onsdag 22 juli 2020

19 juli - min dag - 50-års-maten

19 juli på Sara-dagen fyller jag år så jag firar alltså namnsdag och födelsedag samma dag och som vanligt levererar vädret på Sara-dagen. Nästan varje år kan jag fira ut med sol och värme, och i år då jag hade planerat ett Garden Party för att fira mina 50 år var det extra viktigt med bra väder. Och det fick jag!

I inbjudan stod det att jag skulle bjuda på mat klockan 13 och klockan 18 medan det skulle serveras något sött klockan 15 och 20. Det var en typ av Corona-anpassning så att inte alla gäster skulle komma samtidigt. Det blev några fler till lunchen än middagen men inte så jättestor skillnad. Eftersom vi nog var kring 50 personer totalt så kändes det bra att dela upp och på så sätt var det lättare att hålla avstånd.

Ett annat riskmoment hade kunnat vara när alla fingrar på alla bestick när de ska ta sin kniv och gaffel, men det fixade vi genom att linda in besticken i servetter så att man enkelt kunde ta sitt paket.


Jag hade gjort tavlor till varje måltid för att alla skulle veta vad som fanns på borden att äta o dricka, utan att nån (jag) behövde stå och berätta. Himla skönt och uppskattat. 

Till lunch bjöd jag på salladsbuffé där man fick plocka ihop sin egna tallrik av lite smått o gott. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta kort på maten förrän många hade tagit sin mat så t.ex. hela laxsidan var i stort sätt redan slut.


Vid 15-tiden var det sedan dags att plocka fram tårtorna samt alla sorter kaksnittar som jag bakade i början av min semester. Kommer ni ihåg? Fryst cheesecake och rabarberpaj var klart populärast. Jag hade flera formar med fryst cheesecake i frysen som jag bara behövde ta upp en efter en när de tog slut. Väldigt smidigt! 

För att slippa serva med kaffe och te hade vi gjort ett eget bord för det, så var o en fick ta sin egna kopp med varm dryck.


Till middag var det ett nytt gäng som åt och en ny meny. Förutom det som stod på skylten fanns det även pastasallad kvar från lunchen som jag ställde fram på buffébordet. Och här var kalasets stora missräkning - potatissalladen. Jag hade gjort alldeles för mycket potatissallad så den har vi nu ätit i flera dagar. I övrigt är jag riktigt nöjd med mina beräkningar.


Sedan var det dags för lite sött igen och istället för tårtor hade jag nu gjort små portionsbitar av olika saker, förutom kladdkakan som serverades i vanlig rund form där var o en fick ta varsin bit.


Under hela dagen och kvällen fanns det popcorn och chips på ett snacksbord. Det dök även upp lite annat salt, som olika snittar med bl.a. räkor eller romdipp, och ost o kex under dagen och kvällen. 


I ett eget hörn av altanen fanns dryckesbordet där det fanns lite olika alternativ, både med och utan alkohol. Jag har fryst in en hel del is sedan någon månad tillbaka och det behövdes för att hålla bubblet och ölen riktigt kalla och goda.

Jag hade två sorters bubbel som jag bjöd på - ett rosé för den rosaglittriga och fina etiketten och ett vitt för det fina passande namnet på vinet - A Perfect Day. Så väljer jag vin!

Det var en hel del glas jag dukade upp så att man själv fick välja ett passande glas till drycken.


Det har varit lite planerande och fixande inför kalaset och det viktigaste för mig var att behöva jobba så lite som möjligt under dagen och jag tycker jag lyckades rätt bra. Dels för att jag hade planerat såna rätter som gick att förbereda och dels för att jag fick mycket hjälp av familjen med bla. att plocka fram och bort saker. Men även för att gästerna fick sköta sig själv en hel del och ta sin egna mat, dryck, kaffe osv.

Så glad att jag hann njuta av min dag med alla nära o kära 💖

tisdag 21 juli 2020

50års-rester

Nu var det länge sedan jag var in och skrev något nytt inlägg, men jag har varit lite upptagen. I söndags fyllde jag 50 år så jag hade en del att göra inför mitt Garden Party och sedan har jag vilat i ett par dagar efter festen också. Mer om min stora dag kommer... Jag själv tog inte så många kort på min födelsedag så jag har efterlyst kort från mina gäster. Så jag hoppas att det snart dyker upp en massa kort i min inkorg. 

Som vanligt är det svårt att beräkna mat till många gäster, jag hade lite för lite av någon enstaka sak och alldeles för mycket av mycket annat. Det jag beräknade helt fel på var potatissalladen så den har vi ätit i tre dagar nu. I dag grillade vi dock nytt kött till potatisen och övriga rester såsom sallad, grönkål och tzatziki. Vi passade även på att bjuda över grannarna på middag så att det skulle gå åt lite extra.

För att lyxa till rest-middagen lite extra gjorde jag även en snabb-focaccia med fetaost, oliver och tomater förutom det obligatoriska som olivolja, flingsalt och färska örter.

torsdag 16 juli 2020

Lugnet före stormen

Jag går i väntans tider!
Jag bara väntar på att få sätta igång på riktigt med mitt födelsedagskalas - mitt Garden Party, som jag ska ha på söndag. Alla förberedelser är klara så nu väntar jag bara tills det närmar sig och jag kan börja med sista fixet så som att duka, pynta, göra tårta o sallader och en massa annat. 

Det känns som jag har läget under kontroll och att det inte är så mycket kvar att göra. Men jag vet att det ändå alltid blir stressigt in i det sista. Slutfixet tar alltid längre tid än man tror.

Igår var vi på ett annat kalas och fick en massa go'fika bl.a. blåbärsbullar och jordgubbstårta. Två storfavoriter och det var riktigt skönt att komma i väg hemifrån ett tag och tänka på annat.


När jag sedan kom hem var jag för lat för att börja laga mat, dessutom hade vi inget gott och enkelt hemma så vi gjorde det väldigt enkelt för oss. Vi beställde mat med hemkörning. Hur skönt är inte det? Man behöver inte ens åka i väg utan det är bara att sitta och klicka i sin beställning, betala och sedan sitta o vänta på att få maten levererad. Perfekt!

Igår blev det en flottig men god kebabpizza med orientdressing. Orientdressing är väldigt populärt i norra Sverige men jag tror knappt det finns söderut. Där går ni miste om något.


Eftersom vi vaknade tidigt idag passade vi på att åka tidigt till affären för att undvika folk. Men problemet var att det var inte bara lite folk, det var även lite varor. Mycket av det jag skulle ha i grönsaksväg var slut, så nu måste jag i väg nån mer dag och handla det sista. Dessutom lär jag ha glömt att handla något också, så är det alltid inför kalas.

Något annat som var irriterande var att jag såg en annons på Facebook att de hade billiga jordgubbar idag. Perfekt! Men när vi väl kom dit var det inte alls några billiga jordgubbar så jag frågade om det. Då hade de lagt ut fel annons på Facebook, men tagit bort den strax efter. Så typiskt att jag var in på Facebook precis när fel annons låg där.


Nej nu ska jag ut i solen med en kopp te och fundera på vad jag ska ägna denna torsdag åt. Kanske en promenad, läsa en bok eller kanske åker vi till nån badstrand. Vi får se vad vi känner för om en stund.

Ha en bra sommartorsdag!

tisdag 14 juli 2020

Oxfilépasta

Nu har jag tre måltider på raken ätit den här supergoda pastarätten och jag äter den gärna till lunch imorgon också. Vi hade några skivor stekt älgfilé kvar i frysen från nån tidigare festmiddag och det var perfekt mängd att använda till en god och mustig älgfilépasta. Men jag kallar rätten för Oxfilépasta för jag tror att det är vanligare och lättare att få tag i oxfilé än älgfilé, men det funkar nog även med t.ex. lövbiff.

Alltså pasta är ju så sjukt gott och så här ihopblandat till en krämig o god rätt är det ju oslagbart. Och vem säger nej till parmesan på toppen - inte jag i alla fall. Pasta och parmesan, ytterligare en perfekt kombination.


Oxfilépasta

5 hg pasta, gärna någon stor modell
3 hg oxfilé (eller älgfilé)
1 stor burk hela champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,75 msk oxfond
1 msk soja
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl rödvin
lite pastavatten
färsk basilika
salt & svartpeppar
riven parmesanost

Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt pressad vitlök och stek med en kort stund. 
Skär köttet i små bitar och låt det steka med. 
Tillsätt champinjonerna.
Tillsätt fond, soja, grädde, rödvin och lite hackad basilika.
Låt puttra en stund.
Tillsätt lite pastavatten för extra krämighet.
Koka pastan någon minut kortare än anvisningarna. 
Häll bort vattnet (spara lite för att ev. kunna använda senare)
Blanda ner pastan till köttet, svampen och såsen. 
Rör om ordentligt och låt koka ihop något. Använd pastavattnet om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Strö nyriven parmesanost över vid servering.

måndag 13 juli 2020

Kryddade brödpinnar

Nu ska jag dela med mig av smartaste drinktilltugget, i alla fall för mig som älskar smörgåstårta och därför ofta får över kanter från rostbrödet jag använder som botten till smörgåstårta. Frys ner kanterna och ha i frysen tills det är dags att bjuda på dessa goda kryddade brödpinnar. Se'n fixar du gott drinktilltugg på några minuter.


Kryddade brödpinnar

kanter från rostbröd
olja
flingsalt
torkad timjan
torkad rosmarin

Lägg brödkanterna på en plåt.
Ringla över oljan.
Krydda med salt, timjan och rosmarin.
Rosta i ugnen på 225 grader ca 8 minuter. Beror lite på hur tjocka brödkanter du har, så håll koll.


Detta geniala användbara tips hittade jag hos Matplatsen och jag kommer absolut att använda mig av det en massa fler gånger. Så mycket godare än man kan tro, ni måste testa.

Det här tipset skulle man ha tänkt på när man hade småbarn som inte ville äta kanterna på brödet.


Det blev inget kökspyssel igår eftersom vädret blev så mycket bättre än jag hade kunnat tro. Så istället för att hänga i köket hängde jag ute på gården. Jag städade lite på tomten, pysslade om blommorna, vilade o lyssnade på ljudbok och fikade. En bra söndag med sol helt enkelt!

Men idag är det grått, regnigt och trist så idag blir det en köksdag. Jag ska bara vänta på att klockan blir lite mer innan jag börjar leva om, tänkte vara lite snäll så att de lediga barnen får välförtjänt sovmorgon.

söndag 12 juli 2020

Grillmiddag i solen

Igår hade vi bjudit över vänner på middag och hoppades så klart att vi skulle kunna sitta ute. Vi pendlade mellan hopp o "förtvivlan" hela dan för det varvade mellan sol, moln och nån liten regnskur mest hela tiden. 

Fördrinken tog vi i paviljongen skyddade från regndropparna som kom precis samtidigt som gästerna. Men se'n hade vi sån himla tur för lagom till vi skulle sätta oss o äta så sprack det upp och blev strålande sol och kanonväder. Så härligt! Så vi satt ute både under grillmiddagen och efterätten, men sedan när solen gick ner bakom grannhuset så flyttade vi in i värmen.

Vi började med kryddade brödpinnar och Aperol Spritz

Sedan fortsatte vi med grillade Triple Cheese Beer Can Burgers och majskolvar,
serverade till klyftpotatis och sallad med bl.a grönkål, melon och picklad rödlök.

Till efterrätt åt vi bananmuffins med chokladhavregömma.

Inte helt lätt att hålla koll på dagarna numera då jag har gått in i semester-mode helt o hållet, men i dag är det söndag....tror jag. Det innebär att det bara är en vecka kvar tills jag fyller år och jag som inte är helt klar med förberedelserna men jag ska försöka fixa det sista i dag. Eller det sista är det ju inte men det sista som kan förberedas långt i förväg. Sen blir det nog några intensiva dagar från torsdag för jag vill ha gjort klart så mycket som möjligt innan söndag för då vill jag bara njuta, äta, dricka och umgås med släkt o vänner.

torsdag 9 juli 2020

Idas biskvier

Nu ska ni får receptet på de goda biskvierna som Ida bakade helt själv till sin födelsedag. Är så otroligt imponerad att hon hade tålamod, med alla moment, med all väntan mellan momenten och med att doppa i choklad som är bland det tråkigaste jag vet.

Men så underbart för mig att nån annan gör allt det tråkiga och jag får bara njuta av dessa små godbitar. Älskar att hon inte gjorde dem så stora heller, utan precis rätt storlek.


Idas biskvier

Kakbotten
300 g mandelmassa
1-2 äggvitor

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
1 msk kakao

Glasyr
100 g mörk choklad

Riv mandelmassan till bottnarna på ett rivjärn. Blanda med äggvita till en smidig smet.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta till dem med handen så att det blir runda bottnar, ca 2 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. 
Låt bottnarna kallna. 
Vänd dem sedan med släta sidan upp (Det gjorde inte Ida som ville ha den fina sidan ner eftersom det är den sidan man ser, den andra täcks med smörkräm)

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. 
Lägg en klick i mitten på varje botten.
Dra ut och ner fyllningen med hjälp av en slickepott så att fyllningen blir lite toppig och når ända ut i kanterna. 
Ställ i kyl att stelna i minst 1 timme. (Ida lät dem stå till nästa dag)

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad.
Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt täckt. 
Förvara kakorna kallt. Kakorna går att frysa men chokladen kan ändra färg.


Det var det här receptet hon använde och jag tror att det kommer från ica.se.


Nu ska jag gå ut i solen innan den försvinner, den här sommaren gäller det att passa på att vara ute de få solstunder man får. Kanske dags att ta en kopp te och en god biskvi. Vi har faktiskt kvar några i frysen och de är som godast direkt därifrån.

Nej, jag tror faktiskt att jag istället ska försöka få med mig Leif på att städa och röja någon av våra förrådsbodar som står på tomten. Ett perfekt jobb när det inte regnar och inte solen gassar. Tråkigt men välbehövligt och så skönt när det väl är gjort.