söndag 12 oktober 2008

Isak 7 år

Idag är det dags för Isaks andra kalas, fast det är först i morgon han fyller år, den här gången kommer de i släkten som bor i närheten.

Till eftermiddagsfikat bjuds det på kaka med chokladhavreströssel, långpannebulla, älglortar, äppelpaj med vaniljsås och grädde och mjölk- och äggfri tårta med marsipan.

Till middag har Isak fått välja mat och det blir hans stora favorit - Tacos.

lördag 11 oktober 2008

Lövbiff i ostsås

Idag gjorde vi något ovanligt - vi köpte kött, nämligen lövbiff. Vi blev sugen på en enkel klassiker. Oftast brukar vi använda oss av en vitlöksost, men idag blev det Chili & paprika - jättegott. Till lövbiffen och såsen åt vi pommes frites (barnens val) dessutom hade jag gjort en sallad på isbergssallad, gurka, tomat, basilika och mozarella.

Lövbiff i ostsås
lövbiff
1 pkt ost med smak, t.ex. Cantadou vitlök
2-3 dl grädde
ev. liten vatten

Dela lövbiffen i lite mindre bitar och stek dem.
Smält osten tillsammans med grädde. Koka upp. Krydda mer om det behövs.
Lägg lövbiffen i såsen.

Älglortar

Nu är Isaks 7-årskalas för kompisar avklarat. Alla killar verkade jättenöjda, mycket tack vare Isaks tremänning Björn som visade runt dem på brandstation. Isak blev väldigt stolt när han förstod att han var släkt med brandmannen.

Efter brandstationen kom hela gänget tillbaka hit för Festis, glass, jordgubbssås, strössel och rån. Men när de skulle ta glass så låg det älglortar i tallrikarna. Skulle man våga äta? Vissa var modiga och åt, andra var skeptiska.

Älglortar
100 gr smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Rör fettet mjukt och blanda i de andra ingredienserna.
Forma degen till 20 små kulor som läggs på smord plåt (man kan rulla degen till en korv och dela den i 20 delar för att få ungefär lika stora bitar).
Grädda dem i mitten av ugnen i 50-75 grader i 2 timmar.
Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen ca 12 timmar.

Imorgon är det dags för släktkalas med fika på eftermiddagen.

fredag 10 oktober 2008

Kall fetaostsås

Till bl.a. kyckling är det här en enkel och god sås.

Fetaostsås
100 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 tsk akaciahonung
salt, svartpeppar

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål och blanda med crème fraiche honung, salt och peppar.

Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche.

Marinerade kycklingben

Ytterligare en fredag med kyckling till middag. Det finns så många goda kycklingrecept och av någon konstig anledning blir det oftast på fredagar jag provar dem. Idag åt vi marinerade kycklingben, rotsaker i ugn och en kall fetaostsås. Jag använde mig av potatis, morötter, lök och för ovanlighetens skull även rödbetor.

Marinerade kycklingben
1 kg kycklingben
Marinad:
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovkrossad

1. Blanda citron, rapsolja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor plastpåse. Lägg ner kycklingbenen och gnid runt marinaden. Knyt till och låt kycklingen marinera under tiden du gör i ordning resten.
2. Skala och dela rotsakerna. Lägg alla rotsaker i långpannan. Stek mitt i 200 grader i ca 15 minuter. Lägg in kycklingbenen med marinad överst. Stek ytterligare ca 40 minuter tills allt är klart. Stektiden beror så klart på hur stora bitar man gör.

torsdag 9 oktober 2008

Pastasås med tomatbas

Även idag har jag lite kylskåpsrensning av grejer som måste ätas upp. Det som måste ätas upp nu eller slängas var ett halvt paket krossade tomater, en skvätt matlagningsvin och rökt skinka. Vad gör man av det? Jo, en pastasås.

Pastasås med tomatbas
2-3 dl krossade tomater
1 riven morot
0,5 dl matlagningsvin
balsamvinäger
oregano
örtsalt
rökt skinka
basilika

Koka krossade tomater, morot, vin, balsamvinäger och kryddor ett bra tag.
Tillsätt skinka och basilika. Koka upp igen.
Servera till pasta och sallad.

tisdag 7 oktober 2008

Lax med mango chutney

Nu har jag precis dukat bort dagens middag och alla verkar mätta och belåtna. Som vanligt när det är fisk äter Ida jättemycket.

Lax med mango chutney
lax i portionsbitar
2,5 dl grädde
2 msk mango chutney
ärter
salt o peppar

Lägg laxbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra.
Blanda ihop grädde och mango chutney. Smaka av.
Häll gräddblandningen över fisken.
Ställ in i 175 grader i ca 20 min.
Lägg i ärter i formen när det är ca 5 min kvar.
Servera till kokt potatis.

Jag använde lax eftersom det är den populäraste fisken här hemma, men det går säkert lika bra med Hoki, Torsk eller Alaska pollock. Jag använde inget salt eftersom jag inte vill att vår 1-åring ska få i sig så mycket salt, vi saltar på tallriken istället. Första portionen glömde jag salta och maten smakade jättegott ändå.