fredag 10 oktober 2008

Marinerade kycklingben

Ytterligare en fredag med kyckling till middag. Det finns så många goda kycklingrecept och av någon konstig anledning blir det oftast på fredagar jag provar dem. Idag åt vi marinerade kycklingben, rotsaker i ugn och en kall fetaostsås. Jag använde mig av potatis, morötter, lök och för ovanlighetens skull även rödbetor.

Marinerade kycklingben
1 kg kycklingben
Marinad:
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovkrossad

1. Blanda citron, rapsolja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor plastpåse. Lägg ner kycklingbenen och gnid runt marinaden. Knyt till och låt kycklingen marinera under tiden du gör i ordning resten.
2. Skala och dela rotsakerna. Lägg alla rotsaker i långpannan. Stek mitt i 200 grader i ca 15 minuter. Lägg in kycklingbenen med marinad överst. Stek ytterligare ca 40 minuter tills allt är klart. Stektiden beror så klart på hur stora bitar man gör.

torsdag 9 oktober 2008

Pastasås med tomatbas

Även idag har jag lite kylskåpsrensning av grejer som måste ätas upp. Det som måste ätas upp nu eller slängas var ett halvt paket krossade tomater, en skvätt matlagningsvin och rökt skinka. Vad gör man av det? Jo, en pastasås.

Pastasås med tomatbas
2-3 dl krossade tomater
1 riven morot
0,5 dl matlagningsvin
balsamvinäger
oregano
örtsalt
rökt skinka
basilika

Koka krossade tomater, morot, vin, balsamvinäger och kryddor ett bra tag.
Tillsätt skinka och basilika. Koka upp igen.
Servera till pasta och sallad.

tisdag 7 oktober 2008

Lax med mango chutney

Nu har jag precis dukat bort dagens middag och alla verkar mätta och belåtna. Som vanligt när det är fisk äter Ida jättemycket.

Lax med mango chutney
lax i portionsbitar
2,5 dl grädde
2 msk mango chutney
ärter
salt o peppar

Lägg laxbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra.
Blanda ihop grädde och mango chutney. Smaka av.
Häll gräddblandningen över fisken.
Ställ in i 175 grader i ca 20 min.
Lägg i ärter i formen när det är ca 5 min kvar.
Servera till kokt potatis.

Jag använde lax eftersom det är den populäraste fisken här hemma, men det går säkert lika bra med Hoki, Torsk eller Alaska pollock. Jag använde inget salt eftersom jag inte vill att vår 1-åring ska få i sig så mycket salt, vi saltar på tallriken istället. Första portionen glömde jag salta och maten smakade jättegott ändå.

måndag 6 oktober 2008

Köttfärssås med Ajvar

Efter att knappt ha lagat mat i helgen, startar jag veckan lite lugnt med Spagetti och köttfärssås. Jag har lite rester i kylskåpet som behöver göras av med som passar i köttfärssås. Det viktigaste för att få en god köttfärssås är att låta den koka länge - minst en timme.

Köttfärssås
500 g älgfärs
0,5 burk pastasås med basilika
1 skvätt ketchup
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl Ajvar relish
1 stor morot, riven
2 dl krossade tomater
vatten

lördag 4 oktober 2008

Matlagningsfri helg

Den här helgen blir det ingen middagsmatlagning för mig. Vilken lyx! Idag var vi bortbjudna på middag och imorgon ska jag på restaurang med två tjejkompisar.

Idag har jag ätit lamm och det händer inte speciellt ofta. Ibland på påsk bjuder mamma på lammstek, men jag har aldrig lagat det själv. Men snart kanske jag vågar prova mig på det också. Idag hade vi en trevlig dag och kväll med mycket gott att äta och trevligt sällskap. Vi började med att fira kanelbullens dag. Sedan fick vi en jättegod vitlökspäckad lammstek med potatis, sallad, kall sås, varm sås, bröd, smör och dryck. Som om det inte var nog, så fick vi en jordgubbspaj till efterrätt med vaniljssås och tre sorters glasser. Det bästa av allt - Allt var mjölk- och äggfritt för Isaks skull.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås

Idag ska jag och Olivia äta en av våra favoriter till lunch.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås
Tortellini, färsk eller torkad med valfri fyllning, vi har oftast med ost
Avokado
Thaichilisås

Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen.
Skala, kärna ur och dela avokadon i mindre bitar.
Blanda ihop tortellini och avokado och häll thaichilisås över.
Om man vill kan man fylla på med mer grönsaker, t.ex gurka, tomat, majs eller bönor.

Thai-kyckling

Igår åt vi Tagliatelle och en lite starkare kycklingrätt. Enkelt och gott.

Thai-kyckling
3 kycklingfiléer i bitar
3 paprikor i olika färger i strimlor
1 purjolök i strimlor
1 vitlöksklyfta, riven
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk sambal oelek (ta mer eller mindre beroende på hur stark mat du vill ha)

Bryn kycklingen. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.
Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal.
Låt allt koka några minuter.