lördag 30 november 2013

Julmustkyckling

Vilken dålig bloggvän jag är just nu men det är mer fullt upp än vanligt. Direkt efter frukost åkte vi till möbelaffären för att köpa en ny soffa, sisådär fem år efter det behövdes. När väl nya soffan var på plats och de gamla på soptippen behövde varenda skåp tömmas, flyttas, torkas och fyllas igen. Nu är det bara en massa el kvar att fixa, så adventsstjärnorna och ljusstakarna kan lysa, sen är ett rum klart och resten av huset måste städas och adventpyntas...

Första advent imorgon innebär julmustkyckling till middag i dag. En tradition sen flera år tillbaka.


Julmustkyckling
1 kg kycklingfiléer, 
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

Den här kycklingen är såå god och alla barn älskar när vi äter den för då får de dricka julmust till maten och julen närmar sig.

Vad har ni för traditioner kring advent och jul, förutom det "vanliga"? En tradition vi har på julafton det är att vi klockan 12 åker in till stadsparken i Luleå och ser sista föreställningen av julkalender, framförd av Lule Stassteater. Eller rättare sagt så klär Leif och barnen på sig och åker iväg medan jag stannar hemma och fixar det sista med maten i lugn och ro.

När julmusten hälls i bubblar det upp ordentligt.

fredag 29 november 2013

Advent på gång

Det har varit väldigt tyst här inne idag och det beror på att jag har storstädat och förberett inför advent. Adventstädningen är enda gången på hela året som det är kul att städa för man vet att belöningen blir så bra - ett fint och mysigt hem. Nu har jag landat i soffan med en kopp te för att ge ifrån mig ett livstecken till er men jag ska alldeles strax stupa i säng.

Bilder från fjolårets bakning! Hoppas på bakhumör imorgon...

Imorgon hoppas jag hinna med att baka lussekatter och saffransbullar så vi har nå gott att mumsa på till hockeyn på kvällen. Luleå hockey spelar nästan varje lördag sena matchen som då tyvärr krockar med mys-serien "Så mycket bättre".

torsdag 28 november 2013

Korvsoppa

Redan torsdagkväll och på söndag är det första advent och första december. Hur gick det till?! Jag måste ju hinna storstäda, adventspynta, fixa paketkalendern och baka lussekatter. Visst har ett dygn mer än 24 timmar, eller hur var det nu? 

I dag var det bråttom att få middagen på bordet om Ida skulle hinna äta innan dansen. Såna dagar passar korv perfekt och i dag varierade vi oss genom att göra en korvsoppa stället för korv o makaroner. Det gick extra fort att göra korvsoppa idag eftersom Olivia hade förberett så både potatisarna och morötterna var skalade när jag kom hem.


Korvsoppa
7,5 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning 
2 morötter, i skivor 
8 potatisar, i bitar 
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök, i skivor 
400 g valfri korv i bitar 
salt
peppar 

Koka upp vatten och buljongtärning. 
Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. 

Alla åt med hyfsad god aptit, vissa åt lite mer korv än andra, vissa åt mest potatis osv men det är helt ok tycker jag för alla kan inte älska allt.

onsdag 27 november 2013

Kul med uppmärksamhet

Alltid lika kul när bloggen (och jag) får lite uppmärksamhet. I dag skrev ViktVäktarna om mig på sin Facebook-sida och länkade till mitt senaste utvärderingsinlägg. Lite kul när jag satt och bläddrade ner på Facebook och helt plötsligt ser jag mitt namn och mitt kort :)


På tal om Facebook - Visst vet du att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer du direkt till Matros facebook-sida som du kan gilla genom att klicka på Gilla-knappen högt upp på sidan.

Hur man får tag i skatten - granatäppelkärnorna

Nu är det granatäpplenas tid. Med kärnornas goda smak och härliga röda färg passar de perfekta som garnering eller i en sallad. Men man kan bli tokig när man försöker få lös dem och hela köket blir rött.


Hur gör ni för att komma åt skatten? Så här gör jag!

Dela granatäpplet i smala klyftor/skivor för att lättare komma åt kärnorna. 
Att försöka få ut kärnor ur en halva är hopplöst.

Peta ur kärnorna över en djuptallrik eller skål.

tisdag 26 november 2013

Dags att utvärdera ViktVäktarna

Nu har mina tre månader med viktväktarna passerat och det är dags för en utvärdering. Jag kommer ihåg hur nervös jag var när jag skrev detta inlägg. Tänk om jag inte skulle lyckas med min viktnedgång och alla som då skulle veta att jag försökte eftersom jag berättade om det på bloggen. Tala om pinsamt! Men ni som följer min blogg vet att jag har lyckats, det kan man läsa om här.

Första dagarna fattade jag ingenting om propoints och vad som var bra och vad som var dåligt att äta som Viktväktare. Men nu flyter det på bra och allt har fallit på plats och känns numera självklart. Mina tre månader är nu över men eftersom jag är så nöjd med ViktVäktarna kör jag på i tre månader till. Ska bli spännande att vara Viktväktare över jul.

En viktväktar-frukost

Fyra av mina framgångsfaktorer
Motiverad - "nu eller aldrig"
Ska man lyckas måste man vara motiverad och ser man resultat är det enkelt att fortsätta vara motiverad.

Skriver ner ALLT jag äter 
Man kanske inte tänker på att man stoppar i sig en macka extra till frukost,
en korvbit innan korven ska stekas till middag, en godisbit, ett glas vin extra osv.
Men skriver man ner allt så synliggör man detta småätande.
Före jag äter något tänker jag dessutom "Är det värt det?"

Äter knäckebröd istället för mjukt bröd
Redan innan jag började visste jag att jag inte kan sluta äta bröd,
men det är inga problem att äta knäckebröd istället för mjukt bröd.
Huvudsaken jag får äta mina mackor :)

Lunchpromenader
Som mitt liv ser ut nu hinner jag inte med så mycket motion,
men lunchpromenader är ett perfekt alternativ.
Förutom motionen får jag även frisk luft och extra ljus som gör mig mer effektiv på eftermiddagarna.


Då kör vi tre månader till! Hoppas ni följer med...

måndag 25 november 2013

Saffranskaka

Det har varit en väääldigt lång måndag då jag vaknade tidigt efter för få timmars sömn och direkt efter jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där vi paketerade julklappar och gjorde julgodis inför söndagens skyltsöndag. Men nu har jag kommit hem och sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te i väntan på Homeland. Sen kommer jag förmodligen slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och förhoppningsvis får jag sova några fler timmar i natt.

I lördags provbakade jag en saffranskaka och den blev så god och jul-aktig som jag hoppades på.

Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (à 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

Smörj och bröa formen
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Åh vad det är gott med saffranskakor. Det blir så mycket mer saffransmak i en sockerkaka istället för i lussekatter. Men snart är det dags för lussekattsbak för det är ju riktigt gott det med, eller hur?


Vad använder ni saffran till? I jultider använder jag det till lite allt möjligt - bullar, mjuka kakor, småkakor, mat och efterrätter.