Oj, nu är det redan kväll efter en riktigt bra lördag.
Efter den traditionella lördagslångfrukosten plockade vi bort det sista av julen. Adventsljusstakarna och stjärnorna togs bort, vissa byttes ut mot lampor och på andra ställen blev det mörkare (snyft!), julgranen tömdes på pynt och ljus o packades ihop och de röda dukarna ersattes med andra färger. Dessutom hann vi med dammtorkning och dammsugning innan det var dags att börja med matlagning och bakning för mig.
När de andra var på hockey såg jag till att få trevligt sällskap. Jag har pratat så mycket och gott om den knäckiga kladdkakan så jag kände mig tvungen att bjuda Anna och Maria på den. Vem tycker inte om kladdkaka? Med ett knäckigt täcke överst kan det inte bli fel!
Men först bjöd jag på en kyckling- och baconsallad med en massa godsaker bl.a. har kycklingfiléerna stekts och kokats i thaichilisås för att blir riktigt smakrika och mumsiga.
Jag tänkte att om vi börjar med en sallad så känner vi oss lite nyttigare inför kladdkake-ätandet :) Nu kallar tv-soffan igen...som vanligt på lördagskvällarna :)
Hoppas ni har en riktigt mysig, lugn, härlig och skön lördagskväll. Ses imorgon!
lördag 12 januari 2013
fredag 11 januari 2013
Kycklingfredag
Här har vi precis dukat bort middagen och barnen har satt sig framför tvn för att se Wild kids och vänta in Gladiatorerna. Gladiatorerna har blivit favoritprogrammet för Ida som har haft nedräkning hela da'n, redan när jag väckte henne frågade hon hur länge det var kvar tills det skulle börja.
Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.
På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.
Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.
På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.
Helgmyset har börjat
Då har jag jobbat första arbetsveckan för det här året. Ska bli skönt med sovmorgon imorgon! Jag slutar, som ni nog vet vid det här laget, tidigt på fredagar så vi har hunnit med lite mellanmål och nu tar vi det lugnt framför datorer och tv:n.
Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.
Mums, hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.
Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.
Åh vad jag äter apelsiner just nu. Så gott!
Men tyvärr är jag lite allergisk så jag måste lugna mig lite.
torsdag 10 januari 2013
Morotsoppa med curry
Ikväll ska jag och två kompisar på Luleås bästa pastarestaurang, men med sämsta hemsidan, Pastabacken. Gott och trevligt lär det bli. Förhoppningsvis får man höra lite roligt skvaller också :) Men tillbaka till deras hemsida - jag som tycker om att leta och ge information på nätet via hemsidor, bloggar, facebook mm kan inte förstå att man inte ens lägger ut en meny. För den menyn ändras inte ofta - tack o lov för den är perfekt som den är. Man kanske skulle erbjuda dem lite webredaktörsarbete i utbyte mot lite mat :)
Visst kommer ni ihåg att soppa är perfekt att tillaga när det är stressigt. Skär grönsakerna i små bitar så blir de mjuka snabbt, koka, mixa, krydda, smaka av och ät. Det tar inte många minuter! Här är receptet på gårdagens starka goda soppa.
Morotsoppa med curry
700 gram skalade morötter
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 dl grädde
Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök.
Fräs morötter och lök i en stor kastrull någon minut.
Häll i vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
Mixa med stavmixer.
Smaka av morotsoppan med grädde och kryddorna.
Eftersom Ida tyckte att soppan var för stark så rörde jag ner en sked turkisk yoghurt i hennes tallrik och det mildrade smaken. Jag ville ha en ganska kryddstark soppa så jag använde nog lite mer kryddor än vad som står skrivet i receptet. Men är ni känslig mot stark mat kan ni ju börja med hälften av mängden och sen smaka er fram till bra styrka.
Det är sällan jag kommer ihåg eller har tid att titta igenom bloggen men när jag får kommentarer av er på gamla inlägg så läser jag, förutom kommentaren, inlägget och det resulterar ofta i att jag blir så sugen på just det receptet. Nu fick jag precis en kommentar på blåbärsformar och genast börjar jag planera in när jag ska baka dem. Fast blåbärsform-suget hinner nog gå över innan helgen för då har jag hunnit läsa någon annan kommentar på något annat inlägg :)
Visst kommer ni ihåg att soppa är perfekt att tillaga när det är stressigt. Skär grönsakerna i små bitar så blir de mjuka snabbt, koka, mixa, krydda, smaka av och ät. Det tar inte många minuter! Här är receptet på gårdagens starka goda soppa.
Morotsoppa med curry
700 gram skalade morötter
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
2 tsk salt
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 dl grädde
Skala och skiva morötter. Skala och hacka lök.
Fräs morötter och lök i en stor kastrull någon minut.
Häll i vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter tills morotsbitarna är mjuka.
Mixa med stavmixer.
Smaka av morotsoppan med grädde och kryddorna.
Eftersom Ida tyckte att soppan var för stark så rörde jag ner en sked turkisk yoghurt i hennes tallrik och det mildrade smaken. Jag ville ha en ganska kryddstark soppa så jag använde nog lite mer kryddor än vad som står skrivet i receptet. Men är ni känslig mot stark mat kan ni ju börja med hälften av mängden och sen smaka er fram till bra styrka.
Det är sällan jag kommer ihåg eller har tid att titta igenom bloggen men när jag får kommentarer av er på gamla inlägg så läser jag, förutom kommentaren, inlägget och det resulterar ofta i att jag blir så sugen på just det receptet. Nu fick jag precis en kommentar på blåbärsformar och genast börjar jag planera in när jag ska baka dem. Fast blåbärsform-suget hinner nog gå över innan helgen för då har jag hunnit läsa någon annan kommentar på något annat inlägg :)
onsdag 9 januari 2013
På språng med soppa
Tur att det går fort att göra morotsoppa! För i dag var det mycket som skulle hända både före och efter middagstid. Isak har träning och jag ska på möte. Men med en snabbfixad middag klarar vi av att hålla alla tider. Soppan blev stark och god, enligt mig men lite för stark, enligt barnen. Men med lite turkisk yoghurt kunde även de äta av den.
I dag hände en sak som irriterar mig m-y-c-ke-t när jag lämnade Isak. Träningen började 16.10 då ska de vara ombytta och klara 16.00 för genomgång. Trots att vi kom före 16.00 så var dörren till omklädningsrummet låst som ett tecken på att man kom för sent och inte fick vara med på genomgången. Om det nu är så viktigt att vara i tid måste ju tiden respekteras från båda håll, då kan man inte sätta igång tidigare. Klockan 16.00 öppnades sen dörren och de gick ut på is...för tidigt, så de hade lugnt kunnat vänta in rätt klockslag för genomgången. Och varför låsa dörren? Vad vill de lära barnen med det? Jag tycker att dessa vuxna personer ska be barnen om ursäkt för att de behandlades som att de kom för sent, trots att de inte gjorde det. Grrrr!
2013-01-10
Ska kanske göra ett tillägg att träningen var tillsammans med ett annat lag och jag tror att det var det lagets tränare som inte har lärt sig klockan än.
2013-01-10
Ska kanske göra ett tillägg att träningen var tillsammans med ett annat lag och jag tror att det var det lagets tränare som inte har lärt sig klockan än.
Rostbiffsröra med pepparrot
Oj vad trött jag var i morse. Måndag och tisdag har det ändå gått ganska bra att stiga upp men i morse var det kämpigt. Två morgnar kvar till sovmorgon! Nästa vecka lär jag vara inne i morgonrutinerna igen...hoppas jag. Har ni kommit in i vardagen igen med rutiner och tidiga morgnar?
Jag har glömt ge er den sista röran jag bjöd på i mellandagarna. Ni kommer ihåg då jag bjöd på tre olika röror som man själv fick portionera ut på olika sorters kex, knäcke eller tacochips.
Rostbiffsröra med pepparrot
100 g rostbiff
liten bit purjolök
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk pepparrot
salt o svartpeppar
Skär rostbiff och purjolök i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev. mer pepparrot
I vanliga fall brukar jag ha rökt renkött eller hamburgerkött när jag använder pepparrot men nu hade jag rostbiff hemma och använde mig av det och självklart gick det också bra.
Jag har glömt ge er den sista röran jag bjöd på i mellandagarna. Ni kommer ihåg då jag bjöd på tre olika röror som man själv fick portionera ut på olika sorters kex, knäcke eller tacochips.
Rostbiffsröra med pepparrot
100 g rostbiff
liten bit purjolök
1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande
1 tsk pepparrot
salt o svartpeppar
Skär rostbiff och purjolök i mindre bitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar och ev. mer pepparrot
I vanliga fall brukar jag ha rökt renkött eller hamburgerkött när jag använder pepparrot men nu hade jag rostbiff hemma och använde mig av det och självklart gick det också bra.
Lådan för rotsaker i kylskåpet är full med morötter så i dag blir det morotsoppa till middag. Jag funderar på att krydda den med curry, en av barnens favoritkryddor. Det tråkigaste med att äta soppa en jobb-dag är att jag inte hinner baka nå gott bröd. Få se vad vi tar istället.
tisdag 8 januari 2013
Fläskfilégryta med champinjoner
Har ni sett hockey med en riktig hockeyfantast någongång då det går dåligt för favoritlaget? Det gör jag lite då o då och blir lika rädd varje gång han skriker till. Som han gjorde just nu! Min man är INTE lugn när han ser hockey har man otur kan man få en tackling i tv-soffan t.o.m. för att han lever sig in i matchen så. Men nu kvitterade precis Luleå så nu låter han lite gladare :)
Efter jobbet åkte jag och hämtade mamma och pappa på flygplatsen, som kom hem från brorsan med familj i Kungsbacka, och eftersom jag hade förberett en fläskfilégryta bjöd jag så klart in dem på middag.
Fläskfilégryta med champinjoner
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
Efter jobbet åkte jag och hämtade mamma och pappa på flygplatsen, som kom hem från brorsan med familj i Kungsbacka, och eftersom jag hade förberett en fläskfilégryta bjöd jag så klart in dem på middag.
Fläskfilégryta med champinjoner
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 burk hela champinjoner (eller färska)
1 paprika
1 rödlök
2-3 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl mellangrädde (eller 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
2 dl crème fraiche
salt peppar
Skär köttet i skivor, stek och krydda.
2-3 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl mellangrädde (eller 2 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
2 dl crème fraiche
salt peppar
Skär köttet i skivor, stek och krydda.
Skiva rödlöken i halva ringar. Fräs tillsammans med paprika.
Lägg i kött, lök, paprika och champinjoner i grytan.
Tillsätt resten. Blanda och låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i ca 10 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Smaka av med mer kryddor.
Såser med tomatpuré och dijonsenap blir såå goda, jag har flera recept med den blandningen och det är verkligen en bra kombination. Trots att jag inte gillar senap i vanliga fall. Det är inte ofta jag använder hela burkchampinjoner men nu måste jag nog börja med det för Ida blev helt galen i dem och åt nästan bara svamp. Jag åt stekt zucchini och sallad till grytan medan de andra även åt ris.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)