söndag 24 maj 2009

Baconrullade älgfärsjärpar

Idag har jag bakat bullar mest hela dagen och Ida har hostat mest hela dagen. Vi hoppas att hon inte håller på att bli sjuk igen, men tyvärr hoppas vi nog förgäves.

Baconrullade älgfärsjärpar
400 g älgfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 st gul lök
6 st soltorkade tomater, i örtolja
1 st vitlöksklyfta
140 g bacon, i paket
0,5 tsk rosmarin
Tillbehör:ris, sallad, matlagningsyoghurt, smaksatt med hackad basilika

1. Låt ströbrödet svälla i mjölk en stund. Blanda sedan med färs, salt och peppar till en smet.
2. Hacka lök och soltorkade tomater (obs! spara oljan) fint och blanda ner i färsen. Pressa i vitlök.
3. Forma färsen till 8 järpar och linda in varje i en baconskiva.
4. Lägg färsjärparna i en långpanna och pensla med örtoljan från tomaterna. Strö över lite rosmarin.
5. Stek dem mitt i ugnen i 250° i ca 25 minuter. Servera med tillbehören.
6. Vill man kan man sticka in träspett i järparna när de är klara. Mina barn tycker om mat som serveras med spett.

De här var jättegott och enkelt. Ni trogna bloggläsare vet att jag tycker om att använda ugnen istället för att steka saker, så det här var perfekt för mig. Järparna vätskade sig ganska mycket, så jag hällde bort vätska två gånger för jag ville ju ha stekta och inte kokta järpar. Jag la färska kvistar av timjan och rosmarin på järparna innan jag satte in dem ugnen. Vi åt risoni (pasta som ser ut som ris) till järparna och de flesta verkade tycka om detta.

Bullbakardag

I dag har jag haft en bullbakardag. Isak har längtat efter vanliga kanelbullar. Det var ett bra tag sedan jag lovade honom att jag skulle baka men det har ju varit så bra väder mest varje dag. Idag var det lite mulet när jag vaknade så då passade jag på att baka bullar. Idag blev det kanelbullar, farinbullar och blåbärsbutterkaka. Jag längtar till jag ska få provsmaka mina bullar, för finns det nå godare än nybakade bullar?

lördag 23 maj 2009

Dragonsås

Idag har vi fortsatt i trädgårdslandet. Vi har satt tillbaka pallkragarna med ny jord och sått nytt/satt tillbaka citronmeliss, gräslök, plocksallad, jordgubbar, smultron, morötter och potatis. Nu är det inte så mycket kvar innan jag är nöjd. Få se hur länge det dröjer innan där är fullt med ogräs och jag har gett upp. Det kom en regnskur på eftermiddagen men till middagen sprack det upp och vi kunde grilla lax. Till laxen som vi bara kryddade med citronpeppar åt vi potatis och en kall dragonsås. Eftersom citronpeppar innehåller mest salt så det behöver inte saltas nå extra, tycker vi.

Dragonsås
2 dl crème fraiche
0,5 citron, skal och saft
1 tsk socker
1 msk dragon
salt
peppar

Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
Servera.

Det var en frisk och god sås som smakade mycket citron och passade jättebra till fisk. Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche.

Chokladbollar

Igår bakade Olivia och Isak chokladbollar. Ida hjälpte till att rulla en boll, sen kom hon på att de var ju riktigt goda att äta.

Isak läser receptet - - - - - - - - - - - Ida rullar chokladboll


Olivia är grisig- - - - - - - - - Så här bra blev resultatet

Chokladbollar
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten
4 dl havregryn
.
Rör ihop fett och socker.
Blanda i vaniljsocker, kakao, vatten och havregryn till en jämn massa.
Forma runda bollar.
Ev. kan de sedan rullas i havregryn, pärlsocker eller kokos.
.
Vi tycker att de blir godast utan garnering. Eller barnen skulle nog gärna ha pärlsocker på, men jag tycker att det blir alldeles för sött då.
.
Jag gjorde en blåbärspaj med mandeltäcke till eftermiddagsfikat, samma recept som jag använde till rabarberpajen dagen innan. Den var så god så jag var tvungen göra en till, men den här gången använde jag blåbär.

torsdag 21 maj 2009

Rabarberpaj med mandeltäcke

Idag har vi varit ute nästan hela dan och grejat i trädgården. Så skönt med lite värme. Åh vad det finns många goda recept på rabarberpaj. Det är svårt att välja vilket man ska använda. Idag var jag sugen på mandelmassa så då blev det den här pajen.

Rabarberpaj med mandeltäcke
400 g rabarber (2 -3 stjälkar)
3/4 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
mandeltäcke
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Skölj och skala rabarbern. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker, potatismjöl och kanel.
Använd elvisp och kör ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet.
Vispa i även mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå rabarbern och bred ut den. Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Vi har inte så mycket rabarber än, så jag drygade ut med lite blåbär. Det blev en jättegod paj som alla mumsade i sig av. I orginalreceptet skulle man dessutom vispa i ett ägg i mandeltäcket, men jag struntade i ägget och det gick jättebra.

tisdag 19 maj 2009

Kyckling i balsamsås

Idag har vi tagit bort all gammal jord från två trädgårdsland och fyllt på med ny matjord som en lastbil kom hit med. På ena stället ska vi så gräs och i det andra ska vi göra ett trädgårdsland med rabarber, sallader, kryddor, jordgubbar, smultron och potatis.

Kyckling i balsamsås
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta

Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna.
Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen.
Stek i mitten av ugnen i 225° ca 15 min.
Strö ev över lite färsk oregano.

Jag hade ingen skinka hemma, men det blev ändå en mycket god middag. Det här är en perfekt mat att förbereda. Om man gör klart allt fram till det ska in i ugnen så har man en god middag på bordet på ca 20 minuter när man kommer hem stressad och hungrig efter jobbet. Tyvärr hade inte jag varit så förutseende. Men det gick ganska fort och enkelt att få maten på bordet i alla fall.

söndag 17 maj 2009

Chokladtårta med mörk choklad

Igår gjorde jag en helt underbar chokladtårta, som jag definitivt kommer göra fler gånger. Själva kakan innehåller 250 g mörk choklad och bara 1 dl mjöl, glasyren innehåller också mörk choklad. Ni kanske kan föreställa er hur god den var. Jag serverade den med grädde, hallon och blåbär. Till chokladkakor och tårtor är det såå gott med bär, har ni inte provat så måste ni göra det.


Chokladtårta med mörk choklad
250 g smör eller mjölkfritt margarin
250 g mörk choklad
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
glasyr
100 g smör
150 g mörk choklad
½ dl honung

Smält smöret i en kastrull. När det är smält bryter du ner chokladen i det och rör tills även den är smält.
Vispa ägg och socker pösigt och blanda i chokladsmöret och mjöl.
Smörj en form med löstagbar botten och häll smeten i den.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 30 minuter tills smeten stelnat.
Låt den svalna lite innan du tar bort kanten på formen, annars sjunker den lätt ihop. Ställ in tårtan i frysen i 1 timme innan du lägger på glasyren.
Smält smöret och bryt ner chokladen i den, rör tills den smälter. Blanda i honungen.
Ta fram tårtan ur frysen och häll på glasyren, stryk ut jämnt över tårtan. Ev kan du låta glasyren svalna/stelna något innan du brer ut den på tårtan.
Låt glasyren stelna helt och tårtan är klar!

Idag har vi grillat kyckling och ätit med sallad och pitabröd eller bulgur. Vi premiärsatt ute och åt middag - så mysigt!