tisdag 8 januari 2013

Matsedel v.2 jan 2013

God morgon! Då är skolan igång igen efter jullovet och alla kom upp i tid i morse. Nu kör vi mot ljusare tider och ser fram emot promenader på isen, skidåkning, korvgrillning, takdropp och allt annat som hör den härliga vårvintern till. För snart är den här!

Dags för årets första veckomatsedel! Efter att i drygt två veckors tid ha tagit dagen som den kommer och bestämt maten dag för dag beroende på vad vi var sugna på och vad som fanns hemma kände jag mig lite ringrostig i att försöka komma på middagar sju dagar i sträck.
Måndagens middag: Stekt korv, blomkålsmos och sallad
Matsedel v.2 jan 2013
Må: Stekt korv och blomkålsmos
Ti: Fläskfilégryta, stekt zucchini och ris
On: Morotssoppa
To: Ravioli (jag själv äter på restaurang)
Fr: Räkpaj
Lö: Helstekt kyckling
Sö: Fiskgratäng

Ha en bra tisdag så ses vi senare, jag ligger lite efter med en del recept till er som jag ska försöka hinna med att skriva in i kväll samtidigt som jag ser Sveriges mästerkock.

måndag 7 januari 2013

Helstekt älgkött med ädelost och bacon

Då har jag arbetat första dagen efter en ledighet då vi lyckades vrida på dygnet en aning så det var inte lätt att somna i gårkväll och det märktes på jobbet i dag för jag var lite trött och seg. Men i kväll lär det inte vara några problem att somna. I morgon börjar skolan igen för Olivia och Isak så det lär inte bli en lika lugn morgon då som jag hade i dag. De lär vara tröttare än jag var. Ska ta mig ut på en promenad nu för lite frisk luft brukar vara bra när man behöver piggna till. För än kan jag ju inte somna :)

Igår helstekte vi en biffrad från älg som vi fyllde med ädelost och bacon. Det går lika bra att använda annat kött eller annan ost. Men så här gjorde vi den här gången.
Helstekt älgkött med ädelost och bacon
800 g köttbit, t.ex. biffrad
140 g bacon
ca 50 g ädelost
Salt
Peppar

Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Mosa ädelosten, blanda med bacon.
Skär en djup ficka längs med köttet. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop med steksnöre.
Lägg köttet i en smord ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 62-65 grader (gäller för älg).
Låt köttet vila ca 10 minuter i folie. Skär sedan i skivor och servera.

Det här blir (så klart) jättegott även med rostbiff, entrecôte eller filé. Fungerar säkert med andra köttdelar också. Vi har tidigare haft problem att få till en mör och god biffrad men har nu kommit på att bästa sättet är nog att helsteka den i ugn. Hur brukar ni tillaga biffrad? Det är många som inte är så förtjusta i ädelost och då kan man använda t.ex. en vitlöksost eller annan smaksatt ost.


Nu är jag redo att ta emot nya bakbeställningar. Visst kommer ni ihåg att jag bakar till er om ni vill bjuda på hembakat men inte har tid eller lust att baka själv. Läs mer här.

Min veckomatsedel är inte riktigt klar än men jag hoppas kunna publicera den under kvällen.

söndag 6 januari 2013

Inte söndagsstek men nästan

Nu är det bara några timmar kvar på den här julledigheten och det känns bra att få lite rutiner igen - det tror jag hela familjen behöver. Vi har fått hem en trött Isak från Kiruna där de vann två av tre matcher. Bra jobbat! Och alla sakerna var med hem. Imponerande :) Jag tror det blir en tidig kväll för honom för det har inte blivit mycket sömn de två senaste nätterna.


Till middag idag helstekte vi en älg-biffrad som vi fyllde med bacon och ädelost, men nu är osten slut. Ni kommer väl ihåg att jag även gjorde kyckling med ädelost av julbordsosten? Till köttet åt vi potatisgratäng där vi blandade philadephiaost med grädden för att få den extra krämig. Isak som inte tycker om potatisgratäng (förmodligen pga hans tidigare mjölkallergi) fick råstekt potatis som är en av hans potatisfavoriter. Eftersom vi skivar potatisen, steker den och sen låter den gå klart i ugnen blir några skivor riktigt krispiga, nästan som chips.

Sirapslimpor

Isak verkar ha det bra i Kiruna, det blev en vinst och en förlust i går. Nu spelar de en match i dag innan de börjar tågresan hemåt och vi kan hämta honom vid tågstationen vid middagstid. I dag lär mycket handla om sport på tv och att förbereda inför kommande arbetsvecka - göra matsedel, fylla kylskåpet, tvätta kläder, packa väskor osv. Skolbarnen är lediga även i morgon men vi övriga ska upp tidigt. Hur ska det gå?!

Igår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat - Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.
Sirapslimpor
100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
2 msk brödkryddor
17 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl
Pensling: varmt vatten + sirap

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär.
Jäs i ca 45 minuter.

Grädda limporna nederst i 200° i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.



Söta och goda limpor (om man tycker om sött) som jag hoppas Isak kommer tycka om. Han är inte så mycket för hembakat men han tyckte om jullimporna jag bakade inför jul och eftersom de är söta tänkte jag prova om även dessa limpor kan vara något i hans smak. Lite lustigt om det är det söta han tycker om för i vanliga fall är han inte så mycket för sött - han väljer alltid chips framför godis, han vill nästan aldrig fika kakor osv.

Usch jag har börjat få ont i halsen, hoppas det bara är nå tillfälligt. Vill inte vara sjuk nu när jag har varit ledig så mycket och pga Idas astma är jag alltid orolig att smitta henne med mina förkylningar. Inget kul! Ska gå och göra mig en stor kopp te för att värma mig och halsen. Ses senare!

lördag 5 januari 2013

Limpbakning pågår

Nu är Isak i Kiruna och laddar för deras första match som börjar snart. Vi steg upp före fem i morse för det var samling 5.30 på tågstationen. Det var en förväntansfull och ganska pigg kille vi väckte som steg upp och klädde på sig snabbt som bara den. Jag och Leif var inte lika pigga och åkte hem o somna om när vi hade vinkat av killarna. När jag sen steg upp strax efter nio hade tränaren precis lagt ut en bild på Facebook och skrivit att de hade kommit fram utan problem Skönt att veta! Det har ju varit en del strul med tågen den senaste tiden, i dag var första gången på flera dagar som tåget till Kiruna gick som planerat.


Eftersom det är ytterligare en sport-på-tv-dag i dag så passar jag på att baka sirapslimpor samtidigt som köks-tvn är på, annars är det risk att jag hamnar i tv-soffan och inte tar mig upp på hela da'n.

fredag 4 januari 2013

Sambalkotletter

Nu är sista semesterdagen över, nu är det "bara" en helg kvar och sen blir det lite ordning och rutiner igen. Det ska blir skönt att komma in i rutiner igen men jag kommer sakna att få sovmorgon varje dag, det är så skönt nu när Ida också kan sova länge på morgon. Efter måååånga år med morgonpigga barn njuter jag mer än jag nånsin har gjort av att få sova på morgon. 

Inför jul köpte vi en halv gris och har nu en massa fläskkotletter i frysen. Några ska vi spara till sommarens grillkvällar men några tillagar vi nu under vintern. Kotletterna behöver kokas länge för att inte bli torra så det här är ett av mina favoritrecept.
Sambalkotletter
6 fläskkotletter, med eller utan ben
5 dl grädde (det går bra med mellangrädde)
3 dl crème fraiche
0,5 dl soja
2-3 tsk sambal oelek
2 vitlökslyftor

Lägg kotletterna i en ugnsform. 
Blanda ihop övriga ingredienser och häll såsen över kotletterna. 
Ställ in i mitten av ugnen, 175 C, ca 1,5 timme. Vänd kotletterna efter halva tiden.

Såsen kan se lite tråkig ut när man tar ut formen ur ugnen 
men det är bara att röra om lite så blir det genast bättre.

Det här är så gott och så enkelt. Jag har gjort liknande maträtter tidigare med både kött, kotletter och kyckling och lite olika kryddning på såsen och det blir lika gott varje gång. Ett kanonrecept! Fläskkotletter kan bli lite torrt och tråkigt att tillaga, men i den här såsen och med lång tillagning i ugn gör dem möra och goda.


Nu laddar vi för fullt inför säsongspremiären av Gladiatorerna. Redan före lunch började Ida tjata fråga hur länge det är kvar tills klockan är åtta. När det börjar har jag tänkt duka fram julgodiset en sista gång för nu när jullovet är slut tycker jag att även julgodiset ska va slut.

Rimma, steka och griljera skinka

Nu är det kanske bara vi som är så tokiga att vi steker och griljerar en skinka 1 januari. Men jag publicerar det här inlägget nu (istället för att vänta till december då det är aktuellt igen) så vet jag och ni var jag har receptet/tillvägagångssättet nästa jul när det är dags igen. Hur många av er köper skinka av en bonde? Eller köper ni rimmad skinka eller ni kanske köper färdigkokt som bara behöver griljeras? Färdigkokt är ju väldigt bekvämt, men är det lika gott?


Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg
Rimma
Stick skinkan så djupt man kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.



Ugnsstek
Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.



Griljera
Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Skinkan vi gjorde, nu efter jul och nyår, från grunden smakar så mycket godare än den färdigkokta skinkan vi åt till jul. Tack Micke S för receptet! Så trots att jag har ätit en massa skinkmackor under jul går det ner några till eftersom det här känns som något helt annat.