onsdag 29 mars 2023

Sriracha-kycklingwok

Ett mitt-i-veckan-inlägg med en mitt-i-veckan-rätt. Jag älskar olika wok-rätter full med en massa grönsaker och gör det gärna och ofta. Wok är en perfekt rätt att få såna som är dåliga på att äta grönsaker, att verkligen få i sig en massa grönsaker och att tycka det är gott också.

Den här varianten blev lite starkare tack vare Sriracha. Ris är perfekt tillbehör om maten blivit lite för stark. Visst känner ni till det? Så om man tänker servera ris till maten måste man tänka på att krydda upp den ordentligt. För annars riskerar man att servera en ganska smaklös måltid. Viktigt att tänka på tillbehören när man smakar av mat.


Sriracha-kycklingwok

600 g kycklingfilé 
broccoli 
morot 
vitkål
rödlök

Woksås

2 msk kinesisk soja 
2 msk japansk soja 
2 msk risvinäger 
1 msk sriracha 
1 msk maizena 
1-2 cm ingefära, riven

Skär kycklingen i mindre bitar.
Skär broccoli i mindre bitar. Skala och skär moroten i bitar. 
Strimla vitkålen och rödlöken.
Hetta upp en panna med olja. 
Stek kycklingen i omgångar tills den är genomstekt. Plocka upp kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.
Stek sedan lök och grönsaker i omgångar.

Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen blanda till en jämn och fin sås.
Blanda ner såsen i pannan tillsammans med kyckling, grönsaker och lök.
Koka ihop några minuter.
Ät som den är eller servera med ris eller nudlar.

Den här gången använde jag de här grönsakerna men det går ju att variera i det oändliga. Jag använder det vi har hemma och som de flesta tycker om 🙂

Oftast har jag lite mer grönsaker i min wok och då äter jag varken ris eller nudlar till woken, utan det blir perfekt med kyckling och en massa grönsaker.


Igår var det en sorgens dag då Luleå hockey åkte ur årets SM-slutspel. Så nu får vi sikta på nästa år istället. Tyvärr blir det utan en av våra favoriter (Komarek). Inte många som förstår hur ledningen tänker när de inte förlänger hans kontrakt. En bra spelare med ett riktigt Lule-hjärta. Kärlek går före klass, när det hettar till. Så detta beslut är helt ofattbart för många Lule-fans.

Nu när det inte är hockey på kvällarna kommer jag ju ha hur mycket tid som helst. Vad ska jag då hitta på för att inte hamna i tv-soffan varje kväll? Kanske städa lite oftare 🙂 Det skulle verkligen behövas.

De närmaste kvällarna ska jag i alla fall planera både inför ett kalas och inför påsk. En massa godsaker ska fixas, tänkte jag.

onsdag 22 mars 2023

Personligt

Efter snökaoset i lördags har nu solen varit framme några dagar. Så härligt! Och nu längtar jag mer än nånsin till sommaren. Sommaren är ju festernas högtid för oss. Vi har en massa födelsedagar att fira hela sommaren och i år är vi även bjudna på ett bröllop och jag räknar med att bli bjuden på en studentfest 🙂 Dessutom ska vi fira Ida som är vårt sista barn som lämnar grundskolan. Väldigt värt att fira.

Men tanke på alla fester är det många presenter som måste fixas också. Presenter med personligt tryck är ju himla roligt men kanske inte något man köper till de fester vi ska på. Fast det är ju himla roligt med sitt namn och/eller bild på chokladförpackningar eller vinflaskor 🙂


Till Larv, rekryteringsmässan jag stod på i januari, då var det perfekt med tryck på produkter. Vi hade en massa roliga give-aways med Region Norrbottens logga på. Gissa om vi hade kul när vi kollade igenom vad det fanns för roliga grejer att beställa. Så svårt att välja!

Chips, vattenflaskor, pennor, tuggummi, tablettaskar och kapsylöppnare var en del av allt roligt vi hittade. Och självklart hade vi profilkläder på oss, snygga blå zip-hoodies med en ganska diskret logga.

lördag 18 mars 2023

Blåbärscoleslaw

Nu blev det en lite längre bloggpaus igen, det blir så lätt när jag har så mycket annat att göra och tänka på. Men den som väntar på nå gott…… 🙂

Nu är jag tillbaka och jag har en massa recept att dela med mig av, jag måste bara tömma kameran och hoppas jag hittar nå bra kort till recepten. Det här med att fixa korten är fortfarande det tråkigaste och mest tidskrävande med bloggandet och gör att det blir lite längre bloggpauser än tänkt lite då och då.

Den här supergoda och fräscha blåbärscoleslawen bjöds jag på för första gången för några månader sedan. Efter det har jag hunnit göra den två gånger själv och den är så himla god till kött. Ena gången bjöd jag på den tillsammans med älg-chili och övriga tillbehör. Andra gången var det tillsammans med rostbiff och ugnsrostad potatis.


Blåbärscoleslaw

600 gr vitkål
0,5 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
0,75 dl blåbärssylt
0,5 dl sweetchili 
salt och peppar

Strimla vitkålen
Rör samman crème fraiche, majonnäs, blåbärssylt och sweetchili. Salta och peppra.
Blanda vitkål och röran. 
Se till att du får en bra blandning av allt, vissa vill ha mycket röra och andra vill ha lite. Anpassa efter dig.
Smaka av innan du ställer kallt ett tag.


Den som inte vet att Leif är bortrest i helgen, behöver bara titta ut för att förstå det. Det slår aldrig fel! När Leif är borta (eller sjuk) då vräker snön ner. Jag som älskar att ta det lugnt på morgonen, dricka en massa koppar te och inte tänka på några måsten. Fick tyvärr inte starta den här lördagen så.

När jag väl hade tittat ut så var det lika bra att ta tag i eländet på en gång, för att sedan förhoppningsvis kunna ta det lite lugnare och slippa tänka på snöskottningen.

Jag har ju ytterligare en chans den här helgen att få en lugn start på dagen. Så jag hoppas snöovädret lugnar ner sig, så att jag imorgon får min efterlängtade lugna morgon.

söndag 5 mars 2023

AW, isväg och vasaloppet

I fredags hade vi en himla mysig kväll med bubbel och snittar – och lite utbildning 🙂 Olivia och henne kompis körde en AW med mig då jag skulle lära mig lite mer om LinkedIn och i utbyte bjöd jag på lite smått o gott.

Så nu är jag (men inte min profil) uppdaterad med hur LinkedIn fungerar. Något som jag inte har orkat engagerat mig i tidigare. Men nu var det dags. Bättre sent än aldrig….


Bubbel och snittar

fruktsallad
popcorn
chili-tacochips
Noblesse


Vilken magiskt vacker dag det var igår. Jag var ut på två isvägspromenader bara för att det var så underbart. Promenad nummer 2 höll på att sluta i katastrof, eller inte riktigt men det var så härligt, så jag gick o gick o gick. Till slut kom jag på att jag skulle ju hem också 🙂 Så innan jag kom hem var jag ganska trött i benen.

Jag har ju varit sjuk så länge så det har inte blivit så många långpromenader på alldeles för lång tid. Så det var så himla skönt igår att jag verkligen orkade gå så pass länge, utan att andningen sa ifrån. Bästa känslan!


I dag är det inte lika vackert väder. Utan det är molnigt, lite blåsigt och snöigt. Så jag börjar dagen i soffan med att se Vasaloppet. Sån mysig tradition. Och de pratar så himla mycket på tv om hur viktigt det är att fylla på med energi under hela loppet. Så jag försöker följa deras råd 🙂


Det blir dock inte soffan hela dagen för jag ska ta mig ut på en promenad senare, trots vädret. Men jag håller mig nog från isvägen eftersom det blir extra blåsigt och kallt där det inte finns något vindskydd. Bättre att gå bland hus som kan ge mig lite lä.