fredag 16 januari 2009

Småfranskor och formfranska

I morse bakade jag småfranskor och formfranskor. Jag har ett jättebra recept där man bakar ut degen så fort den är färdigknådad, dvs de jäser bara en gång och det på plåten. Grundreceptet har jag skrivit in tidigare. Här är receptet så som jag gör det, dvs dubbel sats, liten jästmängd, lite grövre mjöl och både småfranskor och formfranskor.

Småfranskor och formfranska
50 g jäst
1,5 l ljummet vatten
1,5 msk salt
2 msk honung
3 msk olja
5 dl grahamsmjöl
3,5 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Av lite mindre än halva degen gör jag två formfranskor.
Forma de två delarna till avlånga limpor som läggs i smorda brödformar med raka kanter. Formarna bör rymma 1,5 l.
Resten av degen (drygt halva ursprungsdegen) gör jag småfranskor av. Forma till ca 25 runda bullar.
Låt småfranskorna jäsa på plåtar i 0,5-1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Låt formfranskorna jäsa i formarna 1-1,5 timme.
Ställ formarna på ett galler mitt i ugn och grädda i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Stjälp bröden ur formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.

Formfranskorna skivar jag upp innan jag fryser in dem, så är det enkelt att ta upp rätt antal skivor att rosta.

torsdag 15 januari 2009

Teriyakilax

Idag gjorde jag ytterligare en enkel lax-rätt i ugn. Vill man kan man steka laxen i stekpanna, men jag älskar att använda ugnen. Dessutom hade jag kokat bulgur som alla var tvungna att smaka, sedan fick de äta ris istället.

Teriyakilax
500 g lax
1 bit, ca 3 cm färskriven ingefära
1 dl Teriyakisås
4-6 msk sesamfrön
salt och peppar

Blanda teriyakisåsen med ingefäran.
Skär laxen i rejäla kuber och lägg ner dem i såsen att marinera.
Lyft upp kuberna och lägg dem i en smord eller oljad ugnssäker form.
Strö över sesamfröna. Salta och peppra.
Stek laxen i ugn i 200° i ca 10 minuter.
Servera med extra teriyakisås och thaichilisås.

onsdag 14 januari 2009

Linfröbullar

Nu har jag bara köpes-matbröd i frysen, så det är hög tid att baka lite. Idag provar jag linfröbullar.

Linfröbullar
1/2 dl linfrö
5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 tsk socker
1 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Koka linfröna i vattnet under lock i ca 5 minuter. Låt det sedan svalna till ca 37°.
Smula i jästen och rör tills den har löst sig.
Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet.
Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela den i 20 bitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt.
Jäs ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Spagetti med räkor

För ovanlighetens skull lagade jag en ordentligt lunch till mig själv idag. Oftast äter jag rester eller tar bara en macka. Två dagar efter varann läste jag ett liknande recept, spagetti med räkor, på två olika ställen, i en tidning och i en blogg. Det måste ju ha varit ett tecken på att jag måste prova det. Eftersom min man inte är så förtjust i varma räkor blir det att vi äter dem kalla, som de är eller i t.ex. skagenröra. Det här blev riktigt gott så jag ska nog göra det någon mer gång och bjuda övriga familjen på det också.

Spagetti med räkor
spagetti
500 g räkor med skal
1 dl matlagningsvin
2 dl vatten
1 lök
1 dl matlagningsgrädde
färsk babypenat
färska champinjoner
torkad basilika
salt o peppar
parmesanost

Rensa räkorna. Stek skalen tillsammans med löken.
Tillsätt vin och vatten. Salta och peppra. Koka ihop till en god fond.
Sila fonden.
Koka fonden tillsammans med grädde till en god och lagom konsistens.
Krydda med basilika. Smaka av.
Stek champinjonerna i skivor.
Tillsätt champinjonerna, babyspenaten och räkorna. Låt det bli varmt, inte koka.
Häll det över den kokta spagettin och rör om.
Servera med riven parmesanost.

tisdag 13 januari 2009

Pizza

Idag fortsatte vi att göra slut på skinkan. Det blev nämligen pizza till middag. Jag gjorde dubbel sats pizzadeg så andra halvan gjorde jag pizzabullar av som jag fryser ner och sedan kan Olivia och Ida äta det till mellanmål. Eftersom de innehåller ost kan inte Isak äta dem. Jag har gjort en ostfri variant en gång, men han var inte så förtjust i dem så den här gången gjorde jag alla med ost.

Pizzadeg (4 portionspizzor eller 1 långpanna)
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl

Värm vattnet till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda degen mjuk.
Låt jäsa i portionsbitar eller i bunken i ca 30 min.
Kavla ut degen.
Lägg på valfritt tillbehör
Grädda i 250 grader i 7-9 min.

Jag använde en hemmakokt tomatsås som jag hade kvar i frysen sedan ett tag. Jätteenkelt att göra en stor sats egen tomatsås som man sedan fryser ner i lämplig mängd. Sedan kan det användas till pastasåser eller till pizza t.ex.

Vi gjorde portionspizzor som var och en fick fylla med sina favoriter. Barnen hade skinka och banan. Olivia och Ida hade dessutom ost på sina, men Isaks allergi gör att han får äta pizzor utan ost. Jag hade pesto, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven ost på min. Leif hade skinka, lök, soltorkade och färska tomater, mozarella och riven stark ost på sin.

måndag 12 januari 2009

Pasta med ärt- och skinksås

Nu har julskinkan gjort sitt som pålägg. Eftersom vi inte var hemma över jul, fixade vi den till Trettonhelgen, men nu har vi skurit ner det som var kvar i småstrimlor. Det var även kvar lite soyaost så jag gjorde en pastasås idag.

Pasta med ärt- och skinksås
150 g rökt- eller kokt skinka, t.ex. rester av julskinka
2 dl gröna ärtor
2 msk olja
100 g mild färskost, t. ex philadelphiaost
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk basilika
Salt
Peppar

Skär skinkan i strimlor.
Värm ärtorna i oljan, tillsätt skinkan och fräs i någon minut.
Tillsätt färskosten. Värm tills osten har smält och häll över grädden.
Blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.

Till detta serverade jag pastapennor, grönsaker och nyriven parmesanost. Detta var ingen hit. Inget barn åt speciellt mycket, men jag tyckte att det var gott.

söndag 11 januari 2009

Kantarellsoppa

Idag var jag sugen på soppa och vi har en del kantareller i frysen, alltså fick det bli en kantarellsoppa.

Kantarellsoppa
1 gul finhackad lök
5 dl trattkantareller (eller annan färsk svamp)
Smör
4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ev. persilja

Fräs löken och svampen i smöret. Svampen skall fräsas i 5 minuter.
Tillsätt buljongen och låt den koka in i 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädden och låt koka i 5 minuter.
Smaksätt soppan med salt och peppar.
Toppa gärna med lite finhackad persilja.

Vill du ha svampbitar i soppan så är det bara att strunta i att mixa den. Eller så sparar du lite smörstekta kantareller och lägger i dem i slutet.