kallas silveråk? Så kul! Mindre kul var Slopestyle-finalen. Jag tycker inte om bedömningssporter, jag blir alltid irriterad och arg på domarna. Nu är det ett litet uppehåll tills det är dags för skidskytte och det är dags att återinta soffläget. Men fram till dess bakar jag litegrann.

Här kommer receptet på gårdagens kycklingtortillatårta. Passar perfekt till lite mellomys ikväll.


Kycklingtortillatårta
1 kg kycklingfilé
250 g hackad spenat
1 liten burk majs
2 burkar (à 300 g) chunky salsa
1 liten burk crème fraiche
1 förpackning tortillabröd
125 g mozzarella

Skär kycklingen i små bitar. Stek dem och krydda med salt o peppar.
Blanda ner den tinade spenaten och majs.
Rör ner salsa och crème fraiche.
Låt småkoka några minuter så att allt är genomvarmt.
Smaka av med mer kryddor och ev. chilipeppar om du vill ha mer styrka.
Varva tortillabröd och kycklingröra på en bakpappersklädd plåt.
Stryk på lite salsa på det översta tortillabrödet.
Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg överst.
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter.
Skär i 8 tårtbitar och servera med goda tillbehör 
t.ex. feferoni, sallad, majs, salsa, rödlök, gurka, tomat.


Mums tyckte alla förutom Ida. Jag tyckte det var roligt att servera som en tårta istället för rullar som vi brukar göra när vi gör vår "vanliga" kycklingatortilla, som ni hittar recept till här. Jag hade medium Chunky salsa och det blev inte det minsta starkt så jag kryddade med både chili- och cayennepeppar för att få till lite styrka. Nästa gång väljer jag den starka varianten.

fredag 7 februari 2014

Produktutvecklar

Sitter ni o ser OS-invigningen? 

Jag har tv:n på i köket samtidigt som jag bloggar och bakar. Jag ska testbaka en ny sorts långpannebulla och degen jäser just nu så då passar jag på att skriva lite till er. Jag hoppas det blir goda bullar trots att jag inte riktigt vet hur jag ska baka ut dem. Det jag vet är att jag inte vill kavla (enkelt ska det va') och jag vill använda både kanel och vaniljsås. Jag har en kvart på mig att fundera vidare, men sen måste jag ha bestämt mig för då är degen färdigjäst.


Till middag i dag blev det kycklingtortillatårta. Barnen skulle gärna äta våra kycklingtortillas flera gånger i veckan men jag var lite sugen att prova en annan variant. Så är det att ha en mamma som matbloggar - man får aldrig äta samma sak tillräckligt många gånger. Alltid måste det vara nyheter :)

Nej nu är det dags att göra något åt bullarna. Återkommer med resultatet. 
Ha en mysig fredagkväll nu, för det tänker jag ha.

torsdag 6 februari 2014

Ida - tandlös och med bula

Här kommer en bild som Isak tog igår på stackars Ida efter att hon ramlat flugit in i ett bordsben. 


Det är lite svårt att se, men det är en bula och ett jack i pannan, kinden är alldeles röd med "rivmärken" och sen är det ett märke på halsen också. Man ser var bordsbenet tog för det är ett rött streck från bulan, ner över ögat och kinden ända till halsen. Hon klagade över ont i huvudet och pannan igår och dessutom hade hon feber ett tag under kvällen så hon fick vara hemma från skolan idag.

Hon ser mycket bättre ut i dag och hon har inte ont nå mer, tack o lov. Det röda på kinden har lagt sig, men märket på halsen och bulan är kvar. Vi får väl se om det "rinner" ner och ger henne ett blåöga om nån dag.

De här bilderna togs i dag och de visar upp en piggare Ida

Den envisa tanden har äntligen släppt så nu har hon en härlig 6-årsglugg att visa upp.

Vet ni att det är fredag imorgon igen? Vad har ni för planer för helgen? 
Jag ska baka, se hockey och Melodifestivalen, men framför allt ska jag ta det lugnt och mysa på i pyjamas halva dan. Det är det bästa med helgerna - att få ta det lugnt på morgonen.

onsdag 5 februari 2014

Pasta- och skinkgratäng med tomater

Stackars Ida! Det var ingen glad Ida jag hämtade från fritids i dag, för precis innan jag kom hade hon ramlat in i ett bord och slagit sig rejält. En bula i pannan, rivmärken på kinden, ett märke på halsen och lite blodvite. Jag räknar med att hon kommer få ett ordentligt blåöga om nån dag också.

I dag gällde det att få middagen på borden inom en halvtimme från det att vi kom hem. Vilken tur att vi hade färdigstrimlad julskinka i frysen. Och vilken tur att jag kom ihåg att ta upp den från frysen i morse.


Pasta- och skinkgratäng med tomater
500 g pasta
400 g skinka
2 burkar krossade tomater
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
svartpeppar
riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än förpackningens anvisningar.
Rör ihop tomater, grädde och kryddor.
Blanda ihop pasta, skinka och tomatsås i en ugnsform.
Strö ost över.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.

God och enkel vardagsmat. På ett enkelt sätt fixar man mat till många, efter middagen kunde jag dessutom frysa ner några matlådor. Perfekt! Anledningen att man inte kokar klart pastan är att den sen ska in i ugnen och tillagas ett tag till och överkokt pasta blir ingen glad av. Skulle jag ha tänkt till lite mer hade jag kryddat tomatsåsen med en av mina favoritkryddor - basilika.

tisdag 4 februari 2014

Mugcake - kladdkaka i micro

Nu har jag precis kommit hem från ännu en surr- och ätarträff med tjejkompisar. Åh det är så härligt att bara sitta o surra med gamla kompisar, som man tyvärr inte träffar så ofta men när man väl träffas är det bara att ta vid där man slutade och fortsätta surra. När de tände taklamporna så förstod vi piken att de ville ha i väg oss för att kunna stänga. Vi hade nog kunnat sitta många fler timmar o surrat annars.

Förra veckan gjorde jag mugcake för första gången men det har blivit några fler gånger sen dess för att vidareutveckla receptet. Senaste gången var i dag då jag bjöd arbetskompisarna på denna goda kladdkaka som inte kräver någon ugn.


Mugcake - kladdkaka i micro
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
3 msk kakao
1 ägg
2 msk mjölk
4 msk olja
(25 g hackad choklad t.ex. mintkrisp)

Blanda alla torra ingredienser. 
Rör sedan i ägget, mjölken och oljan. 
Blanda ev. ner hackad choklad.
Blanda med en slickepott. 
Häll upp i 2-4 muggar.
Micra alla muggar tillsammans ca 1,5-2 minuter 
eller var för sig 30-60 sekunder.
Ju mindre tid desto kladdigare kaka. 
Testa med en sked och sätt ev. in en liten stund till om det behövs.
Servera kakan som den är eller med grädde och bär.

Hur enkelt som helst eftersom man bara rör ihop alla ingredienser, inget vispande alls. Alldeles för enkelt. Hur ska man nu kunna stå emot när chokladsuget sätter in?! Jag är inte så mycket för grädde så jag serverar kakan som den är för det är ju chokladen jag vill åt. Ni som känner mig förstår att jag använde choklad med mintsmak i, men det är säkert gott att använda Marabou Apelsinkrokant också.

På jobbet har vi ingen spis (oj, vad ofta jag saknar en) så det var extra kul att bjuda jobbarkompisarna på nybakad kaka. Så oväntat!
Rör ihop alla ingredienser med en slickepott
Den här bilden togs första gången jag gjorde denna kaka.
Nu har jag lärt mig att man inte ska använda så stora muggar