söndag 30 december 2012

Gravlaxröra med ägg

Efter att ha varit riktigt kallt hur länge som helst då det knappt har varit varmare än 20 minusgrader har vi i dag nollgradigt. Vilka kontraster! Vet faktiskt inte vad jag föredrar. Det bästa på vintern är några minusgrader, sol och vindstilla, eller hur? Vad har ni för middagsplaner så här da'n för nyårsafton? Ida har tjatat om soppa i flera da'r så det är nog dags att hon får sin vilja igenom nu. Måste bara komma på nån god soppa att göra. Tips?

Jag hade kvar lite gravad lax från julbordet som jag använde till en god lax- och äggröra igår.
Gravlaxröra med ägg
100 g gravad lax
2 kokta ägg
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2-3 msk hackad dill
1-2 msk hackad persilja
salt
svartpeppar

Skär lax och ägg i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, kavring, kex, hårdbröd eller ngt annat du tycker om :)


Det här blev min favorit bland gårdagens röror så den här kommer dyka upp fler gånger hemma hos oss. Nästa gång kanske vi äter den till en bakad potatis. Jag har kvar lite i kylen som jag tror jag ska äta med sallad till dagens lunch.

Jag har precis tagit ut en banankaka med choklad från ugnen, så det luktar underbart i köket men tyvärr får vi inte smaka nå för den ska säljas på Isaks hockeymatch. Vi får lugna oss till efter hockeyn och se om det är kvar nån bit. Nu ska jag se till att Isak får i sig nå matnyttigt, kanske ska jag honom lite taggtråd att äta inför matchen :)

lördag 29 december 2012

Släktmiddag

Nu har gästerna åkt hem, diskmaskinen är fylld och jag tar mig en kopp te i kökets lugn medan snön yr utanför fönstret. Jag ska alldeles strax krypa ner i sängen så jag orkar upp och baka till Isaks hockeymatch i morgon där det ska vara fikaförsäljning.

Till förrätt gjorde jag tre olika röror som jag serverade med olika kex och tacochips så fick man blanda sina egna favoriter. Jag tycker det är ett mysigt och roligt sätt att servera förrätten/drinktilltugget på, istället för att jag ska klicka på röror på kexen innan servering.

Till varmrätt serverades Lingonlax som är en lite annorlunda fiskrätt då kryddorna till såsen, viltfond, lingon och timjan, mer liknar kryddningen till älgkött. Men det är riktigt gott och jag får alltid beröm för den, så nu vet ni vad ni ska bjuda på för lax nästa gång.

Till efterrätt blev det våra hemmagjorda pepparkakor, julgodis och daimkladdkaka med daimgrädde (repris från Olivias kalas).

Drink med Blossa 2012

Nu har jag städat färdig och alla röror till förrätten står färdiga i kylskåpet, så nu är vi snart redo att ta emot gästerna. Först tänkte jag komma med ett litet tips till er.

Har ni smakat årets glögg från Blossa med smaken Yuzu Ingefära? Så här beskriver Blossa årets glögg:
"En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet"
Eftersom det inte är en utpräglad glöggsmak tycker jag att det går utmärkt att dricka denna glögg trots att julen börjar lida mot sitt slut. Drick den kall med en isbit så kommer du få smaka på nå gott. Perfekt att smutta på innan maten.


Jag har sett att många blandar den med mousserande vin som en bubblande välkomstdrink, det har jag inte provat men det är säkert också gott. Om man vill ha lite lägre alkoholhalt så kan jag även tänka mig att den är god att blanda med sprite, 7up eller liknande.

Västerbottenskrustader

Härliga lördag brukar jag säga och skriva i vanliga fall men nu kring jul och nyår är man så dagvild så man vet knappt vilken dag det är och man är dessutom ledig lite nu och då. Ikväll ska mina föräldrar och syster med familj komma hit på middag så efter frukost måste jag städa och duka. När det är klart får jag börja med det roliga - matlagningen. Till middag blir det Lingonlax, potatis och sallad. Men först ska vi ha lite drinktilltugg som jag ska försöka fixa i ordning under da'n, har inte bestämt vad det blir än. Men jag tänkte försöka använda saker jag redan har i kylskåpet, bl.a. rostbiff, körsbärstomater, räkor och kräftstjärtar. Tror ni det går att göra nå gott av det?

På julbordet hade vi Västerbottenskrustader och dessa passar perfekt som drinktilltugg eller förrätt på nyårsafton. Tips, tips!
Västerbottenskrustader
6 stora krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.
Servera något avsvalnade.
Garnera med t.ex. en klick crème fraiche och en klick löjrom.



Tycker ni om Västerbottenspaj lär ni tycka om dessa krustader som är mycket enklare att göra eftersom man slipper göra en pajdeg. För de som vill dra ner på kolhydrater ska visst krustader vara ett bra alternativ har jag hört. Jag använde de stora krustaderna till detta, men drygade ut med några mini-krustader också. Ska man ha det till drinktilltugg är minikrustaderna bättre men ska man servera det som tillbehör till en förrätt eller till kräftskivan då skulle jag föredra de stora krustaderna.

Efter att det tillfälligt var lite varmare med endast minus 10 i går morse är det nu kallt igen, minus 25. Det är inte många timmar man har tillbringat utomhus den här kyliga julen. Men enligt prognosen ska det blir mycket varmare imorgon redan, vi får väl se om det stämmer. Nej, nu är det hög tid för frukost med en stor kopp riktigt varmt te så man får upp värmen lite.

fredag 28 december 2012

Kyckling i ädelostsås

På Annandagen var vi lite less julmaten och valde då att laga nå med kyckling som hela familjen tycker om. Men vi slapp inte undan julbordet helt eftersom jag använde ädelsosten som var kvar från ostbrickan. Är ni bra på att använda rester från kylskåpet när ni lagar mat? Jag försöker så gott jag kan utgå från vad som finns i kyl och skafferi när jag planerar mat, för jag tycker inte om att slänga mat.
Kyckling i ädelostsås
700 g kycklingfiléer
60 g ädelost
2,5 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
Till servering
1 pkt bacon
2 päron

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek bitarna och krydda med lite salt (både bacon och ost är salt i sig) och svartpeppar.
Smula osten och låt den smälta på svag värme med grädden och mjölken. Låt koka några minuter.
Tillsätt kycklingen och låt allt bli varmt.
Knaperstek bacon i småbitar.
Skär päron i mindre bitar.
Servera bacon och päron till kycklingen och såsen.

Jag tycker det är godare att servera knaperstekt bacon på sidan om istället för att tillsätta det i grytan för att verkligen få det knaperstekt och inte mjukt. Päron och ädelost serveras ofta tillsammans på en ostbricka så då tänkte jag att päron borde vara gott till en ädelostsås också....och det var det. Övriga familjen åt ris, men jag åt endast sallad och päron till grytan.

Dagens middag blev pasta och skinksås med resterna av julskinkan. Nu dröjer det nån dag innan jag får en mumsig skinkmacka med äppelmos igen, men inte alltför länge eftersom vi har en skinka i matkällaren som vi håller på att rimma och om nån dag ska den ugnsstekas. Den hann inte bli färdigrimmad till jul så det blev en nyårsskinka av den istället :)

Snart har vi en nygriljerad skinka igen.

Olivia ska ut med kompisar och killarna ska på hockey så ikväll är det bara jag och Ida hemma och fredagsmyser. Undra om vi ska se en julklappsfilm eller om det blir som vanligt att vi hamnar vid varsin dator :) Vad gör ni ikväll?

Sparris-stuvning

Känns konstigt att det är fredag igen för arbetsveckan började ju alldeles nyss. Fredag innebär ju dessutom kort dag för mig. Nästa vecka är jag ledig så när jag har jobbat klart i dag har jag 9 dagars ledighet att se fram emot. Nio dagar med sena kvällar och långa sovmorgnar, vi har blivit ena riktiga sjusovare hela familjen. Fast tonåringen tar priset som vi får väcka vid ett-tvåtiden så att hon inte ska sova bort hela dagarna. Oj, oj, oj undra när vi måste börja vända tillbaka dygnet för att vi alla ska orka upp till dagis, skola och jobb när det väl är dags. Men det är ju ett senare problem nu njuter vi ett tag till att inte ha några tidiga tider att passa.

Till ugnsomeletten, som ni fick receptet på i går, är det gott att äta en sparris-stuvning.
Sparris-stuvning
2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl vätska (mjölk, grädde eller sparrisspad)
0,5 tsk salt
vitpeppar
1 brk vit sparris

Fräs mjölet med smöret.
Tillsätt vätskan.
Koka i 5 minuter.
Salta, peppra och tillsätt sparris i bitar.

Vit sparris (i burk) är så gott i alla fall i stuvning, tänker jag varje gång jag äter det. Jag förstår inte att jag inte äter det oftare, men nu har jag kvar en burk i matkällaren som jag ska se till att äta snart igen.

Nu ska jag åka i väg till jobbet för att jobba några timmar. Sen ska jag hem och förbereda en fredagsmysmiddag innan killarna ska i väg på hockey.

torsdag 27 december 2012

Ugnsomelett

Då var första arbetsdagen, på nästa en vecka, avklarad och det gick ju strålande. Mycket att göra och full fart hela tiden. Nu är jag bara hem och vänder innan jag ska i väg på stan och äta med två barndomskompisar. Så i dag blir det ingen matlagning och ingen julmat till middag för mig. Jag tror det lutar åt kinamat istället.

På julbordet har vi alltid ugnsomelett, men även lite då och då övriga tider på året äter vi det.
Ugnsomelett
6 ägg
2 dl mjölk (eller grädde om du kör lchf)
salt och vitpeppar

Vispa ihop ägg och vätska, salta och peppra.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Det är gott med nån sorts stuvning till omeletten. På årets julbord hade vi sparris-stuvning, men tidigare år har vi varierat oss med bl.a. kantarellstuvning. Stuvningen serverar jag bredvid så kan man välja bara det ena om man vill (eller måste pga t.ex. äggallergi).

Har ni nyårsmenyn klar? Det har inte jag men nu börjar det bli hög tid att bestämma den. Men först ska jag ordna en släktmiddag på lördag, men till dess har jag bara drinktilltugget kvar att fixa. Och städningen förstås, för ni har väl förstått vid det här laget att städningen skjuter jag på så länge som möjligt.