måndag 16 december 2013

Chicken Tikka Masala

Å så skönt! Isak hade ingen hockeyträning idag och vi hade inget annat inplanerat heller så istället hann vi med en liten, men ack så nödvändig, julklappsrusch. Vi är inte klara på långa vägar, men jag känner mig lite lugnare nu när vi har en plan. Hur går det för er?

Förra veckan åt vi en god Chicken Tikka Masala som jag har glömt att ge er receptet på, så här kommer det. Bättre sent än aldrig.....

Chicken Tikka Masala
1 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 kg kycklingfilé
1 msk riven ingefära
salt
400 g krossade tomater
1 påse tikka masala kryddmix (à 40 g)
1 dl matyoghurt (10%)
1,5 dl matlagningsgrädde

Skala och skiva lök, vitlök och morot. 
Bryn i en gryta eller stekpanna.
Tillsätt tomaterna och låt koka tills moroten har mjuknat.
Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare. 
Skär kycklingen i grova bitar. Skala och riv ingefäran.
Bryn kycklingen i stekpannan. Krydda med salt och ingefära.
Tillsätt sedan kryddmixen till kycklingen. 
Lägg över kycklingen till grytan med tomatsåsen.
Låt koka under lock ca 10 minuter.
Rör ner yoghurt och grädde och koka ytterligare ca 2 minuter.
Servera med ris och grönsaker.

Mmmm så gott och smakrikt. Det här kommer vi göra snart igen. Perfekt att äta med broccoli och andra stekta grönsaker om man vill undvika kolhydraterna. Om du steker kycklingen en dag i förväg går det fort att fixa middagen när du kommer hem trött och hungrig.

Nu blir det tv-soffan resten av kvällen med sista avsnitten av både Morden i Sandhamn och Homeland. Såå spännande!

Sponsrad video - Blossa

Dricker ni mycket glögg i jultider? Leif dricker nog en mugg mest varje kväll, medan jag väljer te oftare och oftare. Men några muggar glögg blir det varje år. Har ni provat dricka glögg kall? Fjolårets Blossa var jättegod att dricka med en isbit. Men är dessa nya smaker glögg egentligen? Får vad som helst heta glögg, eller? Det blev jag lite nyfiken på och började googla.



Detta hittade jag: Glöggtillverkningen släpptes fri 1996 innan dess fanns bara Vin och spritcentralens vinglögg. I generationer har vi svenskar lärt oss att det är så en glögg ska dofta och smaka. Receptet har sedan förts vidare till Blossa som blev det nya varumärket när monopolet försvann. I dag när marknaden åter är fri satsar producenterna antingen på att efterlikna Blossareceptet eller hitta på nya smaker.

Det finns två kategorier av människor - De som tycker att glögg ska smaka som klassisk Blossa och de som tycker att glögg kan få ha lite nya smaker. Det blir dock fler och fler som uppskattar de nya smak-kombinationerna. Personligen tycker jag att glögg ska smaka som det vi traditionellt kallar glögg, men jag tycker att alla nya smakkombinationer kan vara goda men jag vill inte kalla det glögg. Man kanske kan kalla det juldryck :-)
sponsrat inlägg

söndag 15 december 2013

Matsedel v.51 december 2013

Det blev en tidig middag eftersom Isak hade hockeymatch, så nu stundar snart lite te och kvällsmackor för hela familjen. Inte helt fel med lite familjemys till "Så ska det låta" som avslutning på helgen.

Nu är nästa vecka, sista veckan innan jullovet, färdigplanerad. Eftersom den stekta rödingen åts utan klagomål förra veckan blir det en repris imorgon. På fredag tänker vi göra en stor sats köttbullar till julafton så då passar vi på att äta några till middag också.


Matsedel v.51 december 2013
Må: Stekt krispig röding med potatis 
Ti: Korv o makaroner
On: Pizza
Fr: Köttbullar, potatis och sås
Lö: Djungelkyckling med tillbehör
Sö: Köttgryta och ris

Bakar, bakar och bakar

Idag har jag en riktig bakdag, men tyvärr är inget till oss själva. Vi får dock njuta av att det luktar underbart i huset. Nu när ytterligare en bulldeg jäser passar jag på att dricka en kopp te och ge ett livstecken till er.


Till lunch provade jag göra havregrynsgröt med blåbär. Jag trodde att Ida som älskar havregrynsgröt och blåbär skulle älska även detta men det gjorde hon inte. Havregrynsgröt är godast med lingonsylt.

Nej nu har degen jäst klart och det är dags att baka ut lussekatter. Jag återkommer senare med en veckomatsedel och sen har jag ju glömt ge er receptet på den goda indiska kycklinggrytan vi åt i början av veckan.

lördag 14 december 2013

Kräftskiva i december

Denna lördag innan tredje advent slog vi till med en kräftskiva. Vi åt inga kräftor i höstas så det kändes som det var dags för det nu. Bättre sent än aldrig.... Till kräftorna åt vi sallad, avokado, aioli, baguetter, brieost och en god västerbottenspaj med kantareller. Dessutom öppnade vi en flaska rosévin, som var riktigt gott men det är sällan jag blir besviken på rosévin. I dessa viktväktartider dricker jag vin väldigt sällan men idag blev det ett glas eller två.


Isak som inte är så förtjust i skaldjur fick tacos, som vi skulle ha ätit i går. Men mitt i allt lussekattsbak glömde jag bort att Isak hade hockeyträning så det blev lite bråttom med middag och vi hann inte med en tacofredag. 


Resten av kvällen ska tillbringas i vår nya mysiga, härliga soffa framför datorn för på tv:n verkar det inte vara nå speciellt ikväll.

Saffransdeg för saftiga lussekatter

I år följde jag Buffés recept på saffransdeg där de inte smälte smöret, detta skulle göra att bullarna inte torkade lika fort. Blötläggning av russin skulle också förhindra att lussekatterna torkar alltför snabbt. Jag lämnade två stycken uppe från igår så jag ska snart testa om de är lika saftiga och goda som när de var nybakade.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar ca 40 st
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Jag gjorde dubbel sats och av halva degen gjorde jag traditionella lussekatter med russin och andra halvan fyllde jag med vaniljmandelmassa och gjorde till bullar. Här kan du läsa mer om hur du gör dem godingarna.

Ida tjatade om att hon inte tycker om mandelmassa och ville absolut inte att vi skulle göra dem bullarna. Men sen kunde hon inte sluta äta den goda mandelmassefyllningen.


Nu är det dags för frukost o adventskalendern och sen fortsätter julförberedelserna. Men jag har inte bestämt om det blir kakbak, limpbak, marmeladtillverkning, julklappsinköp eller nå annat kul som står på inför-julen-listan. Vad gör ni denna lördag innan tredje advent?

fredag 13 december 2013

Lucia med lussebak

Nu äntligen har jag bakat lussekatter och saffransbullar. 
Så ikväll ska det ätas bullar av alla de slag. Som vanligt bakade jag både lussekatter och vaniljsaffransbullar med mandelmassa. Båda är goda på sitt sätt så jag kan inte välja och därför blir det alltid av båda sorterna. Vad har ni för favorit?


Har ni sett min amaryllis? 
Den är helt otroligt vacker! Nu gäller det bara för mig att lyckas hålla den vid liv ett tag...och det är inte det lättaste för mig med mina ogröna fingrar.

Amaryllis är en av mina favoritblommor.
Sex blommor på första stängeln och nu håller fler blommor på att slå ut på nästa stängel.
Visst heter det stängel?