fredag 25 november 2022

Kanelbullesnittar

Efter en intensiv vecka med fullt upp både på dagar och kvällar så är fredagen här. Jag tänkte skriva mer om min vecka och vad jag har pysslat med i ett annat inlägg, men nu ville jag ge er ett recept innan arbetsdagen drar igång.

Den här fredagen börjar med lite sovmorgon innan jag ska promenera in till stan för en heldagskonferens som avslutas med middag. Tyvärr blir det inte julbord, men det blir nog trevligt och gott i alla fall.

Tänker ni baka i helgen? Många kommer nog baka något med saffran och det är även min plan. Men vill ni baka något annat, som är lite juligt men utan saffran så kan jag tipsa om dessa snabb-bakade småkakor med kanel och kardemumma.



Kanelbullesnittar

150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3,75 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kanel
Garnering
1 ägg
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kanel
pärlsocker

Blanda samman smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver, kanel och nymalen kardemumma till en smidig deg, gärna i en maskin.
Dela i tre delar och rulla till avlånga längder.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något.
Pensla med ägg och strö över kanel, kardemumma och pärlsocker.
Grädda i 175 C ca 12-15 min tills de fått fin färg.
Låt svalna något och skär dem snett till snittar.


Frys sedan in kakorna så håller de sig krispiga och goda och de är så goda direkt från frysen. Farligt goda och alldeles för enkelt att ta en kaka när man är lite sötsugen. Mjuka kakor och bullar som man först måste tina är ju inte lika enkla att tjuv-ta en eller två av 🙂
 

tisdag 22 november 2022

Revbensspjäll, Ribs, tillagade på låg värme i ugnen

 En ny rolig vecka är igång och jag känner mig full av energi efter en helg med mycket vila och det roligaste jag vet – julpynt. Vi har redan börjat sätta fram lite advents- och julljus och det blir så ljust, fint och mysigt. Love it!

Jag förstår inte varför man ska vänta med att julpynta, det är ju nu det är som mörkast och vi behöver allt extra ljus. Dessutom har jag städat, möblerat om och pyntat mitt arbetsrum så nu vill jag jobba hemma hela veckan. Det är såå fint och mysigt.

På sommaren grillar vi ofta revbensspjäll, ribs, men det är inte ofta vi tillagar de i ugnen. Men nu hittade jag ett bra recept, tack Matplatsen, så nu kan vi gnaga på möra goda ribs även vintertid.

Att tillaga kött på låg temperatur i ugnen gör vi ofta, det blir ju så otroligt gott och mört. Visst har ni provat att tillaga rostbiff så?

Revbensspjäll, Ribs, tillagade på låg värme i ugnen

ca 1 kg tunna revbensspjäll (ribs)
japansk soja

Glaze
0,5 dl chilisås
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
0,5 msk dijonsenap
2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 krm svartpeppar

Pensla japansk soja på båda sidor av revbenen och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. 
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll ut den över revbenen. 
Tillaga i 140 grader i 2-2 1/2 h tills de fått fin färg och blivit möra. 
Ta ut dem och skär upp. 

Det godaste tillbehöret till ribs är coleslaw. Och sen en fräsch stor sallad också. Vill man ha nån potatis till så tycker jag det är godast med klyftpotatis eller pommes (så gott till coleslaw också).

lördag 19 november 2022

Kyckling- och grönsakspaj med tacosås

Paj har blivit en favoritmiddag hemma hos oss och vi använder alltid den här pajdegen som är lite pizzalik. Ni måste testa!

I går åt vi tacopaj eftersom vi hade kvar tacoköttfärs från tidigare i veckan. Men för någon vecka sedan åt vi den här goda varianten med kyckling och grönsaker, kryddad med tacosås och philadelpiaost. Krämig och god! Smakmässigt blev den lite lik en annan familjefavorit, nämligen vår kycklingtortilla.


Kyckling- och grönsakspaj med tacosås

Pajskal
4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl margarin flytande
1,5 dl lättmjölk 

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg. 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter.

Fyllning
0,5 kg kycklingfilé
1 bit purjo
0,5 zucchini
1-2 morötter
1 burk majs
200 g Philadelphiaost
0,5 burk tacosås
0,5-1 dl crème fraiche
3 dl riven ost

Skär kyckling, purjo och zucchini mindre bitar. Grovriv morötterna.
Bryn kyckling, purjo, zucchini och morötter.
Tillsätt tacosås, Philadelphiaost och crème fraiche. Låt puttra ihop en stund.
Häll kycklingblandningen i pajskalet toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° ca 15 min eller tills osten fått fin färg.


Underbara lördag. I förra inlägget sa jag att tisdag var nog den dag jag tycker sämst om. Då passar det väl i dag att berätta att lördag är en favoritdag. Jag älskar kombinationen av vila och hemmajobb, för det är precis så mina lördagar ofta ser ut.

Jag städar, tvättar o plockar, jag går på promenader och jag försöker komma i kapp med sånt jag inte har hunnit under arbetsveckan. Men jag ser även till att vila, fika och äta en massa gott. Perfekt kombo!

Klockan är bara 10 och jag har redan hunnit med frukost, fått igång både en tvätt- och diskmaskin, städat sovrum och kök och varit på en promenad. Effektiv start på dagen, men nu ska jag ta frukost nummer 2 och se lite tv. Senare i dag är det dags för dubbla hemma-hockeymatcher, så det blir några timmar i ishallen och någon speciell middag lär vi inte hinna med. Tyvärr, för annars brukar lördagar innebära lite godare middag och något gott i glasen.

tisdag 15 november 2022

Kit Kat-kakor

Då var tisdagens jobbdag också avklarad och jag sitter och inväntar att jag ska börja med middagen. Alltså vi har så fullt i våra frysar så nu är det frys-rens deluxe som gäller för oss. Så i dag blir det tacos, då blir vi av med både ett paket köttfärs och några stora otympliga liba-bröd från frysen.

Ett lyxproblem att ha mycket mat. Men det innebär också att jag inte kan baka något och snart sätter ju julbaket igång på allvar. Så vi måste se till att få bort lite av allt älgkött och alla bär vi har där.

Efter halloween hade jag kvar så mycket Kit Kat i miniformat och istället för att bara äta dem som de är så valde jag använda dem att baka med. Så mycket roligare 🙂



Kit Kat-kakor

175 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
2,5 msk sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 mini kit kat, grovt hackad

Vispa smör, strö- och råsocker och sirap fluffigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i smörblandningen. 
Hacka chokladen och arbeta in den för hand i degen.
Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Pga chokladbitarna är det svårt att rulla.
Lägg längderna två och två på bakpappersklädd plåtar.
Platta till dem lite med fingrarna.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 12-15 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.


På tal om att det är tisdag idag så är det nog den dagen jag tycker sämst om. Många har måndagar som hat-dag men jag tycker ändå att måndagar är helt ok. Oftast är det tisdagar som är jobbigast och tråkigast för mig. Vilken dag tycker ni sämst om?

Förut var ofta söndagar min värsta dag. Då jag hade värsta söndagsångesten att helgen var över och det var tillbaka till jobb och vardag igen. Så skönt att slippa det numera.

fredag 11 november 2022

Coleslaw med morötter och äpple

 Nu är det väl dags för ett recept igen. Efter några veckor med andra inlägg 🙂 Jag tänkte ge er receptet på ett supergott tillbehör som nog var sommarens mest använda recept. Men jag har glömt att dela med mig av det. Vilken tur då att det funkar året om. Jag har gjort så många omgångar av denna coleslaw och alltid fått lika mycket beröm. Hemligheten är äpplet som gör det fräscht. 

Coleslaw passar som tillbehör till det mesta man grillar som t.ex. hamburgare och revbensspjäll/ribs. Men det är även jättegott till pulled pork och annat kött.

Coleslaw med morötter och äpple

ca 7 dl vitkål
1-2 morot
1 grönt äpple
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Strimla vitkålen, riv moroten och äpplet.
Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Salta och peppra.
Blanda vitkål, morot, äpplet och röran. 

Se till att du får en bra blandning av allt, vissa vill ha mycket röra och andra vill ha lite. Anpassa efter dig.
Smaka av innan du ställer kallt ett tag.

Den här andra covid-omgången har tagit så mycket ork och energi från mig. Jag har sovit så himla mycket och ändå aldrig känt mig pigg. Men vet ni vad? I kväll känner jag mig faktiskt lite pigg. Kommer knappt ihåg den känslan. Men så underbart.

Slumrade i soffan efter middagen och när jag vaknade var jag pigg. Halleluja. Hoppas det fortsätter så….

I så fall kommer jag nog tillbringa tid i tvättstugan. Känns som det börjar bli dags för det, så vi har några kläder nästa vecka. Ska försöka ta mig till jobbet åtminstone två dagar, så då är det nog bäst att jag har något annat än myskläder på mig 🙂

Vi är ju en sportnörd-familj och senaste sporten vi har börjat se är Formel 1 och precis nu fixade dansken Kevin Magnussen Pole position till morgondagens lopp. Så himla kul! 

På tal om bra sport, så är det ju dags för Vinterstudion imorgon. Äntligen! Finns det något mysigare på helger än att börja dagarna med långfrukost och Vinterstudion. Kanske dags att gå och lägga sig så att det blir lördag lite snabbare 🙂

tisdag 8 november 2022

Covid-vecka

Det har varit en tyst vecka från mig och det beror på att jag trillade dit en andra gång. Så förra veckan låg jag hemma med Covid. Aldrig kul att vara sjuk, men det positiva var att jag har var ensam hemma hela veckan och jag behövde inte oroa mig för att smitta nån annan i familjen. Jag kunde även ligga och sova/slumra dygnet runt utan att störa eller bli störd av nån.

Jag var helt frisk och ovanligt pigg hela lördagen, men på söndagen vaknade jag upp med en sjukdomskänsla och lite halsont. Men det var inte så mycket mer än så, förrän vid lunch på måndag. Då blev jag så himla trött och orkade knappt vara vaken trots många timmars nattsömn. Och efter det har jag vilat och sovit i flera dagar. Men nu håller jag på att vakna till 🙂


Så underbart för en jul-älskare som mig att flera kanaler började visa julfilmer precis nu. Perfekt tidsfördriv när man inte orkar göra så mycket annat än att vila och sova. Dessutom gör det inget om man somnar ifrån slutet. För man kan vara ganska säker på att julfilmer slutar lyckligt och att tjejen och killen blir ihop.

Hade kvar en massa halloween-godis, som hade varit perfekt att ligga o mumsa på till alla filmer. Men jag var inte speciellt sötsugen så det mesta är kvar. Blir perfekt att baka med inför jul.

Den här gången skiljer sig otroligt mycket från förra gången jag hade Covid. Då hade jag hög feber, värk i kroppen och hemsk hosta. Den här gången har det satt sig i bihålorna och jag har varit extremt trött. Men med bara lite feber och lite hosta. Tänk att samma sjukdom från samma virus kan skilja sig så mycket åt. Ja, jag vet att det inte är exakt samma virus, men ändå….

Tror ni att jag åt god mat hela veckan, när jag var ensam hemma? Ja ganska 🙂 Jag var sugen på lite mat, eller salt, men inte så sugen på att laga nå mycket mat så det blev lite smått o gott. Mycket kolhydrat och mindre protein 🙂

Pommes med dressing
Snabbmakaroner och ketchup
Fryspizza