måndag 25 februari 2013

Vardagskyckling med morötter

I dag är det äntligen dags för lite slalomåkning. Inte för mig, men för övriga familjen. Själv står jag längst ner och hejar på :) Få se hur mycket Ida kommer ihåg från i fjol, vi hoppas det ska släppa lite i år så hon kan släppas i väg lite mer.

Kyckling är väldigt snabblagat bara den inte är fryst, så ett bra snabblagartips är att ta upp kyckling från frysen så att den är färdigtinad när du kommer hem från jobbet.
Vardagskyckling med morötter
1 kg kycklingfilé
1-2 morötter
2 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 dl grädde
2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, stek i omgångar och krydda med salt o peppar. Sätt i en gryta.
Riv morötterna grovt. Fräs på dem lite. Sätt i en gryta.
Tillsätt fond, tomatpuré, senap, grädde och vatten. Koka upp.
Låt koka några minuter.
Servera till ris, pasta, potatis eller något annat gott.


En snabblagad gryta som vi åt med pasta för att det skulle gå riktigt fort. Alla åt med god aptit, jag var tvungen be dem sluta äta så att det skulle bli några lunchlådor.

Här är det nollgradigt och vindstilla men tyvärr ingen sol, men det lär nog bli en härlig dag i backen i alla fall, så nu ska jag sätta lite fart så vi kommer i väg. Olivia ska väckas och lunch ska fixas.

Skidskola

I dag har det äntligen blivit lite uteaktiviteter. Vi åkte till Änge där kusin Emelie hade lite skidskola med Ida.

Kusin Emelie visar Ida hur man saxar upp för backen

Ida tittar noga på Emelie hur an åker nedför backen

Ida åker nedför backen....utan att ramla

Olivia åkte längs spåret några kilometer med Leif. Men efter att ha varit sängliggande en vecka tyckte hon det var jobbigt och hostade visst en hel del.

Stilstudie på Olivia

Olivia efter några kilometers skidåkning

Isak ville åka skridskor men tyvärr var inte isen så bra utan gick sönder när han åkte. Isak är ingen fantast av längdåkning men till slut tyckte han det såg så roligt ut så han lånade Olivias skidor och pjäxor som var alldeles för stora och åkte en sväng.

Isak provar isen som tyvärr var lite för mjuk

Man tager vad man haver. Ser ni det röda vid Isaks klubba? 
Det är ett lock som används som puck.

söndag 24 februari 2013

Trevlig älgjärpsmiddag

God morgon igen! Jag hade tänkt göra ett inlägg redan igårkväll men det hann jag inte med för jag hade fullt upp med att äta, surra och titta på Melodifestivalen, dvs jag hade en trevlig kväll. Vi bjöds på älgfärsbiffar med whiskysås - en riktig höjdare. Jag ska tigga till mig receptet.


Det blev ingen skidåkning igår för barnen hade fullt upp med sina kusiner. Skidåkningen hinner vi med till veckan då kusinerna går skola för de måste vänta en vecka till på sitt sportlov, tyvärr.

lördag 23 februari 2013

God morgon Jämtland

Nu har vi vaknat upp i Jämtland hos barnens farmor och farfar. I går när vi alla hade slutat skola och jobb packade vi in oss, och hur mycket packning som helst, i bilen och åkte mot fjällen.



Det är en seg resa hit med mest skog utanför fönstrena men det gick hyfsat bra ändå den här gången. Barnen roar sig så gott de kan med sina iPads och iPhones. Tack Apple!




Så här "dagen efter" är vi alla lite sega men framåt eftermidda'n ska vi nog försöka ta oss till en slalombacke för lite träning. Men först blir det lite kusin-lek.

fredag 22 februari 2013

Middag på Harry's

Igår var det årsmöte i Astma- och Allergiföreningen i Luleå och numera är jag invald i styrelsen som ledamot. Kul! Jag börjar lite smått :) Ingen ville ta på sig kassörsrollen och även jag känner mig för osäker än så länge trots mina ekonomikunskaper. Men det känns kul med lite styrelsearbete igen, det var några år sedan sist och i Astma- och Allergiföreningen är vi ett roligt gäng fullt med idéer. Så nu kommer det hända saker!


Efter mötet var vi några stycken som gick på Harrys och åt en sen middag. Jag tog en ceasarsallad med kyckling, som tyvärr var lite torr.


Många av de övriga åt Pepparburgare som kom in snyggt upplagd på tallriken. De tyckte den var stark och god, men jag hörde att även de pratade om att den var lite torr (för hårt stekt).


Efter lite surr och mat var det dags att åka hem och förbereda dagens resa. Packning, packning, packning. Oj, vad jag tjatar om denna packning men gissa hur mycket som ska med när en familj på fem personer ska på vintersemester - slalomskidor, längdskidor, skridskor, hjälmar, stavar, pjäxor, underställ, extrakläder......


Har ni sett att nu är alla mina gamla inlägg överflyttade hit till Tillagat.se nu måste jag bara sätta nya etiketter på dem för mina gamla används inte här, snyft. Men det är för att alla bloggar på tillagat.se ska var enhetliga med samma kategorisering. Tror ni att ni kan vänja om er? Eller kommer ni sakna mina gamla etiketter?

onsdag 20 februari 2013

Fläskfilégratäng med mango chutney

Här hemma hos oss tvättas och packas det för fullt. I morgon kommer jag vara borta större delen av kvällen, först är det möte och sen middag på restaurang, me like...men det blir lite stressigt eftersom jag då måste hinna klart allt i dag eftersom vi åker direkt efter jobbet på fredag. Usch jag hatar att packa, känns alltid som att jag har glömt nå jätteviktigt trots att vi har med oss alldeles för mycket. Jag är verkligen värdelös på att packa.

Här kommer ytterligare ett recept som är några dagar gammalt. Det här var vår Alla hjärtans dag-varmrätt.
Fläskfilégratäng med mango chutney
600-700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
Sås
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl riven ost, med smak
Salt o Peppar

Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala och skär löken i halvmånar, skala skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman crème fraiche, grädde, sambal oelek, tomatpuré, mango chutney, paprikapulver, curry, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.


Härliga färger! Allt är stekt och nu ska bara såsen hällas på och sen väntar ugnen.

Fläskfilégratänger och grytor går väl knappt att misslyckas med, eller hur? Den här blir lite sötstark tack vare mango chutney (söt) och sambal oelek (stark).

Olivia mår nu äntligen bättre men hon blir hemma nån dag till för hon är inte riktigt redo för skolan ännu för hon hade trots allt feber i morse men nu verkar hon vara feberfri. Jag tycker hon ska vara hemma resten av veckan för det känns lite onödigt att gå bara en dag och riskera att få ett återfall. Men hon börjar bli lite rastlös och längtar tillbaka till skolan och kompisarna så hon vill gärna gå på fredag. Vi får väl se hur hon mår i morgon innan vi bestämmer om fredag. Men det är ju kul att ha en tonåring som vill till skolan trots att föräldrarna tycker att hon kan vara hemma :)

tisdag 19 februari 2013

Lax med ört-ostsås

Olivia är fortfarande hemma men känner sig lite bättre och (peppar peppar) ingen annan har blivit smittad än. Känns som en kamp mot klockan eftersom vi åker redan på fredag. I går kände jag mig lite hängig och trodde att det var förkylningen som var på gång men efter flera koppar varmt te och många timmars sömn så känner jag mig bra i dag. Skönt! Och den här veckan måste jag vara pigg för det är mycket som ska hinnas med på de återstående tre kvällarna - 3 kvällsmöten, tvätta och packa inför skidsemestern med allt det innebär i kläder och utrustning och förbereda matsäck till Isaks friluftsdag och det vi ska ha med oss under bilresan.

Jag ligger lite efter med att ge er recept. Men här kommer i alla fall receptet på den goda lättlagade laxen vi åt för någon vecka sedan.
Lax med ört-ostsås
4 portionsbitar lax
100 g cream cheese med örter (t.ex. philadelphia)
1,5 dl grädde
salt o peppar

Värm ost och grädde i en kastrull. Späd ev med vatten eller mjölk.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till ugnsstekt lax (200 grader ca 15 min) och risoni.


Den här sortens sås är så himla enkel och god och går att variera nästan oändligt mycket genom att ändra smaken på osten. Till exempel så använder vi ofta vitlöksost till lövbiff. Ni som har följt mig ett tag har ofta sett att vi äter ostsås :) Den här gången åt vi risoni till laxen, ett tips jag har fått av många, och det var riktigt gott så det lär bli risoni som serveras till fler laxmiddagar framöver.

Nu har jag varit hem en sväng för att hålla Olivia lite sällskap och se till att hon får i sig lite mat. Hon har lite långtråkigt på dagarna, stackarn. Jag tyckte hon kunde börja packa lite men så tråkigt hade hon det visst inte.