fredag 18 januari 2013

Goood tacomiddag

Hur många har ätit taco till middag i dag? Fredag innebär tacomiddag i många barnfamiljers hem, men inte så ofta i vårt till Isaks stora besvikelse. Han tycker vi ska införa tacofredagar som "alla" andra har. Men jag tror inte det!


Men i dag blev det en tacofredag hos mina föräldrar. Isak var den första som tackade ja till den middagsinbjudan. Mamma hade gjort en jättegod tacogratäng som jag definitivt kommer göra nästa gång vi äter tacos här hemma. Den var stark och innehöll mycket gott. 


Vanliga tacos är jag såå less och försöker hitta på nya roliga saker att äta när barnen vill ha tacos. Här finns några tips vad man kan göra med tacoköttfärs.


Nu är det fredagsmys i soffan tillsammans med Gladiatorerna som gäller sen blir det sängen och God natt. I morgon måste jag upp tidigt och baka en massa kladdkakor.

Vackra vintervita Luleå

Titta och njut!


Det är så vackert i Luleå just nu! Vackrare än vanligt för jag tycker faktiskt att Luleå alltid är vackert.


Alla träden är vita av rimfrost och jag tror aldrig jag har sett så mycket rimfrost det ser ut som snö på alla grenar, men det är alltså rimfrost.


Bilderna är tagna i och vid Stadsparken som jag har utsikt över från mitt kontorsfönster. Gissa om jag njuter av utsikten.




Visst är Luleå vackert?

torsdag 17 januari 2013

Proffshjälp

Här håller kylan oss i ett järngrepp men det är oerhört vackert ute så man vill nästan inte att det ska bli varmare. Men det blev ingen promenad i kylan i dag, tyvärr för jag saknar min lunchpromenad då jag tankar energi genom motion, frisk luft, vackra vyer och ljus.


Ida hjälper gärna till i köket både när det är dags att baka eller laga mat. Hennes specialitet vid matlagning (förutom att röra i kastruller) är att skära grönsaker. Med full koncentration och tungan rätt i mun så går det riktigt bra.


Imorgon är det fredag....igen. Vad har ni för planer för helgen? På lördag ska jag och Leif på fest med föräldrarna i Isaks hockeylag, då hoppas jag på en trevlig kväll med god mat. Det blir catering-mat medan efterrätten blir hemmagjord och jag har lovat hjälpa till (så klart). Catering-mat kan vara sååå tråkig men den kan även vara underbart god, bara man tar från rätt ställe. Vi får väl se vad jag ger det för betyg på söndag.

Barnen föredrar grönsakerna var för sig istället för en ihopblandad sallad.

onsdag 16 januari 2013

Det blev en fisksoppa

Det var alltså en saffransdoftande fisksoppa som jag förberedde i går och som jag i dag tillsatte crème fraiche och lax till.

Jag tycker att den blir så god den här soppan som inte har så stark saffransmak utan man anar den där med alla andra smaker.

Jag har precis kommit hem efter en rask promenad från ett möte på stan. Promenaden blev raskare än planerat eftersom det var så kyligt ute (-23), jag ville fort hem till en värmande tekopp.

Är ni sugna på chips och ostkrokar? Håll i så fall utkik för snart är det dags för en ny tävling med goda priser.

tisdag 15 januari 2013

Gissa soppan

Till middag i dag var vi en minifamilj, bara jag, Leif och Ida, så då blev vi slöa och åt bara fil och korvmacka.

Soppan jag hade planerat till dagens middag väntar vi med till imorgon och eftersom det inte blev någon matlagning i dag så förberedde jag soppan för då kan jag vara slö även i morgon. Det enda jag behöver göra imorgon är att sätta kastrullen på plattan, tillsätta några få ingredienser och vänta några minuter innan middagen kan serveras. Perfekt när vi kommer hem trötta och hungriga från jobbet.

Först fräser jag gul lök, purjolök och skivade morötter.

Sen tillsätter jag saffran, oregano, basilika och buljongtärning.

Sen får allt koka med vatten och krossade tomater.

Vad tror ni det är för ingredienser jag ska tillsätta i morgon? Vad blir det för soppa?

måndag 14 januari 2013

Matsedel v.3 jan 2013

Det enda som är kvar av julen nu är en amaryllis i fönstret...och kakor i frysen. Jag kom på igår att jag har ju helt glömt bort de ingefära-starka Gammelstadskakorna jag bakade inför jul. Vi har inte ätit en enda under hela julledigheten och jag har inte haft en tanke på att de fanns i frysen. Men den som spar han har....

När det nu är dags för årets andra arbetsvecka är det även dags för årets andra veckomatsedel.
Matsedel v.3 jan 2013
Må: Helstekt kyckling (igen!)
Ti: Lax
On: Köttbullar och makaroner
To: Mozzarellafylld korv och potatis-/blomkålsmos
Fr: Fläskfilégryta och ris/bulgur
Lö: Jag och Leif ska på fest, barnen äter hos mormor och morfar
Sö: Hemmagjord pizza med rester av julskinkan

Trots att vi åt helstekt kyckling i fredags blir det även dagens middag. Gäller att passa på när färsk hel kyckling var så billig. Och när det är barnens favoriträtt blir det inga klagomål om att vi nyss åt det, annat är det när vi äter fisk alltför nära varann.

söndag 13 januari 2013

Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda'n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.
Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.


Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.