torsdag 10 december 2015

Fyllda smördegsstjärnor

En seg torsdag börjar lida mot sitt slut och imorgon är det en efterlängtad fredag. Torsdagkväll betyder städa, plocka och röja så att vi har fint i huset när helgen börjar. Det brukar bli mycket springande upp o ner för trappen med grejer som ligger fel och mycket tjatande på barnen om att deras rum också ska vara städade o fina när det är helg. De har inte alltid samma åsikt som jag. Men när deras rum väl är städade så brukar de bli glada att jag inte gav med mig.

Nu ska ni få tips på ett kanongott och vackert tillbehör till fredagsdrinken imorgon. De här ska jag göra snart igen, så smidigt att använda färdig smördeg på rulle och jag älskar saker som kan förberedas.


Smördegsstjärnor
Använd en färdig smördeg på rulle.
Rulla ut och tryck ut stjärnor med en pepparkaksform. 
Gör stjärnorna ganska tätt och ta bort överbliven deg runt om stjärnorna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills stjärnorna blivit gyllene. 
Ta ut och låt svalna. 
Dela på mitten och fyll med god röra.


Jag fyllde smördegsstjärnorna med min fräscha gravlaxröra med äpple. Men det går ju att fylla med vilken röra som helst, nästa gång kanske det blir en skagenröra eller en med kött. Men se till att röran inte är för rinnig, utan är fast så det stannar kvar på den lilla stjärnan.

Jag förberedde stjärnorna några dagar i förväg och förvarade dem i en burk fram till servering då jag fyllde dem med min gravlaxröra.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.


Weber

När jag för någon dag sedan drömde om en miljonvinst så var ju pool en sak som stod på önskelistan. När jag fortsatte drömma mig bort så började jag googla (som vanligt) och hamnade på Webers hemsida. Inte grillen Weber, utan Weber den världsledande tillverkaren av torrbruk som utvecklar lösningar för nybyggnation och renovering i 43 länder.


Och när jag fortsatte titta runt på deras sida så började jag även drömma om ett gästhus/ungdomslya av lecablock på tomten, ett s.k Attefallshus på 25 kvm som man inte behöver bygglov för. Isak skulle älska att ha ett eget kryp-in där han skulle kunna hänga med sina kompisar utan föräldrar eller syskon som stör.

Synd att vår tomt inte är så stor, kommer nog bli svårt att rymma både ett hus och en pool :)


Förutom alla produkter så fanns det även några riktigt bra gör-det-själv-sidor om bl.a. att gjuta plintar, kakla och spackla golv. Perfekt för alla hemma-fixare!

onsdag 9 december 2015

Dadlar med ädelost

Är hem en snabb sväng för att äta lite innan vi ska i väg på Idas sista danslektion för terminen, sista lektionen innebär att vi föräldrar får titta på. I vanliga fall får vi inte se hur en lektion går till, men sista för terminen då är vi välkomna.

Nu när jag är hemma några minuter så passar jag på att ge er ytterligare ett drinktilltugg från i lördags. Det här hade jag aldrig smakat förut, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Men nu när jag väl har provat så lär det bli många fler gånger.


Dadlar med ädelost
dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!

Det här var ju snäppet godare än baconlindade dadlar, i alla fall enligt mig. Även här blir det en perfekt kombination mellan sött och salt. Perfekt att förbereda och sen förvara i kylskåpet tills gästerna kommer.

tisdag 8 december 2015

Pestolaxpasta

Tack o lov känner jag mig piggare i dag och nu väntar vi bara in kvällens CHL-match mot Frölunda. Luleå vann den första och nu hoppas vi att de vinner även i kväll så att de tar sig vidare i slutspelet. Men det är nästan två timmar kvar till nedsläpp. Lång väntan, undra om jag ska passa på att julbaka lite medan jag väntar.

Dagens middag är precis bortplockad och jag hade sån tur så att det blev kvar lite mat så jag får matlåda imorgon. En riktig kanonmiddag som nu även blir till en kanonlunch i morgon!


Pestolaxpasta
4 laxfiléer
500 g pasta
ruccola, röd mangold, bladspenat eller liknande
körbärstomater
sås
1 rödlök
1 röd paprika
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
4 msk röd pesto
Salt o Peppar

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna så att den blir klar ungefär samtidigt som laxen.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Skär paprikan i mindre bitar och låt steka med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola(eller annan sallad) och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.

Som ni kanske vet så är pesto en av mina favoritsmaker. Icas röda pesto är den jag använder för den är nötfri - Stort plus till Ica - och den har även en sån otroligt god smak som alla i familjen tycker om. Här blandas den med nykokt pasta, ugnsstekt lax och grönsaker. Leifs sa efter middagen "Det här kan vi bjuda på", det tolkar jag som att den fick högsta betyg, för man vill ju inte bjuda på nå halvbra :)

Sponsrad video: Postkodlotteriet

Har ni sett Postkodlotteriets film som visas flitigt på tv nu? Jag tycker den är så mysig. Det är en varm och känslosam liten historia med rolig twist, som ni även kan se här nedan.

Det kan inte vara kul att inse att man glömde köpa en lott, en lott som skulle ha gett en miljonvinst. Tur att det finns snälla människor när minnet sviker.


Värme och omtanke i decembermörkret är nånting vi alla kan behöva.

Vad skulle ni göra om ni vann flera miljoner? Jag skulle använda mina pengar till att renovera klart hela huset, bygga pool, resa, skänka till allergi-forskning, gå ner i arbetstid, en shopping-weekend till någon rolig storstad... Lätt att drömma, eller hur? Snart kanske det blir verklighet för det sista som överger en är hoppet, heter det ju :)


Detta är ett sponsrat inlägg

måndag 7 december 2015

Saffranspotatissallad

Då har en ny vecka startat och julafton närmar sig med stormsteg. Som vanligt, nu när barnen börjar bli så stora, så har jag tomten stora problem med julklappsinköpen. Det är ju så roligt med en massa paket, men vad gör man när de bara önskar sig pengar?

lördagens buffébord serverade jag en julig saffranspotatissallad, som var så vacker med alla härliga färger.


Saffranspotatissallad
1 kg potatis 
1 paket fetaost (à 150 g)
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
1 rödlök 
1 påse sockerärter
Vinägrett
4 msk olja 
2 msk vinäger 
1 tsk dijonsenap 
1 paket saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt 
2 krm peppar 

Skala och ev. halvera potatisen. Koka den mjuk och häll bort vattnet.
Skiva rödlöken tunt, lägg ner den med den varma potatisen.
Vispa ihop olja, vinäger, dijonsenap, saffran, salt och peppar. Vänd ner i den varma potatisen.
Tillsätt lite smått och gott, t.ex fetaost, körsbärstomater och sockerärter
Servera gärna ljummen men den är även god kall.

Vilken vacker potatissallad med den saffransgula potatisen, gröna sockerärterna, röda tomaterna och vita fetaosten. Den var inte bara vacker, den var även god och passar perfekt i jultider då jag gärna öser på med julsmaker. Jag kan tänka mig att den solgula potatissalladen även passar på sommarens grillfester.

****

Oj, så trött jag känner mig. Vilken tur att alla barn håller sig hemma i kväll för då kan jag gå o lägga mig riktigt tidigt och ta igen lite av alla sömn jag missade i helgen. Blåsten ute gör att man blir ännu mer sugen på att krypa ner i sängen med en bra bok. Vilken tur att jag just nu håller på med en spännande och bra bok. Nej nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner med boken istället.

Ha en bra måndagkväll!

söndag 6 december 2015

Baconlindade dadlar

Nu börjar en mysig helg lida mot sitt slut. Så mycket roligt jag har hunnit med - en hemmakväll i soffan, en festkväll med goda vänner, Idas första basketmatcher, soffhäng, lunchgäster, sovmorgon, kökspyssel och en massa annat. Så jag borde ju vara nöjd och redo för en ny arbetsvecka, men ska jag vara helt ärlig så skulle det ha varit skönt med ytterligare en dag ledigt. Som barnen, de har nämligen lov i morgon. Jag är en aning avis på dem.

Jag avslutar den här söndagkvällen med att ge er ett sötsalt drink- eller glögg-tilltugg som är så populärt i jultider. Ni har kanske redan provat det?


Baconlindade dadlar
1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.

Det här är en perfekt blandning mellan söt dadel och salt bacon. Förbered genom att rulla bacon runt dadlarna och förvara i kylskåp till gästerna kommer. När gästerna har kommit sätter du in bacondadlarna i ugnen, eftersom de är godast varma ska man inte förbereda tillagningen.