onsdag 17 januari 2018

Spenatsoppa

Spenatsoppa måste ju vara en av de snabbaste maträtterna som finns som ändå känns som bra och välarbetad mat. Snabbare än snabbmat!

Det här blir en ganska tjock soppa som man sen späder som man vill - antingen med vatten eller med grädde. Men det är så lätt att komma ihåg 6-6-3-3 i 6 minuter 😀


Spenatsoppa

600 g hackad fryst spenat
6 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i ca 6 minuter.
Tillsätt mer grädde eller vatten om du vill ha en lösare soppa.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.

Alltså det här är ju så gott! Jag och Ida älskar soppor, Leif och Olivia åt men det blev inga stående ovationer från dem. Isak däremot vägrade smaka med orden "Jag äter inte gröna soppor" 😀 Han skulle bara veta vad han går miste om.

Han är inte lika lättlurad nu som när han var yngre och tokig i Turtles för då åt han hur mycket som helst när jag kallade gröna soppor för Turtles-soppa. Tips till er med mat-kinkiga barn.


Det börjar kännas att veckan närmar sig sitt slut, för jag blir tröttare o tröttare på kvällarna. Jag är inte sov-trött dvs jag skulle inte kunna somna, utan mer lite slö och längtar till helgens lugna tempo. Jobb-kalendern är hysterisk just nu med en massa möten om helt olika saker. Gäller att förbereda sig för rätt saker. Helg-kalendern däremot är rätt tom förutom lördag-eftermiddag för då har Ida basket-sammandrag igen, men samling först klockan 12 så jag går inte miste om en sovmorgon. Lovely!

Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig och läsa. Det händer inte ofta, men nu blev jag riktigt sugen på att krypa ner under täcket med en bra bok. Har en som jag har hållit på med i evigheter eftersom jag så sällan läser, det är mest ljudböcker som gäller numera.

tisdag 16 januari 2018

Kyckling Vindaloo

Tycker ni om indisk mat? Jag har inte riktigt bestämt mig. Det jag gör själv hemma tycker jag ofta om men jag blir ofta besviken när jag köper indiskt ute, vet inte om jag har fel uppfattning om vad indisk mat egentligen är. För ska jag vara ärlig är det sällan både som jag gör det själv och som jag äter det ute.

I helgen åt vi denna Kyckling Vindaloo som Isak redan efter någon tugga berömde. Sånt gillar jag!


Kyckling Vindaloo

1 kg strimlade kycklingfiléer
Marinad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 ml krossade tomater
0,5 dl vinäger
400 ml kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillsätt senare
1 msk kycklingfond
1 msk sambal oelek

Finhacka lök och vitlök och fräs mjukt.
Lägg tomater, kokosmjölk, vinäger, kryddor, lökgräset och kycklingen i en kastrull.
Låt allt marinera i kylskåpet i minst 1 timme.
Tillsätt fond och sambal och låt allt koka ihop i ca 30 minuter, kolla att kycklingen är färdig.
Servera med ris (jag som undviker kolhydrater äter endast blomkål till)

Vill man ha en krämigare gryta använder man kokosgrädde istället och tycker man inte om kokosmjölken tar man vanlig grädde. Jag älskar kokosmjölk-smaken och skulle absolut inte byta bort den. Jag hade dock gärna haft en lite krämigare gryta eftersom jag inte åt något ris som sög upp den goda såsen.


Efter en hektisk dag var det skönt att komma hem till dukat bord och färdiglagad gryta. Trots att planen var spenatsoppa. Men när jag blev längre än väntat på jobbet blev det ändrade planer. Nu ska jag ställa mig och göra spenatsoppa så att den bara behöver värmas i morgon av den som är hemma först till midda'n. Spenatsoppa är superenkelt att göra men ännu enklare att bara värma på.

Det verkar vara dåligt väder i hela Sverige. Hur har ni det? Här i Luleå blåser det mycket och snöar lite grann, inte så farligt faktiskt utan det är blåsten som är värst. Men det håller på att lugna ner sig tack o lov. Det har gått lite dåligt med mina promenader för jag går inte ut när vädret är så här. Men jag hoppas på bättring.

måndag 15 januari 2018

Idas skinkpasta med ost

Idas intresse för matlagning brukar gå i perioder, ibland är hon jätteduktig o vill hjälpa med allt och ibland är hon inte alls intresserad. Under julledigheten gjorde hon en smarrig lunch till sig själv med makaroner och julskinka, men det går lika bra att använda annan skinka.


Idas skinkpasta med ost

kokt pasta, t.ex.makaroner
skinka
färskost med god smak
grädde
kryddor

Bryn skinkan lite.
Blanda ner färdigkokt pasta, en stor klick ost och en skvätt grädde.
Låt allt bli varmt och koka ihop lite.
Smaka av med svartpeppar och ev. andra goda kryddor.

God mat för både liten och stor! Den goda smaksatta osten är det som gör den här rätten riktigt god och ett enkelt sätt att smaksätta maträtter. Ida använde en ost med basilikasmak, basilika och pasta är en perfekt kombination.

**********************

Hoppas ni har haft en bra start på veckan och att den bara blir bättre o bättre ju längre den går. Vi har haft en blåsig start på veckan, jag har utanpåliggande persienner på jobbet och det lät som de skulle blåsa sönder. Men jag tror att de höll. Jag tror det har lugnat ner sig en aning nu, eller så är det bara önsketänkande.

Jag slutade lite tidigare i dag men det lär inte bli så många fler korta dagar på ett tag. Det är sjukt mycket att göra på jobbet nu, men det är sjukt kul också. Det går ju i perioder hur kul man tycker jobbet är så det gäller att njuta ordentligt när man är inne i en bra period. Och det gör jag!

söndag 14 januari 2018

Matsedel v.3 januari 2018

Dags för en ny veckomatsedel!
Pysslade på med så mycket annat här hemma så jag höll på att glömma bort att det är söndag och dags att ge er mat-inspiration för kommande arbetsvecka.


Matsedel v.3 januari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Lördagsmys

Igår var det tjugonde knut och traditionsenligt tog vi bort det sista från julen - adventsljusstakar, stjärnor och julgranen. Men vi struntade i dansen och godiset. Det är verkligen med blandade känslor som jag plockar bort julen för det är så ljus o fint med allt julljus men det är ändå ganska skönt att huset är återställt och nu ser vi fram emot vårvintern, våren och sommaren.

Jag hann frosta av, rensa och sortera två av frysarna igår, nu är det bara en kvar och den är det bäst ordning i redan, så det blir ganska enkelt. Men i dag är det lite lite varmare så jag avvaktar nog till det blir lite kallare igen.


Jag tog en paus i allt städande när det var hockey på tv och fikade av min smarriga saffranskladdkaka utan vetemjöl och socker. Så himla god med en klick grädde och hallon. Eftersom jag älskar att fika är jag så glad att det finns så mycket gott man kan fika även fast man äter lågkolhydratkost. Framför allt första veckorna när sockersuget är som värst är det skönt att kunna stilla det värsta.

När de som hade sett hockeyn live kom hem efter vinsten åt vi kyckling Vindaloo, ett nytt gott recept jag provade igår. Framför allt Isak tyckte att det var jättegott och sa det redan efter första tuggan. Lycka! Det var en bättre lördag helt enkelt, som vi avslutade med lite seriemaraton i soffan och kom i säng alldeles för sent. Nu är klockan halv elva och vi har inte ens börjat med frukosten än, så enkelt faller vi tillbaka till julledighetstiderna.

lördag 13 januari 2018

Tacogratäng med paprikaost

Förmodar att det var många som åt tacos igår. Det gjorde vi också! 
Men jag gjorde även en god o krämig tacogratäng. Den var mest tänkt till mig som äter lchf för att få en mer mättande maträtt än en tacosallad. Men den blev väldigt populär och jag fick stoppa övriga familjen att äta upp allt för jag ville ha en matlåda också.

Ser ni Ida på bilden här nedanför när hon försöker gömma sig för att inte komma med på bild😀


Tacogratäng med paprikaost

500 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda eller hemmagjord
1 burk tacosås (ca 200 g)
1 tub mjukost paprika a 275 g
200 g crème fraiche
1 röd paprika
2 dl riven ost

Finhaka löken och skär paprikan i mindre bitar.
Bryn köttfärs och lök. 
Tillsätt tacokrydda och tacosås. Låt puttra ihop. Lägg i en ugnsform. 
Rör ihop creme fraiche och mjukost. Häll ovanpå köttfärsen. 
Strö den hackade paprikan över, toppa med riven ost. 
Ställ in i 225 grader ca 25 min tills gratängen fått fin färg.

Det blev en väldigt krämig och god gratäng men en aning för "blöt" så det blev inte så fint på tallriken (kolla bilden längst ner). Men den otroligt goda smaken väger upp att det inte blev så vackert på tallriken.

Receptet hittade jag som så ofta hos 56kilo.se och jag tror faktiskt inte att jag modifierade nånting utan körde precis som hennes recept sa.


Det är så vackert ute nu med all rimfrost i träden. Tur att det blir så vackert ute annars skulle jag nog klaga hela tiden på kylan, men när det blir så här vackert så är det nästan värt det. Se'n så snöar det ju inte heller när det är så här kallt och med tanke på all snö vi redan har känns det bra med en snöfri vecka.

Redan i morgon sägs det blir varmare så jag är himla nöjd att jag kom på att frysarna behöver frostas av. Perfekt väder för det i dag! Tror även att jag ska värma mig med en god lchf-kaka för jag är sugen på att baka en gluten- och sockerfri saffranskladdkaka i eftermiddag.

Ha en underbar lördag!

torsdag 11 januari 2018

Hallonmuffins - socker- och glutenfria

Det är jobbigt nu!
I måndags började jag med lchf igen efter allt jul-frosseri, och nu är jag så sugen på nå gott så jag blir tokig. Men jag vet att det går över snart, dag 3 o 4 brukar vara värst. Men just i dag hade jag verkligen inte tackat nej till några av dessa hallonmuffins utan socker och gluten.

Himla passande att jag just i dag hittade dessa bilder från i höstas och kom på att jag hade glömt att ge er detta smarriga recept.


Hallonmuffins

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
hallon

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och sätt sedan en stor klick hallon, tryck ner lite.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter, känn med sticka.

Mums, mums vad gott det här var. Himla synd att jag inte har några kvar i frysen 😀 Tror att jag måste baka i helgen...

Jag har nästan alltid kokta hallon i frysen. Jag köper storpack frysta hallon och kokar dem några minuter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och fryser sedan ner i portionsförpackningar. Perfekt att ta fram när man är sugen på nå gott eller som här då jag bakade med hallon. Har man färska hallon så använder man så klart det istället och trycker då ner några hallon i varje muffins.

På väg in i ugnen.
Tänk en klick grädde och en kopp te till detta.

Vilken dag det har varit jag har sprungit mellan möten mest hela da'n och fått kasta i mig frukost o lunch. Var rätt skönt när jag kring halv fyra kunde sjunka ner på min kontorsstol och få jobba undan lite vid skrivbordet i ett par timmar. Men det är ännu skönare nu när jag har fått sjunka ner hemma i soffan.

Nu ska jag gå o hänga tvätt sen ska jag fortsätta slappa i soffan o se Luleås hockeymatch. Dags för 2018 års första seger?

Ha en bra torsdagskväll - i morgon är det fredag 🎉