tisdag 31 maj 2016

Salladsvärme

Väderlyckan fortsätter!
Tänk att vi får så här många dagar i rad med fin-väder. Helt otroligt! 

Jag har inte kommit på vad jag vill laga och äta till middag i dag. Har ni några tips? Varma dagar som dessa blir det mycket sallad eller grillat, men grillkocken är inte hemma i kväll så det lutar åt sallad eller någon annan lättlagad och lätt mat. Men vad?!

I går åt jag en tacosallad när de andra åt "vanliga" tacos. Perfekt middag att anpassa efter eget tycke o smak. Ingen tallrik är den andra lik.


Nu är tekoppen snart uppdrucken och det är dags att väcka barnen så att morgonruschen kan dra igång. Stressigaste halvtimmen på hela da'n när frukost ska ätas, hår och tänder borstas, kläder hittas och tas på, väskor ska packas och hjälm o cykelnyckel hittas. Puuh! Hur är era morgnar?

måndag 30 maj 2016

Sommar i maj

Alltså hur lycklig blir man inte av detta väder! 

Det är så härligt med denna sol från en klarblå himmel, känns som högsommar och inte som maj. I dag har gården varit full med glada barn som leker, hoppar studsmatta, äter glass och har det så där kul som bara barn kan. Det är något speciellt med första värmen.

Själv satt jag i loungemöbeln och hade det så där lugnt och skönt som bara vuxna kan :) Jag njöt av värmen, barnens lek och en ledig kväll tillsammans med te och Elle Mat & Vin. Mycket mer behöver jag inte för att vara lycklig.

söndag 29 maj 2016

Ännu en solig morsdagsmiddag

I dag blev det ännu en solig morsdagsmiddag på altanen med grillmat. Vilken kanonhelg vi har haft! Det är nästan så att man tror att sommarlovet och semestern redan är här. Nu gäller det att tagga om för skola och jobb några veckor till. Eller rättare sagt så har jag många veckor kvar innan jag får min flera-veckors-semester, jag har några strödagar lite nu och då först.

Jag åkte i väg o tittade på Isaks fotbollsmatch medan Leif stannade hemma och fixade en god middag till mig. Vilken lyx! Tyvärr blev det storstryk för Isaks lag, men jag fick ju en stund i solen utan att behöva göra nå. Så det var inte bortkastad tid i alla fall.


Ännu en solig morsdagsmiddag

Från grillen
Från köket
sallad
bearnaisesås, grill och vanlig

Efterrätt
jordgubbar och grädde

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Ännu en solig ledig dag. I love it!

Äntligen har jag även fått vakna av mig själv, känns som det var evigheter sedan det hände, och jag njuter för fullt att inte ha blivit väckt av något annat än solljuset i dag. Kommer nog bli en bra dag :) Har jag tur kanske jag även blir lite morsdags-firad. Mors dag är ingen stor dag hos oss, men jag ska villigt erkänna att det är kul att bli lite firad och uppassad.

Jag tror att jag ska fira mig själv med en liten bit av rabarberpajen jag gjorde i går. Jag kryddade den med kardemumma, en favoritkrydda, så den blev så himla god. Dessutom tillsatte jag lite kokos och det ger en sån härlig och god smak som passar perfekt till rabarbern. Har ni inte provat det så måste ni gör det nu!


Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

500 g rabarber
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
0,5-1 msk malen kardemumma
Pajsmet/deg
150 gram smör
1 dl socker
1,5 dl kokos
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kardemumma.
Smörj en ugnsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag använde 1 msk färdigmalen kardemumma, maler man själv behöver man nog inte en hel matsked eftersom det ger mer/starkare smak. Smulpaj är så himla gott och man kan variera ingredienserna hur mycket som helt. Den här varianten med både havregryn och kokos är en storfavorit hos mig och det blir även gott att krydda med kanel istället för kardemumma.

Rabarberpaj i solen - Det är sommar!

lördag 28 maj 2016

Solig morsdagsmiddag

Vi tjuvstartade morsdagsfirandet redan i dag med att bjuda min mamma (och pappa) på grillmiddag ute på altanen i den varma härliga solen. Vilken dag vi har haft! Så lycklig man blir av sol och värme. Och ännu lyckligare blir jag då jag tänker på vilken härlig tid vi har framför oss nu.


Solig morsdagsmiddag 

Fördrink med tilltugg

ostkex
tunnbröd 
brödsticks med smak av soltorkade tomater och oregano
löjromsröra med crème fraîche och philadelphiaost
purjolök


Grillmiddag

Från grillen
bbq-kryddade kamben

Från ugnen
broccoligratäng
pommes strips

Från köket
blandsallad med gurka, tomat och mozzarella
bearnaisesås, grill och vanlig


Efterrätt

grädde
vaniljsås

fredag 27 maj 2016

Sol, vin och Tapas

Vilken underbar eftermiddag och kväll vi hade i går!

Jag ville absolut inte gå in och laga mat när jag kom hem från jobbet. Så istället plockade jag fram lite godsaker från kylskåpet. Sallad, gurkstavar, romanticatomater, paprika, brieost, vitlöks- och ört-Philadelphia, serranoskinka, salami och en annan god spansk skinka som jag inte kommer ihåg namnet på. Dessutom öppnade jag en liten flaska mousserande vin för att fira det vackra vädret :)


Se'n satt jag länge i vår loungemöbel och njöt av solen, lugnet och den kommande helgen. Den här veckan har det varit fullt fokus på jobbet och att komma ikapp efter min semestervecka och det är svårt att komma ihåg att vi för en vecka sedan faktiskt hade semester med sol och bad.

Men nu känns det som jag är i kapp på jobbet så nu ska jag bara komma i kapp hemma också. Tvättberget, som jag struntade i när jag bakade istället, är av något konstig anledning kvar. Tvätta är nog det enda jag måste göra i helgen, så det lär bli mycket tid över till avkoppling, umgås med nära o kära och samla energi. Det är så mina favorithelger är!

torsdag 26 maj 2016

Drinken från SPiS i Kiruna

Den första drinken vi fick smaka på när jag satt i drinkjuryn kom från SPiS i Kiruna och det var Hanna som tävlade. Det var så vackert när glasen kom ner till oss med guldbeströdd sockervadd och en blomma i ett fint glas, bredvid stod en liten tillbringare med det flytande till drinken. Sen fick vi själva hälla det över sockervadden som då smälte och bidrog till smakupplevelsen. En riktig wow-känsla.

Jag har sett dessa sockervaddsdrinkar i bloggar i ca ett år men jag har aldrig provat själv. Men i sommar kommer det nog bli av. Väldigt läckert och gör nog succé på vilken fest som helst.



Drinken heter Cumulus Violas och tanken var att göra en blommig drink 
men blommiga smaker på många olika sätt så som honung, vanilj och saffran. 
Innehåll
tequila reposado
galliano
litchejuice
citron
en lag på 
honung
saffran
apelsinblomsvatten 
rosenvatten. 
Servering
violsockervadd

Här har sockervadden börjat smälta. Läckert!

Den alkoholfria drinken tog jag visst inget kort på, men den föll mig inte riktigt i smaken. Den såg ut och smakade mer som en smoothie än en drink och det är inte riktigt det jag vill ha på krogen.


Den alkoholfria drinken Klorofyll är en drink med örtiga pigga smaker. 
Baserad på äpple 
och smaksatt med 
lime, yoghurt, och en juice på nässlor, basilika, persilja och mynta.