torsdag 24 mars 2011

Köttbullar med lök och persilja

Idag har jag varit på konferens hela dagen så nu känner jag mig trött. Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man blir såå trött av att lyssna en hel dag?

Ikväll är det dags för andra hockey-semifinalen så jag och barnen bänkar oss framför tv. Leif däremot ser den på plats eftersom Luleå har hemmaplan. Undra om vi fixar lite torsdagsmys?

Igår gjorde jag köttbullar och jag provade en ny variant, men de var inte alls lika goda som mina vanliga julköttbullar.
Köttbullar med lök och persilja
5 hg köttfärs
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk balsamvinäger
0,5 dl grädde
0,5 dl finhackad bladpersilja
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och finhacka löken. Bryn den och vitlöken, häll i balsamvinäger. Låt svalna.
Blanda färs, lök, grädde, persilja, salt och peppar.
Forma färsen till bollar eller biffar.
Stek på platta eller i ugn.

Jag steker alltid köttbullar i ugn, 225-250 grader i ca 15 minuter beroende på köttbullarnas storlek.

Mina tråkiga barn tycker ju aldrig om hemmagjorda köttbullar och de här var inget undantag. Men jag ger inte upp hoppet om att de ska förstå att hemmagjorda är sååå mycket godare än köpta.

onsdag 23 mars 2011

Torskgratäng med räkor

I går när Olivia hade friluftsdag blev hon pååkt av en som åkte madrass och kom med en väldig fart och slog undan benen på henne. Hon fick jätteont i ryggen och huvudet så hon har varit hemma och tagit det lugnt i dag.

Vilken hockeymatch det var igår och vilket underbart slut! Luleå vann i Sudden mot Skellefteå i Skellefteå den första semifinalen. Imorgon är det dags igen och då är det på hemmaplan. Men ska de fortsätta ha så här spännande matcher blir det jobbigt:)
Torskgratäng med räkor
400 g fryst torskfilé
0,5 dl gröna ärtor
0,5 dl skalade räkor
1-2 dl grädde
1,5 msk fisk- eller hummerfond
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar
1 dl riven ost

Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsform och lägg i de halvtinade fiskfiléerna.
Lägg ärter och räkor över fisken.
Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt fond och rör ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Den här gratängen var riktigt god trots att den var så enkel och med få ingredienser. Barnen valde dock hellre att äta fiskpinnar som vi också serverade.

tisdag 22 mars 2011

LCHF-bröd med linfrön

Mackor av alla de slag är min stora last. Nu har jag bestämt mig för att försöka dra ner på det något. Men jag tycker inte det är gott med vare sig ägg eller fil på morgon. Vad ska man då äta? I morse försökte jag mig på ett LCHF-bröd som jag hittade grunden till på Katrin Zs blogg, men som jag modifierade en aning. Jag förberedde genom att blanda ihop de torra ingredienserna igårkväll. På morgonen gick det fort att blanda ihop resten och grädda.

Tyvärr innehåller det mycket ägg och det tycker jag inte om pga våra äggallergiker. Jag måste tänka på att inte använda samma smörkniv till att ta ur smörbyttan som jag använder till att smöra på mackan för då är det risk att det kommer ägg-rester i smöret och det vore inte så bra.
LCHF-bröd med linfrön
0,5 dl finmald mandel
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl solroskärnor
1dl fibrex
1 tsk bakpulver
0,5 tsk brödkryddor, t.ex. koriander
0,5 tsk salt
2,5 dl keso
3 ägg
riven ost

Blanda de torra ingredienserna och kryddorna.
Rör i keso och ägg.
Bred ut på en plåt.
Strö riven ost på.
Grädda i 225 grader ca 15 min.
Skär i bitar. Ät och njut med gott pålägg.

Inte trodde jag att LCHF-bröd utan vanligt mjöl kunde bli så här gott. Det här kan man variera i det oändliga, nästa gång tillsätter jag kanske sesamfrön och kryddar med något annat.
Det var en konstig smet jag bredde ut på plåten och
jag trodde aldrig att det kunde bli ett ätbart bröd
som höll ihop.

Helstekt fläskytterfilé fylld med mozarella, soltorkade tomater och bacon

Solen skiner och igår regnade det t.o.m så ni kan ju tänka er hur slaskigt och blött det är. Så nu gäller det att komma ihåg var vi har stövlar, galonbyxor och vantar. Olivia har friluftsdag i dag så de lär få en härlig dag i solen. Själv ska jag sitta inne på ett kontor hela dagen, snyft. Hade mer än gärna också haft friluftsdag och fått vara ute och njuta.

Jag hade en fläskytterfilé i kylskåpet som vi inte hann äta i helgen så då blev det lite vardagslyx på en måndag. Isak tyckte det var ovanligt god måndagsmat. Oftast är det korv och makaroner på måndagar eftersom jag jobbar sent och Leif ska försöka laga mat när han kommer hem med trötta, hungriga barn.
Helstekt fläskytterfilé fylld med mozarella, soltorkade tomater och bacon
1 fläskfilé eller fläskytterfilé
1 boll mozarella
1 paket bacon
3-4 soltorkade tomater
basilika
salt
peppar

Stek bacon i småbitar. Låt det rinna av och svalna på hushållspapper.
Blanda med småbitar av mozarella och soltorkade tomater. Krydda med basilika.
Bryn filén runt om. Salta och peppra. Tänk på att bacon är salt så var lite sparsam med saltet.
Skär ett snitt längs med hela filén, ganska djupt. Fyll med bacon- och mozzarellablandningen.
Om det behövs knyt ihop med snöre eller tandpetare.
Sätt den fyllda filén i en ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar drygt 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.

Vi åt köttet tillsammans med pasta och en sallad med isbergssallad, babyspenat, gurka, tomat, rödlök och fetaost. Dessutom provade vi Rydbergs nya Chili-Bearnaise som var riktigt god och stark. Köttet blev saftigt och gott, men man misslyckas ju sällan när man använder soltorkade tomater och mozzarella.

söndag 20 mars 2011

Härlig dag på isen

I dag var det strålande sol när vi vaknade så till lunch gjorde vi en enkel skink- och pastasallad som vi packade ner tillsammans med skridskor och åkte ut på isen. Pastasallad är en perfekt picnic-mat för oss för alla barnen älskar det och äter jättemycket. Ida provåkte skridskor ett litet tag men tyckte det var lite för halt och ville hellre springa omkring med skor på fötterna. Efter att vi hade ätit vår lunch åkte Olivia skridskor längs isvägen medans mamma och jag tog en promenad.
Olivia
På eftermiddagen kom Emma hit och gjorde oss tjejer vackra. Sedan åt vi grillad kyckling, sallad, spagetti och baguetter till middag. Så även till middag blev det picnic-mat:) En färdiggrillad kyckling är perfekt att ta med sig ut på picnic. Fast vi åt den hemma i vardagsrummet samtidigt som vi såg Lule ta sig vidare till semifinal. Heja!

Till efterrätt hade Olivia gjort en kladdkaka - Salakaka, som vi åt med jordgubbar och glass. Mums! Olivia börjar bli vår kladdkake-expert, hon lyckas alltid få den perfekt kladdig.

fredag 18 mars 2011

OLW nyheter och mysmatch

Igår fick jag ett paket som barnen mer än gärna hjälpte mig att öppna. Olivia var på väg till dansen, Isak till hockeyträningen och Ida skulle följa med Isak därav de ovanliga kläderna inomhus.
Vad kan det vara i paketet? Spänningen är olidlig.
Alla tre hjälpte till att öppna och till slut såg de innehållet - chips. Det var två nyheter från OLW som vi ska testa till fredagsmyset. Det var en påse med Ugnsbakat och en påse med Superchips med smak av dill och gräslök, som turligt nog är min favoritsmak på chips:)
Chips! Fredagsmyset är räddat.
Isak ser lite sur ut på bilden med chipsen men det är för att han trodde att han inte tålde dem. Han brukar inte kunna äta dill- och gräslökschips. Men dessa Superchips innehåller inte mjölk. Bra OLW! När jag berättade det för Isak blev han glad igen och tyckte att det skulle bli kul att få prova en ny smak. Mjölkallergiker har inte så många smaker att välja på, men nu har det alltså utökats med en smak.

OLW har just nu en tävling där du har möjligheten att smaksätta ett eget chips. Det vinnande chipset i Mysmatchen belönas med 100 000 kr och blir en del i OLW:s ordinarie sortiment. Du skapar ditt bidrag och tävlar på www.olw.se/mysmatchen Finalsmakerna kommer säljas i butik som ”limited edition” och det chips som säljer bäst och får flest röster vinner.

Vill du inte smaksätta ditt egna chips kan du gå in och rösta på mitt bidrag med smak av balsamvinäger och soltorkade tomater. Här kan du Rösta på mitt bidrag Italienska chips.

torsdag 17 mars 2011

Wokgrönsaker med dessertost

I dag är jag och Ida hemma igen, vi ska vila och städa. Jag tror vi börjar med att vila:) Det gick inte så bra i hockeyn igår så nu börjar det bli riktigt nervöst. Djurgården har gått från 0-3 till 2-3 i kvartsfinalserien mot Luleå. Imorgon är det dags igen med match på bortaplan, så då vet ni vad vi ser på TV imorgonkväll.

I går var vi på vinterfest på förskolan där vi fick titta på allt fint de har gjort med is, de hade bl.a. fryst in vatten i plasthandskar och ballonger. Det var jätteläckert, såg ut som färgglada glasprydnader. Tyvärr blåste det jättekallt så man vågade knappt ta av sig vantarna.

Kom på att jag inte har skrivit in receptet på ett av tillbehören till Ayamkycklingen. Det är nog gott till mycket annat också.
Wokgrönsaker med dessertost
wokgrönsaker
fryst bladspenat
dessertost, jag använde en med smak av soltorkade tomater

Stek bladspenaten och wokgrönsakerna enligt förpackningens anvisningar.
Tillsätt dessertost. Låt den smälta något och rör om.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera genast till kyckling eller kött.

Det här var ett jättegott och mättande tillbehör. Självklart går det bra att använda färska grönsaker som jag oftast gör. Men den här gången var jag lite slö och ville spara lite tid så då använde jag frysta grönsaker.