onsdag 19 juni 2013

I väntan på midsommar

Vilken härlig morgon! Jag älskar att vakna upp till strålande sol och i dag promenerade jag till jobbet dessutom. Bra energikick på morgonen att gå längs vattnet i strålande solsken.

Ville bara snabbt gå in här och påminna er om mina inlägg som jag skrev inför midsommar ifjol?

Här hittar ni en massa goda recept på sill. För sill är ju ett måste på midsommar, eller hur. Vilken är er favoritsill? En vanlig inlagd med mycket rödlök blir man ju aldrig less, sen är nog min favorit just nu den med Västerbottensost. Tipsa mig gärna om era favoriter. Prova nytt är alltid roligt.


En annan sak man måste ha på midsommarafton är ju jordgubbar. Här hittar ni massa smarriga recept på jordgubbstårtor.

Till midsommar ska jag prova ett nytt rosévin som jag har längtat efter.

tisdag 18 juni 2013

Kronans kaka

Det verkar vara många som ska bjuda på fika på jobbet inför sommaren. Jag har brödbeställningar som aldrig förr. Lite småstressigt men otroligt kul! Men jag har inte hunnit fundera så mycket på midsommarmaten däremot. Men vi brukar inte ha så mycket midsommarmat faktiskt, till lunch tar vi ofta med oss pastasallad och åker på midsommarfirande och på kvällen brukar vi grilla. Är ert midsommarbord lika stort som julbordet?

Jag fick en beställning på Kronans kaka som jag aldrig har bakat...eller ätit...så då var jag ju tvungen att provbaka en i söndags. Jag tog med den till mina föräldrar som efterrätt efter middagen vi blev bjudna på. Det var så lyckat för mamma hade gjort en rabarber- och hallonkompott som passade perfekt till kakan tillsammans med grädde.

Kronans kaka
100 g sötmandel
2 bittermandlar
150 g kokt kall potatis
75 g margarin
1,5 dl socker
2 ägg

Finmal mandlarna.
Riv potatisen på den fina sidan.
Vispa rumsvarmt margarin och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Vispa ner mandeln och potatisen.
Häll i smord och bröad rund form ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter.
Servera till bär och grädde.


Väldigt annorlunda att ha potatis i en kaka...och inget mjöl. Passar alltså perfekt om man vill bjuda en glutenintolerant på fika. Så den här kakan ska jag komma ihåg nästa gång jag ska baka glutenfritt. Eftersom jag aldrig hade ätit kakan förut visste jag inte vilken typ av kaka det var, men den passar nog bäst att äta tillsammans bär och grädde och inte bara som den är.

måndag 17 juni 2013

Gravad lax till midsommar

Nu är midsommarveckan här och på midsommar måste man ha gravad lax, eller hur. Gravad lax är bland det godaste jag vet och är ett måste till midsommar, jul, påsk och lite då och då däremellan också.


Den traditionella gravning med vitpeppar och dill var den enda jag gjorde tidigare. Men på senare år har jag provat andra kryddningar. Min absoluta favoritgravning är den med grönpeppar som blir lite småstark. Vill man ha en mildare smak så passar det att citrusgrava laxen, det blir fräscht och gott. Tycker man om whisky så måste man prova att rosépeppar- och whiskygrava laxen som då blir väldigt vacker med alla röda prickar från rosépepparn.

Fryser ni lax som ska gravas för att ta död på parasiter? Enligt Livsmedelverket behöver odlad lax inte frysas eftersom risken att den fisk innehåller parasiter är ytterst liten. Men jag fryser alltid lax innan jag gravar den.

söndag 16 juni 2013

Vad tror ni att det här ska bli?

Oj vad fort den här da'n har gått, men jag har hunnit mycket av det jag ville. Det är inte varje dag man kan säga det. Snart ska vi iväg till mina föräldrar på middag, skönt att jag slapp tänka på middagsmat idag när jag hade fullt upp med annat.

Jag har en sista kaka i ugn just nu. Ska bli spännande att se hur den smakar...om jag nu lyckas. Jag har nämligen fått en beställning på en kaka jag aldrig har bakat...eller ätit så jag provbakar en i dag och tar med som efterrätt. Hoppas det blir gott!


Annorlunda och få ingredienser. Vad tror ni jag bakar?

Lugn morgon

Nu har jag vaknat upp hemma i min säng i Luleå efter några timmars sömn. Vi kom hem vid fyra-tiden i natt efter en resa som gick riktigt bra, Ida sov hela tiden hon somnade t.o.m innan vi lyfte. Jag vaknade alldeles för tidigt men smög upp och tog en kopp te i lugn och ro. Det kan vara lika skönt och avkopplande som att sova. Nu har även Ida tassat upp och satt sig med täcke och kuddar i soffan för att se film.


Även i Turkiet vaknade jag före de andra och smög då ut till solstolarna med en bok. Efter att ha läst nån timme och sett solen stiga upp ovanför taken gick jag in igen och åt frukost med övriga familjen som då börjat vakna en efter en. Skön och rogivande start på morgon. Det är annat det än de vanliga vardagsmorgnarna när vi ska iväg till jobb, förskola och skola.

På dagens program står tvätta, tvätta och tvätta (tur det är bra torkväder ute), baka, baka och baka (måste organisera om frysen för att rymma allt), städa, städa och städa (mattläggaren har ju varit här när vi har varit borta) och dessutom måste jag förbereda morgondagens jobb. Är lite avis på de stora barnen som har sommarlov.

torsdag 13 juni 2013

Ida och Isak hoppar och dyker

Ida gör inte mycket annat nu för tiden än att hoppa ner i poolen från kanten. Det spelar ingen roll hur djupt det är, hon hoppar i ändå och simmar sen till kanten. Hon ser så rolig ut för hon kan inte gå lång stund på kanten utan att hoppa i lite då och då trots att hon egentligen är på väg till nå annat.

 
Ibland går man upp på en kant och hoppar från en liten höjd.

Sen hoppar man ner i vattnet fast man egentligen var på väg till ett annat ställe.

Ibland tar man bara ett steg rätt ut i vattnet

Ibland snurrhoppar man ner i vattnet


Isak har lärt sig dyka från kanten och duktig är han, oftast med raka ben. Jippie!
Det är så härligt att bada på kvällen då man har nästan hela poolen för sig själv



onsdag 12 juni 2013

Turkiet - Testi Kebab

Solandet och badandet fortsätter för oss här i Turkiet. I dag är det en "risk-att-bränna-sig-dag" för solen skiner men det blåser så man känner inte när man blir solbränd.


I fjol försökte de flera gånger få oss att äta Testi Kebab till middag, men det blev aldrig för man var tvungen att beställa en dag i förväg och vi ville inte binda oss. Men i går provade vi äntligen denna turkiska specialitet. Det var riktigt gott, men behövde kryddas mer, tyckte både jag och Leif. Tur att de dukade fram extra kryddor, mynta, curry och chilipeppar.


Det var väldigt spektakulärt när de bar in maten på en bricka för grytan stod på ett brinnande fat - läckert! Jag förstår inte hur servitören vågade flytta tallriken med grytan från brickan till bordet. Man han har väl övat några gånger tidigare.


Som tillbehör var det bröd, bulgur och potatis. Bulguren var riktigt god så den åt jag alldeles för mycket av och struntade i potatisen. Grytan som bestod av lammkött, körsbärstomater, paprika och lite annat var godare än den såg ut för den såg riktigt grå och tråkig ut, köttet hade kokat länge och var så mört att det nästan föll isär av sig själv.


Vi beställde för två personer men det var så mycket mat så det hade räckt till hela familjen.

Tur att bulguren var röd som lyste upp tallriken lite grann.

De har roligt bröd här, när det kommer in ser det ut att vara hur mycket som helst men det är bara luft invändigt. Så det är alltså bara ett tunt skal bröd. Är det kanske det som är riktigt pitabröd?!

Stort bröd...
...med bara luft i.

Nu ska vi gå och äta lunch på samma restaurang som vi åt Testi Kebab på igår, ja där vi äter de flesta måltider faktiskt för deras mat är riktigt god. La Tasca heter den och ligger alldeles vid poolen.