Sidor

torsdag 30 juni 2011

Mangosalsa

Vilka härliga dagar vi har, jag njuter av varje minut och det känns extra bra att både jag och Leif har semester den här veckan. Jag hoppas kanonsommarvärmen håller i sig över helgen, men framförallt att vi slipper regn på söndag för då ska Ida ha sitt första barnkalas och jag vill mer än gärna att kalaset ska vara utomhus. Om en vecka är det dags för hennes 4-årsdag och då får gärna solen också skina. Sommarkalas är så mycket mysigare om man kan vara ute. Idag satte vi upp Idas pool med dusch så hon och grannpojken har badat i flera omgångar och haft så kul.

I dag åt vi en älgstek som har marinerats i 2 dygn och sedan grillade vi hela biten på indirekt värme. Till det åt vi fransk potatissallad och mangosalsa.
Mangosalsa
Tärna i små kuber och blanda ihop
1 mango
2 tomater
1 rödlök
10 cm gurka
1 avokado
0,5 dl koriander eller persilja
Riv skalet och pressa saften ur
1 lime
Smaka av med
salt o peppar

Jättegod salsa som passar perfekt till grillad mat.

onsdag 29 juni 2011

Jordgubbs- och mozzarellasallad

Solen skiner även i dag. Det är så härligt att vakna till strålande väder och det bästa av allt är att äta frukost ute. Undra vad vi ska hitta på idag? Leif ska nog kakla klart vår nya toalett och dusch, men jag tror att jag och barnen ska göra pastasallad och ta med till en badstrand. Förmodligen blir det till badstranden nedanför mamma och pappa för det är så praktiskt att ha nära till dusch, toalett, sällskap mm. Jag är lite bekväm av mig.

Den här salladen har jag gjort flera gånger i sommar och den är så god. Smakerna passar perkekt ihop.
Jordgubbs- och mozzarellasallad
2 st mozzarellaostar
1 l jordgubbar
1 st rödlök, skivad
1 knippe sparris
150-200 g blandad sallad, t.ex. ruccola och babyspenat
1 dl svarta oliver, urkärnade
Dressing
0,5 dl olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Till garnering
Crema di balsamico

Vispa ihop dressingen.
Lägg salladen på ett vackert fat, häll över dressingen och blanda.
Dela sparrisen i 3 delar och koka den i lättsaltat vatten i 1 minut.
Häll av och spola i kallt vatten. Blanda ner i salladen.
Riv mozzarellan i bitar. Halvera jordgubbarna och skiva löken tunt.
Lägg på mozzarella, jordgubbar, lök och oliver.
Ringla Crema di balsamico över alltihop.

En riktig sommarsallad som är både vacker och god. Crema di balsamico är en storfavorit här hemma, som nästan alltid ställs fram på bordet vid måltider.

tisdag 28 juni 2011

Alla vinner

Nu har jag lyckats slita mig från det fina vädret och gå in en sväng för att meddela vinnarna i Knorr-tävlingen. Den här gången är de extra kul att meddela vinnarna för ALLA som kommenterade tävlingsinlägget vinner. Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så skickar jag kryddmixen+stekpåsen till er.

Jag ska försöka hinna skriva in ett recept lite senare i dag. Fast det blir kanske lite svårt eftersom det är säsongspremiär på både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer. Men blir det inte i kväll så blir det imorgon. Jag har glömt att ge er ett jättegott salladsrecept med jordgubbar och mozzarella. Det var riktigt mumsigt och vi har hunnit äta det flera gånger.

måndag 27 juni 2011

Kom ihåg tävlingen

I dag är sista chansen att kunna vinna Knorrs Bag of Taste - kryddmix och stekpåse. Jag lottar ut flera stycken så det är stor chans till vinst för er. Klicka här för att komma till tävlingen. Imorgon drar jag eller barnen vinnarna.

Vi har haft sovmorgon idag men nu ska jag ordna frukost och gå ut och äta på altanen för det är soligt och varmt redan. Det kommer nog bli en härlig dag i dag. Har ni också kanonväder idag?

söndag 26 juni 2011

Nattjästa rågsiktsfrallor

Vilken mysig och härlig dag det har varit i dag. Vi började redan i morse med att äta en härlig frukost med nygräddade frallor som hade jäst i kylskåpet under natten. Sedan på eftermiddagen hade vi hela trädgården full med folk, det var kusiner både till mig och barnen här. Då fikade vi bland annat en nygjord knäckig rabarberpaj. Vi har även börjat planera Idas första barnkalas som hon ska ha nästa söndag, fyra dagar innan hon fyller 4 år. Hon tycker att det är såå spännande.
Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på rejält mjölat bakbord, knåda inte.
Häll över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Det är så gott med nygräddat redan till frukost. För att inte frallorna ska bli för kompakta gäller det att degen är kladdig när man ställer den på jäsning på kvällen.

Västerbottenssill

Igår var det soligt och varmt och det vädret verkar fortsätta i dag fast med lite mer blåst. Perfekt torkväder alltså, ska försöka tvätta bort lite smutstvätt.

Vi åt ingen sill-lunch på midsommarafton därför gjorde jag en silltallrik till förrätt istället. På silltallriken fanns färskpotatis, lite ägg, en hjärtformad smörgås, inlagd sill och västerbottenssill.
Västerbottenssill
420 g (1 burk) 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1.5 dl riven västerbottensost
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag.
Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Jag brukar tycka att sill med klar inläggning är godare, t.ex. löksill, citronsill eller inlagd sill. Men det här var en riktigt god sill som jag kommer göra fler gånger. Det är ju dessutom så himla smidigt med 5-minuterssillen som inte behöver förberedas någonting den är t.o.m skuren i bitar. Bara att blanda ihop och sen färdig att äta.

Igår skar jag 3 kg rabarber till den absolut godaste saften - rabarbersaft. Den har stått med varmt vatten och citron tills i dag och senare ska jag sila och tillsätta socker och citronsyra sen är den klar att avnjutas. Vi har så enormt mycket och stor rabarber. Det märks knappt att jag har tagit nå. Grannarna började prata om att de skulle köpa en rabarberplanta men det tyckte jag var onödigt så jag sa åt dem att ta en planta (eller vad det heter) från oss och det märks knappt heller. Hoppas den tar sig hos dem så att de också får njuta av härlig rabarber.

Nu ska jag baka ut och grädda frallor som har kalljäst i kylskåpet i natt sen ska vi äta en god frukost.

lördag 25 juni 2011

Chokladmousse - Lchf

Vi hade inte planerat något för midsommarafton och eftersom det regnade vid lunch blev det inte den traditionsenliga lunchen på Hägnan för att åtminstone se en midsommarstång med tillhörande sånger. När solen sedan kom fram på eftermiddagen bestämde vi oss för att grilla och bjöd hit brorsan med familj och mamma och pappa. Det blev en mysig kväll med sill, grillat och jordgubbar.

Jag hade bland annat gjort en chokladmousse enligt lchf, som var riktigt god utan att sockras. Jag var lite feg och tog hälften 70%-ig och hälften 85%-ig choklad. Men nästa gång tar jag nog mer 85%-ig choklad eftersom jag tycker om riktigt mörk choklad.
Chokladmousse - Lchf
100 g mörk choklad (jag använde 50g 70%-ig choklad och 50g 85%)
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet.
Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladsmeten och blanda ordentligt.
Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt).
Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat.
Servera med vispad grädde och bär.

Jag hällde upp i 7 portionsglas och det tyckte jag blev rätt lagom mängd efter en ganska kraftig middag. Men du avgör själv hur stora efterrättsportioner du vill göra.

De som hellre ville ha en jordgubbstårta till efterrätt fick det för jag hade gjort en av de absolut enklaste tårtorna. Det är köpt marängbotten, víspad grädde och jordgubbar. Jag tycker den är riktigt god och eftersom köpt maräng ofta är äggfritt har vi den alltid på Idas kalas.

fredag 24 juni 2011

Guldbröllop

Igår firade mamma och pappa guldbröllop, dvs 50 år som gifta. Det firades med en heldag där alla deras barn och barnbarn var med. Vi började med att äta lunch några mil utanför Luleå, sedan var vi på en grisfarm och alla som ville fick provhålla en liten griskulting. Jag blev så allergisk, förmodligen av allt hö, så jag var tvungen att gå och sätta mig i bilen. Därefter for vi till Arcusbadet och där var det jättelugnt så vi hade en mysig eftermiddag med bad och picnic-fika. När vi var klara där for vi hem till mamma och pappa där vi skålade i champagne och sedan åt en middagsbuffé som vi avslutade med kladdkaka och chokladmousse.

Det var jag som planerade maten och det var inte det enklaste eftersom en äter enligt lchf och då äter mycket ägg, men det fanns två ägg-allergiker också. Sedan har vi en vegetarian som gärna äter skaldjur, men eftersom en är väldigt känslig mot skaldjur ville vi inte ha det på buffén. Till slut såg bufféen ut så här:
kycklingben
honungsmarinerad fläskytterfilé
rostbiff
parmaskinka
löjrom
morotspaj
kantarell- och västerbottensostomelett

pastasallad
jordgubbs- och mozzarellasallad
rödbetssallad
pasta
gurkbitar
honungs-, vatten- och galiamelon,
morotsstavar
rädisor
jordgubbar

citronfraiche
crème fraiche
chiliaioli
limeaioli
bearnaisesås

cheddarost
brieost
baguetter
kex

Nu ska jag börja ordna för midsommarmiddagen. Till förrätt blir det en silltallrik och sedan grillar vi för att avsluta med jordgubbstårta. Är det någon mer som äter liknande i dag?

tisdag 21 juni 2011

Köttfärs- och potatisgratäng

Semester, jag har semester. Så härligt! Tyvärr är inte vädret lika härligt, regnet har vräkt ner i snart två dygn utan uppehåll. I fyra och en halv vecka ska jag vara ledig nu sen jobbar jag i en vecka och därefter är jag ledig i ytterligare två veckor. Det gäller att passa på att ha lång sommarledighet så länge man har föräldraledighet att ta ut. Sen får man väl nöja sig med 4-5 veckor.

Resten av den här veckan kommer jag nog tillbringa en hel del tid i köket. Roligt! Dels ska jag laga mat till mamma och pappas guldbröllopsdag och dels till midsommar. Midsommarmenyn är inte riktigt klar än. Vi brukar ha picnic-lunch men om det här vädret fortsätter föredrar jag nog att vara hemma och inomhus.
Köttfärs- och potatisgratäng
ca 10 potatisar, skivade
1 gul lök, skivad
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
2 msk tomatpesto
1-2 dl fetaost
salt och peppar

Lägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
Sjud under lock 10-15 minuter.
Stek färsen. Häll på tomaterna, chilisås och tomatpesto, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter. Blanda sist i fetaosten.
Varva potatisen och färsen i en ugnsform.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.

Olivia som inte brukar tycka om köttfärs-rätter tyckte att det här var riktigt gott. Men Isak tyckte inte om det, men det kan bero på att han var trött och på lite dåligt humör. Jag hade inte förberett något men det gick ändå ganska snabbt att få maten på bordet. Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Har man mer framförhållning kan man ju förbereda så att den bara behöver gratineras och bli varm i ugnen.

Jag kokade grädden och potatisen i en stor emaljerad gjutjärnsgryta och sedan hällde jag i köttfärssåsen dit och rörde om innan jag ställde in den i ugnen. Bättre att göra så istället för att koka potatisen i en kastrull, göra köttfärssåsen i en annan och sen varva allt i en ugnsfrom. Allt för att minimera disk.

måndag 20 juni 2011

Knorrs Bag of Taste - Tävling

...och regnet det bara öser ner. Oj vad det har regnat i dag och gör fortfarande. Jag hade gärna varit hemma och storstädat huset, för det behövs och det är så mysigt att vara inne och städa när det spöregnar ute. Men istället för att vara hemma och städa har jag varit på jobbet och städat. Det var näst sista dan före semestern idag och då försökte jag röja lite bland alla pappershögar som har samlats på skrivbordet.
Jag är en s.k. Buzzador då man får prova vissa nyheter, nu har jag fått hemskickat varuprover från Knorr som heter "Bag of Taste". Det är kryddmix och stekpåse i ett som man sedan använder till kyckling. I dag provade vi smaken barbecue, mixen finns även i smakerna Paprika och Lemon & Herb. Barbecue luktade väldigt rökig och eftersom jag inte är så förtjust i rök-smak trodde jag att jag skulle bli besviken, men det smakade inte så mycket rök, tack o lov.

Tillagningen går till så att man skär kycklingfilé i bitar, lägger dem i medföljande stekpåse, häller i kryddmixen, skakar om, stänger påsen, lägger påsen i en ugnsfast form, tillagar i 180 grader i ca 30 min, öppnar påsen, häller ut kycklingen i formen, serverar och äter.
Det blir inte mycket till stekyta när man tillagar kycklingen så här. Men vill man förbereda kycklingen inför en grillkväll så är det väldigt smidigt för då blir det ju färg när man sedan grillar klart den. Jag är inte så mycket för färdiga kryddmixer och kyckling är ju så himla lätt att tillaga så jag tror inte jag själv skulle köpa den här produkten. Men är man ovan i köket och vill ha det väldigt enkelt så är det nog en bra produkt som man även kan använda till kycklingdelar eller hel kyckling.
  
Tävling
Tävlingen är avslutad
Eftersom jag har fått hem ett antal kryddmixar med stekpåse tänkte jag låta er få prova nyheten. Vill ni vara med i utlottningen räcker det att ni lämnar en kommentar till det här inlägget.

Tävlingen pågår t.o.m 27 juni och vinnarna presenteras dagen efter. Tävlingen är avslutad

söndag 19 juni 2011

Grillfest för många

Nu är vi snart på väg till Rix Fm-festivalen med många av barnens favoriter -Danny, Eric Saade och Ulrik Munther. Det blir tredje gången vi ser Danny uppträda i Luleå i år - Melodifestivalen, på Kulturens hus med EMD och nu. Jag hoppas regnet håller sig borta, det ser lite oroväckande ut.

Måste tipsa er om en fiffig grej som de gjorde i går på 18-årskalaset vi var på. Om man är många som ska äta och vill bjuda på grillat så kan det vara svårt att hinna få mycket mat klart ungefär samtidigt och det kan ta tid också. Ett bra sätt är då att dagen före festen försteka köttet eller kycklingen i ugnen. Då behöver maten bara få lite färg och bli lite varmt när det är dags att äta, dvs det behöver bara ligga några minuter på grillen. Perfekt! Och vid det här laget har ni väl lärt är att jag älskar att förbereda saker. Så det här är verkligen ett tips i min smak.

De hade använt stekpåsar för att ugnssteka fläskfilé och kyckling. Nackdelen med stekpåsar är att maten inte får någon stekyta men vid ett sånt här tillfälle är det ju en fördel eftersom man vill att köttet ska få färg och stekyta på grillen istället.

lördag 18 juni 2011

Vinnarna är...

Efter en härlig dag i mina kusiners stuga där vi firat barnens tremänning som fyllde 18 år är vi nu hemma igen. Vilken härlig dag vi haft med kak- och tårtfika på eftermiddagen och sedan en god grillmiddag med smaskiga tillbehör framåt kvällen. Solsken och regn har avlöst varandra hela dagen så dynorna fick vi bära in och ut flera gånger. Barnen har gungat, fiskat, kastat frisbee och haft roligt i flera timmar.

Nu har barnen dragit vinnarna i chokladtävlingen och vinnarna blev:
Sassa
och
Sofia

Maila mig (mat-ro@hotmail.se) era adresser så kommer choklad hem till er. Grattis!

torsdag 16 juni 2011

Kavringsnittar med räk- och laxröra

Nu håller jag på att fundera vad jag ska packa morgondagens picnickorg med. Några förslag? Jag, Olivia och Isak ska äta lunch i Stadsparken efter att Olivia har haft dansuppvisning. Hon har hela veckan gått Dance Camp och de avslutar veckan genom att ha uppvisning av balett, modernt, street och jazz. Det brukar vara jättekul att se och jag blir lika imponerad varje år att de har lärt sig så många olika danser på bara fyra dagar.
Kavringsnittar med räk- och laxröra
Kavring
500 g oskalade räkor
liten bit gravad lax
2 msk löjrom
100 g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
stor bunt gräslök
dill
cayennepeppar

Skala och dela räkorna och skär laxen i småtbitar.
Blanda ihop philadelphiaost, crème fraiche och kryddor.
Blanda i räkor, lax och löjrom till en bra konsistens.
Kantskär kavringen och dela varje skiva i fyra trekanter.
Klicka på röra på varje kavringsbit.

Det är svårt att misslyckas med räkor, gravad lax, löjrom och philadelphiaost. Håll inte stenhårt på måtten jag har angivit utan se till att det blir en bra kombination i din smak.

onsdag 15 juni 2011

Krossad potatis

Vilket härligt väder det blev i dag.Vi satt ute och åt grillmiddag och det var riktigt varmt och skönt...det firade jag med ett glas rosévin. Till efterrätt åt vi jordgubbar och glass. Efter att vi ätit ett tag kom jag på att jag hade glömt att läsa innehållsförteckningen på glassen Ida åt. Den innehöll äggula men det verkar ha gått bra. Hon åt i och för sig inte så mycket glass utan mest jordgubbar. Nu är vi en väldigt trött och smågnällig familj som längtar efter semester, det är 4 dagar kvar att stiga upp tidigt på. Sen kan vi sooova och ta det lugnt på morgonen. Att ta det lugnt på morgonen är det absolut bästa med att vara ledig.

När det finns färskpotatis är det så mycket roligare och godare att variera potatisen man kan koka, ugnssteka, grilla, göra sallad eller så krossar man den.
Krossad potatis
färskpotatis
olivolja
flingsalt
örtkryddor
svartpeppar

Tvätta och skrubba potatisen.
Koka den nästan färdigt i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av.
Smörj en plåt med olivolja.
Placera ut potatisarna på plåten och tryck till med handen.
Pensla med olivolja och krydda med valfria kryddor.
Ställ in i 225 grader i ca 20 min.

Ett litet annorlunda sätt att servera potatis på. Man kan variera genom att smaksätta garneringen på olika sätt, t.ex. kan man stör på riven ost eller fetaost eller kanske knaperstekt bacon. Jag kokade potatisen och förberedde i god tid innan gästerna kom och sedan medan vi drack fördrink satte jag in plåten i ugnen.

tisdag 14 juni 2011

Lammfärspaj

Nu har vi nyss kommit hem från Idas förskolas sommarfest där var och en hade med sig egen mat att grilla. Det var mycket korv och hamburgare på grillarna, vi grillade varma mackor som blev jättegoda. Efter maten fikade vi i massor på det som några föräldrar hade bakat och bjöd på. Det fanns bullar, någon långpannekaka och Rice crisp tårta. Själv bjöd jag på wienerkaka, ungefär som wienerbröd men det bakas i långpanna. Jätteenkelt.

Till fredagens skolavslutningsbuffé gjorde jag en lammfärspaj som var riktigt god.
Lammfärspaj
valfri pajdeg (Jag valde den med grahamsmjöl)
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 squash
300 g lammfärs
2 dl passerade tomater
2 tsk rosmarin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
1 dl mjölk
100 g fetaost
2 tomater i skivor
20 svarta kalamataoliver

Gör pajdegen. Kavla eller platta ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 26 cm i diameter.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 min.
Hacka lök och vitlök. Skär squash i små tärningar. Bryn det i olja.
Rör i passerade tomater och rosmarin och koka ihop några minuter utan lock.
Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Häll såsen i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över.
Smula över osten och lägg på tomatskivor och oliver.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, tills den har vacker färg, ca 40 min.

Saftig och god paj som gick bra att förbereda. Jag gjorde pajen och köttfärsröran dagen före, sedan var det bara att lägga ihop allt och grädda innan vi skulle äta. Som vanligt är det bra att låta pajen svalna ganska mycket innan den äts då kommer alla smaker fram bättre. Om man inte har lammfärs hemma går det lika bra med annan färs, fast då går man miste om lamm-smaken.

måndag 13 juni 2011

Tävla om choklad från Lindt

Tävlingen är avslutad.

Choklad är det bästa som finns!
Mina chokladfavoriter varierar, just nu är det Intense Bluberry. Lindt har många goda smaker och nu har ni chansen att vinna en chokladkaka från Lindt.
Det ni behöver göra för att vara med och tävla är att gilla Mat-ro på Facebook, klicka på facebook-loggan till höger så kommer ni direkt till Mat-ros facebook-sida och där klickar ni på Gilla-knappen högst upp. Sedan lämnar ni en kommentar till det här inlägget också så att jag vet att ni är med i utlottningen. (Ni som redan har gillat Mat-ro på Facebook behöver alltså bara skriva en kommentar till inlägget för att vara med och tävla).

Om ni inte har Facebook men ändå vill vara med och tävla får ni skriva in ert bästa bakrecept som innehåller choklad.

Förtydligande: Det är alltså till detta inlägg ni ska ge en kommentar. Ni behöver inte kommentera något på Facebook, där räcker det att ni gillar mat-ro-sidan.

Tävlingen är avslutad.
Tävlingen pågår t.o.m fredag 17 juni. Vinnarna dras på lördag 18 juni.
Tävlingen är avslutad.

söndag 12 juni 2011

Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön

Det blir kanske inget regn idag trots att det såg ut som det i morse, men det är mulet, blåsigt och kallt. Vi som hade så otroligt varmt. Hur kan det bli såå kallt över en natt?

Nu måste jag snart bestämma vad jag ska baka till på tisdag då Idas förskola ska ha sommarfest. Jag har lovat baka och då blir det självklart nå mjölk- och äggfritt bak. Ida vill baka bullar men det lät lite för jobbigt då vi inte har i ordning i köket än.

Till fredagens skolavslutningsbuffé hade jag förberett en fläskytterfilé som bryntes med peppar och sesamfrön innan den stektes klart i ugnen och sen fick blir riktigt god i en marinad.
Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön
1 fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,75 dl oliv- eller rapsolja
0,75 msk soja
0,75 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 tsk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix
Garnering
persilja
frysta lingon

Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme.
Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar.
Garnera med persilja och lingon strax före servering.

Kött som serveras kallt och förbereds i förväg är perfekt buffémat och någonting som jag ofta har på mina bufféer. Den här varianten med sesamfrön var väldigt god men jag tycker nog att det var lite för lite marinad så nästa gång tar jag lite mer av alla ingredienser till marinaden.

Andra förslag på kött som serveras kallt.



Men en av de godaste har jag ingen bild på, det är en honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin.

Fördrink av Sommarvin från Kiviks musteri

Vilken underbar dag det var igår. Soligt och varmt men ett par grader svalare än fredagens 30 dessutom fläktade det lite grann så det var riktigt skönt - i skuggan. På eftermiddagen/kvällen åkte vi till syrran eftersom hennes son Lukas hade 7-årskalas. Där bjöds vi på grillad oxfilé, potatisgratäng, sallad, chilistark salsa och till efterrätt var det Pavlova och Zuleika-tårta. Mycket gott! Barnen hoppade studsmatta med vattenspridaren igång under studsmattan, oj så kul det var.

Det är inte varje dag man ser fram emot att tvätta. Men idag gör jag det för jag ska premiärtvätta i min nya tvättstuga, jippi. Få se om jag sen kan torka tvätten ute, det ser nästan ut som att det blir regn idag. Vart försvann det fina vädret?
Till fredagens fördrink använde jag ett sommarvin från Kiviks musteri som jag serverade väl kyld med is och hallon. Kiviks Sommarvin Rabarber Fläder Krusbär är ett halvtorrt fruktvin med en frisk doft av sommarfrukt. Det blev en väldigt god och frisk törstsläckare i sommarvärmen. Det här vinet kan jag tänka mig att köpa fler gånger för att använda som fördrink.
Kiviks musteri sommvarvin
750 ml, 60 kr, alk.halt 8,5% vol

Barnens drink serverades med sugrör, det var mosade hallon och fruktsoda. Ida som inte tycker om kolsyra fick mosade hallon och saft.

fredag 10 juni 2011

Skolavslutningsbuffé 2011

Vilken värme vi har, man kan ju tro att vi är utomlands. Klockan är snart 22 och det är 26 grader varmt och vindstilla. Vi har haft kring 30 grader både inom- och utomhus hela dagen och det har knappt fläktat nå. Det var väldigt varmt att stå i köket och förbereda skolavslutningsbuffén i dag. Jag var lite avundsjuk på barnen som var nere hos mina föräldrar och badade. Fast jag är glad att vi har flyttat ner vårt sovrum till källaren för där är det så svalt och skönt. Igårkväll hade Olivia skolavslutning och idag hade Isak, så nu har de båda ett långt sommarlov framför sig.
På dagens buffe fanns kycklingspett, marinerad fläskytterfilé med sesamfrön, krossad potatis, Jack Daniels Glaze, yoghurt- och thaichilisås, lammfärspaj, kavringsnittar med räk- och laxröra, parmarullar med ost och spenat, honungs- och vattenmelon, grönsaker, bröd, kex och ostar.

Vi började kvällen med en sommardrink.

tisdag 7 juni 2011

Rabarbergrottor med mandelmassa

Då var det dags för arbetsdag igen efter fem dagars ledighet. Det gick förvånansvärt lätt i morse att vakna, väcka alla barn och komma i väg i tid. Det är så skönt när det inte bara är en massa stress och tjat på morgonen. Nu är det bara två arbetsdagar kvar i veckan för på fredag är det skolavslutning och då är jag så klart ledig. Inte vill jag missa en av sommarens mysigaste dagar. På kvällen blir det tradionsenligt en sommarlovsbuffé. Jag håller som bäst på att fundera ut menyn.

Under helgen bakade jag raberbergrottor med mandelmassa. Våra rabarber blir grövre och fler för varje år, så jag måste hitta riktigt många rabarberrecept nu innan rabarbern tar över vår trädgråd.
Rabarbergrottor med mandelmassa
Pajskal
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5-5 dl vetemjöl
Fyllning
400 g rabarber, tunt skivade
4 msk vatten
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
Florsocker

Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i 10 bitar.
Fodra mazarinformar med degen och fördela mandelmassan på bottnarna.
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka tills rabarbern börjar mjukna.
Häll i strösockret och rör om.
Dela fyllningen jämt i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter eller tills de börjar få färg.
Låt svalna på ett galler och pudra med florsocker.

Riktigt gott blev det här men nästa gång smaksätter jag rabarbern med kardemumma så blir det nog ännu godare eftersom rabarber och kardemumma är en perfekt kombination.

söndag 5 juni 2011

Fisksås med cream cheese och gräslök

Även idag har solen lyst men det känns ändå mer som höst än sommar, för det är kallt i luften och bara solen som värmer. Idag har vi tömt och frostat av båda frysboxarna för att sedan lyfta upp dem på plats i vårt nya förråd i nybyggnaden. Man kan tro att vi har byggt förrådet efter frysarna för det blev så perfekt med dem på var sin sida om dörren. Torktumlaren är också på sin rätta plats i nya tvättstugan så nu när gamla tvättstugan börjar tömmas kan Leif fixa med avloppet och vattnet så att jag kan börja använda nya tvättstugan snart.

Vi har två enormt stora plantor med gräslök i trädgårdslandet så igår när vi åt laxbugare gjorde jag en sås med mycket gräslök och ändå syns det knappt att jag tagit något från landet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag kan använda gräslök till.
Fisksås med cream cheese och gräslök
100 g cream cheese (philadelphiaost) med vitlök och örter
0,5 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 bunt gräslök

Klipp gräslöken.
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylen ett tag innan servering.

Vi åt den här såsen till laxburgare och det var jättegott. Eftersom man använder cream cheese blir den lite fastare i konsistensen än om man bara har crème fraiche eller gräddfil. Därför passar den extra bra till laxburgare och bröd där man inte vill ha så rinnig sås.

lördag 4 juni 2011

Laxburgare med fetaost

Vaknade upp till strålande solsken men lite senare blev hela himlen svart och det började blåsa och regna men efter ett tag hade stormen dragit förbi och det blev alldeles lugnt och soligt igen. Det blåser ordentligt nu igen men inte lika allvarligt som vid lunchtid. Är så less att det alltid ska blåsa så mycket och inte har vi speciellt varmt heller, när man läser om södra Sverige som har värsta sommarvärmen. Vill också svettas!

Till middag åt vi goda laxburgare som vi stekte istället för att grilla eftersom det blåste så mycket och det såg nästan ut som att det skulle börja regna också. Ida hade en kompis här före middagen och hon frågade om han ville äta fisk-hamburgare här. Han sprang hem och frågade om det var ok, sen kom han tillbaka jätteglad och sa att han vill inte ha lök och dressing bara ketchup på hamburgaren. När vi då sa att det var fiskburgare och inte hamburgare vi skulle äta dröjde det inte länge förrän han gick hem och inte kom tillbaka.
Laxburgare med fetaost
400 g laxfilé utan skinn och ben
100 g fetaost
2 tsk potatismjöl eller 1 st ägg
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
Smör till stekning

Skär fisken i grova bitar.
Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Låt det inte bli en alltför slät massa.
Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Forma till biffar med blöta händer.
Stek i medelvarm panna med smör cirka, 4 minuter på varje sida.
Laxburgare, dressing, bulgur och grönsaker. Mums!

Det här blev jättegoda laxburgare som alla åt av t.o.m Isak. Han tyckte det smakade fiskpinnar och det är det bästa betyget man kan få när det gäller fisk. Jag använde, så klart, potatismjöl istället för ägg. Antingen kan man äta laxburgarna med bröd, dressing och grönsaker eller så kan man äta bulgur istället för bröd. Jag gjorde en jättegod fiskdressing/sås med gräslök och philadelphiaost som passade perfekt till fisken.

fredag 3 juni 2011

Köttgryta med curry och tomat

Idag har det varit shorts-väder, det har inte varit många såna dagar i år. Men nu hoppas vi att resten av sommaren blir solig och varm. Vi älskar att fika och äta ute, och i dag kunde vi sitta ute och fika på eftermiddagen. Men när det var dags att äta blev det lite mulet och eftersom att det blåser var det inte speciellt skönt ute så middagen satt vi inne och åt.

På förmiddagen var jag och Isak på stan och köpte examenskläder åt honom, så nu är det äntligen fixat. Tänk att det bara är en vecka kvar till sommarlovet och 11 arbetsdagar till min semester.
Köttgryta med curry och tomat
smör eller margarin
1-2 tsk curry
1 krm cayennepeppar
500 g grytbitar
svartpeppar
salt
1 lök
4-5 dl köttbuljong, fond eller tärning
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 paprika

Smält smöret, strö i curry och cayenne och rör om.
Tillsätt köttet och bryn det. Mala över peppar och salt efter behag.
Klyfta löken och tillsätt den till grytan.
Späd med ett par dl buljong. Lägg på lock och låt sakta puttra i 30 min, späd efter hand med mer buljong om det behövs.
Rör i tomatkross, tomatpuré och rödvin, låt små koka ytterligare 20-30 minuter, tills köttet är mört.
Skär paprikan i strimlor och tillsätt i grytan, smaka av med salt och peppar. Koka ytterligare några minuter.
Servera med bulgur eller ris och små skålar med ananas, grönsallad och gurkstavar.

Det börjar bli tjatigt att alltid berömma köttgrytor men det är verkligen en storfavorit hos oss där alla äter mycket. Curry är en annan favorit hos barnen så det här kunde ju inte bli fel.

torsdag 2 juni 2011

Kladdkakemuffins med fyllning

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Det är tur att vi får gäster ibland så att vi tar oss tid att städa ordentligt. Igårkväll städade jag till nästan midnatt och har fortsatt idag. Nu är det i alla fall i stort sett dammfritt. Var sak på sin plats, är det däremot inte, det fungerar inte med tre vakna barn. När det är dags för besök så är det inte bara städning som behövs då måste man baka nå riktigt gott också. I dag blev det en ny variant av kladdkakemuffins.
Kladdkakemuffins med fyllning
Muffins:
4 ägg
5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Muffins:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.
Fyllning:
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Kladdkakor är väl bland det bästa som finns, eller hur? Den här kladdkakan i muffinsform med fyllning är inget undantag. De är farligt goda direkt från frysen och det är inte bra för då är det alldeles för enkelt att tjuvta.